Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit, in 23 iulie, un contract in valoare de 10.224.999 lei (fara TVA) de modernizare a sistemului 112 catre o asociere formata din S&T, Quality Business Solutions si firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi controlate indirect de catre deputatul Sebastian Ghita, trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu. Aceasta a fost singura oferta depusa, iar suma finala a contractului atribuit este aceeasi cu valoarea estimata initial a contractului, arata datele publicate in 12 august in SEAP. In luna mai din acest an, furnizorul suedez de solutii IT Carmenta a sesizat Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF), sustinand ca exista indicii privind o posibila frauda cu bani europeni in aceasta licitatie.

Modernizare sistem 112Foto: STS

UPDATE Sebastian Ghita: "Nu am legatura cu compania Teamnet"

"Informatiile din presa care leaga numele meu si compania Teamnet sugerand ca aceasta companie este si astazi controlata sau influentata de mine sunt false", precizeaza Sebastian Ghita intr-un comunicat, preluat de postul Romania TV.

"Legea imi interzice astazi sa iau legatura cu directorii firmei Teamnet care mi-au fost colegi de liceu. In ultimele luni acestia au participat la proceduri publice si pe unele am citit in presa ca le-au castigat. Ii felicit si declar ca sunt mandru de ce au realizat in acea companie care a devenit cea mai importanta companie de IT din Romania. Dar declar public si ca nu controlez compania Teamnet. Ultimele luni au dovedit ca sunt performanti in piata si ca functioneaza fara nicio influenta din partea mea", afirma Ghita.

HotNews.ro a scris in exclusivitatein luna mai 2015 ca furnizorul suedez de solutii IT Carmenta CoordCom a sesizat Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF), sustinand ca exista indicii privind o posibila frauda intr-o licitatie demarata in prezent de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). E vorba de modernizarea infrastructurii hardware si software a sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 in Bucuresti si Ilfov, contract cu o valoare estimata de 12,67 milioane lei (inclusiv TVA), finantat din fonduri UE.

Hans Djurfeldt, presedinte si CEO al Carmentaa sustinut atunci ca singurul consortiu care a licitat, format din S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International, nu ar avea capacitatile si drepturile de proprietate intelectuala asupra unei solutii prezente in multe parti din sistemul 112.

In replica, Teamneta spus ca oferta depusa pentru modernizarea 112 prevede livrarea unor noi solutii care completeaza sistemele existente si ca in fata unor astfel de acuzatii din partea competitorilor va apela la toate mijloacele legale necesare pentru a-si apara imaginea. Si STS a reactionat ulterior, subliniind ca achizitia nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta.

STS a acceptat in final singura oferta depusa. Valoarea finala a contractului atribuit este similara cu valoarea estimata initial a contractului

Ce s-a mai intamplat intre timp? Datele publicate in 12 august 2015 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca STS a atribuit acest contract in data de 23 iulie 2015 catre singura asociere de firme care a depus o oferta in aceasta licitatie, respectiv catre S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International.

Un lucru interesat: Valoarea estimata initial a contractului a fost de 10224999.98 lei (fara TVA). Valoarea totala finala a contractului atribuit a fost de 10224999.00 (fara TVA), deci o valoare identica.

Dupa ce a vazut licitatia atribuita in SEAP, HotNews.ro a adresat urmatoarele intrebari catre STS:

  • 1. Ati fost contactati de catre OLAF in legatura cu acuzatiile facute de furnizorul suedez Carmenta?
  • 2. Aveti precizari suplimentare in legatura cu demersul facut de Carmenta?

Raspunsul primit de la purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), colonelul Adrian Fulea a fost urmatorul:

"Urmare solicitarii dumenavoastra transmisa va comunicam raspunsurile la intrebari:

1. Nu

2. Nu"

HotNews.ro a contactat de asemenea si furnizorul IT suedez Carmenta, care ne-a transmis urmatorul raspuns:

  • "OLAF a directionat acest caz catre DLAF - Departamentul pentru lupta antifrauda din Romania, in 5 august, pentru ca acestia sa decida daca vor initia sau nu o investigatie la nivel local. DLAF nu a decis inca daca va demara o investigatie in acest caz", a declarat joi, 13 august, pentru HotNews.ro Hans Djurfeldt, presedinte si CEO al Carmenta.

HotNews.ro a transmis atat catre OLAF cat si catre DLAF solicitari de informatii pentru a verifica informatiile legate de acest caz si vom reveni cu raspusuri imediat ce le vom primi.

  • STS a mai atribuit chiar luna trecuta catre Teamnet International un contract de 13 milioane euro pentru extinderea 112

Deputatul Sebastian Ghita a fost trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu. Potrivit DNA Ploiesti, Sebastian Ghita, prin intermediul a 54 de firme pe care le controleaza direct sau prin interpusi ar fi "spalat" banii europeni si de la buget pe care i-ar fi primit drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme sa castige contracte pe bani publici. Printre firmele enumerate de procurorii DNA se numara Asesoft International si Teamnet International, iar printre contractele prin care statul ar fi fost prejudiciat se numara unele cu STS si MAE.

Foarte important de notat este ca, in pofida acestor acuzatii ale DNA, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit in 8 iulie 2015 catre Teamnet International, grup fondat de Sebastian Ghita, un contract in valoare de peste 57,04 milioane lei (aproape 13 milioane euro) pentru extinderea Sistemului 112 pana la nivelul resurselor mobile ale agentiilor de interventie Ambulanta si SMURD si al Unitatilor de Primiri Urgente.

In replica, Bogdan Padiu, seful grupului Teamnet a declarat pentru HotNews.ro ca "respectam prevederile legale in toate contractele publice si private" si ca "Teamnet nu are nicio legatura cu Sebastian Ghita de mai multi ani". In acelasi timp, oficialii STS au declarat ca "STS nu a primit nicio instiintare oficiala referitoare la vreun posibil prejudiciu".

Cine sunt actionarii S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International si legatura cu Sebastian Ghita

Revenind la contractul atribuit in 23 iulie de STS catre S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International, HotNews.ro a verificat la Registrul Comertului care sunt actionarii acestor firme, descoperind ca exista o legatura intre acestia.

Actionarii Teamnet International (la data de 11.06.2015) erau urmatorii:

Actionari persoane juridice:

- Fintech Investment LTD (sediul in Londra) - 34,52%

- TNI Stock Invest SRL (sediul in Bucuresti) - 2,9%

- Total Pax SRL (sediul in Giurgiu) - 1,61%

- UP Stars SRL (sediul in Bucuresti) - 1,61%

- Invest Guidance SRL (sediul in Bucuresti) - 2,11%

- International Finance Corporation (sediul in Washington) - 8,33%

- Black Sea Trade and Development Bank (sediul in Grecia) - 8,33%

Actionari persoane fizice:

- Nedelcu Radu-Bogdan - 7,04%

- Trascu Ion-Ovidiu - 7,04%

- Padiu Bogdan - 12,67%

- Stan George-Mihail - 7,04%

- Cucosel Bogdan-Nicolae - 0,13%

- Popa Dumitru-Marius - 0,13%

- Albu Delia-Roxana - 0,13%

- Doana Ana-Maria - 0,13%

- Juganaru Laurea-Mihaela - 0,94%

- Avramescu Roxana - 0,4%

- Vasile Diana - 0,2%

- Tataru Silviu-Daniel - 0,2%

- Nanau Lucian - 1,61%

- Hoinarescu Florin - 1,61%

- Maximie Iurie Virgil - 0,13%

- Tosca Adrian - 0,13%

- Gorjan Marina Viorica - 0,13%

- Diaconescu Ermil Mihai - 0,13%

- Dimulescu Mariana Meri - 0,8%.

Actionarii Teamnet Solutions International (la data de 29.01.2015) erau:

- Teamnet International: 99%

- Nedelcu Radu-Bogdan - 1%

Actionarii S&T Romania SRL la data de 21.04.2015 erau:

- Computer Betting Company GMBH (Austria) - 87,6909%

- S&T AG (Austria) - 1,01%

- Quality Business Solutions SRL (Bucuresti) - 11,2991%

Quality Business Solutions SRL, aceeasi firma care este actionar la S&T Romania, avea ca unic actionar la data de 1.04.2015 pe Nicolae Dumitru-Octavian.

  • Cine este Nicolae Dumitru-Octavian?

Potrivit Rise Project, "afaceristul roman Nicolae Dumitru-Octavian este un important jucator pe piata romaneasca de telecomunicatii, fiind partener, printre altii, cu Nicolae Badea (Computerland) si Tiberiu Urdareanu, patronul UTI Grup. In 2005, sotia lui Nicolau a vandut participatia in firma 2K Telecom catre afaceristul Sebastian Ghita. Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au castigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in timp ce sotia directorului acestui serviciu era angajata familiei Nicolau".

Presa a relatat in nenumarate cazuri ca pana in anul 2012 Camelia Opris, sotia generalului STS, Marcel Opris, a fost salariata firmei de consultanta a lui Octavian Nicolau, la firma OMNIVISION CONSULTANTA SRL. Informatia ca sotia lui Marcel Opris a fost angajata la Omnivision Consultanta SRL apare in declaratiile de avere din anii 2009, 2010 si 2011 ale generalului STS, Marcel Opris. Incepand cu declaratia de avere din anul 2012, informatia nu se mai regaseste.