​Compania taiwaneza HTC are mari probleme si a anuntat ca va renunta la peste 15% dintre angajati, va reduce numarul de produse din portofoliu si va face o restructurare temeinica. HTC era cel mai mare producator de telefoane cu Android in 2011, cu peste 10% din piata, insa de atunci este in declin si nu mai are nici 2%. Analisti citati de Financial Times spun ca e greu de crezut ca HTC isi va reveni pe o piata atat de aglomerata. Primul telefon cu Android, lansat in 2008, a fost produs de HTC.

HTC isi propune o reducere cu 35% a cheltuielilor operationale, iar pentru asta va renunta la peste 2.200 dintre cei 15.700 angajati. Compania se va concentra pe smartphone-uri de top, pe ochelarii de realitate virtuala si pe produsele de lifestyle ce se pot conecta la internet.

HTC a avut bugete mici de marketing in comparatie cu giganti precum Samsung, care in 2013 a cheltuit 14 miliarde dolari pe marketing, in timp ce HTC a dedicat sub 600 milioane dolari. Din 2011 Samsung a inceput sa investeasca imens in smartphone-uri si a preluat locul unu mondial la volume de vanzari.

HTC nu doar ca si-a vazut cota de piata scazand de peste cinci ori, insa si valorea de piata a companiei s-a diminuat cu peste 90% in ultimii patru ani.

Actiunile companiei au scazut cu 28% de vinerea trecuta, dupa ce compania a anuntat pierderi trimestriale de 150 milioane dolari, de cinci ori mai mari decat estimarile analistilor.

HTC nu a redus la fel de mult ca alte companii costurile de productie ale telefoanelor, astfel ca acum, Huawei, Xiaomi si chiar Lenovo, au cote de piata mai mari.