Cei mai intalniti furnizori de internet fix in gospodariile din Romania: RCS&RDS detine 53% din piata, mai mult decat Telekom, UPC si toti ceilalti furnizori din tara la un loc

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2015, 12:45 Economie | Telecom


Cote de piata - furnizori de internet fix in Romania
Foto: ANCOM
 documente
(17 Sep 2015) PDF, 17MB
RCS&RDS este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania, cu o cota de piata de 53%, mai mult decat Telekom (26%), UPC (11%) si toti ceilalti furnizori (11%) la un loc, potrivit unui studiu privind utilizarea serviciilor de internet fix - utilizatori persoane fizice, realizat de catre Mercury Research pentru ANCOM. Studiul, facut public joi de catre autoritatea de reglementare, a fost realizat in perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un esantion de 1469 de persoane care au si folosesc conexiune de internet acasa, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de peste 16 ani.

Marja de eroare a acestei cercetari este de +/-2.6%, la un nivel de incredere de 95%.

 • Prezentam mai jos cateva din principalele concluzii ale acestui studiu:

Cote de piata
 • RCS&RDS este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania. Cota RCS&RDS este mai mare in mediul urban (63%), in special in Bucuresti (77%) si urbanul mare (72%).
 • Telekom este al doilea furnizor utilizat la nivel de gospodarie, cu o cota totala de 26%, dar este lider in mediul rural, cu o cota de 53%.
 • UPC ocupa locul al treilea, cu 11% .
 • Akta (DCS) este cel de-al patrulea jucator pe piata de internet fix, fiind intalnit in 9% din gospodariile din mediul rural.
 • Pe regiuni, RCS are mai multi abonati in jumatatea de vest a tarii (Nord Vest, Vest, Sud Vest), dar si in Centru si Bucuresti. Telekom are mai multi abonati in Sud si Nord Est, regiuni pe care le disputa cu UPC.
 • Cotele furnizorilor mai mici (locali sau regionali) sunt mai mari in zonele nedeservite preponderent de RCS&RDS, in special in Sud si Sud-Est.
 • In ceea ce priveste numarul total de abonamente la internet fix, cotele de piata ale furnizorilor reflecta in oglinda gradul de raspandire a acestui serviciu in gospodarii, in conditiile in care 98% din gospodarii au de regula un singur abonament de internet fix.

Numarul de persoane care utilizeaza aceeasi conexiune de internet fix:
 • In medie, 2.5 persoane utilizeaza aceeasi conexiune intr-o gospodarie
 • Numarul de persoane care utilizeaza aceeasi conexiune coreleaza in primul rand cu marimea gospodariei - de regula exista o singura conexiune de internet fix indiferent de numarul de persoane din gospodarie.

Alte servicii folosite de la furnizorul de internet fix
 • 91% dintre abonatii RCS&RDS au si servicii de televiziune de la acest furnizor si aproape jumatate dintre ei au si telefonie fixa tot de la RCS&RDS.
 • 94% din gospodariile cu internet fix de la Telekom au de la acest furnizor si un alt serviciu.
 • Ca si in cazul RCS&RDS, clientii UPC mai folosesc de la acelasi furnizor in primul rand servicii de televiziune.

Raspandirea pachetelor de servicii in gospodariile cu internet fix:
 • Pachetele de servicii sunt foarte frecvente in cazul gospodariilor care au internet fix, situatie posibil explicabila prin faptul ca internetul fix a fost, probabil, serviciul secundar pe langa televiziune in cazul RCS&RDS si UPC, respectiv pe langa telefonie fixa in cazul Telekom.
 • In 82% din cazuri, serviciul de internet fix din gospodarie face parte dintr-un pachet care include si alte servicii. Incidenta cazurilor in care se intampla acest lucru este mai mare la cei 3 furnizori importanti.
 • Pachetele includ, pe langa internet fix, in principal servicii de televiziune in cazul RCS&RDS si UPC, respectiv telefonie fixa la Telekom.
 • Abonatii RCS&RDS au in medie 3.1 servicii in pachet, cei de la Telekom 2.8, iar clientii UPC au 2.6 servicii in pachet.
 • In ceea ce priveste gospodariile care nu au servicii la pachet, in 43% din cazuri exista minim un alt serviciu in gospodarie de la acelasi furnizor, pe langa internet fix.
 • Motivul principal pentru care utilizatorii au optat pentru servicii in pachet este costul total mai mic al serviciilor la pachet (mentionat de 64% dintre respondenti). In aproape un sfert din cazuri, insa, internetul fix a fost furnizat doar ca parte a unui pachet.
 
Dispozitive de pe care este accesat internetul fix in gospodarii:

 • Internetul fix este accesat de obicei de pe un computer (desktop sau laptop). In medie, internetul fix din gospodarie este utilizat pe 2.6 dispozitive.

Viteza maxima de transfer precizata in contract:

 • In medie, viteza serviciilor de internet fix utilizate in mediul urban este considerabil mai mare fata de viteza medie a serviciilor folosite in mediul rural.
 • 46% din gospodariile din mediul urban au viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% in mediul rural.
 • 37% dintre respondenti nu stiu cu exactitate ce viteza au in contract. 20% au viteze sub 50Mbps, in timp ce restul de 43% au viteze contractate de peste 50Mbps.
 • Cea mai frecvent intalnita viteza contractata este de 100 Mbps.
 
Viteza perceputa vs. viteza contractata:
 • In cele mai multe cazuri (54%) abonatii considera ca viteza reala este aceeasi cu viteza din contract. Aproximativ o treime sunt de parere ca viteza reala este mai mica sau mult mai mica decat cea din contract.
 • Persoanele intre 25-34 de ani si angajatii cu studii superioare considera intr-o mai mare proportie decat restul populatiei ca viteza contractata este aceeasi cu viteza reala (in 60%, respectiv 63% din cazuri, comparativ cu 54% per total).
 • Cei cu varsta de peste 45 de ani si pensionarii afirma mai frecvent decat totalul ca nu stiu daca viteza contractata este aceeasi cu cea reala, in timp ce o parte studentii afirma mai des decat restul esantionului ca viteza reala este mult mai mica decat cea contractata.

Valoarea lunara a facturii:
 • Valoarea medie a facturii la serviciile de internet fix care nu sunt incluse intr-un pachet este de 34 RON.
 • Abonatii RCS&RDS platesc pentru un abonament de Internet Fix in medie 31 RON pe luna. Cei care au abonamente de internet fix de la Telekom platesc in general in jur de 37 RON.
 • Cei care au internet fix in pachet cu alte servicii platesc in medie 70 RON pe luna.
 • Abonatii Telekom platesc in medie 80 RON pe luna pentru pachetul de servicii, in timp ce abonatii RCS&RDS platesc in medie 67 RON pe luna pentru pachetul de servicii.

In privinta gradului de folosire a serviciilor de internet fix de catre persoanele juridice, un alt studiu realizat de Mercury Research pentru ANCOM, arata ca Telekom si RCS&RDS isi disputa piata de servicii business de internet fix, ambii furnizori avand cote de utilizare de peste 40% din numarul de respondenti.

 • Gradul de acoperire cu servicii: Reteaua Telekom Romania acopera peste 91% din populatia Romaniei, RCS7RDS - 62%, iar UPC - 62%

De notat ca in privinta acoperirii, reteaua Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) acoperea peste 91% din populatia Romaniei la sfarsitul anului trecut, in timp ce RCS & RDS acoperea 62% din totalul populatiei, iar UPC Romania un procent de 48%, potrivit unor date furnizate in premiera in luna august din acest an de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

In timp ce, in mediul urban, RCS & RDS detinea o cota de piata mult mai mare fata de Telekom Romania si UPC, operatorul fost monopolist este lider de piata in mediul rural. Din punct de vedere al numarului de conexiuni de internet efectiv comercializate la nivel de regiuni geografice, RCS&RDS este principalul furnizor in sase dintre regiuni si pe locul doi intr-o singura regiune, Telekom este pe primul loc in doua regiuni, in timp ce UPC este pe locul doi intr-o singura regiune.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8418 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Cat e cota de piata? (Joi, 17 septembrie 2015, 12:53)

  Claudiu [anonim]

  Daca are 53% este logic ca are mai mult decat toti la un loc...
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Joi, 17 septembrie 2015, 12:57)

  Qu [utilizator]

  Doua lucruri importante de mentionat:

  1. Majoritatea infrastructurii de fibra optica din Ro. e a telekomului, deci acolo ajung cotizatii indirecte si de la alti provideri.

  2. Fata de UPC care cativa ani au stat cu ea in mana fara sa investeasca 1 leu in infrastructura (si acum si-au revenit din pumni), RDS-ul si-a extins reteaua si a modernizat echipamentele.
  • +2 (2 voturi)    
   Dominant sau nu??? (Joi, 17 septembrie 2015, 13:16)

   ANdrei [anonim] i-a raspuns lui Qu

   Situatia s-a schimbat, RDS investind masiv in ultimii ani in fibra optica, asa cum spui si tu la punctul 2.

   Ceva insa e foarte ciudat: ANCOM spune pe de o parte ca RDS e dominant, pe de alta parte spune ca nu e niciun operator dominant la o alta analiza a pietei, care e acum in consultare, referitoare la accesul la infrastructura. Hotnews, poate faceti o investigatie si ne lamuriti.
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Joi, 17 septembrie 2015, 12:57)

  mda [anonim]

  rcs/rds cel mai prost sistem de deranjamente si rezolvare a problemelor de infrastructura

  daca se rupe vreun fir pe undeva, dureaza o zi ca sa se sesizeze ei, o zi ca sa ajunga acolo, si inca o zi ca sa se repare

  iar daca ai o problema prin cutia blocului pe undeva, dureaza si mai mult pana un mijtocar de la rds ajunge, si de obicei n-are scule, n-are laptop de diagnoza, vine si bate la tine la usa sa-i imprumuti una si alta

  nici telekomul nu e mai prejos, dar nu au chiar atat de multe plangeri

  ar trebui sa faceti si un top ca la RCA-uri, cu numarul de reclamatii si de nemultumiti pe rcs, telekom si upc
  • 0 (0 voturi)    
   Si Netcity cum e? (Joi, 17 septembrie 2015, 13:20)

   ANdrei [anonim] i-a raspuns lui mda

   Zici de RDS? Eu am auzit ca dupa ce Oprescu a zis: toti furnizorii de internet sa-si bage cablurile in pamant, adica in reteaua Netcity, deranjamentele sunt foarte dese, ca doar Netcity e si el monopol, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   mda... tu lucrezi la Telekom, nu? (Joi, 17 septembrie 2015, 15:17)

   Cineva [anonim] i-a raspuns lui mda

   Nu stiu cum e in alte zone, dar pot vorbi despre cazul meu, Stau in Rahova am pachetul complet de la ei cu conexiune Gb (de 1 an) si nu am avut decat 3 probleme in 5 ani de cand sunt la ei, din cauza ca s-a luat curentul pe scara si nu si-a revenit routerul lor probabil. De fiecare data am sunat la ei in maxim 30 minute si nu cred ca a durat vr'odata mai mult de 2-3 ore pana au venit si au rezolvat problema. Faza cu zile intregi cred ca o stii de acum 10-12 ani... S-au schimbat mult lucrurile la RDS de atunci.
 • 0 (0 voturi)    
  Care-i adevărul (Joi, 17 septembrie 2015, 13:45)

  grimis [anonim]

  Sigur că unele companii au făcut și ceva investiții în tehnologii noi,dar sunt și unii care au scăpat de fanarioți și acum ostrogoții ăștia au fibra optică în mediul rural dată cadou de Stalin.Aici ne doare cel mai mult și suntem mândrii că avem internet ,dar plătim cât nu face.
 • +1 (1 vot)    
  destept (Joi, 17 septembrie 2015, 13:56)

  zamolxess [anonim]

  e foarte inteligent redactat articolul
  are 53% deci clar ca mai mult decat toti la un loc,
  iar daca aduni 53 + 26 + 11 + 11 niciodata dar niciodata nu face 100%
 • 0 (0 voturi)    
  Multe comentarii pe langa subiect (Joi, 17 septembrie 2015, 15:19)

  Ioan [anonim]

  Telekom are acoperire de 90% pe internet, daca o socotim si pe aia pe "sarma" pe care o ofera in rural. La pretul la care o ofera e curata bataie de joc, de fapt serviciile telekom in rural sunt o bataie de joc, profitand de absenta concurentei pe acest segment si oferind servicii si preturi de acum 15 ani.
  Pe fibra optica pe departe cel mai bine sta rds-ul, de altfel si vodafone foloseste reteaua rds.
  La televiziune sunt slabi toti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by