Premierul Victor Ponta a semnat in 14 iulie 2015 o decizie privind infiintarea Grupului de Lucru pentru Tehnologia informatiei (GLIT), care are ca prim obiectiv sa finalizeze, in termen de 3 luni, o evidenta clara a inventarului de echipamente si aplicatii IT din administratia publica centrala. Ce s-a intamplat pana acum? Oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala au precizat pentru HotNews.ro ca acest grup, infiintat in luna iulie, l-a numit coordonator, prin vot, in luna august 2015 pe Radu Puchiu - Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru. Grupul si-a propus sa aiba pana la 20 octombrie 2015 o prima versiune a acestei evidente IT din administratia publica centrala.

Radu Puchiu si Cristian Botan, consilieri ai premierului PontaFoto: Hotnews

Premierul Victor Ponta a semnat in data de 14 iulie 2015, o decizie privind infiintarea Grupului de Lucru pentru Tehnologia informatiei (GLIT), care are trasate niste obiective foarte ambitioase pentru administratia publica centrala, conform unui document publicat in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Astfel, grupul va trebui sa finalizeze, in termen de 3 luni, o evidenta clara a inventarului de echipamente si aplicatii IT din administratia publica centrala, iar in termen de 5 luni va trebui sa elaboreze si sa prezinte spre aprobare un plan national pe termen lung (2015-2018) de reducere si eficientizare a cheltuielilor de suport IT. Un alt obiectiv este identificarea si propunerea spre folosire de solutii open source.

HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) sa precizeze ce s-a intamplat pana acum si in ce stadiu se afla inventarului IT al statului.

Redam mai jos raspunsul Ministerului pentru Societatea Informationala:

  • "Grupului de Lucru pentru Tehnologia Informatiei (GLIT) s-a infiintat in luna iulie 2015 si se afla in coordonarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala (CTE). CTE l-a numit coordonator, prin vot, in luna august 2015 pe Radu Puchiu - Secretar de Stat la Cancelaria Primului Ministru. Tot in acea perioada ministerele si-au numit reprezentantii. Grupul GLIT are responsabilitatea de a prezenta la finalizarea perioadei fiecarui obiectiv un raport catre membrii CTE.
  • Pana in acest moment, a avut loc o prima intalnire a Grupului de lucru in care a fost aprobat regulamentul de functionare si cadrul in care se va lucra pentru a avea evidenta software/hardware.
  • Grupul si-a propus sa aiba pana la 20 octombrie 2015 o prima versiune a acestei evidente pe care o va prezenta intr-un raport sintetic in CTE.
  • Pana la sfarsitul anului, Grupul de lucru va prezenta in CTE propunerile privind eficientizarea, conform Deciziei Primului Ministru de la infiintarea acestei entitati", se arata in raspunsul MSI.

Cine este Radu Puchiu

Radu Puchiu a condus initial Departamentul pentru servicii online si design, o structura creata in anul 2013 si aflata in subordinea premierului Ponta, al carei scop era strangerea de date de la diverse institutii publice si punerea la dispozitia publicului in format deschis.

Pentru detalii citeste si:

In prezent, Radu Puchiu este secretar de stat in la Cancelaria Primului Ministru. Conform declaratiei de avere din data de 23 mai 2014, Radu Puchiu a avut in 2013 o indemnizatie de 56.316 lei de la Secretariatul General al Guvernului, insa veniturile acestuia s-au rotunjit din participarea in diverse comisii de privatizare, respectiv:

  • Complexul Energetic Oltenia - venit anula incasat: 24.640 lei
  • Electrica SA - venit anual incasat: 14.166 lei
  • Posta Romana - venit anual incasat: 7052 lei
  • Transelectrica - venit anual incasat: 20.953 lei
  • Teletrans - venit anual incasat - 282 lei

Sotia sa, Florentina Puchiu, lucreaza la ING Bank, iar in 2013 a incasat un venit anual de 62.800 lei. Detalii in declaratia de avere - aici.