Uniunea Europeana ajuns marti la un acord preliminar pentru abolirea tarifelor de roamnig in blocul comunitar pana in iunie 2017, informeaza Reuters. Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat marti ca desi la nivel european se discuta despre eliminarea completa a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii romani sa stie ca, in prezent, pentru spatiul UE sunt reglementate tarife maximale de roaming. Astfel, cei care calatoresc vara aceasta in spatiul UE si folosesc serviciile de telefonie si internet mobil in roaming pe baza planului tarifar de baza (Eurotarif) vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), iar pentru acces la internet vor fi taxati cu maxim 0,20 euro/MB (fara TVA).

Tarifele de roaming vor fi desfiintate din iunie 2017Foto: MorgueFile.com

Acordul preliminar marcheaza un pas important in planul UE de a impulsiona sectorul digital pentru a stimula cresterea si a ajunge din urma Asia si SUA.

“Potrivit intelegerii, suprataxele de roaming vor fi abolite incepand cu iunie 2017”, a anuntat Lituania, care detine presedintial rotativa a UE, dupa 12 ore de discutii cu Parlamentul European (PE).

Acordul trebuie aprobat si de PE si de tarile membre, unele dintre acestea sustinand o intarziere in aplicarea masurii pana in decembrie 2018.

Intr-o etapa intermediara, tarifele de roaming vor cobora in aprilie 2016 pana la un maxim de 0,05 euro pe minut de convorbire sau megabyt de date si 0,02 pentru SMS-uri.

  • UPDATE Care sunt tarifele maximale de roaming in aceasta vara

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat marti ca desi la nivel european se discuta despre eliminarea completa a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii romani sa stie ca, in prezent, pentru spatiul UE sunt reglementate tarife maximale de roaming, acestea reprezentand plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif). Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta.

Astfel, cei care calatoresc vara aceasta in spatiul Uniunii Europene si folosesc serviciile de telefonie si internet mobil in roaming pe baza planului tarifar de baza (Eurotarif) vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), iar pentru acces la internet vor fi taxati cu maxim 0,20 euro/MB (fara TVA). Pentru calatoriile in afara UE, ANCOM recomanda utilizatorilor sa verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru tarile pe care le vor vizita, tarifele putand fi cu mult mai mari decat cele reglementate in spatiul comunitar.

Cele mai recente statistici ANCOM arata ca, odata cu etapa de scadere a tarifelor de roaming reglementate in interiorul UE aplicabila incepand cu 1 iulie 2014, traficul de voce in roaming a inregistrat pe parcursul anului 2014 o crestere anuala de 53%, pana la 647 milioane de minute consumate (din care 196 milioane au fost apeluri efectuate si 451 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 10%, pana la 123 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 2 minute si 24 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit in roaming a fost de 3 minute si 16 secunde. In plus, consumul serviciilor de date in roaming a cunoscut o crestere semnificativa, de aproape 6 ori, de la 34 mii GB in 2013 la 202 mii GB in 2014.