Institutul National de Statistica (INS) utilizeaza platforma Microsoft asa cum se utilizeaza si la Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene, mentinand compatibilitatea cu Sistemul Informatic Statistic European, precum si cu institutiile administratiei publice, au declarat marti pentru HotNews.ro oficialii INS, intrebati fiind de ce nu folosesc solutii gratuite de tip open-source in loc sa cumpere licente Microsoft. Cu o zi in urma, HotNews.ro a scris ca Statistica vrea sa cumpere 275 de PC-uri si 1250 de licente Microsoft Office Standard 2013 English Edition. Cititorii HotNews.ro au subliniat ca exista multe versiuni Office gratuite de tip open-source si ca Microsoft lanseaza marti, 22 septembrie, o noua versiune de MS Office.

Microsoft Office 2013Foto: Microsoft
  • "La momentul elaborarii Caietului de Sarcini (iunie 2015) - parte integranta din documentatia necesara demararii procedurii de achizitie, MS Office 2013 era ultima versiune oficiala disponibila comercial. Caracteristicile tehnice solicitate sunt caracteristici minimale, drept urmare in cadrul licitatiei se pot oferta produse care indeplinesc cel putin caracteristicile minimale sau care au caracteristici superioare acestora. In ceea ce priveste software-ul utilizat in Institutul National de Statistica va informam ca noi utilizam platforma Microsoft asa cum se utilizeaza si la Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene, mentinand compatibilitatea cu Sistemul Informatic Statistic European, precum si cu institutiile administratiei publice", au raspuns marti oficialii INS, in urma unei solicitari facute de HotNews.ro.

Cu o zi in urma, HotNews.ro a scris ca Institutul National de Statistica (INS) a demarat o licitatie deschisa pentru achizitia a 275 de calculatoare personale (PC-uri) si a 1250 de licente Microsoft Office Standard 2013 English Edition, contract in valoare estimata cu TVA de peste 2,8 milioane lei (peste 638.000 de euro), finantat din fonduri bugetare, potrivit unui anunt publicat sambata, 19 septembrie, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Foarte multi cititori HotNews.ro au atentionat ca Microsoft lanseaza marti, 22 septembrie, o noua versiune de Office - MS Office 2016 si se intrebau de ce nu utilizeaza INS solutii gratuite de tip open-source precum: WPS Office, Libre Office, Open Office, KOffice, FreeOffice (SoftMaker).

HotNews.ro a adresat aceste intrebari catre INS, iar raspunsurile sunt cele de mai sus.