​Orange, Vodafone, RCS&RDS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si 2K Telecom s-au calificat in etapa urmatoare a licitatiei pentru utilizarea frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz, in care vor putea furniza la nivel national servicii de transmisii de date si acces la internet de banda larga pe suport radio, pentru o perioada de 10 ani, incepand cu 1 ianuarie 2016. In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, iar in banda de 3600-3800 MHz este in vigoare o licenta detinuta de SNR, insa toate aceste licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.

Internet wireless fixFoto: Freeimages.com

Comisia de licitatie a Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat luni ca a validat toate cele cinci candidaturi primite in cadrul procedurii de licitatie pentru obtinerea licentelor de utilizare a frecventelor radio in benzile 3410-3600 MHz si 3600-3800 MHz, lansata de Autoritate pe 7 septembrie 2015. Operatorii interesati de aceste benzi si care s-au calificat pentru etapa urmatoare sunt 2K Telecom, Orange Romania, RCS&RDS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii si Vodafone Romania.

Dupa aceasta prima etapa de analiza a dosarelor de candidatura depuse de catre ofertanti, comisia de licitatie va analiza ofertele depuse de fiecare candidat si va anunta modul de continuare a procedurii (daca se impune organizarea rundelor primare de licitatie sau nu, in functie de raportul dintre cerere si oferta).

In cadrul procedurii de selectie sunt disponibile 16 blocuri pereche de largime 2x5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 – 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani.

In aceste benzi, castigatorii vor putea furniza la nivel national, printre altele, servicii de transmisii de date si acces la internet pe suport radio de banda larga.

In prezent, in banda de frecvente radio 3410-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licente sunt valabile pana la data de 31 decembrie 2015.