Sistemul cardului national de sanatate a cazut din nou/Motivul anuntat de CNAS: S-a intrerupt alimentarea cu energie electrica

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2015, 17:37 Economie | Telecom


Anunt CNAS
Foto: CNAS
​Sistemul cardului national de sanatate a incetat din nou sa functioneze luni, incepand cu ora 16:30, dupa ce "la sistemul de  card - CEAS s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica in locatia unde este amplasata Autoritatea de Certificare ( acea componenta care permite semnarea cu cardul ), potrivit unui anunt facut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), care subliniaza ca 'echipa de suport lucreaza la remedierea acestei defectiuni". Defectiunea apare la un weekend distanta, in conditiile in care vineri, 19 septembrie, acest sistem a picat mai bine de 5 ore. Sistemul de card - CEAS a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania. Motivatia este una ciudata, in conditiile in care astfel de sisteme IT ar trebui sa aiba de regula surse de alimentare neintreruptibile (UPS-uri), care furnizeaza energie electrica in caz de urgenta, atunci cand sursa principala de curent electric nu functioneaza.

 • UPDATE CNAS anunta ca sistemul CEAS a repornit: "Incepand cu orele 18:30 sistemul a fost repornit. Furnizorii de servicii medicale si farmaceutice pot raporta serviciile validate cu cardul national".

 • Anuntul facut luni, 21 septembrie, de catre CNAS:

"Incepand cu ora 16:30, astazi, 21.09.2015, la sistemul de  card - CEAS s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica in locatia unde este amplasata Autoritatea de Certificare ( acea componenta care permite semnarea cu cardul ). Echipa de suport lucreaza la remedierea acestei defectiuni.

Dupa repornirea echipamentelor si serviciilor aferente A.C. se va transmite mesaj pe toate canelele de comunicare cu CAS / Furnizori de servicii medicale si farmaceutice / Dezvoltatori de aplicatii in domeniu.

Pana la repornirea sistemului, furnizorii pot acorda servicii medicale si inregistra activitatea in aplicatiile informatice iar dupa confirmarea din partea CNAS ca sistemul este functional, serviciile se vor ridica in sistem in limita celor 72 de ore",
se arata in anuntul CNAS.

Amintim ca vineri, 19 septembrie, Sistemul cardului national de sanatate a fost picat mai bine de 5 ore.


Cat a costat sistemul cardurilor de asigurari de sanatate si cine l-a implementat

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia.

La sfarsitul lunii aprilie 2015, cand HotNews.ro a semnalat ca sunt medici de familie care sustin ca sistemul IT al cardului national de sanatate are probleme de functionare, SIVECO Romania a facut urmatoarele precizari:

 • "In proiectul CEAS [cardul electronic de sanatate, n.red.], contractorul a fost consortiul format din companiile HP (lider) si Novensys (partener). SIVECO Romania a avut rolul de subcontractor, furnizand serviciile aferente utilizatorilor CNAS/CJAS (cum ar fi generarea si urmarirea  listelor de posesori de carduri, validarea operatiunilor semnate cu cardul etc) si implementarea in aplicatiile locale ale medicilor si farmacistilor, distribuite de CNAS, a functionalitatilor de utilizare a cardului. Alte componente importante, cum sunt cititorul de card si Unitatea de Management a sistemului sunt gestionate de alte companii. Disfunctionalitatile semnalate in articolul dvs. nu privesc aplicatiile si serviciile furnizate de compania noastra".

Citeste si: ​VIDEO Medic de familie: „Ma apuca groaza daca va merge tot asa”. Presedintele CNAS: „Nu neg acest aspect”. Cum va arata prima zi in care cardul electronic de sanatate va fi obligatoriu?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4356 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Ageamii (Luni, 21 septembrie 2015, 17:43)

  Carcalete [utilizator]

  Asta inseamna ca "implementatorii" habar nu au de sisteme redundante, backup, disaster - recovery, etc.

  Auzi scuza: "s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica ".
  Hai sictir !!!
  • +1 (1 vot)    
   Asa e... (Marţi, 22 septembrie 2015, 8:49)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   Asa e in Romania.
   Vine o firma de cartier, cotizeaza unde trebuie, ia un proiect d-asta...si ia o caruta de bani moca pe un sistem care nu va functiona niciodata (cum sunt destule) sau va functiona in functie de cum si unde bate vantul (ca asta de facilitare de executie...pardon...'sanatate).
 • +18 (18 voturi)    
  Cretini la maxim (Luni, 21 septembrie 2015, 17:48)

  Marcel [anonim]

  Cerintele tehnice la astfel de sisteme impun alimentarea de la 2 sau mai multi furnizori de curent in paralel pentru a evita caderea sistemului la oprirea unuia dintre ei si mentinerea pe UPS in timpul comutarii intre furnizori.
  Chiar si in firme medii in Romania (de ex. 600 angajati) din domenii de business care nu afecteaza vietile oamenilor in mod direct exista generatoare de curent de 10000-15000 Euro/buc care tin in viata serverele pe perioada penelor de curent. A spune ca au oprit sistemul medical la 20 mil de oameni pe motiv de curent si ca nu aveau sisteme redundante cred ca ar trebui itnradevar sa insemne puscarie pentru oamenii tehnici care au aprobat proiectul sau pentru cei care nu l-au respectat, daca proiectul a prevazut sisteme redundante,
  • +8 (8 voturi)    
   Poti sa ai un singur furnizor... ENEL (Luni, 21 septembrie 2015, 18:21)

   PaulSöze [anonim] i-a raspuns lui Marcel

   Dar impui un SLA drastic cu uptime 99,999%. Daca pica ii rupi la bani. Iti mai pui UPS si un generator diesel pe echipamentele critice, dar ce sa faci ... noi suntem statul si avem specialisti
   • +2 (2 voturi)    
    Nu-s... (Marţi, 22 septembrie 2015, 8:51)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui PaulSöze

    Nu-s specialisti in tehnica...ci in facut bani.
    Acolo e smecheria.
 • +8 (8 voturi)    
  Genial (Luni, 21 septembrie 2015, 18:03)

  sile [anonim]

  Cred ca nici la emag nu pica site-ul daca se taie curentul. Dar uite ca la stat se poate.
 • +6 (6 voturi)    
  De respectarea unor standarde CINE RĂSPUNDE? (Luni, 21 septembrie 2015, 18:07)

  Gheorghe Hriscu, CGEIT, PMP [anonim]

  A căzut un sistem informatic care afectează populația unei țări. E grav? Pentru a face ca acest lucru să nu se mai întâmple este NEVOIE de transformarea în LEGI a unor STANDARDE (recomandabile deocamdată):
  ISO/IEC 9001 - Managementul calității
  ISO/IEC 20000 - Managementul serviciilor informatice
  ISO/IEC 21500 - Managementul de proiect
  ISO/IEC 27001 - Managementul securității informatice
  ISO/IEC 31000 - Managementul riscurilor
  ISO/IEC 38500 - Guvernanța electronică

  Altfel, să nu ne mirăm că se întâmplă ce se întâmplă. Informatica e bună doar în condiții de ADEVĂR. Minciuna lasă urme în sistem. Oamenii-tehnologia-procesele-datele sunt elemente ale acestui sistem care trebui să aibă un Plan de recuperare în caz de dezastru (de exemplu sistemele informatice bancare asigură funcționalitate continuă de 99,97% pe an)
  • +4 (4 voturi)    
   Fii serios (Luni, 21 septembrie 2015, 19:06)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe Hriscu, CGEIT, PMP

   De la niste incompetenti numiti politic si cu angajati din clentela de partid, te astepti sa stie ei ceva sau sa gindeasca. Nu pot. Sunt atit de prosti si indiferenti, atit de indiferenti, incit ar trebui dusi toti l ocna pemtru jaful produs si miile de morti nevinovati, CNAS= Aushwitzul românesc.
 • +5 (5 voturi)    
  Nu sunt cretini... sunt membrii de partid (Luni, 21 septembrie 2015, 18:16)

  PaulSöze [anonim]

  Cum ar fi sa pice alimentarea la o firma privata? Care are in deservire atatia clienti cat are CNSAS? Ar fi dati afara f. multi oameni. Firma ar fi platit daune catre furnizori si clienti. Dar la stat e totul Ok. Si ce daca a picat sistemul, lasa bai ... ca merge si asa. Chiar ma intreb Spiru Haret are si facultati cu specific IT? Pe de alta parte si vendorii sunt de vina, ma gandesc ca e o baza Oracle acolo, iar cei de la Oracle nu le-au spus ca daca pica curentul baza de date se duce ... la necuratu"? Sau poate ca ... da.
  • +3 (3 voturi)    
   Oracle nu este de vina.... (Luni, 21 septembrie 2015, 20:34)

   EduardRO [utilizator] i-a raspuns lui PaulSöze

   In implementarea acestui proiect, Oracle nu a fost consultat deloc. Partea hardware a fost furnizata de HP (servere, stocare), iar partea software de catre Siveco. Acest Siveco, care apartine unor fosti securisti, a venit cu aplicatiile dezvoltate pentru CNAS. Aceste aplicatii au, intr-adevar, in spate baze de date Oracle, dar Sinevo doar a cumparat licentele pentru servere Oracle. Atat si nimic mai mult.

   Acum vreo doi ani, a mai picat o data sistemul CNAS. Au fost chemati atat HP cat si Sinevo. Nereusind sa reporneasca sistemul, au chemat in ultima instanta suportul tehnic Oracle. Cei de la Oracle si-au pus mainile in cap cand au vazut cum au fost construite aplicatiile, dar, mai ales, configurate bazele de date. Bineinteles, bazele de date Oracle au fost pornite de catre cei de la suport.

   Prin urmare, vina nu este a celor de la Oracle si HP, ci a celor de la Sinevo, care sunt specialisti numai cu numele.
   • +1 (1 vot)    
    ERATA (Luni, 21 septembrie 2015, 22:29)

    EduardRO [utilizator] i-a raspuns lui EduardRO

    A se citi in loc de SIVECO in loc de Sinevo.
 • +4 (4 voturi)    
  SIVECO (Luni, 21 septembrie 2015, 18:18)

  GabiAlex [utilizator]

  Siveco.
 • +4 (4 voturi)    
  Intrebare (Luni, 21 septembrie 2015, 19:04)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Poat fi cineva mai incompetent decit indivizii care lucreaza la aceasta casa CRIMINALA de sanatate? Incompetenti, dar hoti.
 • +3 (3 voturi)    
  CNAS = incompetenti (Luni, 21 septembrie 2015, 19:28)

  verdeata [anonim]

  unde mai pui ca tot acest program informatic costisitor nu stiu sa le foloseasca decat la urmarirea medicilor. Daca stiti si alta utilitate va raman indatorat pentru explicatii. Multumesc,
 • +5 (5 voturi)    
  Minciuni care devoalate ar trebui sa duca la demis (Luni, 21 septembrie 2015, 19:49)

  Marian [anonim]

  Hai sa nu consideram ca sunt toti imbecili. Chestia cu alimentare cu energie electrica este o barba. Am convingerea ca au o problema de soft iar cirpeala genereaza in cascada alte bug-uri. Problema este ca medicii refuza in mod justificat sa dea consultatii si retete pentru ca acelasi lucru s-a intimplat si luna trecuta, probabil insa in afara orelor de program, si aproximativ 10% din consultatii nu au mai fost validate - confirmate - ceea ce a facut ca acesti medici sa fie obligati literalmente sa storneze facturile si sa-si taie singuri consultatiile - in caz contrar urmind a nu fi platiti de loc. Acum, cind s-a repetat figura au suflat si in iaurt si au trimis pacientii acasa. Si vineri si luni. O problema reala o reprezinta si retetele. Peste un an, cind vine Curtea de conturi, va constata ca s-au eliberat retete fara a exista consultatii (care nu exista in server si nici pe facturile stornate). Si ajungem la imputari!! Pe de alta parte presedintele Curchea spune ca retetele se pot elibera si fara card! Bun, atunci de ce se mai duc cu acest card la farmacie?! Una peste alta un sac de minciuni pentru a acoperi problema de fond, achizitionarea unui soft furnizat de o firma care a dat faliment si a carei mostenire nu vrea nimeni s-o preia - vezi ratarea licitatiei pentru contractul de mentenanta al sistemului cardului de sanatate. Presedintele insa ar trebui demis daca a mintit. Ar trebui sa precizeze care este zona, macar sectorul in care se gaseste serverul (urile) si dupa ce ENEL va confirma ca nu au inregistrat nicio defectiune sa-si ia talpasita. Nu de alta dar cine minte in halul acesta nu are ce catita in fruntea sistemului de asig de sanatate si sa aibe pe mina file de buget de 5000 de milioane de euro!
  • +1 (1 vot)    
   specialisti (Luni, 21 septembrie 2015, 20:57)

   conservatorul [utilizator] i-a raspuns lui Marian

   Nu e problema, la curtea de conturi va merge un alt mare specialist: Ilie Sarbu. Se duce totul de rapa. Aia oricum verifica pe cine vor, cum vor.
  • +1 (3 voturi)    
   Well...Hai sa nu consideram ca sunt toti imbecili? (Luni, 21 septembrie 2015, 21:24)

   Mitica Palarierul [anonim] i-a raspuns lui Marian

   Well ... adica "hai sa nu consideram ca sunt toti imbecili" ?

   Dupa un deceniu de intarziere la punerea in functiune a unui sisteme integrat pentru CNAS?

   Probabil ca nu sunt toti, imbecili ... eu personal am vazut un caine comunitar in fata sediul central CNAS care avea in ochi sclipiri de intelegere ... cat despre cei din cladire ...

   Aici avem trei probleme mari:

   1. incompetenta - cei care au urcat muntele Ceahlau isi pot da mai usor seama de dimensiunile acestui "atribut"

   2. hotia - atat a celor care utilizeaza sistemul, cat mai ales a celor care au realizat implementarea

   3. minciuna - mai ales a celor care comunica public presupuse cauze ale intreruperilor

   Atata vreme cat nu se face o schimbare pe baza de competenta la CNAS - vorba veche se aplica: "Cum-I turcu' si pistolu'" sa pe frantuzeste - "tel maître, tel valet".

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
 • +1 (1 vot)    
  MIZA MARE (Luni, 21 septembrie 2015, 20:52)

  nicu [anonim]

  Interesul si miza de miliarde va pune frane mereu
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie (Marţi, 22 septembrie 2015, 11:52)

  Adrian Popescu [anonim]

  Cardul de sanatate cu sistemul lui cu tot este o mizerie ; o modalitate de a dezumaniza cetatenii . Atit medicii cit si pacientii isi vor da seama prea tirziu ca au acceptat un astfel de sistem din inconstienta si din prea mare incredere in clasa conducatoare .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by