Ministrul a facut aceste declaratii marti, prezent fiind la International Digital Forum, eveniment organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale.
Orice operator economic ar putea primi odata cu inregistrarea fiscala, alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta, care va constitui sediul electronic al operatorului economic, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Orice comunicare transmisa catre sediul electronic va avea aceleasi efecte ca informarile tiparite si transmise prin agent procedural sau servicii postale/de curierat.
Initiativa, semnata de liberalul Teodor Atanasiu, vrea sa elimine costurile generate de tiparirea actelor administrative, in paralel cu eliminarea unor intarzieri generate de imposibilitatea dovedirii transmiterii unor documente prin mentiunile efectuate de factorul postal sau agentul procedural.
"Art. 3 a) Odata cu inregistrarea fiscala, orice operator economic va primi alaturi de codul unic de identificare sau codul de identificare fiscala si o adresa de email identica cu acesta. Aceasta adresa, va constitui sediul electronic al operatorului economic, pana la lichidarea, desfiintarea sau incetarea prin orice modalitate prevazuta de lege a persoanei juridice", se arata in proiectul de lege.
Initiativa legislativa a fost depusa in Parlamentul Romaniei, in luna iunie din acest an de catre senatorul PNL Teodor Atanasiu, fiind avizata favorabil de catre Consiliul Legislativ si de comisiile Juridica si Economica din cadrul Senatului Romanei, urmand a intra pe ordinea de zi a plenului Senatului in urmatoarea perioada.
Conform expunerii de motive, initiativa legislativa isi propune sa faciliteze derularea comunicarii si eliminarea multor costuri generate de tiparirea unor formulare, decizii, citatii si alte asemenea acte administrative, in paralel cu eliminarea unor intarzieri generate de imposibilitatea dovedirii transmiterii unor documente prin mentiunile efectuate de factorul postal sau agentul procedural.
Proiectul presupune alocarea unei adrese de e-mail odata cu inregistrarea fiscala a oricarui operator economic, adresa de e-mail care sa identifice operatorul economic si sa echivaleze cu 'sediul electronic' al acestuia.
In consecinta, orice document, citatie, act procedural sau administrativ sau orice alta comunicare oficiala transmisa catre sediul electronic va avea aceleasi efecte ca informarile tiparite si transmise prin agent procedural sau servicii postale/de curierat. In aceasta categorie vor intra inclusiv comunicarile intre operatorii privati transmise prin intermediul sediului electronic.
- Pentru detalii citeste si: Postasul ar putea deveni amintire: adresa unica de email pentru firme, o posibila schimbare majora in birocratie
Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a mai declarat marti ca are retineri ca proiectul de 85,6 milioane de euro pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE.
- "Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. Pana acum doar 150 de localitati din cele 783 de localitati au autorizatii de constructie", a spus acesta
DEMISIA
1. un email fara semnatura electronica nu are valoare in fata legii.
2. propunerea de lege vorbeste doar de emailuri trimise catre operatorii economici, nu de viceversa.
3. ministrul are dreptate. oricine poate spune ca nu si-a citit emailul pentru ca nu are acces internet.
Vrei o idee de bun simt? Ce-ar fi, pentru inceput, daca printr-o lege asemanatoare orice companie si-ar putea inregistra propria adresa de email pentru comunicarea cu administratia publica si toti functionarii ar fi obligati prin aceeasi lege sa-si faca publice adresele de email si o lista de procese care pot fi derulate exclusiv prin posta electronica?..
2. nu vad legatura
3. la fel orcine poate spune ca nu a primit plicul de la postas. este irelevant argumentul. In plus la mail exista si optiunea de request delivery receipt si request read receipt. Daca rpimul este primit de catre functionar se considera trimis mailul. orice alta justificare ca n-ai avut timp sa-l citesti este irelevant. mai rapid decat un postas si mai sigur.
birocratia nu are cum sa mai fie aceeasi. numai daca scoti din peisaj staul si plimbatul la ghisee si se economiseste timp. Daca pentru fiecare formular, declaratie etc ar exista o adresa de mail nu un numar de ghiseu ce simplu s-ar depune toate aceste acte.
solutii exista de foarte mult timp in aceasta zona. in schimb nu exista vointa politica pt ca-si pierd voturile de la functionarii care ii platim sa ne plimbe din ghiseu in ghiseu.
Mail inseamna tocmai posta fizica.
"Ministrul pentru Societatea Informationala".
Si doi, care e problema reala?
Nu are decat sa se duca pana la prima zona cu acoperire semnal GSM, si sa-si verifice emailul pe mobil.
Hai sa fim seriosi....doar scuze ca sa nu-si dea de munca!
nu este cazul punerii unei asemenea probleme.
firmele nu pot exista la un sediu imaginar din domeniul electronic atata timp cat ele figureaza in spatii palapabile, in sedii imobile cum prevede legislatia "palpabila". Propunerea legislativa este o propunere aberanta de creere a mediul de paradis atat fiscal cat si de furt al beneficiarului serviciilor unei asemenea firme. Si una peste alta... care program electronict la nivel national este in stare buna de functionare 24 din 24 ore? cel al ANAF??, cel al sanatatii??? cel al educatiei?? Cel care a facut propunerea este cumva urmarit penal??!!
si infrastructura necesara pentru a-l pune in aplicare.
o idee buna nu inseamna neaparat o lege buna si o lege buna nu poate fi intotdeauna aplicata daca restul legilor nu sunt adaptate. o schimbare a modului in care functioneaza administratia publica trebuie gandita cap-coada, altfel se ajunge rapid la un fiasco total si se vor gasi suficienti berbeci care sa spuna ca tehnologia este de vina, nu modul in care a fost folosita.
Firmele mici, de la sate, ar fi bine sa isi faca aceasta adresa de email electronic, acolo e mai usor sa dai un mail decat sa trimiti cu posta romana.
Daca o firma nu vrea sa isi declare un sediu electronic, ramane doar cu cea reala.
Eu sunt convins ca firmele din zonele rurale, sau cele cu sediu in tarlaua 3, parcela 4 din Comuna Cucutenii de sus, vor agrea acest sistem pt ca vor primi corespondenta mai repde si mai sigur.
Politruc incompetent! DEMISIA!
Deci intr-o forma sau alta, coalitia care guverneaza azi a detinut acest minister 12 ani din ultimii 15.
Asta ar elimina o multime de costuri si ar face comunicarea cu beneficiarul mult mai rapida.
Dar nu, un ditamai ministrul zice asa: 10% dintre ei nu au internet. Asadar nici cei 90% cu internet nu pot intra in secolul 21.
Pentru ca e absurd ca:
1. Aia 10% sa-si puna net si sa invete ce e ala mail
2. Firmele sa declare tipul de comunicare preferata pentru o perioada de 2 ani de acum incolo si abia apoi sa facem trecerea pentru toata lumea.
In concluzie, pana nu-si pune nenea Vasile net la stana, noi folosim in continuare scrisorile recomandate cu confirmare de primire...
Sau poate doar pana maritam Posta Romana ca sa n-o lasam fara obiect de activitate inainte.
El nu vede in progres decat o lume la care el nu are acces pentru ca stie ca e prea puturos sa invete si prea zgarcit ca sa cheltuie.
La fel ar zice: la ce ne trebuie facultati ca oricum jumate suntem analfabeti, la ce ne trebuie spitale ca oricum la un moment dat murim sau la ce ne trebuie metrou ca oricum tot acolo ajungem chiar daca facem mai mult.
Hahaha auzi ce tampenie: o baza de date si niste servere de aplicatie in loc de zece mii de functionari puturosi care trimit sau nu trimit corespondenta si niste contracte grase cu niste firme de curierat bine alese.
Mda, are mentalitate de hot puturos.
Insa Menumorut explica foarte bine: daca azi mai exista unele "zone albe", asta inseamna oare ca NIMENI nu poate folosi facilitatea de comunicare electronica, inseamna ca TOTI trebuie sa folosim in continuare hartzogaria?!
Asa se intimpla si la firmele de cablu: poti opta sa primesti factura electronic sau sa ramai la hartie.
===
Atat articolul cat si unele postari demonstreaza ca avem in continuare un spririt carcotash, defeatist si opac la nou.
Mai mult, credem in continuare ca toata lumea trebuie sa fie ori asa, ori asa. Nu avem pic de flexibilitate.
Sigur ca un magazine satesc de nustiu unde s-ar putea sa vrea sa ramana in continuare la sediul conventiona. S-ar putea.
Iar Romania are una dintre cele mai mari rate de penetrare a internetului din Europa. Problema noastra e ca nu stim sa il folosim, nu ca nu l-am avea.
Dar nu indisponibilitatea conexiunii la Net este problema!
Este grav ca un ministru nu intelege sau se preface ca nu intelege FLEXIBILITATEA, bifa aceea care i-ar permite operatorului economic sa opteze pentru varianta clasica SAU pentru cea electronica.
Chiar daca unele firme nu pot sau nu vor sa foloseasca "sediul electronic", majoritatea il vor adopta, si atunci va fi mai bine pentru toata lumea, transmiterea actelor administrative se va face mult mai rapid, se vor realiza economii, si vor ramane mai multi arbori netransformati in hartie, ca sa aiba pedesereul ce sa dea ieftin la export ...
Am firma si credeti-ma am apreciat proiectul in speranta ca este un inceput , nu mi se pare normal ca STATUL respectiv ANAF-UL sa cheltuie bani ca sa-mi trimita un plic cu confirmarea ca mi-am platit taxele ,
Ar fi trebuit sa va ganditi ca daca unii nu au posibilitatea reala sa aceseze internetul ei pot fi exceptia , Nu putem sa evoluam ptr ca acesti domni care ne conduc sunt prea redusi ca sa aiba o viziune ...
Vreau ca statul sa cheltuiasca mai putin si astfel poate se gandesc sa reduca taxele in mod real nu doar la televizor..
Poftiți și link-ul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18109234-victor-ponta-nu-mai-exista-niciun-elev-care-nu-stie-foloseasca-tableta-computer-cred-ideea-unui-manual-digital-este-adevarat-reforma.htm
asa isi fac si ei sedii, ne mai umilesc, ne mai fac sa scoatem niste bani din buzunar, sa pierdem timp
dupa ne miram ca economia e slaba ca nu sunt bani la buget
si a ajuns la nivelul de atingere incopetenta.
Vor vizibilitate la TV chiar daca apoi declara am fost al X-lea cel mai prost ministru.
Ar trebui un top al prostiei ministrilor societatii informationale, ba mai ieri cinevea il vedea si prim ministru!
Na fix acolo a ajuns si Dorel sa faca ordine, reprezentant de seama al ghiciti carui partid.
Tot asa vom evolua si noi de la sapa de lemn pe care o manuim cu indemanarea noastra specifica.