​Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat marti pentru HotNews.ro ca, la sfarsitul acestei luni sau in 3-4 octombrie, Guvernul va avea din partea consortiului condus de SSIF Swiss Capital, expertiza finalizata cu privire la ce inseamna vanzarea celor 46% de actiuni detinute de statul roman la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom). Statul roman nu are nici acum o strategie privind privatizarea acestui operator, desi in in februarie 2014 a angajat in acest sens un consortiu format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities.

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES
  • "La sfarsit de septembrie sau in 3-4 octombrie vom avea din partea consultantilor finalizata expertiza pe ceea ce inseamna vanzarea celor 46% din ce detine statul roman. Nu au finalizat-o pentru ca sunt foarte multe date, in actionariat sunt si greci si cei de la Deutche Telekom, suntem si noi. Divizia de mobile are alt actionariat. A fost mult de lucru. Cei de la Telekom au oferit tot accesul la camera de date consortiului international care ne ofera noua consultanta in acest proces", a declarat pentru HotNews.ro ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu.

Ce concluzii ar putea avea aceasta expertiza?

  • "Sa vedem. Nu luam nici o decizie cata vreme nu se termina expertiza consultantilor si decizia o ia Guvernul Romaniei", a mai spus ministrul.

Nu este prima data cand Ministrul Sorin Grindeanu avanseaza un termen cu privire la prezentarea concluziilor acestei expertize care ar trebui sa indice statului pasii de urmat in vanzarea actiunilor pe care le detine la fostul Romtelecom.

In data de 25 mai 2015, Nikolai Beckers, directorul general al Telekom Romania, anunta ca urma sa aiba o intalnire cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, dar ca nu are nici o noutate cu privire la vanzarea pachetului detinut de stat la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom).

  • "Din ce stim noi atat ministrul, cat si primul ministru sunt in favoarea unei oferte publice initiale (IPO), lucru pe care atat actionarii cat si noi ca management il sprijinim. Decizia apartine Guvernului, a spus atunci Nikolai Beckers pentru HotNews.ro.

Statul roman nu are nici acum o strategie privind privatizarea Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), desi in in februarie 2014 a angajat in acest sens un consortiu format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities.

Contactat la sfarsitul lunii aprilie 2015 de HotNews.ro in legatura cu privatizarea Telekom Romania Communications, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, a precizat urmatoarele:

  • "Suntem in proces de privatizare. Daca vrem sa adoptam o strategie coerenta lucrurile nu se pot adopta de azi pe maine. Avem consultanti externi care sunt dincolo de orice umbra de neprofesionalism, se intalnesc sunt discutii cu actionarii si lucrurile inainteaza.
  • Poate ca pentru privatizare este mai interesant sa fie o singura companie (n.a referindu-se la Telekom Romania Mobile Communications), dar asta ne va spune consultantul. Depinde si de cum reactioneaza consultantii grecilor. Ritmul discutiilor este pozitiv si daca acest ritm se pastreaza putem aproba Strategia undeva in maxim doua luni - strategia insemnand inclusiv o eventuala preluare a partii de telefonie mobila de catre actionarul majoritar Deutsche Telekom, dar si modalitatea de privatizare a celor 46% din actiunile detinute de statul roman la Telekom Romania Communications", a declarat la acel moment pentru HotNews.ro, ministrul Sorin Grindeanu.

Pentru detalii citeste si: Telekom Romania, operator aflat in proces de privatizare, vinde si reinchiriaza partial proprietati din Bucuresti si alte sapte orase, la un pret de pornire de 26,3 milioane de euro

Consortiul care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) va prezenta o strategie in acest sens in perioada urmatoare si cred ca cel tarziu la finalul lunii mai vom putea merge in Guvern sa prezentam aceasta strategie si sa se ia o decizie cu cu ce va face statul cu cele 45,99% din actiuni, a declarat in 2 aprilie 2015 pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

In luna noiembrie a anului trecut, fostul ministru al Societatii Informationale, Razvan Cotovelea, a declarat ca reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au cerut prelungirea perioadei de analiza, datorita volumului si complexitatii informatiilor (87.000 de pagini).

La acel moment, ministrul Cotovelea a mai spus ca spera ca analiza finala a acestora sa vina in februarie 2015 si sa stabileasca daca se merge pe listare la bursa, negociere directa sau amanarea privatizarii.

In data de 28 februarie 2014, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus la acea vreme de Dan Nica (PSD), a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

In data de 6 martie 2014, Dan Nica a declarat in conferinta de final de mandat la Ministerul pentru Societatea Informationala ca se asteapta ca pana la sfarsitul lui 2014 sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

Citeste si: