- UPDATE Achizitia desfasurata de INS are loc in conditiile in care Microsoft a anuntat ca versiunea Office 2016 pentru Windows va fi disponibila incepand de marti, 22 septembrie 2015. Multumim cititorilor HotNews.ro pentru atentionare!
Produsele trebuie livrate in termen de 15 zile de la data atribuirii contractului. Operatorii economici interesati sa livreze aceste produse trebuie sa aiba o medie a cifrei de afaceri globale pentru ultimii 3 ani - 2012, 2013, 2014 cel putin egala cu 2.264.512,00 lei/alta valuta (fara TVA), conform cerintelor de eligibilitate afisate in SEAP.
De asemenea, acestia trebuie sa prezinte contracte (unul sau mai multe conform art. 188 din OUG 34/2006 si art. 9 din HG nr. 925/2006), la nivelul carora au fost furnizate produse similare in valoare cumulata de minim 2.264.512,00 lei/alta valuta (fara TVA), insotite de cel putin un document (contract/recomandare/proces verbal/document constatator) prin care beneficiarul sa confirme ca produsele au fost livrate si ca au fost respectate conditiile contractuale, se mai arata in anuntul de licitatie.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente: 27.10.2015. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 02.11.2015. Data limita de evaluare a ofertelor este 3.11.2015.
Conform datelor de pe site-ul Microsoft, pachetul Microsoft Office Standard 2013 pe 1 PC pentru utilizare business costa 1199 lei (inclusiv TVA), iar pentru persoane fizice costa 609 lei (inclusiv TVA).
- Pentru detalii vezi Caietul de Sarcini atasat
niste idioti vor sa cumpere o versiune veche acum.
chiar am ajuns de rasul curcilor...
Plus inca 4-5 open source similar.
Plus ca mai sunt si licente COMERCIALE de procesoare de texte. Sa amintesc aici WordPerfect, dar mai sunt si altele.
La nivel de Guvern s-a infiintat acum vreo 6 luni un mare comitet pentru eficeitnizarea inforamtizarii (sau cum s-o numi el...). Bag sema ca s-a infiintat degeaba.
Pai, iti sugerez urmatoarele:
- incearca utilizarea ca interfata la ERP sau platformele BI existente (SAP, Oracle) etc...
- instaleaza patch-urile de la distanta pe 1000 de PC-uri,
-ruleaza ceva script-uri, etc...
Siiiiiiigur... tot ce face MS Office-ul....
o migrare catre alt produs, gen Open Office (pe care il au la baza multe alte produse de genul open source) presupune cautarea de alternative si pentru alte produse, si chiar compilarea de la zero a unor add-inuri.
si de ce nu se trece direct la 2016?! simplu: pentru asta trebuie o perioada de testare a compatibilitatii tututor produselor utilizate la ora actuala de catre institutul de statistica (sau cel putin de catre utilizatorii pentru care se cumpara licentele), ceea ce presupune o perioada destul de mare de timp si bani (pentru ca testarea se face de catre departamentul de it, nu de catre utilizatori direct in productie).
pentru cei care nu stiu: implementarea unui soft intr-o companie nu se face ca acasa, sa iei softul si sa il instalezi fara nici o grija. intr-o companie orice soft intai este testat de catre o echipa speciala (de obicei din departamentul de it), nu in productie, pentru a verifica compatibilitatea si impactul pe care il are asupra celorlalte produse care sunt folosite. iar o testare serioasa dureaza de la cateva zile la cateva luni, in functie de complexitatea aplicatiei.
LibreOffice
https://www.libreoffice.org/
Dar mai exista cel putin WordPerfect si inca un producator german de softare commercial.
Si altii si altii...
De ce tin cu dintii de Microsoft - nu pot sa inteleg.
E ca si cum s-ar gasi numai Dacii sau s-ar vinde numai televizoare Nokia (nu mai exita, dar tocmai de-aia le dau exemplu).
WordPerfect e un program commercial compatibil.
Referitor la WordPerfect, nu l-am folosit dar din ce tin minte de la cursurile de statistica si econometrie, se foloseau extensii special dezvoltate(si nu erau extensii dezvoltate de companii romanesti) pentru MS Office (Word si Excel). Nu conta ce OS si suita office foloseai, tot trebuia sa bagi un Office ca sa treci acel curs. Si ceva imi zice ca nu difera foarte mult de realitate.
Daca ar fi dupa mine, as pune pe toti sa foloseasca KingSoft Office ca e gratuit (nu stiu insa daca poate fi folosit gratuit si in institutii dar oricum versiunea comerciala e mai ieftina decat MS Office) si are cea mai buna compatibilitate cu formatele DOCX si XLSX din cate am vazut.
Daca valoarea atribuita depaseste 1.800.000 de lei, inclusiv TVA, ne uitam la dosarul Microsoft 3.
In loc sa puna niste specificatii tehnice care sa permita concurenta, se marginesc sa puna "Micorosft" si gata. Sau, unii mai "sofisticati" spun "compatibile cu Micorosoft office"... :-).
Daca am gasit eu bine specificatiile, versiunea MS Standard contine Publisher -adica desktop publisher. Nu pot sa inteleg ce face statistica cu 1250 de astfel de licente de Publisher.
dar ce coincidenta... din aia din filme :))
Dar gata - ma opresc aici ca m-am plictisit sa tot spun acelasi lucru despre calculatorele astea.
Bine ca pentr uun ghem de sfoara sau un borcan cu miere sunt arestati toti primarii din Amarasteni si toate babele bolnave de pantecarie, dar nimeni nu vrea sa vada ce e evident.
In alta ordine de idei, de ce nu facem macar pe fata treaba asta: adica sa spuna asa: uite - eu vreau sa iau de 15 mii de eur (sau cat o fi incredintarea drecta) calcualtaore de la X si licente de software de la Y, ca asa ced eu ca mi se potriveste. Si gata.
De ce ne prefacem atat? Chiar e nevoie?
Sa zicem ca ar cumpara de la prieteni la suprapret. Greu de crezut insa ca s-ar intimpla. In fond tot ei lucreaza cu ele....
Doamne ferește, o să emigrez!
Uite doua din ele:
http://www.wordperfect.com/rw/product/office-suite/
http://shop.softmaker.com/shop/shop.php?go
Si mai sunt si altele.
DAR, ar trebui prin caietele de sarcini sa se spuna clar ce se doreste de la acest soft, altfel nu se vor putea compara intre ele.
SI - DA! Trebuie sa fie deschisa concurenta si lui Microsoft. Adica, sa nu puna specificatii care sa il excluda.
Inca o data: lipsestre competenta in achizitii publice si va lipsi in urmatorii 20 de ani. Cine vreti sa stie sa faca amaratele alea de caiete de sarcini?!
Unii au venit cu idea apparent buna de a consulta sectorul de afaceri. Ei, hai sa o vad si pe asta: firme contribuind la caietele de sarcini si acceptand riscul de a lucra degeaba si de a mai fi si date in judecata pentru conflict de interese de fix aia care pierd licitatiile.
Nu exista minuni, nu exista Mols Craciun. Intr-o tara ai carui functionari sunt produsul "Invatamantului" nu ai ce sa speri.
N-ai cu cine.
1. De ce nu Linux?
2. De ce nu LibreOffice?
3. De ce la CERN se poate cu linux si la noi nu ?
4. De ce cifra de afaceri trebuie asa mare ?
Cat despre cifra aia nu e nimic de comentat. E clar ca lumina zilei. Avem reprezentanta MS in Romania. Statul poate negocia direct cu ei. In schimb s-a decis organizarea unei licitatii din care un intermediar va castiga muuulti bani.
Raman 538.000 Euro pentru 275 PC-uri. Adica: aprox 2000 Euro/PC. Suma asta e o gluma nu? Isi imagineaza cineva ca se vor cumpara PC-uri de 2000 euro pentru functionari?. Pai nu, sigur ca nu se vor cumpara.
Sa continuam atunci:
In conditiile in care acum un PC la 500Euro "zboara", haideti sa calculam spaga pentru acest contract. E foarte simplu:
638.000 Euro - 100.000 Euro pt. licente - 275PC*500Euro/buc = 400.000 Euro.
Rezumat: Contract=638.000 Euro, Costuri pt. licente si PC-uri=238.000 Euro, SPAGA/MITA=400.000 Euro. Q.E.D.
Bravo !!! Avem ce meritam.
training pentru folosire word?
Scuzati-ma, dar office-ul pentru cine va fi cumparat? pentru curci cu handicap?
mentenanta, suport...vrajeli pentru a mai justifica sifonarea unor bani.
Dvs care folositi office de 5-10-20 de ani, de cate ori ati avut nevoie de suport, mentenanta, bla,bla?
Acasa stim sa-l folosim iar la birou, ba?
La o simpla cautare pretul este de 2000 RON....de unde ai scos-o cu 130 euro? Si daca s-ar aplica un mega discount tot nu ar ajunge la 400 RON!
2. Daca te-ai duce dumneata sa cumperi 1500 de licente fii sigur ca le-ai cumpara si mai ieftin de 400 lei/buc.
Este cam aceeasi situatie cu cea de la reducerea la medicamentele ""noi" (pentru cancer spre ex) care costa (unele) 10.000 Euro, pretul de productie fiind undeva la 60 euro. Daca un guvern are muschi si mai putini corupti/mp, le poate spune ca daca nu reduc de la 10.000 la o valoare rezonabila activeaza clauza de "licentiere obligatorie" si ii lasa cu buza umflata permitand producerea medicamentului de catre terti si cumparand de la acestia. Astfel unele guverne au reusit sa-i "convinga" sa vanda cu vreo 2-300 Euro medicamentul in timp ce noi (romanii) le-am "negociat" la 4500 Euro. Si ne mai si laudam ce reducere am reusit sa obtinem.
Cam asa si aici. MOffice 2013 in cateva zile va fi inlocuit de alta versiune deci cumva ciclul de viata i s-a incheiat. E corect a spune ca pretul de productie in momentul asta, cand e inlocuit pe raft de altt produs e cam spre 0 Euro/buc. Cel mult costul imprimarii pe un DVD (20-30 centi). Pai in conditiile astea sa primesti 400 lei pe o licenta mi se pare chiar o reusita extraordinara, pantru care agentul de vanzari respectiv chiar trebuie promovat/premiat.
De acord, au nevoie de Microsoft Office ca sa asigure compatibilitate maxima intr-un sistem birocratic greoi si refractar la schimbare, dar de ce cumpara un soft vechi la acelasi pret cu cel nou?
Dell is reportedly shipping an Ubuntu-based Kylin Linux OS on 42% of their PCs in China.
[Kylin is an open source operating system, based on FreeBSD [Berkeley Software Distribution], and developed by academics at the National University of Defense Technology in the People's Republic of China.]
detalii in:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Dell-China-40-Linux
Exista echivalent gratuit atat la Windows cat si la tot Office !
E o rusine f mare sa ai educatia si administratia in mainile unei corporatii straine !
@Cosmin - Serios, cum sa tii statisticile unui stat in Google Docs? Esti normal?
Fratii mei albi, cacaturile alea din suita Libre Office nu sunt pentru un institut de statistica ce lucreaza cu softuri de mii sau zeci de mii de euro cu integrari cu Excel sau te miri ce alt softan.
Terminati cu prostiile, ca INS nu e un SRL de la colt de strada.
Inainte sa va pricepeti si la IT, incercati sa va pricepeti la tinut mainile departe de tastatura.
Pentru (probabil) 50-60% din utilizatorii de calculator din INS, e nevoie de Office de la Microsoft. Si cand e vorba de a oferi suport si pe un Libre daca s-ar pune problema pentru restul de utilizatori, garantat ar fi mai putin facil si poate mai scump.
Si apoi, sa ne gandim la exporturile pe care le fac, si schimburile de documente intre celelalte ramuri ale statului.
Pe scurt, Statul trebuie sa foloseasca aceiasi suita Office pe care o foloseste marea majoritate a companiilor si a cotizantilor privati. Punct.
Va multumesc.
Cu respect,
VictorasTractoras.
dar eu nu cred ca angajatii de la INS sau alte institutii sunt atat de avansati incat sa foloseasca office-ul la lucrul de baza.. un document in word, un mic tabel in excel, cu o formula de SUM.. si cam atat
pentru restul exista servicii externalizate, adica acolo unde angajatii bugetari sunt varza, se angajeaza firme IT care fac munca adevarata.. orice institutie publica taie lunar facturi catre firme IT pentru grosul muncii
pe scurt, angajatii de la stat sunt prea novici (sa nu zic prea prosti) pentru o suita office completa (excel, acces, etc), si atunci libre office si altele s-ar merita
Deci mai bine toata lumea la un nivel unificat. E mai simplu.