Consiliul Concurentei a inchis luna trecuta o investigatie demarata in 2011 impotriva Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS pe motiv ca tarifele mai mari la apelurile venite din alte retele fata de cele din propriile retele ar putea afecta consumatorii si concurenta. In schimb, cei patru mari operatori mobili s-au angajat ca timp de 2 ani sa nu mai faca nici o discriminare intre aceste tarife. Consiliul Concurentei le-a comunicat operatorilor decizia in perioada 20-25 august, iar acestia au la dispozitie 3 luni pentru a incepe sa puna in aplicare angajamentele asumate, a caror respectare este supervizata de autoritatea de concurenta.

Angajamente propuse de Orange, Vodafone, Telekom si RCS-RDSFoto: Hotnews

Durata angajamentului asumat de cei mari mari operatori mobili este de 2 ani, cu posibilitatea de reducere, in conditiile in care nu mai este necesara mentinerea acestora, ori de extindere cu 1 an, in conditiile in care Consiliul Concurentei, pe baza analizelor realizate, apreciaza ca este necesara prelungirea duratei acestora. Termenul de punere in aplicare a angajamentului asumat, in speta a obligatiei de nediscriminare interna asumate de fiecare din partile implicate este de 3 luni.

Pentru detalii privind angajamentele asumate de Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS vezi documentul atasat

  • Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS nu sunt la prima incercare de a convinge Consiliul Concurentei sa inchida aceasta investigatie

In toamna anului trecut, cei patru mari operatori locali de telefonie mobila au propus noi angajamente care ar putea inchide o investigatie a Consiliului Concurentei deschisa in 2011 pe motiv ca tarifele mai mari la apelurile venite din alte retele fata de cele din propriile retele ar putea afecta consumatorii si concurenta. Toti cei patru operatori mai facusera un set de angajamente si in 2013, care au fost insa respinse de Consiliul Concurentei (in cazul Orange si Vodafone) sau de Comisia Europeana (in cazul Telekom si RCS&RDS). Eliminarea discriminarii tarifare intre aceste apeluri ar putea produce o adevarata 'revolutie' in telefonia mobila, considera atunci Valentin Mircea, fost vicepresedinte in Consiliul Concurentei.

Valentin Mircea: Eliminarea discriminarilor intre tarifele in retea si cele in afara retelei ar putea produce o revolutie in telefonia mobila

  • "Eliminarea discrimnarilor intre tarifele in retea si cele in afara retelei practicate de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila ar fi in masura sa produca o adevarata 'revolutie' in ceea ce priveste telefonia mobila.
  • Trebuie remarcat ca reducerile succesive ale tarifelor de interconectare intre operatori nu au produs mutatii atat de mari, in ceea ce priveste neutralitatea costurilor pentru consumatori, indiferent de destinatia apelurilor. Nici macar reducerea substantiala impusa de ANCOM incepand cu al doilea trimestru din 2013 nu a adus rezultate atat de spectaculoase pe cat ar fi fost de asteptat. Explicatia rezida in faptul ca operatorii au intensificat eforturile comerciale cu accent pe convorbirile in aceeasi retea iar ofertele de tipul 'all-net' sunt relativ rare si, in cele mai multe cazuri, destul de scumpe.  Desigur, este de inteles demersul fiecarui operator de a maximiza folosirea propriei retele si, deci, de a stimula convorbirile in reteaua sa", declara in luna noiembrie 2014 pentru HotNews.ro Valentin Mircea.

Tarifele de interconectare in telefonia mobila au scazut cu peste 70% de la 1 aprilie 2014

Tarifele de interconectare in telefonia mobila pe care si le percep operatorii pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in retelele concurente au scazut cu peste 70% de la 1 aprilie 2014.

Tariful de interconectare, care se regaseste in tariful preceput utilizatorului final care initiaza apelul, se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

Incepand cu data de 1 aprilie 2014, noile tarife maxime pentru terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa din Romania au scazut de la 0,67 eurocenti/minut la 0,14 eurocenti/minut, respectiv de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in retelele de telefonie mobila.

Peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii, iar apelurile 'in retea' au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, a anuntat in luna decembrie 2013 ANCOM, cand a comunicat aceasta noua reducere a tarifelor de interconectare. in urma consultarilor cu operatorii din piata.