In aceasta regiune complicata in care Romania reprezinta un bastion de stabilitate si predictibilitate, avem cateva razboaie pe care le ducem, din fericire nu unele conventionale cum vedem ca se intampla in Ucraina si in alte zone, ci unele la fel de dificile - un razboi al energiei, in primul rand, a declarat luni premierul Victor Ponta, la Summitul regional pe securitate cibernetica desfasurat la Bucuresti. Principala arma a Federatiei ruse nu o reprezinta armele si avioanele, ci gazul si enegia cu care pot santaja Europa, a spus premierul. In acelasi timp, Ponta a subliniat ca pentru Romania este o mare oportunitate de a dezvolta domeniul securitatii cibernetice impreuna cu USA, cu siguranta tara cea mai avansata in acest domeniu.

Victor Ponta, la Summitul regional pe securitate ciberneticaFoto: Hotnews

Cateva din cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:

- Este o realitate a momentului in care traim, nimeni nu-si mai poate imagina omenirea fara securitatea tehnologiei informatiei, toti depindem de acest lucru si cred ca atentia pe care parteneriatul nostru o acorda acestui sector este necesara.

- Pentru Romania este o mare oportunitate de a dezvolta acest domeniu impreuna cu USA cu siguranta tara cea mai avansata in acest domeniu si sa dovedim ca suntem lider pe plan regional in securitate cibernetica. Putem fi un lider reginal pentru ca Romania are o bogatie naturala - capacitatea tinerilor nostri care lucreaza in acest domeniu de a reusi in institutii publice si private de a anticipa si a fi eficienti in ceea ce inseamna o lume atat de deschisa si fragila.

- Romania are un potential urias, o legislatie care stimuleaza incestitile in zona privata care sprijina institutiile sa aiba la dispozitie resursele pentru a exercita un rol regional care ne-a fost incredintat atat din punct de vedere militar cat si civil.

- Vreau sa afirm hotararea Guvernului Romaniei in a sprijini dezvoltarea acestui sector esential sa spun ca sansa de a fi impreuna cu liderul mondial in domeniu - Guvernul USA si firmele americane - este o sansa uriasa pe care vrem sa o folosim la maxim si sa-i asigur ca impreuna putem construi o lume mai sigura si un cadru in care dezvoltarea economica sa nu traiasca sub amenintarea unui atac cibernetic.

- In aceasta regiune complicata in care Romania reprezinta un bastion de stabilitate si predictibilitate, avem cateva razboaie pe care le ducem, din fericire nu unele conventionale care vedem ca se intampla in Ucraina si in alte zone, ci unele la fel de dificile. In primul rand un razboi pe energie si spuneam ca principala arma a Federatiei ruse nu o reprezinta tancurile sau avioanele, ci gazul si enegia cu care pot santaja Europa.

- In acelasi timp exista atacuri asupra sistenelor de date si de comunicatii, iar niste oameni despre care nu se scrie in presa si nu-i vedem la televizor exista si ne ofea noua capacitatea de a folosi in siguranta internetul si televiziunea (..) Vreau sa le multumesc acestor eroi necunoscuti (..).

Summit Regional de Securitate Cibernetica la Bucuresti, intre 11 si 13 mai 2015

In perioada 11-13 mai 2015, Ministerul pentru Societatea Informationala impreuna cu Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti organizeaza la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, un Summit Regional de Securitate Cibernetica.

La eveniment sunt invitate sa participe 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est, membre sau non-membre ale UE si NATO, care isi vor prezenta politicile in domeniul securitatii cibernetice, vor aborda tematici precum amenintarile si vulnerabilitatile cibernetice, incercand totodata sa identifice oportunitati pentru colaborare internationala si regionala si sa faca schimb de bune practici in domeniu.

Summitul va aduce laolalta companii si oficiali guvernamentali, specialisti in domeniul securitatii cibernetice din mediul public si privat din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii si Romania.

Discutiile si intalnirile se vor desfasura pe parcursul a trei zile, beneficiind de prezenta premierului roman, Victor Ponta si a adjunctului Secretarului pentru Comert, Bruce Andrews din cadrul Departamentului Comertului al SUA.

In aceesi perioada, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala pentru a prezenta cele mai noi solutii pe care companiile americane le pot oferi in acest domeniu. Participantii la summit vor avea posibilitatea de a derula discutii bilaterale cu expertii in securitate cibernetica si lideri din cadrul companiilor reprezentate.