Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat joi ca discuta de ceva vreme cu Ministrul Educatiei cum ar putea creste numarul de locuri cu specializari IT&C in universitati, in conditiile in care piata absoarbe aproape tot ceea ce inseamna forta de munca IT iesita de pe bancile scolii. "In acest moment daca nu ma insel sunt in jur de 68.000 de studenti fara taxa, iar printre acestia sunt si studenti pe domeniile IT&C si cred ca in primul rand aici trebuie sa umblam, respectiv sa marim numarul de locuri fara taxa pentru specializarile IT&C", a spus acesta. In al doilea rand, autoritatile cauta sa convinga marile companii IT sa finanteze aceasta crestere a cifrei de scolarizare, doua mari companii aratandu-si deja disponibilitatea de finantare.

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES
  • "Discutia pornita de mine cu Ministrul Educatiei in urma cu ceva vreme si pe care ieri in deschiderea sedintei de Guvern a accentuat-o primul ministru este ca in acest moment piata absoarbe daca nu tot, atunci intr-o proportie covarsitoare aproape tot ceea ce inseamna forta de munca IT iesita de pe bancile scolii.
  • Este clar, cu tot regretul pentru alte domenii, ca trebuie sa ne adaptam din punct de vedere al scolarizarii si al cifrei de scolarizare spre ceea ce are nevoie piata. De aceea in discutiile avute cu Ministrul Educatiei si pe care sper sa le concretizam in perioada urmatoare intentionam sa marim cifra de scolarizare pe domeniul IT.
  • Asta inseamna reduceri de costuri pe alte parti, de norme, bugete etc. Ceea ce ma intereseaza pe mine ca si ministru pentru Societatea Informationala este sa ating aceasta tinta de a mari cifra de scolarizare prin, pe de o parte, de a umbla la cifra de 68.000 studenti fara taxa si sa marim numarul de locuri pe bugetul de stat, iar pe de alta parte prin parteneriate si finantari oferite de catre sectorul privat catre Universitati.
  • Am avut saptamana trecuta intalniri impreuna cu Primul Ministru cu doua companii importante care si-au aratat disponibilitatea de a semna parteneriate nu doar ca sa le semneze, ci inclusiv sa finanteze Universitati, Politehnici etc.", a spus ministrul Grindeanu, fara a nominaliza companiile in cauza.

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri, in sedinta de Guvern, ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, sa gaseasca impreuna cu rectorii solutii pentru a avea mai multe locuri la facultati in domeniul IT. "Va rog ca, de pe acum, la cererea companiilor de IT, sa gasiti solutii sa avem mai multe locuri la facultatea de IT. Degeaba producem metalurgisti si tot felul de alte meserii pe care nu le mai cauta nimeni", a declarat Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.