UPDATE Razboi al declaratiilor intre Orange/Vodafone si RCS&RDS/UPC, dupa ce arbitrul telecom a decis ca piata de acces la retelele de internet fix este concurentiala si nu are nevoie de reglementare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 13 noiembrie 2015, 11:25 Economie | Telecom


Furnizorii de internet cei mai folositi pe regiuni geografice
Foto: ANCOM
Piata serviciilor de acces la internet fix in banda larga este concurentiala, cu peste 750 de furnizori, peste 60% dintre conexiuni au viteze de cel putin 30 Mbps si peste doua treimi din populatie se afla in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe, a anuntat joi, arbitrul telecom (ANCOM), care a decis ca nu este nevoie de reglementarea tarifelor de acces la aceste retele. Decizia spulbera sperantele Orange si ale Vodafone de a avea acces la tarife reglementate la reteaua RCS&RDS, liderul pietei de internet fix dar si la alte retele fixe, astfel ca pe de o parte Orange, iar de cealalta parte RCS&RDS si UPC au lansat un 'razboi al declaratiilor'.

ANCOM, arbitrul pietei telecom, a stabilit joi in cadrul Consiliului Consultativ cu reprezentantii industriei, in urma unei analize laborioase, faptul ca piata relevanta de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura corespunzatoare pietei cu amanuntul este concurentiala, astfel ca nu mai este necesara interventia de reglementare pe aceasta piata. In consecinta, ANCOM a retras obligatiile impuse anterior Telekom Romania Communications, considerand ca societatea nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura.

 • "Analiza ANCOM a aratat ca atat in prezent, cat si in orizontul de timp al analizei, piata serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe se va mentine concurentiala. Piata este dinamica, fluida si in crestere continua, Romania inregistrand cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructuri dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, cu un numar de peste 750 furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe in anul 2014, cu peste 60% dintre conexiunile de acces cu viteze de cel putin 30Mbps si cu peste 2/3 din populatie in localitati acoperite de cel putin trei retele apte sa ofere acces la internet la puncte fixe.
 • In acest context, trebuie subliniat faptul ca rata relativ scazuta de penetrare a conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe este cauzata de factori precum gradul redus de penetrare a terminalelor care permit accesul la internet de acasa, gradul redus de alfabetizare digitala, precum si nivelul scazut al venitului mediu pe cap de locuitor, in special in mediul rural, si nu de lipsa de concurenta.
 • De asemenea, analiza ANCOM arata ca pe piata exista un grad inalt de inovare si diferentiere a produselor asa cum rezulta din gama larga de produse, vitezele diverse de transmisie si ofertele variate de pret. De exemplu, tarifele pentru conexiunile de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in special pentru cele cu viteze de transmisie de cel putin 30 Mbps, sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana.
 • In perioada care urmeaza, decizia ANCOM va parcurge procesul de consultare europeana", a anuntat joi ANCOM.

Reactia Orange: ANCOM si-a luat concediu intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare

Decizia autoritatii a starnit un val de declaratii, primii fiind oficialii Orange Romania, liderul pietei de telefonie mobila:

 • "Consideram ca decizia ANCOM, de "a-si lua concediu" intr-un moment in care piata are nevoie mai mult ca oricand de reglementare, este gresita. Ea va avea consecinte negative asupra utilizatorilor, care astfel nu vor avea posibilitatea sa aleaga dintr-un numar suficient de mare de oferte si sa beneficieze de o competitie reala pe piata de internet fix.
 • Decizia ANCOM impiedica o competitie reala intre toti jucatorii prin mentinerea barierelor de intrare pe piata de internet fix, in beneficiul operatorului dominant pe aceasta piata.
 • Deschiderea pietei de internet fix este esentiala in contextul evolutiei catre servicii convergente, astfel incat sa existe o competitie corecta intre toti jucatorii din piata si sa stimuleze investitiile tuturor acestor operatori in beneficiul utilizatorilor", au declarat joi oficialii Orange Romania.

Vodafone: Credem ca inca mai este timp ca ANCOM sa ia decizia corecta si sa asigure un nivel crescut de competitivitate


UPDATE (Vineri, 13 noiembrie): Oficialii Vodafone Romania, al doilea mare operator mobil, au transmis vineri urmatoarea reactie:

 • “Am luat nota de decizia ANCOM si consideram cu tarie ca exista loc semnificativ pentru imbunatatiri. Credem ca inca mai este timp ca ANCOM sa ia decizia corecta si sa asigure un nivel crescut de competitivitate, ce va aduce doar beneficii utilizatorilor romani si va sprijini promisiunea Romaniei de a isi indeplini angajamentele luate in cadrul Agendei Digitale. Urmand pasii procedurali, vom urmari in mod activ acest subiect si in urmatoarele etape ale procesului, la nivel European”

RCS&RDS si UPC saluta decizia ANCOM: In piata este si va continua sa fie o competitie puternica datorita infrastructurilor multiple existente si a preturilor practicate

Reactia RCS&RDS, care este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania, cu o cota de piata de 53%, nu a intarziat sa apara:

Pozitia oficiala a RCS&RDS:

 • "Compania RCS & RDS considera decizia adoptata astazi in cadrul Consiliului Consultativ de catre ANCOM, ca fiind corecta si justificata, in contextul in care pe piata serviciilor de acces la internet fix din Romania este si va continua sa fie o competitie puternica datorita infrastructurilor multiple existente, a preturilor practicate, a numarului si calitatii tuturor serviciilor furnizate, dar si a prezentei unui numar mare de furnizori de servicii de internet fix.
 • Totodata, ne mentinem parerea ca piata de internet fix a fost si este o piata libera, deschisa accesului si investitiilor oricarui operator, atata timp cat acesta doreste sa fie un participant activ pe aceasta piata.
 • Asa cum am mentionat anterior, RCS & RDS si-a dezvoltat propria infrastructura privata de telecomunicatii pe suport de fibra optica la nivel national, pornind de la zero.
 • S-a investit semnificativ in dezvoltarea serviciilor fixe, in retele si in tehnologii noi, compania avand rolul principal in evolutia pozitiva a pietei in ultimii 17 ani, inclusiv in momentele cand alti operatori nu investeau in retele de fibra optica.
 • Astfel, ne-am concentrat toate eforturile in acesti ani pentru a le oferi utilizatorilor nostri servicii la o calitate superioara, cele mai mari viteze din lume la internet fix, dar si cele mai avantajoase preturi, adaptate puterii de cumparare din Romania.
 • RCS & RDS a construit in mod incontestabil piata de internet fix din Romania, avand dintotdeauna  printre obiectivele principale calitatea si accesibilitatea, universalitatea serviciului pentru orice categorie de consumatori romani. Astfel, un consumator roman beneficiaza de viteze de cateva ori mai mari decat consumatori din vestul Europei, la preturi de cateva ori mai mici.
 • Consideram ca am avut o contributie majora la pozitionarea Romaniei ca fiind tara cu cel mai ridicat grad de concurenta la nivel de infrastructura dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, dar si din punct de vedere al celor mai scazute tarife pentru conexiunile de acces la internet fix.
 • Ne vom concentra in continuare in aceeasi directie pentru a ramane lideri pe piata de furnizare a internetului fix din Romania si, totodata, sa ii pastram locul meritat in fruntea clasamentelor internationale", au transmis joi oficialii RCS&RDS.

Pozitia oficiala a UPC Romania:

Vineri a venit si reactia UPC Romania, al doilea mare operator de comunicatii fixe prin cablu:

 • "Sustinem concluzia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) ca piata din Romania este competitiva si reglementarea aceastei piete ar descuraja investitiile in dezvoltarea de retele de comunicatii electronice de mare viteza, ceea ce ar face dificila atingerea obiectivelor legate de gradul de penetrare a broadband-ului, stabilite prin Agenda Digitala pentru Romania 2020.
 • Mai mult, numeroase studii demonstreaza efectele benefice pentru utilizatorii finali ale unei concurente bazate pe infrastructura, intrucat incurajeaza inovatia, dezvoltarea de noi tehnologii, produse si servicii la un pret corect", se arata intr-un comunicat al UPC transmis vineri catre HotNews.ro.

Cei mai intalniti furnizori de internet fix in gospodariile din Romania: RCS&RDS detine 53% din piata

RCS&RDS este cel mai frecvent intalnit furnizor de internet fix in gospodariile din Romania, cu o cota de piata de 53%, mai mult decat Telekom (26%), UPC (11%) si toti ceilalti furnizori (11%) la un loc, potrivit unui studiu privind utilizarea serviciilor de internet fix - utilizatori persoane fizice, realizat de catre Mercury Research pentru ANCOM. Studiul, facut public in luna septembrie de catre autoritatea de reglementare, a fost realizat in perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un esantion de 1469 de persoane care au si folosesc conexiune de internet acasa, reprezentativ la nivel national pentru populatia cu varsta de peste 16 ani.

Marja de eroare a acestei cercetari este de +/-2.6%, la un nivel de incredere de 95%.


Ce acoperire au si cat de folosite sunt retelele de internet ale Telekom, RCS&RDS si UPC in mediul rural si urban din Romania

In privinta infrastructurilor detinute, reteaua Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) acoperea peste 91% din populatia Romaniei la sfarsitul anului trecut, in timp ce RCS & RDS acoperea 62% din totalul populatiei, iar UPC Romania un procent de 48%, arata date furnizate in luna august din acest an de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In timp ce, in mediul urban, RCS & RDS detinea o cota de piata mult mai mare fata de Telekom Romania si UPC, operatorul fost monopolist este lider de piata in mediul rural. Din punct de vedere al numarului de conexiuni de internet efectiv comercializate la nivel de regiuni geografice, RCS&RDS este principalul furnizor in sase dintre regiuni si pe locul doi intr-o singura regiune, Telekom este pe primul loc in doua regiuni, in timp ce UPC este pe locul doi intr-o singura regiune.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18659 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Draga Orange (Vineri, 13 noiembrie 2015, 11:47)

  bobo21 [utilizator]

  In urma cu cativa ani, cand aveai PROFIT de sute de milioane de euro anual, tu ti-ai deschis reteaua catre operatorii MVNO? Desigur ca n-ai facut asa ceva. Te-a impiedicat cineva sa investesti in fibra optica? Poate doar actionarii tai, care ranjeau la juma' de miliard de euro PROFIT in una din cele mai sarace tari ale UE. Acum, cand profiturile pe mobil au scazut, brusc te intereseaza competitia...

  In Europa si America de Nord numai vechile monopoluri de stat (Deutsche Telekom, British Telecom, s.a.m.d.) au fost obligate sa-si deschida cel putin partial ("ultimul kilometru") reteaua de cablu catre competitie. Firmele care au pornit de la zero, fara fonduri guvernamentale/locale, au reteaua proprie si fac ce poftesc cu ea!
  • +12 (14 voturi)    
   Mai mult decat atat (Vineri, 13 noiembrie 2015, 12:44)

   AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui bobo21

   In Franta, unde Orange este mare si tare, ofera niste servicii execrabile.

   Cel mai mic abonament la ei este intre 25-30Eur (+TV) iar viteza de download nu mi-a depasit niciodata 1 mbs.

   Colac peste pupaza, am stat o luna fara internet pana cand cei de la servis au catadicsit sa treaca pe la mine ca sa rezolve problema. Credeti cumva ca luna respectiva a fost scutita de plata? Absolut deloc. Merge, nu merge, abonamentul il platesti.

   Ca sa nu mai zic de internetul mobil (plus semnalul GSM), indiferent daca esti langa antena lor sau la o mie de km distanta de ea, semnalul fluctueaza de la zero la maxim in fiecare minut.

   Asa ca Orange sa o lase moale cu vrajeala din Romania. Daca vor sa intre in competitie, atunci sa se ridice la nivelul asteptarilor din piata noastra.
 • +11 (13 voturi)    
  yeap ... (Vineri, 13 noiembrie 2015, 12:31)

  dana eugenia [anonim]

  ... exact ...
  cand tariful de terminare in alta retea era la cer, era perfect ... nu aveau nevoie de ANCOM :) acum, cand ANCOM le-a taiat macaroana, conform regementarilor UE, nu mai stiu de unde sa mai scoata profiturile "acelea" ...
 • -6 (8 voturi)    
  Privind obiectiv situatia... (Vineri, 13 noiembrie 2015, 13:54)

  Marius [anonim]

  Dupa cum vad eu situatia lucrurile par a sta in felul urmator:
  Toti cei 4 operatori de mai jos sunt private si nici unul dintre ei nu a plecat cu vreo "mostenire" din partea statului roman.

  Orage si Vodafone au investit masiv in retele de comunicatie mobile; RDS/UPC a investit in retele de comunicatie fixa

  RDS a obtinut de la autoritatile statului o decizie favorabila dar acum, cand se pune problema invers nu le mai convine.

  Cei de la RDS au cumparat mai toti operatorii de net fix din marile orase (faimoasele retele de cartier), sunt zone intregi in care ei sunt singurii prezenti (ca nah UPC-ul nu s-a extins peste tot iar Telekom-ul abia acum vine cu fibra in imobile)

  Mi se pare nefondata decizia ANCOM, pentru ca sunt convins ca in cazul in care ar fi concurenta reala pe piata de internet fix ar ajunge si preturile mai mici de 29 de lei (ab minim de la RDS). Dar na.. ANCOM pentru unii muma, pentru altii ciuma.
  • +10 (12 voturi)    
   Obiectiv e asa: (Vineri, 13 noiembrie 2015, 14:39)

   pleosc [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   1. Corect
   2. Corect
   3. Nu e corect din urmatorul motiv : Cand RDS a vrut sa investeasca in retelele mobile, statul roman nu mai avea licente (frecvente) de acordat. Spectrul radio e limitat, n-ai fi zis. Pe fibra/cablu nu ai limitari fizice, doar financiare. Nu-i opreste nimic pe cei de la Orange si Vodafone sa investeasca in fix. Telekomul o face.
   4. Nu e corect din acelasi motiv din care statul nu te obliga sa ma lasi sa merg cu masina cumparata de tine, pe banii tai, pe mine care nu mi-am cumparat masina. Trebuie sa-mi iau masina.
   5. Corect, cu observatia ca respectivele retele puteau fi cumparate si de Vodafone si de Orange.
   6. Am dubii mari ca Orange va vinde netul fix sub pretul RCS cat timp vind serviciile mobile de cel putin 4 ori mai mult pretul RCS cu investitia amortizata.
  • +6 (8 voturi)    
   @Marius (Vineri, 13 noiembrie 2015, 14:40)

   Anonymous [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Bravo. Gandire tipic comunista.
   Sa inteleg ca daca eu investesc si imi trag apa pe propietatea mea (2 KM, sa zicem), vii tu si te intepi cand vrei si cum vrei in conducta mea. Ca asa vrea muschiul tau.
   Cat despre pret, te invit sa mai iesi din tara si sa vezi cam ce preturi sunt afara; mai bine spus ce raport calitate/pret ai acolo..
   In rest, numai de bine.
  • +8 (10 voturi)    
   Tu ca angajat Orange... (Vineri, 13 noiembrie 2015, 14:46)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui Marius

   este normal sa percepi lucrurile asa de "eronat". Dar am totusi cateva corectii/intrebari. Despre ce decizie in favoarea RCS-RDS vorbesti, care sa nu se poata aplica si Orange? 2. Reglementarea preturilor nu va duce la scadearea abonamentului la RCS RDS (care oricum e cel mai mic din Romania vis-a-vis de ce ofera in acesti bani) si nici macar tariful Orange, ci doar cresterea nemeritata a profitului Orange. In al treilea rand ti se pare corect ca Orange sa foloseasca fibra optica construita de RCS RDS la pret hotarat de altii? Adica tie ti-ar conveni sa inchiriezi casa ta la un pret hotarat de stat sau de vecinul tau? Nu prea cred... Dar asa e cu ipocrizia asta, ne rupe complet de realitate, nu?
   • +3 (3 voturi)    
    ca sa nu mai vorbim.. (Vineri, 13 noiembrie 2015, 17:26)

    gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Ionel

    ..despre faptul ca eu ca abonat RCS-RDS la care platesc, voi fi nevoit sa impart banda cu Orange care poate astfel sa ma limiteze desi nu sunt abonatul lor.
  • +2 (2 voturi)    
   Spectrul radio vs Cablu (Vineri, 13 noiembrie 2015, 18:33)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   Spectrul radio este o resursa limitata drastic. Un nou competitor nu poate "instala" mai mult radio, deci e normal sa existe anumite conditii impuse pentru incurajarea competitiei.

   La cablu nu trebuie decat tratarea tuturor companiilor identic. De exemplu, daca ii permiti uneia sa aiba fibra optica prin copaci, atunci permite-le tuturor. Daca obligi o firma sa-si ingroape fibra optica, atunci obliga-le pe toate.
 • +2 (2 voturi)    
  Solutie... (Vineri, 13 noiembrie 2015, 17:02)

  Tati [anonim]

  Cea mai simpla solutie pentru Orange si Vodafone : preturi mai mici decat RCS si investitii multe... E greu ?
  Insa asta e solutia !
 • +4 (4 voturi)    
  As fi de acord cu reglementarea (Vineri, 13 noiembrie 2015, 17:27)

  mbm [utilizator]

  ... daca 2 conditii ar fi indeplinite:

  - tot teritoriul Romaniei ar fi acoperit de firmele existente
  - nu s-ar mai putea construi o retea paralela de internet fix

  Cum nici una din ele nu se respecta, mi se pare aberant sa vii sa ceri acces la reteaua altuia!
  Ce logica ar avea sa imi mai vina si Vodafone si Orange cu oferte pe "teava" RCS sau Telekom in Bucuresti, in conditiile in care la tara nu e niciun furnizor de internet chiar si la 10km de capitalele de judet?

  Mergeti baieti si trageti retea acolo unde nu exista net si nu mai asteptati sa capusati reteaua altora!
  • +2 (2 voturi)    
   Si tu acum... (Vineri, 13 noiembrie 2015, 18:51)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui mbm

   conform Ziarului Financiar, in anul 2008, Orange a avut un profit de 437 milioane de euro. De unde bani de investitii, dom'le, cand saracutii au avut o marja de profit de numai 34% :) Sa le plangem de mila.
   • +1 (1 vot)    
    profit mic (Vineri, 13 noiembrie 2015, 20:32)

    cezarjipa [utilizator] i-a raspuns lui bobo21

    Prin 1998-99 call centeristii de la cei doi mari primeau, in banii de azi peste 700 euro lunar. Acum au ajuns sa-i plateasca cu 250. Pai se poate ?
 • +2 (2 voturi)    
  lol (Vineri, 13 noiembrie 2015, 20:27)

  cezarjipa [utilizator]

  Evident, Orange si Vodafone au dreptatea lor.
  Totusi, ma bucur ca nesimtitii marilor profituri din ultimii 15 ani au de suferit, si, daca RDS le-o trage, nu doar pe fix, ci, mai ales pe mobile, nu ma deranjeaza deloc.
  Aho, aho, copii si frati, hai cu nelimitatu' de la 3 euro, :)
 • -3 (3 voturi)    
  Gunoaiele Orange Romania, Romtelefon Vorbiti (Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 18:36)

  Betty Califourchon [anonim]

  A fi n-o fi, dar toate sunt inked la arabi. Orange este o adunatura de gunoaie, dupa cum s-a putut observa de-a lungul afacerii cu cartele telefonice si ostaticii din irak. Si astazi, armatele romane si serviciile de telecomunicatii sunt toate ale arabilor. Cat despre vodafone, cu greu pot spune ca nu e si asta la fel, fiind legat cu BRD si alte vreo cateva multinationale si companii de presa. Cel mai adesea, sunt manipulat de Partid iar de platit, platesc tot la arabi. Orange romania nu merita decat rasa de pe fata pamantului.
 • +1 (1 vot)    
  Orange si Vodafone E JENANT ! (Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, 21:15)

  Mihai [anonim]

  Rusine vodafone, Rusine orange!

  Felicitari RCS-RDS , UPC si Telekom, cum altii poti sa investeasca din profitul lor in retele de internet fixe si fomistii de la orange si vodafone nu pot? Ei strang profitul si se inbogatesc si cand nu mai merge ulciorul la apa urla ca vor dreptate. Stii ce ? Cine a fost destept a strans si a investit cu cap, acum e jenant sa plangeti pe la ANCOM.

  Cand am fost la vodafone pe telefonie mobila ma jefuiau de bani fara mila, imi dadeau servici slabe in raportul cu pretul si ma tineau captivi la ei cu prelungiri de abonamente abuzive. Debea am scapat de voi acum vreti si voi din "succesul" altora...

  Sincer cel putin pentru vodafone.. sper sa ajunga la FALIMENT ! Bravo RCS-RDS / UPS / Telekom ca stiu ca si investeasca din profit!
 • +2 (2 voturi)    
  Inca ceva.. (Luni, 16 noiembrie 2015, 8:29)

  Mihai [anonim]

  In 2011 firma Netmaster a avut nevoie de teminale pentru a distribui telefonie mobila, si avea nevoie de acces la abonatii vodafone si orange, pe scurt sa poate sa ii apeleze sau sa primeasca apeluri de la ei. Ce au facut Orange si Vodafone? I-au refuzat ... ca de ce sa le faca concurenta? In 2011 ANCOM le-a permis intrarea si le-a setat un pret mai mic. Vodafone si Orange, pe ei i-a durut in fund si i-au refuzat. Poate aveam din 2011 preturin mai mici la telefonie. Asa ca consiliul-concurentei i-a amendat cu 267 milioane lei in total pe cei 2 fornizori care acum cauta dreptate saracutii de ei, si care vor acces nestingheriti in "casa altuia". Cand a fost vorba sa lase si ei alt operator pe piata ("pentru concrenta invocata de ei") l-au omorat de viu.

  Dovezi oficiale (consiliul-concurentei) : http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id5102/amenzi_telefonie_feb_2011.pdf
  • 0 (0 voturi)    
   De ce mi-a fost editat linkul? (Luni, 16 noiembrie 2015, 12:16)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/items/id5102/amenzi_telefonie_feb_2011.pdf

   http://www.consiliulconcurentei.ro/ro/docs/177/5102/consiliul-concurentei-a-amendat-companiile-orange-si-vodafone.html

   Sunt saituri oficiale, nu reclama!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by