- Nota autorului: Datele din zona MRZ sunt cele doua linii de cifre si litere din josul actului de identitate care contin informatii privind: tipul documentului, codul tarii emitente, numele si prenumele titularului, seria si numarul documentului, cetatenia, data nasterii, sexul, valabilitatea si codul numeric personal.
- UPDATE (marti, 18:30) Nota din Caietul de Sarcini cu privire la schita tabletei si a suportului de documente: "In scopul exclusiv al unei bune intelegeri de catre ofertanti a prezentelor cerinte tehnice, in Anexa 1 la prezentul caiet de sarcini este prezentata o schita orientativa a ansamblului solutiei tehnice (tableta+suport) pentru tipul de tableta cu care s-a realizat dezvoltarea aplicatiei de preluare a datelor din MRZ de catre autoritatea contractanta. Evident, solutia tehnica ofertata poate fi diferita, functie de caracteristicile constructive si tehnice ale tabletei ofertate". (pag 8 din Caietul de sarcini - vezi documentul atasat)
Detalii din caietul de sarcini al acestei licitatii STS (vezi documentul atasat)
Obiectul achizitiei
"In conformitate cu prevederile art. 114 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, 'Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si al Institutului National de Statistica, asigura implementarea si gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal (SIMPV) pe baza datelor si informatiilor din Registrul electoral, Registrul sectiilor de votare si listele electorale complementare'.
In conformitate cu prevederile art. 115 din acelasi act normativ, 'Serviciul de Telecomunicatii Speciale asigura serviciile de telefonie speciala si de comunicatii de voce si date, necesare birourilor electorale, precum si functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal'.
Obiectivele principale urmarite prin implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal sunt:
- - informarea, la anumite intervale de timp, a opiniei publice cu privire la prezenta alegatorilor la urne;
- - verificarea electronica a modului in care se exercita dreptul de vot al alegatorilor care se prezinta la urne, in scopul prevenirii votului ilegal (eliminarii voturilor multiple);
- - introducerea, verificarea si transmiterea electronica a proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votarii.
In scopul realizarii obiectivelor mai sus mentionate, este necesara instalarea in fiecare sectie de votare a unui terminal informatic de tip tableta, deservit de un operator, care sa preia datele de identificare ale fiecarui alegator care se prezinta la urne, din actul de identitate al acestuia (carte/buletin de identitate sau pasaport) emis de autoritatile cu atributii in domeniu ale statului roman, date aflate in zona MRZ ('Machine Readable Zone') a actului de identitate.
Tableta deservita de operator este asadar elementul cheie al SIMPV, prin utilizarea acesteia, operatorul putand accesa aplicatiile disponibile in SIMPV care permit atingerea obiectivelor mai sus mentionate.
Preluarea datelor din zona MRZ a actelor de identitate va fi asigurata prin utilizarea camerei video incorporata in tableta si a unei aplicatii dezvoltate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale care permite captarea de informatii din imaginea preluata de pe actul de identitate prin intermediul camerei video incorporata in tableta.
Atentie! Pentru preluarea datelor din MRZ, nu se accepta dispozitive active externe tabletei.
Aplicatia dezvoltata si implementata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale ruleaza pe sistem de operare Android versiunea minim 4.2.
Aplicatia are nevoie de urmatoarele permisiuni:
CAMERA;
WRITE_EXTERNAL_STORAGE;
WAKE_LOCK;
USE_CREDENTIALS;
GET_ACCOUNTS;
MANAGE_ACCOUNTS;
AUTHENTICATE_ACCOUNTS;
INTERNET
Aplicatia dezvoltata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale poate fi pusa la dispozitia oricarui operator economic interesat sa depuna oferta numai pe baza unui Acord de confidentialitate incheiat cu autoritatea contractanta in forma prevazuta in Formularul nr. 16 din Sectiunea III a documentatiei de atribuire.
Instalarea aplicatiei pe tableta se va face in baza unor credentiale, de la un URL propriu unde va fi publicata, in format .apk, de catre autoritatea contractanta. Credentialele necesare pentru descarcarea aplicatiei vor fi puse la dispozitia operatorului economic interesat dupa semnarea acordului de confidentialitate. Functionalitatile acestei aplicatii sunt limitate la preluarea datelor din MRZ si afisarea lor.
Instalarea aplicatiei pe tableta trebuie sa poata fi facuta in baza unei proceduri furnizata de ofertant, fara interventia acestuia. Dupa instalare, aplicatia are un modul propriu de autentificare, iar dupa autentificare trebuie sa fie posibil update-ul aplicatiei prin intermediul modulului de update din componenta acesteia. La momentul livrarii, tableta va avea preconfigurat in sistem doar lista APN-urilor pentru operatorii de telefonie mobila. Aceasta lista va fi furnizata de autoritatea contractanta ofertantului declarat castigator ulterior semnarii acordului-cadru.
Atentie! In situatia in care un ofertant depune oferta fara sa fi solicitat aplicatia dezvoltata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, acesta nu va putea invoca, in eventualitatea in care rezultatul testului este 'RESPINS', faptul ca nu a avut la dispozitie aplicatia.
In vederea preluarii doar a datelor din zona MRZ a actului de identitate si asigurarii confidentialitatii celorlalte date/informatii din actul de identitate (care nu se afla in zona MRZ), este necesara utilizarea pentru fiecare tableta folosita pentru preluarea datelor din zona MRZ a unui suport opac, care sa sustina tableta si actul de identitate in pozitia optima pentru fotografierea zonei MRZ, iar in acelasi timp sa acopere toata suprafata actului de identitate, mai putin zona MRZ".
- STS vrea sa cumpere maxim 23.000 de tablete si 20.000 de suporturi pentru tablete si acte de identitate
"Prin urmare, avand in vedere cele de mai sus, pentru atingerea obiectivelor mai sus mentionate, autoritatea contractanta intentioneaza sa achizitioneze tablete si suporturi pentru tableta si actul de identitate, in cantitatile specificate mai jos:
- tabelete: minim 1000 de bucati si maxim 23.000 de bucati
- suporturi pentru tablete si acte de identitate: minim 1000 de bucati si maxim 20.000 de bucati".
Conform datelor publicate in 15 august in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), STS vrea sa incheie un acord cadru cu un singur agent economic pe o durata de 12 luni. Valoarea estimata fara TVA a contractului este de 25 milioane lei (31 milioane lei cu TVA). Contractul va fi finantat din fonduri bugetare.
In cadrul procedurii se vor atribui contracte subsecvente, insa fara reluarea competitiei in SEAP.
- "Se estimeaza ca vor fi atribuite trei contracte subsecvente, astfel: primul la semnarea acordului-cadru, pentru furnizarea a 1.000 tablete si 1.000 suporturi, un al doilea contract (cel mai mare, in valoare estimata de 22.800.000 lei) in perioada ianuarie-februarie 2016 pentru furnizarea a 21.000 tablete si 18.000 suporturi, respectiv un al treilea contract in perioada iulie-august 2016, pentru furnizarea a 1.000 tablete si 1.000 suporturi", se arata in fisa de date a licitatiei.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente in cadrul acestei licitatii este 21 septembrie 2015. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 29 septembrie 2015. In aceeasi zi va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.
Sa fie doar o coincidenta sau s-a luat deja decizia ce tableta exact urmeaza sa foe achizitionata
Forma este una aparte care NU lasa loc de interpretari
Poate e doar o coincidenta la la .............Romania
Cu toate ca banuiesc eu ca sansele sint minime
licitatia asta seamana leit cu cea din epoca de avant "muncitoresc" al lui mitrea, cand pt. licitatia in urma careia trebuia desemnata compania de taxi castigatoare pt. accesul la aeroportul otopeni, caietul de sarcini era copia fidela a cartii tehnice al unui peugeot anume. mitrea peugeot.
cerinţe tehnice, în Anexa 1 la prezentul caiet de sarcini este prezentată o schiţă
orientativă a ansamblului soluţiei tehnice (tabletă+suport) pentru tipul de tabletă cu care
s-a realizat dezvoltarea aplicației de preluare a datelor din MRZ de către autoritatea
contractantă. Evident, soluţia tehnică ofertată poate fi diferită, funcţie de caracteristicile
constructive şi tehnice ale tabletei ofertate.
cerinţe tehnice, în Anexa 1 la prezentul caiet de sarcini este prezentată o schiţă
orientativă a ansamblului soluţiei tehnice (tabletă+suport) pentru tipul de tabletă cu care
s-a realizat dezvoltarea aplicației de preluare a datelor din MRZ de către autoritatea
contractantă. Evident, soluţia tehnică ofertată poate fi diferită, funcţie de caracteristicile
constructive şi tehnice ale tabletei ofertate.
Prin urmare, daca vrei sa intri la licitatie, trebuie sa scoti de unde un pret de dumping pentru ele, posibilitate pe care o au doar rechinii abonati la contractele cu statul.
Astia ar trebui pur si simplu exclusi de la orice licitatii pe viitor, iar DNA sa ancheteze TOATE licitatiile publice din Romania din ultimii 15 ani, de la aparitia SEAP.
Si sa intre in puscarie 10% din populatia Romaniei.
Eventual fac pe avocatul pentru cel care a facut acea schita si care nu are nicio vina. A desenat si el avand la indemana un anumit model de tableta probabil.
Modelul prezentat si caracteristicile tehnice din caietul de sarcini duc catre un singur model de tableta de pe piata, si anume Lenovo Yoga 10 HD+.
Probabil ca baietii de la STS au avut tableta respectiva cand au facut aplicatia.
En-retail ar fi pe la 360 de dolari, en gros pe la 250.
Chiar si daca te prezinti cu alt model de tableta, ce cer ei acolo (GPU echivalent cu core i7, pentru Android ?!) ar merge catre niste Samsung-uri Note 10.1, mult prea scumpe.
Avem in jur de 7 milioane de euro, chiar daca ai da toti banii pe 23.000 de tablete, ar iesi pe la 380 de euro.
Plus suportul special pentru CI, care presupune proiectarea, executarea si injectia a 23.000 de repere.
Cineva care are pile la Lenovo ar scoate un profit decent.
Deci, ce companii de la noi lucreaza cu Lenovo ?
Mai mult, de ce se impun asemenea cerinte hardware ? Pentru scanarea a doua linii de text dintr-un modul OCR ai nevoie doar de camera ok si eventual un Mediatek.
Exista tablete la 80 de dolari care ar face asta.
sa ia la mana toate firmele resellere , excluzand emag, koyos, pcgarage si altele cunoscute, si sa vedem cine sunt actionarii ... fiind STS, mai destepti un pic, vor folosi o firma paravan castigatoare a licitatiei, sa nu "bata" la ochi.
En gros probabil cu 10-20% mai ieftin - 170-190 euro.
Conform bugetului de 7.000.000 de euro pt 23.000 de tablete rezulta un pret de 305 euro/tableta + suporti de tableta de CI.
Hai calculam un profit de 20% (foarte mare) din cei 305 euro si ajungem la un pret de 75-95 de euro pt niste amarati de suporti de plastic pentru tableta si CI, ce in realitate nu ar trebui sa coste mai mult de 5-10 euro incluzand costurile de proiectare si realizare.
Cost real: 170-190 euro/ tableta + 5-10 euro/ suporti = 175 - 200 euro.
Ceea ce ne indica marja ridicata de profit - 105 - 130 de euro/ bucata (35 - 43%). Un profit enorm fara a scadea costurile operationale ale acestei licitatii.
O simpla matrita pentru injectarea materiale plastice costa circa 20K euro. Asta pentru un dop. Nu stiu cat costa draciile astea pe care le vor astia (asta in caz ca nu exista deja - si atunci e alta discutie)
Pentru suportul respectiv ar fi vreo 2000€, maxim.
Vorbesc din experienta, lucrez in domeniu.
Asta-i soluția "specialiștilor" STS ?....
Păi nici că putea primi Dragnea un cadou mai frumos....
Cu toate VPN-urile pe care le va instala STS-ul, e suficientă o modificare/pardon, actualizare subtilă a softului camerei, de exemplu (e doar unul din zecile de componente ale sistemului, care nu pot fi oprite fără să renunți la serviciile pentru care ai luat tableta....) și odată cu STS-ul va ști și Dragnea unde să-și trimită oamenii cu arcanul să scoată prostimea la vot....
Și dacă se confirmă comentariile de mai sus iar tabletele vor fi livrate de Ghiță, pardon, Asesoft, eu zic că-n ziua votului mai bine stăm acasă....Decât să validăm prin prezență o farsă de proporțiile astea...
Problema procesului electoral în România nu e prezența multiplă la vot ci manipularea votului prin diverse și multe mijloace !
P.S. Propun să facem și salariile "specialiștilor" STS tot un fel de open source, adică să fie plătiți doar cu cât le donează, benevol, cetățenii cu drept de vot....
Legat de software, cele mai mari gauri de securitate le au doar aplicatiile closed-source (ex: Windows).
UNICA solutie pentru a contraveni orice tip de frauda in acest sens este publicarea completa a specificatiilor si a codului sursa a aplicatiei, si evident folosirea criptarii pentru stocarea datelor si in timpul comunicarii. Apoi testarea obiectiva a sistemului de catre o echipa externa de securitate.
Daca ei arunca cu milioane de euro in tablete cu software proprietar pre-instalat si specificatii inutile mult peste medie, sunt toate sansele din lume ca sistemul sa fie fraudabil. Tot ce au nevoie e o aplicatie care sa ruleze pe orice device care are o camera, nici macar nu au nevoie de tablete dedicate! Softul e cel care conteaza!
PS: sunt programator Android cu aplicatii pe Play Store cu > 100k downloaduri.
1. BOR va spune ca ne infieram cu semnul diavolului
2. banii cheltuiti pe softuri si achizitii inutile nu se mai cheltuiau, deci no spaga... de la 3. incolo mai adaugati voi. lucrez la un proiect acum tot pe vot electronic si hostat in Cloud , intr-o alta tara, iar pe solutia asta inclusiv vmdk-ul vm-ului care sta pe storage este criptat cu o pereche de chei generate hardware de un device. la android orice script kiddie poate "roota" un device, pus un CM10 pe el, dupa care softuri unsigned de sniffing si alte keyloggere.
- sunt aprox 19000 sectii de votare / 23000 tablete.
- cum vor face fata la sectiile aglomerate cu o singura tableta? Chiar si doua tablete.
- o sa stau la 2 cozi? O data la tableta, a doua sa te treaca pe hartie ?
- ce se intampla daca daca se strica (hard/soft)?
- ai variante de vot si cu alte documente!
- colectarea si securitatea datelor persoanale ? In mod normal, cand votezi se scrie numele si seria documentului. Prin scanare se colecteaza si CNP-ul de exemplu.
Cate sectii de votare are Romania si cati specialisti vor trebui instruiti ca sa foloseasca softul, tableta, care sunt costurile aditionale de adunare a datelor, ale aplicatiilor, fiindca solutia de soft trebuie sa aiba alt caiet de sarcini, sa asigure comunicatii si baze de date criptate, sa fie avizate toate acestea de ORNISS, etc, etc
La ce se va mai utiliza sistemul sau peste 4 ani sau la alte anticipate va fi facut altul?
Unde vor fi stocate, ce operator de comunicatii mobile va da SIM-ul, etc, etc?
Ar trebui cu cativa oameni sa faca si o linie de asamblare tablete si sa nu mai dea milione in licitatii din banii contribuabililor. Dar ca sa importi ceva (tablete, rosi, grau, fructe) e cel mai simplu business si se pot trage tunuri imense din banii publici.
In anii '90 KT facea monitoare cu nici 10 oameni si nu se compara greutatea, reglajele, inalta tensiune de la transport si asamblare monitor cu cea a unei tablete.
Dar micsorarea cheltuielilor publice nu este criteriu de adjudecare a unei decizii.
ma intreb cati tarani care au votat adusi de un anumit partid in carute cu catelu' si purcelu' sa voteze la gramada nu se vor gandi sa taie si o ceapa si niste slana pe tableta ca doar e o masa...
Ema Georgescu, http://www.examenultau.ro/
HOTII, posesori la cele 31 de Milioane, vor funtiona Mult mai Bine.