Digital Cable Systems, operator de cablu care opereaza sub brandul AKTA, negociaza in prezent cu doi operatori mobili, fiind interesat sa lanseze propriile servicii de telefonie mobila ca Operator Mobil Virtual (MVNO) pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, a declarat pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, director general si actionar minoritar in DCS. Operatorul a contractat un credit de aproape 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si un document publicat in Monitorul Oficial arata cum vor fi folositi acesti bani: extinderea retelei de fibra optica a societatii, transformarea retelelor existente la internetul de banda larga si la tehnologiile telefonice, achizitionarea unor jucatori de pe piata locala si proiectul MVNO.

Dinu Malacopol, seful DCSFoto: Arhiva personala

Digital Cable Systems, operator de cablu care opereaza sub brandul AKTA, furnizeaza servicii de televiziune, internet si telefonie clientilor rezidentiali, cu preponderenta in mediul rural si in orasele mici, avand ca arie de acoperire peste 2500 de localitati din 24 de judete, conform datelor de pe site-ul propriu.

Informatiile publicate marti in Monitorul Oficial:

  • "DCS, in calitate de imprumutat intentioneaza sa incheie un contract de credit prin care Nanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va pune la dispozitia societatii o facilitate suplimentara in suma de aproximativ 10.000.000 euro (Contractul de Credit Nou). De asemenea, vor fi aduse modificari anumitor obligatii ale societatii din contractul de credit incheiat in data de 3aprilie 2012 intre societate, in calitate de imprumutat, si BERD, in calitate de creditor (Contractul de Credit Existent) pentru a alinia anumite obligatii prevazute pentru Contractul de Credit Nou. (..)
  • Facilitatea acordata in baza Contractului de Credit Nou va fi utilizata pentru finantarea costurilor unui proiect pe care Societatea intentioneaza sa il dezvolte, astfel cum este detaliat in planul de afaceri din data de 22 iunie 2015, transmis catre BERD. Proiectul include extinderea retelei de fibra optica a Societatii, transformarea retelelor existente la internetul de banda larga si la tehnologiile telefonice, achizitionarea unor jucatori de pe piata locala si proiectul MVNO", se arata intr-o decizie a actionarilor DCS luata in data de 22 iulie 2015 si publicata marti in Monitorul Oficial.

Dinu Malacopol, despre lansarea serviciilor de telefonie mobila: Suntem in discutii cu 2 operatori mobili

Contactat marti de catre HotNews.ro in legatura cu informatiile aparute in Monitorul Oficial, Dinu Malacopol a precizat ca DCS a contractat la inceputul acestei luni creditul de 10 milioane de euro de la BERD, tragerea urmand a se face etapizat in functie de oportunitatile de dezvoltare.

  • 'Tot creditul este luat pentru dezvoltare, care poate fi atat pe orizontala (crestere organica si achizitii) cat si pe verticala prin lansarea de noi servicii. In legatura cu proiectul MVNO, putem spune ca ne intereseaza sa oferim clientilor nostri si servicii de telefonie mobila. Suntem in discutii cu 2 operatori mobili, ne intereseaza sa lansam servicii de telefonie mobila la sfarsitul acestui an sau la inceput de 2016 dar nu exista o presiune in acest sens. Vrem sa obtinem de la operatorii mobili cele mai bune conditii pentru o acitivitate eficienta din punct de vedere economic si pentru noi', a precizat pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, directorul general al DCS.

Un operator MVNO (Mobile Virtual Network Operator) vinde propriile servicii de telefonie mobila si internet fosolind reteaua operatorilor mobili clasici, in baza unr acorduri comerciale cu acestia.

Ce spune Dinu Malacopol despre planurile de achizitionare a unor jucatori de pe piata locala?

  • "Exista in prezent negocieri cu diversi jucatori mici din piata, dar si aceste achizitii depind de sinergiile pe care le identificam", a precizat Malacopol.

De ce vrea sa lanseze servicii de telefonie mobila?

  • "Toate aceste investitii ne vor da deschiderea pentru a furniza servicii 4Play (internet, televiziune, telefonie fixa si telefonie mobila). IN momentul de fata daca ne uitam la operatorii care furnizeaza servicii 4Play acestia merg pe impachetarea serviciilor si trafic fix-mobil in retea, avand diverse oferte si promotii care merg in aceste doua directii. Acesta este directia in industrie la care vrem sa ne aliniem", a spus seful DCS (AKTA).

Fondul international de investitii PineBridge, actionarul majoritar si cel care controleaza operatorul de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems (AKTA), a decis si demarat anul trecut un proces de vanzare integrala a acestui operator.

In luna ianuarie din acest an, Dinu Malacopol declara pentru HotNews.ro ca exitul ar putea avea loc in 2015. Acesta a spus ca sunt mai multi ofertanti in acest moment - operatori telecom din piata locala, dar si fonduri de investitii. Dinu Malacopol, care este si actionar minoritar in DCS (cu 0,00161% din actiuni), si-a exprimat parerea ca operatorul ar valora intre 150 milioane euro si 200 de milioane euro, dar ca decizia apartine actionarului majoritar.

Ce spune acum Dinu Malacopol despre acest posibil exit?

  • "Nu este o prioritate vanzarea DCS pentru ca avem aceasta finantare pentru dezvoltare si lansare de servicii noi, investitii in urma carora firma va deveni mai mare si mai atractiva pe piata. in functie de aceste evolutii vom considera si un exit dar nu e nici o presiune", a declarat pentru HotNews.ro Dinu Malacopol.

Pentru detalii citeste si: Consolidari pe piata telecom din Romania: Vanzarea operatorului de comunicatii prin cablu Digital Cable Systems ar putea avea loc in 2015