RCS&RDS detinea la sfarsitul anului trecut cea mai mare cota de piata pe segmentele de internet fix in banda larga la viteze de transmisie foarte mari (egale sau mai mari de 30 Mbps), in timp ce Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) era lider pe segmentul vitezelor de transmisie de la 144 kbps pana la 30 Mbps, arata o analiza publicata saptamana trecuta de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). UPC, al doilea mare operator de comunicatii prin cablu, a fost lider pe viteze de la 10 Mbps pana la 30 Mbps pana in anul 2012, cand a pierdut aceasta pozitie in fata Telekom.

Cote de piata in functie de viteze la net fixFoto: ANCOM

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a publicat saptamana trecuta o analiza extinsa pe piata de internet fix in banda larga din Romania, in baza careia propune retragerea obligatiilor impuse anterior in sarcina Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom), deoarece acest operator fost monopolist nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura.

Printre altele, ANCOM a reanalizat cotele de piata ale furnizorilor de servicii de acces la internet in functie de numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga si vitezele de transmisie "best-effort" sau "pana la" corespunzatoare, in perioada 2009-2014.

  • "Datele evidentiaza faptul ca niciun operator nu este lider de piata pentru toate vitezele de transmisie oferite pentru serviciile de acces la internet in banda larga. Astfel, la 31 decembrie 2014, RCS & RDS S.A. detinea cea mai mare cota de piata pe segmentele aferente vitezelor de transmisie foarte mari (egale sau mai mari de 30 Mbps), in timp ce Telekom Romania Communications S.A. este lider pe segmentul vitezelor de transmisie intre (144 kbps, 30 Mbps)", se arata in analiza ANCOM.

Cifrele autoritatii arata ca, in perioada decembrie 2009-decembrie 2014, RCS&RDS, cel mai mare operator local de comunicatii prin cablu, a detinut neintrerupt pozitia de lider de piata pe segmentele de internet fix in banda larga la viteze egale sau mai mari de 30 Mbps (pana la viteze egale sau mai mari de 100 Mbps).

Telekom Romania Communications a fost lider de piata pe segmentele de internet fix in banda larga la viteze intre 2 Mbps si pana la 10 Mbps in perioada decembrie 2009-decembrie 2011.

In aceeasi perioada (decembrie 2009-decembrie 2011), UPC Romania, al doilea mare operator local de comunicatii prin cablu, a fost lider de piata pe segmentele de internet fix in banda larga la viteze cuprinse intre 10 Mbps si pana la 30 Mbps.

Anul 2012 a insemnat o schimbare in topul furnizorilor de internet in functie de vitezele best-effort oferite.

Astfel, la sfarsitul anului 2012, Telekom Romania Communications a fost lider pe segmentele de internet fix in banda larga la viteze cuprinse intre 2 Mbps si 30 Mbps.

De atunci si pana la sfarsitul anului 2014, UPC nu a mai detinut pozitia de lider pe nici un segment de piata de internet fix broadband in functie de vitezele oferite, arata datele ANCOM.

Mai mult, de la sfarsitul anului 2013 si pana la finalul anului trecut, Telekom Romania Communications si-a adjudecat pozitia de lider pe toate segmentele de internet fix in banda larga la viteze de la 144 kpbs si pana la 30 Mbps.

Pentru mai multe informatii din analiza ANCOM citeste si: