Teamnet International, grup care a fost fondat de Sebastian Ghita, a castigat licitatia organizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) pentru achizitia tabletelor si a suporturilor de sustinere a actelor de identitate care vor fi folosite in cadrul sistemului IT de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Valoarea estimata a contractului a fost de 31 milioane de lei si a fost atribuit in data de 21 octombrie catre Teamnet la o valoare finala de 29,7 milioane de lei (peste 6,7 milioane de euro). In cadrul licitatiei a mai depus oferta S&T Romania, furnizor care s-a asociat cu Teamnet in alte doua mari contracte IT pe care le-au castigat cu STS in acest an.

Schita orientativa: tableta pentru citirea datelor de identificare ale alegatorilorFoto: STS

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit in data de 21 octombrie 2015 catre Teamnet International contractul pentru achizitia tabletelor si a suporturilor de sustinere a actelor de identitate care vor fi folosite in cadrul sistemului IT de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, arata datele publicate sambata, 31 octombrie, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Valoarea totala finala cu TVA a contractului atribuit a fost de 29,7 milioane de lei, respectiv peste 6,76 milioane de euro. Estimarea initiala cu TVA a contractului a fost de 31 milioane de lei (peste 7,04 milioane euro).

Pentru acest contract, in afara de Teamnet International, a mai fost depusa oferta de catre S&T Romania.

STS a atribuit alte doua mari contracte IT catre asocierea S&T si Teamnet in acest an

De notat faptul ca S&T s-a asociat cu Teamnet International in alte doua mari contracte IT pe care le-au castigat cu STS in acest an.

  • I. Contract STS de peste 57,04 milioane lei atribuit in 8 iulie 2015:

Astfel, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit in 8 iulie 2015 catre o asociere condusa de Teamnet International, grup fondat de Sebastian Ghita, un contract in valoare de peste 57,04 milioane lei (aproape 13 milioane euro) pentru extinderea Sistemului 112 pana la nivelul resurselor mobile ale agentiilor de interventie Ambulanta si SMURD si al Unitatilor de Primiri Urgente.

Conform datelor din SEAP, la aceasta licitatie au fost depuse 8 oferte, fiind declarata castigatoare oferta depusa de asocierea Teamnet Project Management Solutions, Teamnet International, Dedalus Teamnet si S&T Romania.

In replica, Bogdan Padiu, CEO al Teamnet Group, a precizat pentru HotNews.ro ca: "Teamnet Group respecta prevederile legale si standardele etice din Romania si UE in desfasurarea tuturor contractelor din sectoarele public si privat. De asemenea, precizam ca Teamnet nu are nicio legatura cu Sebastian Ghita de mai multi ani. Rezultatele Grupului au la baza o echipa bine pregatita, care livreaza oferte si solutii competitive, in linie cu cerintele clientilor. (..)"

Pentru detalii citeste si: STS atribuie catre Teamnet un contract de aproape 13 milioane euro pentru extinderea 112/DNA sustine ca Serviciul ar fi fost prejudiciat in trecut de firmele controlate de Sebastian Ghita/UPDATE1 Bogdan Padiu, seful Teamnet Group: Respectam prevederile legale in toate contractele publice si private. Teamnet nu are nicio legatura cu Sebastian Ghita de mai multi ani/UPDATE2 STS spune ca nu a primit nicio instiintare oficiala referitoare la vreun posibil prejudiciu

  • II. Contract STS in valoare de peste 10,2 milioane de lei atribuit in data de 23 iulie 2015

Un alt contract IT a fost atribuit de STS catre o asociere formata din S&T si firme ale grupului Teamnet in data de 23 iulie.

Astfel, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit, in 23 iulie, un contract in valoare de 10.224.999 lei (fara TVA) de modernizare a sistemului 112 catre o asociere formata din S&T, Quality Business Solutions si firme ale grupului Teamnet International, despre care procurorii DNA sustin ca ar fi controlate indirect de catre deputatul Sebastian Ghita, trimis in judecata luna trecuta pentru dare de mita, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu. Aceasta a fost singura oferta depusa, iar suma finala a contractului atribuit este aceeasi cu valoarea estimata initial a contractului. In luna mai din acest an, furnizorul suedez de solutii IT Carmenta a sesizat Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF), sustinand ca exista indicii privind o posibila frauda cu bani europeni in aceasta licitatie.

Deputatul Sebastian Ghita a reactionat, precizand la Romania TV ca:

  • "informatiile din presa care leaga numele meu si compania Teamnet sugerand ca aceasta companie este si astazi controlata sau influentata de mine sunt false. (..) "Legea imi interzice astazi sa iau legatura cu directorii firmei Teamnet care mi-au fost colegi de liceu. In ultimele luni acestia au participat la proceduri publice si pe unele am citit in presa ca le-au castigat. Ii felicit si declar ca sunt mandru de ce au realizat in acea companie care a devenit cea mai importanta companie de IT din Romania. Dar declar public si ca nu controlez compania Teamnet. Ultimele luni au dovedit ca sunt performanti in piata si ca functioneaza fara nicio influenta din partea mea".

Pentru detalii despre aceasta licitatie citeste si: STS va moderniza sistemul 112 cu firme care, potrivit DNA, ar fi controlate de Sebastian Ghita. Contract de 10 milioane lei plus TVA

Cine sunt actionarii S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International si legatura cu Sebastian Ghita

Revenind la contractul atribuit in 23 iulie de STS catre S&T, Quality Business Solutions, Teamnet International si Teamnet Solutions International, HotNews.ro a verificat la Registrul Comertului care sunt actionarii acestor firme, descoperind ca exista o legatura intre acestia.

Actionarii Teamnet International (la data de 11.06.2015) erau urmatorii:

Actionari persoane juridice:

- Fintech Investment LTD (sediul in Londra) - 34,52%

- TNI Stock Invest SRL (sediul in Bucuresti) - 2,9%

- Total Pax SRL (sediul in Giurgiu) - 1,61%

- UP Stars SRL (sediul in Bucuresti) - 1,61%

- Invest Guidance SRL (sediul in Bucuresti) - 2,11%

- International Finance Corporation (sediul in Washington) - 8,33%

- Black Sea Trade and Development Bank (sediul in Grecia) - 8,33%

Actionari persoane fizice:

- Nedelcu Radu-Bogdan - 7,04%

- Trascu Ion-Ovidiu - 7,04%

- Padiu Bogdan - 12,67%

- Stan George-Mihail - 7,04%

- Cucosel Bogdan-Nicolae - 0,13%

- Popa Dumitru-Marius - 0,13%

- Albu Delia-Roxana - 0,13%

- Doana Ana-Maria - 0,13%

- Juganaru Laurea-Mihaela - 0,94%

- Avramescu Roxana - 0,4%

- Vasile Diana - 0,2%

- Tataru Silviu-Daniel - 0,2%

- Nanau Lucian - 1,61%

- Hoinarescu Florin - 1,61%

- Maximie Iurie Virgil - 0,13%

- Tosca Adrian - 0,13%

- Gorjan Marina Viorica - 0,13%

- Diaconescu Ermil Mihai - 0,13%

- Dimulescu Mariana Meri - 0,8%.

Actionarii Teamnet Solutions International (la data de 29.01.2015) erau:

- Teamnet International: 99%

- Nedelcu Radu-Bogdan - 1%

Actionarii S&T Romania SRL la data de 21.04.2015 erau:

- Computer Betting Company GMBH (Austria) - 87,6909%

- S&T AG (Austria) - 1,01%

- Quality Business Solutions SRL (Bucuresti) - 11,2991%

Quality Business Solutions SRL, aceeasi firma care este actionar la S&T Romania, avea ca unic actionar la data de 1.04.2015 pe Nicolae Dumitru-Octavian.

  • Cine este Nicolae Dumitru-Octavian?

Potrivit Rise Project, "afaceristul roman Nicolae Dumitru-Octavian este un important jucator pe piata romaneasca de telecomunicatii, fiind partener, printre altii, cu Nicolae Badea (Computerland) si Tiberiu Urdareanu, patronul UTI Grup. In 2005, sotia lui Nicolau a vandut participatia in firma 2K Telecom catre afaceristul Sebastian Ghita. Firmele lui Octavian Dumitru Nicolau au castigat contracte importante de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), in timp ce sotia directorului acestui serviciu era angajata familiei Nicolau".

Presa a relatat in nenumarate cazuri ca pana in anul 2012 Camelia Opris, sotia generalului STS, Marcel Opris, a fost salariata firmei de consultanta a lui Octavian Nicolau, la firma OMNIVISION CONSULTANTA SRL. Informatia ca sotia lui Marcel Opris a fost angajata la Omnivision Consultanta SRL apare in declaratiile de avere din anii 2009, 2010 si 2011 ale generalului STS, Marcel Opris. Incepand cu declaratia de avere din anul 2012, informatia nu se mai regaseste.

  • UPDATE STS: Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv ca nefondata plangerea facuta de senatorul Valer Marian privind contractele incheiate intre STS si firma SC Quality Business Solutions SRL, apartinand unor prieteni de familie ai directorului STS

Reprezentantii STS au declarat luni pentru HotNews.ro ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in data de 8 octombrie 2015, ca nefondata plangerea formulata de petentul Valer Marian impotriva ordonantei nr. 20/P/2014 din 23 iulie 2015 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari. Decizia este definitiva

In ianuarie 2012, senatorul Valer Marian solicita Agentiei Nationale de Integritate si Directiei Nationale Anticoruptie sa efectueze cercetari asupra contractelor incheiate intre STS si firma SC Quality Business Solutions SRL, apartinand unor prieteni de familie ai directorului STS, precum si asupra averii dobandite de familia generalului Marcel Opris dupa numirea sa in functia de director al STS. Acesta mai solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa declanseze urmarirea penala impotriva directorului STS, generalul Marcel Opris, pentru activitati de politie politica, dupa cum scria Luju.ro.

Reprezentantii STS au precizat luni pentru HotNews.ro ca in urma acestei plangeri, "procurorii DNA au facut verificari si au stabilit ca nu se confirma nimic din acuzatiile aduse de senatorul Valer Marian. In acest sens, au emis o ordonanta, care a fost ulterior atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie de senatorul Valer Marian. In 8 octombrie 2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondata, plangerea formulata de petentul Valer Marian impotriva ordonantei DNA. Decizia Inaltei Curti este definitiva".