SNR vrea sa ia un credit de peste 5,23 milioane de euro pentru a finanta partial prima faza din reteaua nationala de televiziune digitala terestra

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2015, 13:19 Economie | Telecom


Televiziune digitala terestra
Foto: Free Images
 documente
(15 Mai 2015) PDF, 100KB
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea sa ia un credit bancar in valoare estimata la peste 23,3 milioane lei (peste 5,23 milioane euro), in vederea finantarii unei parti a proiectului implementarea retelei nationale a multiplexului digital 'free to air', potrivit unui anunt de participare publicat in data de 9 mai in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Costul creditului are o valoare estimata fara TVA de 3,41 milioane lei. De notat ca tot pentru acest multiplex digital, care va grupa pana la 16 programe TV publice si si private, transmise "free to air" SNR a mai demarat deja doua alte licitatii in valoare estimata la peste  115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro).

 • Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

In caietul de sarcini al acestei licitatii se mentioneaza ca "Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. isi propune sa achizitioneze servicii de creditare in vederea finantarii unei parti a proiectului Implementarea retelei nationale a Multiplexului 1, solutia free to air, in conformitate cu licenta detinuta.

Pentru loturile din achizitia credit bancar pentru plata unor produse, servicii, lucrari necesare realizarii si implementarii PROIECT DVB-T2 FAZA I retea nationala de televiziune digitala terestra a Multiplexului 1 - Partea a 2-a, conform licentei detinuta de SNR, valoarea estimata la 23.361.640 lei (5.238.036 euro) solutia de finantare propusa este aceea de credit bancar.

Valoarea finantarii va fi structurata pe mai multe destinatii in conformitate cu necesitatile tehnice evidentiate in loturi, respectiv:
- Lot "echipamente Headend DVB-T2 (reconfigurare Headend pilot DVB-T + sistem billing)", estimat la 3.654765 lei (819.454 euro),
- Lot "Reconfigurare SDH, estimat la 5859784 lei (1313853 euro)"
- Lot 'Aparate de masura portabile', estimat la 2.453.000 lei (550.000 euro)
- Lot "echipamente de electroalimentare", estimat la 2.087.003 lei (467.938 euro)
- Alte elemente conform Devizului General (lucrari de C+M, taxe, avize, neprevazute, etc.) pentru implementarea solutiilor enumerate mai sus, estimat la 9.307.088 lei (2.086.791 euro).

Pentru mai multe detalii vezi Caietul de sarcini atasat acestui articol.

Amintim ca SNR a castigat trei din cele cinci multiplexuri digitale nationale (in banda UHF) licitate in vara anului trecut de Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Initial SNR a lansat o licitatie de peste 120 milioane de euro pentru implementarea la cheie a tuturor celor 3 multiplexe digitale.

Licitatia a fost un esec, SNR neprimind nici o oferta pana in luna februarie din acest an, cand era termenul limita. Esecul s-a soldat si cu demniterea directorului general, Gabriel Grecu.

La inceputul acestei luni, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat procesul de implementare a unei retele nationale de televiziune digitala terestra, dar momentan numai pentru multiplexul digital cu pana la 16 programe TV publice si private, care vor trebui transmise "free to air". Pentru acest multiplex, SNR trebuie sa asigure o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016.

Pentru implementarea acestui multiplex, la inceputul acestei luni, SNR a lansat doua licitatii in valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro). Finantarea va fi asigurata din credite furnizor.

Intrebati de HotNews.ro daca nu exista riscul de a pune in pericol tot proiectul de implementare a acestui multiplex prin lansarea a doua licitatii pentru un singur proiect, in cazul in care una dintre licitatii ar fi contestata, oficialii SNR au raspuns: "Exista riscul ca la ambele proceduri sa nu participe niciun operator economic".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1247 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  "Există riscul ca la ambele proceduri să nu partic (Vineri, 15 mai 2015, 14:41)

  eu [anonim]

  ..asta ar inseamna intrarea in faliment a SNR. Asta au reusit sa faca managerii care s-au perindat la conducere in ultimii 10 ani.
  Mai ramane varianta imprumutului cu garantie de stat, daca este posibil coroborata cu o restructurare masiva de personal , peste 50% si reorganizarea din temelii a societatii inclusiv schimbarea modelului de bussines.
 • 0 (0 voturi)    
  precizare (Vineri, 15 mai 2015, 17:00)

  to eu [anonim]

  Sunt numai 2 licitatii, una pentru echipamentul de emisie plus ceva sisteme radiante si cateva grupuri electrogene pentru care se solicita credit furnizor cu perioada de gratie adica producatorul de chipamente, in cel mai bun caz , le furnizeaza urmand ca banii sa si-i recupereze in 8 ani.
  A doua licitaitie este pentru echipamnetul de transport al mux-urilor . Plata acestor echipamente se va face de catre SNR de aceea se cauta un credit in valoare de 5 mil euro . Cred ca la acest credit va referiti ca fiind cea de a treia licitatie.
 • 0 (0 voturi)    
  Si cand te gandesti! (Vineri, 15 mai 2015, 23:17)

  Hansen [utilizator]

  Oare s-a intrebat cineva ce se intampla daca se renunta la aceasta licitatie si nu se face achizitia noilor "multiplexe"?
  Oare va fi - cu adevarat - cineva privat de posibilitatea de accesare a programelor de televiziune "must carry"? Eu ma indoiesc, deoarece:
  - numarul de gospodarii care s-ar folosi numai de semnalul de la SNR este mic
  - acolo unde este curent electric, exista si posibilitatea de a receptiona programul prin satelit, in conditii foarte convenabile
  - pentru cazurile sociale nefericite in care nu ar exista alta solutie, s-ar putea acorda o compensare de la buget, pentru a asigura accesarea posturilor TV "must carry" transmise prin satelit. Evident, costul ar fi substantial mai mic - chiar nesemnificativ - comparat cu fantasmagoriile pe care incearca SNR sa le promoveze
  - Oare chiar nu se uita nimeni pe specificatia licitatiei? chiar nu vede nimeni ca in mare parte nu se justifica cele cerute si licitatia este "cu tinta"?
  Deoarece banul care se va cheltui este public, cred ca ar trebui sa se explice clar publicului (avizat) pe ce se doreste a se cheltui bugetul cerut.
  Sper ca decidentii se vor trezi in cel de-al 12-lea ceas si vor opri risipa inutila.
  Oare cat se va mai tolerala "praduirea" "taxei TV" pentru folosul unei gasti desuete de sinecuristi?
  Parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   cateva inexactitati (Sâmbătă, 16 mai 2015, 22:49)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Hansen

   1. Reteaua nationala trebuie sa existe, asa cum exista de exemplu CFR calatori. Dupa rationamentul dumneavoastra CFR calatori trebuia desfiintata de multa vreme deoarece procentual putini cetateni mai calatoresc cu trenul. Ambele sunt companii strategice si sunt prinse in planul de siguranta nationala.
   2. Nu imi dau seama cum ati descoperit ca licitatia este cu dedicatie. Dupa cum scrieti nu aveti nicio tangenta cu sectorul de radiocomunicatii.
   3. Banii nu sunt publici. Ban public inseamna bani alocat de la bugetul de stat.Daca ati citita tent, achizitia echipamentelor de emisie se incearca a se face cu credit furnizor iar pentru transportul maux-ului si a lucarilor C+M se face imprumut bancar.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by