Cum arata noul proiect de lege care reda autoritatilor dreptul de a accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet si cat timp pot fi stocate aceste date

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2015, 23:57 Economie | Telecom


 documente
(06 Mai 2015) PDF, 293KB
(06 Mai 2015) PDF, 108KB
Proiectul de modificare a Legii 506/2004, semnat miercuri la Palatul Cotroceni de liderii partidelor politice, reda autoritatilor dreptul de accesa datele utilizatorilor de telefonie si internet, dupa ce decizia Curtii Constitutionale din iulie 2014 a lasat temporar organele judiciare si Serviciile de Informatii in imposibilitatea de a mai accesa pana si datele retinute oricum de operatori in scop de facturare. Proiectul prevede ca accesul la date se face la solicitarea unei instante de judecata sau cu autorizarea prealabila a judecatorului. Pe de alta parte, datele celor pentru care s-a facut o  astfel de solicitare nu vor fi sterse si anonimizate de furnizori pana la maxim 5 ani sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.

 • "Prezenta propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 are ca obiect reglementarea accesului la datele detinute de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, raspunzand totodata si criticilor formulate de Curtea Constitutionala. Actul normativ aduce clarificari privind categoriile de date care sunt detinute si prelucrate de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, in scopul derularii activitatilor comerciale proprii, precum si in cadrul activitatilor de asigurare a serviciilor de comunicatii electronice, dara sa impuna obligatii suplimentare de retinere", se arata in Expunerea de motive la acest proiect de lege (vezi documentul atasat).

Cum pot obtine autoritatile accesul la datele utilizatorilor de telefonie si internet

Proiectul de modificare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal (vezi documentul atasat) introduce un nou articol in lege denumit: "Accesul la date al autoritatilor" si care are urmatorul cuprins:

"Art. 12 (1) - Accesul la date al autoritatilor
 • (1) La solicitarea instantelor de judecata sau la solicitarea organelor de urmarire penala ori a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, cu autorizarea prealabila a judecatorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pun la dispozitia acestora, de indata, dar nu mai tarziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare, in conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal.
 • (2) Solicitarile privind datele prevazute la alin (1) formulate de catre organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale sunt supuse dispozitiilor art. 14, 15, 17-23 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.
 • (3) Solicitarile, respectiv raspunsurile, daca sunt transmise in format electronic, se semneaza cu semnatura electronica extinsa bazata pe un certificat calificat eliberat de un frunizor de servicii de certificare acreditat. Fiecare persoana care certifica datele sub semnatura electronica raspunde potrivit legii pentru integritatea si securitatea acestor date.
 • (4) Solicitarile prevazute la alin (1) se proceseaza in conditii de confidentialitate.
 • (5) Datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare solicitate conform alin. (1) nu fac obiectul stergerii sau anonimizarii de catre furnizori, atunci cand solicitarea formulata in temeiul alin. (1) este insotita sau urmata de o notificare cu privire la necesitatea mentinerii lor, in scopul identificarii si conservarii probelor sau indiciilor temeinice, in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale, atat timp cat subzista motivele care au stat la baza solicitarii, dar nu mai mult de 5 ani de la data solicitarii, sau, dupa caz, pana la pronuntarea unei hotarari definitive a instantei de judecata.
 • (6) instantele de judecata, organele de urmarire penala sau organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale notifica furnizorilor incetarea motivelor care au stat la baza solicitarii sau, dupa caz, pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive".


Cat timp sunt stocate datele utilizatorilor de telefonie si internet care nu sunt suspectati de nimic: Datele acestora pot fi retinute pana la maxim 3 ani


Ce se intampla cu datele de trafic ale majoritatii utilizatorilor romani de telefonie si internet care nu reprezinta o amenintare la siguranta nationala?

Datele acestora sunt stocate ca si pana acum - in scopul facturarii si prevenirii unor litigii comerciale.

Articolul care prevede acest lucru a fost modificat astfel:

 • "(1) Datele de trafic referitoare la abonati si la utilizatori, prelucrate si stocate de catre furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului, trebuie sa fie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data efecturarii comunicarii, cu exceptia situatiilor prevazute la lin. (2)-(3) si (5)".


Atentie, insa! Proiectul de lege introduce prevederi si pentru clientii prepay:

"La articolul 5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2, 1), cu urmatorul cuprins:

'(2,1) Preluarea datelor de trafic efectuata in scopul stabilirii obligatiilor contractuale ce privesc abonatii serviciilor de comunicatii cu plata in avans este permisa pana la implinirea unui termen de 3 ani de la data efectuarii comunicarii'"

 • 'Practic, completarile si modificarile aduse Legii nr. 506/2004 prin prezenta initiativa legislativa constau in definirea datelor tehnice ce permit individualizarea echipamentelor utilizate de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice si staueaza garantiile si conditiile de legalitate prin instituirea obligatiei de obtinere a aprobarii judecatorului competent anterior accesarii respectivelor date de orice autoritati si institutii publice. Totodata, trebuie precizat ca respectivele date sunt detinute de furnizorii sus-mentionati in scopul facturarii si prevenirii unor litigii comerciale, iar acestor furnizori nu le sunt create obligatii suplimentare', se mai precizeaza in Expunerea de motive.


In aceeasi expunere de motive se subliniaza ca prin acest acest proiect "au fost introduse garantii noi in cuprinsul Legii nr. 506/2004 pentru a proteja dreptul la viata intima, familiala si privata, (..) dupa cum urmeaza:

 • accesarea datelor poate fi realizata intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau cu autorizarea prealabila a judecatorului;
 • atunci cand sunt transmise in format electronic, solicitarile, respectiv raspunsurile, se semneaza cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, pentru asigurarea integritatii datelor si pentru stabilirea trasabilitatii acestora"


Informatie de context:


Doua legi au fost adoptate pana acum in Romania in aplicarea Directivei UE privind pastrarea datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie si internet si inca una in completarea acestora (Legea PrePay). Toate au picat la Curtea Constitutionala pe motiv ca incalca dreptul la viata privata, la secretul corespondentei si la libertatea de exprimare. De cate ori a picat o lege, a aparut o alta care, in loc sa rezolve problemele majore, a extins puterea Serviciilor de Informatii la a accesa, fara mandat judecatoresc, cat mai multe date. Ironia face ca 'atat de bine' s-a lucrat la aceste legi, incat decizia Curtii Constitutionale din iulie 2014 a lasat temporar organele judiciare si Serviciile de Informatii in imposibilitatea de a mai accesa pana si datele retinute in prezent de operatori in scop de facturare.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6016 vizualizari

 • +8 (12 voturi)    
  trafic nelimitat (Joi, 7 mai 2015, 5:48)

  Vlad [anonim]

  Legea e un abuz. Pentru trafic nelimitat nu exista motive pentru a fi pastrate datele de trafic de catre operatori. Deconectarea clientului in caz de neplata se facea fizic.

  Doar pentru cazul in care abonamentul prevede o limita de transfer ceea ce pentru internetul fix cel putin nu cred ca mai exista pe piata. Iar contorizarea traficului nu trebuie sa pastreze datele de localizare ale echipamentului. Fie ca fac 2 giga de trafic de date din Bucuresti, Paris, munte sau mare locatia nu are nicio relevanta pentru operator.
  • -15 (19 voturi)    
   dar ce, ai ceva de ascuns?! (Joi, 7 mai 2015, 9:17)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Un om corect nu are nimic de ascuns, deci nu il deranjeaza absolut de loc ca ii se stocheaza datele, mailurile, salvarile in Cloud, convorbirile telefonice, tranzactiile bancare, deplasarile in cadrul firmei, circulatia cu masina prevazuta cu GPS, sau utilizarea cardului RATB, etc, etc, pe durata oricat de lunga, chiar nelimitata.
   Am comis ceva illegal?
   Am ceva sa imi reprsez?
   Am incalcat vre-o data Legea?!
   Daca raspunsul este NU, de ce sa imi fie teama de Big Brother?
   • +11 (11 voturi)    
    dreptul dumnevoastra (Joi, 7 mai 2015, 9:32)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui hot news

    E dreptul dumnevoastra sa dispuneti de datele dumnevoastra personale cum doriti.
   • +11 (13 voturi)    
    Bre rusnacule (Joi, 7 mai 2015, 9:51)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Io stiu ca la voi in post-comunismul de factura putiniana nu se inteleg multe lucruri normale.

    Si, din ce observ, si gandirea e pe invers sa, ma rog, puternic afectata.

    Daca intelectul nu te ajuta, atunci macar legea fundamentala a Romaniei poate-poate iti pune in miscare neuronul:

    "ARTICOLUL 28
    Secretul corespondenţei

    Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil."

    INVIOLABIL!
    • -2 (4 voturi)    
     "cu exceptia!" (Joi, 7 mai 2015, 12:25)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     Orice lege, inclusive Legea suprema, are si portite, "cu exceptia cazurilor de ..."
     Astfel, of I corespondenta inviloabila, dar aceasta invremuri pasnice, nu de criza: secretul corespondentie este invilolabil, cu exceptia cazurilor cand este pusa in pericol Securitatea nationala!
     Ori, pentru donarea organelor, aveam deja ca default "consimtamantul prezumat", de ce sa nu fie si aici prezumat ca ORICINE ar putea compromite Siguranta Nationala, deci trebuie supravegheat permanent?!
     • +1 (3 voturi)    
      ... (Joi, 7 mai 2015, 14:08)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Eu sper ca glumesti...
   • +2 (4 voturi)    
    da, d-le Coldea (Joi, 7 mai 2015, 12:40)

    Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Amice, esti idiot, vorba lui Caragiale!
    • -2 (2 voturi)    
     care este relevanta? (Joi, 7 mai 2015, 18:50)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Anonim AntiBasescu

     Poate ca este adevarat ce afimati Dvs,, numai ca articolul avea o alta tematica, nu discuta IQ-ul meu.
     Ar fi posbil sa revenim la subiect?
   • +5 (5 voturi)    
    lol (Joi, 7 mai 2015, 12:58)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Pentru ca daca n-ai comis nimic, BBro poate fabrica tot ce 'n-ai comis'. Se practica. Vezi FBI.
    http://revcom.us/a/384/fbi-false-evidence-exposed-en.html
    • 0 (0 voturi)    
     Iata o obiectie PERTINENTA! (Vineri, 8 mai 2015, 12:23)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Qu

     Nu doar corecta, ci chiar relevanta, pentru ca si ca si "amice, esti idiot!" poate fi corecta, insa este irelavanta.
     Da, asta este o problema.
     CUM pot eu sa demostrez ca NU am vorbit cu teroristii la telefon, sau ca NU am pe calculator retete de fabricare a bombelor?
     - Onorta instnat, nu am avut niciodata pe HDD asa ceva, insa nu am cum sa demonstrez asta, pentru ca al meu calculator a fost confiscat de "organe"!
   • +2 (2 voturi)    
    Nimic de ascuns (Joi, 7 mai 2015, 14:52)

    Cryptic Hippo [anonim] i-a raspuns lui hot news

    "Daca n-ai nimic de ascuns, nu ai de ce te teme"

    Pentru cine e de acord cu aceasta fraza, le sugerez sa-si trimita parolele de la conturile de email, facebook, calculator, direct autoritatilor. Doar e pentru o cauza justa, nu?

    Eventual sa trimita si copii ale cheilor de la casa.
    • 0 (0 voturi)    
     Mai bine... (Joi, 7 mai 2015, 15:07)

     Qu [utilizator] i-a raspuns lui Cryptic Hippo

     ...sa le faca publice pe internet.
    • +2 (2 voturi)    
     dar nu este nicio hyperbola! (Joi, 7 mai 2015, 18:55)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui Cryptic Hippo

     Nu este absolut nici-o exagerare, nicio licenta poetica: proiectul de lege de anul trecut prevedea si "perchezita informatica": daca SRI-ul sau alte "organe competente" decreteza ca te pe calculatorul meu, ce a fost infectat de visuris sau troieni, se lanseaza atacuri informatice, vine imediat si mi-l ridica, fara mandat! In prima faza nu ma umfla si pe mine, ma considera de buna credinta ... Daca eu nu sunt acasa la momentul respectiv, si nu le-am dat cheile, asa cum se sugereaza, atunci vor sparge usa pentru a intra in posesia PC-ului sau a notebookului in cauza.
     Iar parolele de mail, de FB si de Linkedin sunt cerute si de unii angajatori, la interviu!
  • +3 (3 voturi)    
   ... (Joi, 7 mai 2015, 11:57)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Esti constient de faptul ca Google si Facebook au de o mie de ori mai multe informatii despre tine decat operatorii de telecomunicatii? Daca nu e deja realitate, in curand vor avea si profilul psihologic al fiecarui utilizator, pe langa datele personale. Evident in scopul imbunatatirii "experientei" utilizatorului.
   • +3 (3 voturi)    
    Asa este (Joi, 7 mai 2015, 12:21)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

    Si nu doar Google sau Facebook.
    Mai sunt si altii...

    Datele respective sunt foarte valoroase si se vand pe bani buni.

    Utilizatorii internetului ofera gratis marilor corporatii date extraordinar de valoroase (sic) de care astia se pot folosi in scop comercial.

    Cine are urechi de auzit sa auda...
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Joi, 7 mai 2015, 12:57)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   Asa este, dar altceva se urmareste.
 • +10 (10 voturi)    
  lege pentru structuri ilegale (Joi, 7 mai 2015, 7:02)

  ion [anonim]

  Accesarea datelor sa se facă doar cu aprobarea unui judecător. Punct. Dacă se face altfel generează abuzuri.
  Legea sa fie pusa in dezbatere publica cel puțin 6 luni.
  Structurile încearcă permanent sa treacă aceasta lege care încalcă dreptul la viata privata.
  • +8 (8 voturi)    
   Mda (Joi, 7 mai 2015, 9:58)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui ion

   "Structurile" incearca, incearca si iar incearca cu legea asta Big Brother.

   Scopul mi-e clar: informatiile despre viata privata a persoanelor care sunt in politica sau afaceri le sunt foarte utile in incercarea (sic) de a conduce din umbra Romania.

   Si nu e vorba de santaja oamenii aia...
   Nuuuuuu!
   E vorba de "Siguranta Nationala"!
   Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!
   • -6 (10 voturi)    
    Isi pierde cineva timpul (Joi, 7 mai 2015, 10:14)

    andreitr [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    sa te spioneze pe tine...
    Numai daca nu esti cumva vreun Hrebenciuc.
    • +4 (4 voturi)    
     ... (Joi, 7 mai 2015, 11:47)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

     Nu-s vreun Hrebenciuc.
     Da' asa-i ca n-ai inteles absolut nimic?

     Sau, daca ai inteles, inseamna ca te-au pus sefii sa postezi in favoarea "serviciilor"?
     In cazul asta esti foarte slab.
     Io te-as da afara...
 • +2 (8 voturi)    
  Omuletii Verzi gen Mazeta (Joi, 7 mai 2015, 7:34)

  Hanscecantalamitraliera [anonim]

  Trebuie specificati ca Tinte Prioritare in aceasta Lege, romanii ( impropriu insa pana le retrage cineva cetatenia stunt romani...) prosovietici de la latrina 3' senatoarea foamei de Craiova, p$distii in "splendoarea" lor TREBUIE monitorizati de aceasta Lege, cu amendamentele de mai sus e ok
 • +6 (8 voturi)    
  Marie cu palarie de ..duminica... (Joi, 7 mai 2015, 9:17)

  Colmea [anonim]

  Aceleasi ,,incercari'' ca si in precedentele, dar cu mai multe cuvinte care sa creeze aparenta unei legalitati.
  Ex. de cand ,,organele de stat cu atributii...'' (si sunt multe) sunt organe de ancheta penala si pot solicita instantei autorizare prealabila, adica, mandat?????
  Curat constitutional coane Fanica! Justitia se realizeaza si prin ,,organe de stat cu atributii....''!?!?!?!
  Si cand ma gandesc ca toti ,,politicii parlamentari'' au achiesat la o asemenea ,,formula''.....imi da marimea acoperitilor si locul lor....
 • +5 (5 voturi)    
  Marie cu palarie de ..duminica... (Joi, 7 mai 2015, 9:17)

  Colmea [anonim]

  Aceleasi ,,incercari'' ca si in precedentele, dar cu mai multe cuvinte care sa creeze aparenta unei legalitati.
  Ex. de cand ,,organele de stat cu atributii...'' (si sunt multe) sunt organe de ancheta penala si pot solicita instantei autorizare prealabila, adica, mandat?????
  Curat constitutional coane Fanica! Justitia se realizeaza si prin ,,organe de stat cu atributii....''!?!?!?!
  Si cand ma gandesc ca toti ,,politicii parlamentari'' au achiesat la o asemenea ,,formula''.....imi da marimea acoperitilor si locul lor....
 • +9 (11 voturi)    
  Legea Big Brother este o mizerie in esenta ! (Joi, 7 mai 2015, 10:16)

  andreesanu [utilizator]

  Intr-o lume in care legile se schimba dupa cum bate vantul !,iar stocarea de date este de 5 ani !,orcind ,orcine poate fi azi un om liber si maine un inculpat !!!.
  In ceea ce priveste manipularea inregistrarilor,scoaterea din context a unor expresii ,combinatii din diverse inregistrari pot face vinovat orce persoana.
  Cum ridici capul !,cum deschizi gura !,deranjezi pe careva si iti poate construi orcind un dosar din inregistrarile facute pe legea de rahat Big Brother care nu-i decit o cerinta a americanilor .
  Povestea cu teroristii este gaselnita de a promova legea big brother pe baza careia se mentin se justifica servicii,cheltuieli inutile,armament orce le aduce bani unora.
  Mai lipseste cipul bagat sub piele or prins ca la vite la ureche pentru identificare.
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Joi, 7 mai 2015, 12:27)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   N-ai nevoie de cipul ala.
   Ai tot timpul telefonul mobil cu tine...
 • +9 (9 voturi)    
  libertate? (Joi, 7 mai 2015, 10:22)

  backup13 [utilizator]

  si uite usor, usor cum ne intoarcem in bratele securistilor ...
 • +5 (7 voturi)    
  nimeni nu plătește (Joi, 7 mai 2015, 10:43)

  ionel [anonim]

  Cel mai mare pericol e faptul că datele personale pot intra fără probleme în posesia unor derbedei de teapa lui Nikita, iubărețul de Iași, sau a infractorilor gen Dracnea și nu pățesc nimic, pedeapsa e cel mult o amendă de 50 000 lei pe care ghiță o poate achita de 10 ori cu bani de la cocoș
 • +6 (6 voturi)    
  Nici o mirare (Joi, 7 mai 2015, 10:43)

  Tauberg Liana [anonim]

  Intr-o tara in care se poate vota o lege prin care oamenii sunt obligati sa-si declare banii de buzunar la intrrarea in servici, nu trebuie sa ne mire nimic.
 • +7 (7 voturi)    
  Apa si Libertatea (Joi, 7 mai 2015, 11:17)

  CRMS [utilizator]

  Apa era gratis pe vremuri, astazi trebuie sa o cumperi pe bani din magazine.
  Libertatea insa mereu a avut un pret: astazi cei care vor sa evite legea Big Brother prebuie sa recurga la VPN ( vezi bestvpn.com) si la PrivateOS.
  Intrebarea care se pune este insa: fiind atat de usor sa eviti aceasta lege nu este ea cumva facuta tocmai pentru a-i spiona (in special economic) pe cei care stiu ca nu se ocupa cu infractiuni ?
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Joi, 7 mai 2015, 12:31)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

   Pentru VPN trebuie sa te conectezi la un server.
   Mai bine pui proxy la browser.

   Ceva tot n-am inteles: cum e cu apa aia gratis de pe vremuri?
   • 0 (0 voturi)    
    ihi (Joi, 7 mai 2015, 21:11)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Te conectezi dar conexiunea este criptatat asa ca nimeni nu vede ce faci tu inafara de faptul ca tot traficul tau este cu serverul de VPN.
    Proxy-ul nu face criptare deci Big Brother poate sa vada exact ce faci pe net
   • 0 (0 voturi)    
    Fiindca ai intrebat (Joi, 7 mai 2015, 22:02)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Inainte de 1990 apa de la robinet din Bucuresti era cea mai buna apa potabila din tara (nu ca in tara n-ar fi fost potabila, dar uneori era prea calcificata). Desigur ca nu era chiar gratis, dar nu se compara cu pretul platit azi pe apa imbuteliata.
 • +2 (4 voturi)    
  anticonstitutional (Joi, 7 mai 2015, 12:10)

  Constitutia [anonim]

  'Proiectul de modificare a Legii 506/2004, semnat miercuri la Palatul Cotroceni de liderii partidelor politice,'-conform Constitutiei , art.74 nici presedintele si nici sefii partidelor nu au dreptul sa semneze, sa initieze un proiect de modificare a unei legi ! NU, NU e un fapt minor- sa le spuna cineva si astora ca N-AU dreptul nici la initiativa legislativa, iar proiectul de lege/de modificare a legii e apanajul guvernului !
  • +2 (4 voturi)    
   onor securistilor americani (Joi, 7 mai 2015, 12:43)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui Constitutia

   Ehei, cond te stringe Coldea sau Maior de momite, mai inchizi ochiul la constitutionalitate. De ce credeti ca se perinda securistii americani prin Ro ca la Meca?
 • +2 (4 voturi)    
  Perfect Normal (Joi, 7 mai 2015, 12:44)

  Glanetasul [utilizator]

  Orice mameluc in ziua de azi are un smartfon si acelui mameluc i se pare normal sa accepte accesul diverselor aplicatii la microfonul telefonului, la pozitia lui in fiecare secunda, la mesaje etc. Insa se opareste imediat cand o astfel de lege da autoritatilor posibilitatea legala de accesa anumite date si doar in contextul unor motive bine intemeiate. Orice mameluc se opareste de dreptul constitutional insa habar nu are ca aceste date sunt oricum stocate de catre operatori privati si nimeni nu stie cand si la ce sunt folosite .Nimeni nu controleaza cand si daca se distrug vreodata astfel de date. Intitutiile statului spre deosebite de institutiile private ( care folosesc date cu caracter personal dupa bunul plac) au nevoie de cadru legislativ pentru accesa aceste date. Stiti voi ce fac toate dughenele care vand RCA cu CNPul si numarul de telefon al vostru ? Dar va opariti daca un judecator cere prin mandat, inregistrarile unor suspecti in dosarele penale.
  Cred ca toti care scriu pe aici ori sunt orbi ori sunt platiti sa faca pe orbii.
  • 0 (0 voturi)    
   mujici orbi sau p$dishti orbi (Joi, 7 mai 2015, 14:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Glanetasul

   same...s.....t


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by