- UPDATE CNAS anunta ca sistemul CEAS a repornit: "Incepand cu orele 18:30 sistemul a fost repornit. Furnizorii de servicii medicale si farmaceutice pot raporta serviciile validate cu cardul national".
- Anuntul facut luni, 21 septembrie, de catre CNAS:
"Incepand cu ora 16:30, astazi, 21.09.2015, la sistemul de card - CEAS s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica in locatia unde este amplasata Autoritatea de Certificare ( acea componenta care permite semnarea cu cardul ). Echipa de suport lucreaza la remedierea acestei defectiuni.
Dupa repornirea echipamentelor si serviciilor aferente A.C. se va transmite mesaj pe toate canelele de comunicare cu CAS / Furnizori de servicii medicale si farmaceutice / Dezvoltatori de aplicatii in domeniu.
Pana la repornirea sistemului, furnizorii pot acorda servicii medicale si inregistra activitatea in aplicatiile informatice iar dupa confirmarea din partea CNAS ca sistemul este functional, serviciile se vor ridica in sistem in limita celor 72 de ore", se arata in anuntul CNAS.
Amintim ca vineri, 19 septembrie, Sistemul cardului national de sanatate a fost picat mai bine de 5 ore.
- Pentru detalii citeste si: Sistemul cardului de sanatate are probleme de functionare: Ce sfaturi da CNAS catre medici/UPDATE CNAS a anuntat ca problema a fost remediata si ca sistemul este complet functional
Cat a costat sistemul cardurilor de asigurari de sanatate si cine l-a implementat
Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia.
La sfarsitul lunii aprilie 2015, cand HotNews.ro a semnalat ca sunt medici de familie care sustin ca sistemul IT al cardului national de sanatate are probleme de functionare, SIVECO Romania a facut urmatoarele precizari:
- "In proiectul CEAS [cardul electronic de sanatate, n.red.], contractorul a fost consortiul format din companiile HP (lider) si Novensys (partener). SIVECO Romania a avut rolul de subcontractor, furnizand serviciile aferente utilizatorilor CNAS/CJAS (cum ar fi generarea si urmarirea listelor de posesori de carduri, validarea operatiunilor semnate cu cardul etc) si implementarea in aplicatiile locale ale medicilor si farmacistilor, distribuite de CNAS, a functionalitatilor de utilizare a cardului. Alte componente importante, cum sunt cititorul de card si Unitatea de Management a sistemului sunt gestionate de alte companii. Disfunctionalitatile semnalate in articolul dvs. nu privesc aplicatiile si serviciile furnizate de compania noastra".
Citeste si: VIDEO Medic de familie: „Ma apuca groaza daca va merge tot asa”. Presedintele CNAS: „Nu neg acest aspect”. Cum va arata prima zi in care cardul electronic de sanatate va fi obligatoriu?
Auzi scuza: "s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica ".
Hai sictir !!!
Vine o firma de cartier, cotizeaza unde trebuie, ia un proiect d-asta...si ia o caruta de bani moca pe un sistem care nu va functiona niciodata (cum sunt destule) sau va functiona in functie de cum si unde bate vantul (ca asta de facilitare de executie...pardon...'sanatate).
Chiar si in firme medii in Romania (de ex. 600 angajati) din domenii de business care nu afecteaza vietile oamenilor in mod direct exista generatoare de curent de 10000-15000 Euro/buc care tin in viata serverele pe perioada penelor de curent. A spune ca au oprit sistemul medical la 20 mil de oameni pe motiv de curent si ca nu aveau sisteme redundante cred ca ar trebui itnradevar sa insemne puscarie pentru oamenii tehnici care au aprobat proiectul sau pentru cei care nu l-au respectat, daca proiectul a prevazut sisteme redundante,
Acolo e smecheria.
ISO/IEC 9001 - Managementul calității
ISO/IEC 20000 - Managementul serviciilor informatice
ISO/IEC 21500 - Managementul de proiect
ISO/IEC 27001 - Managementul securității informatice
ISO/IEC 31000 - Managementul riscurilor
ISO/IEC 38500 - Guvernanța electronică
Altfel, să nu ne mirăm că se întâmplă ce se întâmplă. Informatica e bună doar în condiții de ADEVĂR. Minciuna lasă urme în sistem. Oamenii-tehnologia-procesele-datele sunt elemente ale acestui sistem care trebui să aibă un Plan de recuperare în caz de dezastru (de exemplu sistemele informatice bancare asigură funcționalitate continuă de 99,97% pe an)
Acum vreo doi ani, a mai picat o data sistemul CNAS. Au fost chemati atat HP cat si Sinevo. Nereusind sa reporneasca sistemul, au chemat in ultima instanta suportul tehnic Oracle. Cei de la Oracle si-au pus mainile in cap cand au vazut cum au fost construite aplicatiile, dar, mai ales, configurate bazele de date. Bineinteles, bazele de date Oracle au fost pornite de catre cei de la suport.
Prin urmare, vina nu este a celor de la Oracle si HP, ci a celor de la Sinevo, care sunt specialisti numai cu numele.
Dupa un deceniu de intarziere la punerea in functiune a unui sisteme integrat pentru CNAS?
Probabil ca nu sunt toti, imbecili ... eu personal am vazut un caine comunitar in fata sediul central CNAS care avea in ochi sclipiri de intelegere ... cat despre cei din cladire ...
Aici avem trei probleme mari:
1. incompetenta - cei care au urcat muntele Ceahlau isi pot da mai usor seama de dimensiunile acestui "atribut"
2. hotia - atat a celor care utilizeaza sistemul, cat mai ales a celor care au realizat implementarea
3. minciuna - mai ales a celor care comunica public presupuse cauze ale intreruperilor
Atata vreme cat nu se face o schimbare pe baza de competenta la CNAS - vorba veche se aplica: "Cum-I turcu' si pistolu'" sa pe frantuzeste - "tel maître, tel valet".
"Patria si Dreptul Meu!"
.