​Cea mai mare parte a licitatiei pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania, contract cu o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, este in prezent contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), au precizat pentru HotNews.ro oficialii Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR/Radiocom). Dupa esecul unei licitatii de peste 120 milioane de euro, soldata cu demiterea directorului general, Gabriel Grecu, SNR a relansat in luna mai 2015 licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra, care ar urma sa concureze platformele TV prin cablu si satelit.

Televiziune digitala terestraFoto: Free Images
  • Tinta de acoperire de cca 50% pentru finalul anului 2015 ar putea sa nu fie atinsa

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat in luna mai 2015 licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra. Societatea, care transmite programele publice de televiziune si radio, vrea sa implementeze un multiplex digital pe care se vor transmite 'free to air' programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016. Licitatia a fost impartita in doua parti, iar proiectul are o valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro) si va fi finantat din surse atrase (credit furnizor).

HotNews.ro a scris in luna mai din acest an despre relansarea acestei licitatii, impartite in doua parti:

  • primul contract, care are o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, precupune achizitia de echipamente, servicii si lucrari conexe.
  • al doilea contract, care este impartit in 4 loturi, are o valoare totala estimata, fara TVA de peste 14,05 milioane lei si presupune presupune:

-reconfigurare si extindere functionala Headend DVB-T Herastrau pentru 1 MUX DVB-T2 cu 16 programe SD, EPG, insertie date, sistem management pentru includerea emitatoare site inclusiv verificare conditie SFN, etc.;

- Sistem billing pentru producatori content inclus in sistem management Headend.

Al doilea contract a fost atribuit catre Ericsson Romania, Frontal Communication, Imagine Communications si RomTek, insa primul contract - si cel mai important - nu a fost inca atribuit, desi SNR a primit doua oferte din partea a doua asocieri de firme:

  • 1. Asocierea formata din Frontal Communication SRL (lider) si GatesAir INC (asociat), cu subcontractant Prime Telecom SRL
  • 2. Asocierea formata din Ericsson Telecommunications Romania SRL (lider) si Ericsson AB (asociat).

Contactati de HotNews.ro pentru a afla daca au desemnat castigatorii pentru acest contract, oficialii SNR au precizat ca: 'a fost depusa o contestatie si ne aflam in perioada de solutionare a acesteia de catre CNSC', fara a oferi alte detalii.

  • HotNews.ro a solicitat informatii suplimentare si vom reveni cu detalii imediat ce le vom primi.

SNR a precizat in luna iulie 2015 pentru HotNews.ro ca "primul multiplex va fi deplin functional (acoperire cca 90% din populatia Romaniei conform licentei) la finalul anului 2016, cu o tinta de acoperire de cca 50% pentru finalul anului 2015".

  • Ce rezultate a anuntat SNR pana acum in urma etapei de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara?

"Prima etapa (etapa de tranzitie) pentru transmisiunile digitale, are scopul de a testa din punct de vedere tehnic echipamentele existente, echipamente care vor fi inglobate in reteaua finala DVB-T2. In cazul transmisiunilor "free to air" nu poate fi cuantificat numarul clientilor atrasi, pentru ca nu exista o legatura directa cu utilizatorul final. Tot ceea ce am putut observa in mod direct pana la aceasta data, este numarul de mesaje scrise, via e-mail, sau de pe Facebook, in toate mesajele solicitandu-se informatii referitoare la momentul cand se va putea receptiona semnal DVB-T2 in diferite localitati din tara", au precizat in luna iulie pentru HotNews.ro oficialii SNR.