Marius Raul Bostan, propus sa preia conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala, este unul dintre fostii lideri ai tinerilor taranisti, fondator al Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri, dar si al VMB Partners, detinand in prezent functia de membru al Consiliului de Administratie al Telekom Romania (fostul Romtelecom), numit de Ministerul pentru Societatea Informationala din luna septembrie 2014. Marius Bostan a mai fost membru CA al Romtelecom timp de 4 ani in perioada septembrie 2009-august 2013. Numirea lui vine in plin proces de privatizare a Telekom Romania.

Marius BostanFoto: VMB Partners
  • UPDATE1 (luni, 16 noiembrie) Romaniacurata.ro scrie ca Marius Raul Bostan, propus ca ministru al Comunicatiilor, este implicat in sustinerea site-ului inliniedreapta.ro. De asemenea, Marius Raul Bostan este vice-presedinte al Fundatiei Ioan Barbus, al carei presedinte promoveaza acelasi tip de discurs. RomaniaCurata.ro considera ca Marius Raul Bostan nu poate indeplini unul dintre criteriile de integritate solicitate expres de peste 35 de organizatii non-guvernamentale (inclusiv dintre cele care au acum ministri nominalizati de Dacian Ciolos), conform caruia nu a promovat si nu promoveaza un discurs discriminatoriu, bazat pe ura (vezi aici).

    cine detine inliniedreapta.ro
    Foto: Hotnews
    Duminica seara, pe Facebook a inceput sa circule un printscreen, din care rezulta ca Marius Raul Bostan este detinatorul domeniului inliniedreapta.com

    Inliniedreapta.com nu este functional, dar site-ul autointitulat 'conservator'  functioneaza pe domeniile iniliniedreapta.ro si inliniedreapta.net. Conform RoTLD, inliniedreapta.ro este detinut de Fundatia Ioan Barbus, unde Marius Raul Bostan este vice-presedinte, iar adresa de mail de contact este marius@bostan.net (vezi captura de ecran atasata).

UPDATE2:Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca, Marius Bostan, senior al Ligii Studentilor din 1990, aduce un plus de credibilitate Guvernului propus de Dacian Ciolos si ca atacurile la adresa lui Marius Bostan sunt de factura ideologica impotriva tuturor celor care au strigat Jos comunismul!

"Declaratie

Atacurile la adresa lui Marius Bostan pornite de tovarasul Vasile Ernu sunt incorecte, sunt de factura ideologica impotriva tuturor celor care au strigat Jos comunismul!

Apare curioasa reactia tuturor care vorbesc de libertate de expresie dar ataca azi oameni care au fost in Piata Universitatii si au militat contra comunismului, pentru simplul fapt ca au avertizat la timp fata de amestecul Moscovei in politica Romaniei sau asupra pericolelor cu care Europa zilelor noastre se confrunta!

Este ciudat ca tocmai ei vorbesc de pluralism dar vor numai vocea lor sa se auda, ca ei fac procese de intentie celor care au strigat Jos comunismul, dar nu au facut procese faptelor criminale concrete ale epocii comuniste, acceptand fara mari probleme ca Ion Iliescu si acolitii sai sa stapaneasca Romania si sa o conduca din nou dupa Decembrie 1989 spre distrugere...

Dezavuam faptul ca fundatia si memoria luptatorului anticomunist Ioan Barbus sunt folosite astazi de un om declarat al sovieticilor in Romania si adversar al Basarabiei si al Unirii, adversar al reintegrarii in UE si in NATO.

Asociatia 21 Decembrie 1989 considera ca, Marius Bostan, senior al Ligii Studentilor din 1990, aduce un plus de credibilitate Guvernului propus de Dacian Ciolos.

ASOCIATIA ᅡ 21 DECEMBRIE 1989 ᅡ

PRESEDINTE

TEODOR MARIES

  • UPDATE3 Reactia ministrului propus la Comunicatii, Marius Bostan, despre inliniedreapta.net: "Am cumparat cateva domenii doar pentru a le pune la dispozitia Fundatiei Ioan Barbus ce sprijina aceasta platforma online independenta. Am sustinut intotdeauna libertatea de expresie si de constiinta. Nu am absolut nicio atributie editoriala la aceasta platforma Odata cu numirea mea ca ministru, asa cum este normal, ma voi retrage din toate functiile executive pe care le detin in Fundatia Ioan Barbus si in alte companii sau organizatii".

Redam integral reactia lui Marius Bostan transmisa HotNews.ro:

"Am acceptat nominalizarea ca Ministru al Societatii Informationale pentru ca am experienta in domeniu si consider ca trebuie ca Romania sa fructifice potentialul dezvoltarii Societatii Informationale in regiune. In cadrul NATO, Romania si-a asumat misiunea de a coordona protectia spatiului cibernetic al Ucrainei, tara supusa unei agresiuni cibernetice si informationale. Zeci de mii de romani sunt specialisti de de varf in domeniul tehnologiei informatiei si al comunicatiilor in toata lumea, iar Romania trebuie sa profite de aceasta resursa exceptionala.

Noi, romanii, stim sa pretuim libertatea, pentru ca am fost lipsiti de ea, individual si ca natie. Cei din generatia mea am trait ambele sisteme si am ales fara ezitare calea libertatii, democratiei si economiei de piata. Este calea Occidentului, a spatiului euro-atlantic.

In mod special pretuiesc libertatea de exprimare si consider ca, acum, internetul este una dintre cele mai bune garantii impotriva acelora care vor sa o sugrume. In spatiul public au aparut informatii privind asocierea mea cu inliniedreapta.net (ILD).

Este o platforma independenta care reuneste bloggeri de orientare conservatoare din toata lumea. Sunt oameni care au pozitii conservatoare, pro-americane, pro-NATO, pro-Israel, pro-economie de piata, care sustin valorile civiliatiei iudeo-crestine ce stau la baza statului de drept, democratiei, libertatii si capitalismului in Occident. Oricine are curiozitatea de a intra pe aceasta platforma si de a rasfoi miile de articole publicate va observa pozitionarea anti-totalitara a ILD - contra comunismului si fascismului, contra agresiunii imperiale a Rusiei lui Putin, contra antisemitisului, contra extremismului islamic.

Fundatia Ioan Barbus, al carui membru fondator sunt alaturi de alti buni prieteni, s-a infiintat pentru apararea valorilor occidentale pentru care fostii detinuti politici anticomunisti s-au sacrificat. In mod firesc, Fundatia s-a indreptat catre acei bloggeri cu viziune conservatoare pro-occidentala si a ales sa sustina inliniedreapta.net. Eu am cumparat cateva domenii doar pentru a le pune la dispozitia Fundatiei Ioan Barbus ce sprijina aceasta platforma online independenta. Am sustinut intotdeauna libertatea de expresie si de constiinta.

Nu am absolut nicio atributie editoriala la aceasta platforma.

Pe aceasta platforma, Fundatia Ioan Barbus a adus contributii exceptionale la redarea istoriei recente - clarificarea din prima sursa a unor evenimente precum 23 august 1944, a pozitionarii lui Iuliu Maniu, a terorii de la Ramnicu Sarat (membrii Fundatiei fiind implicati activ in procesul tortionarului Visinescu).

Dupa 1990, eu am fost presedintele TUNT si am lucrat indeaproape cu Ioan Barbus, fost vicepresedinte si senator al PNTCD. Domnul Ioan Barbus a a facut 17 ani de puscarie, fiind unul dintre liderii taranisti care au supravietuit temnitei de la Ramnicu Sarat. Inainte de arestare, a fost presedintele Tineretului National Universitar Taranesc (TUNT) si unul din principalii organizatori ai marelui miting din 8 noiembrie 1945 - prima manifestatie antitotalitara de amploare din Europa de Est ocupata de sovietici. De aceea aceasta fundatie pro-occidentala, antitotalitara ii poarta numele. Ioan Barbus a fost membru al Senatului Romaniei intre 1995 si 1996, dupa trecerea la cele vesnice a regretatului Corneliu Coposu.Pentru ca au fost oameni care au platit cu viata si cu sanatatea aceste valori.

Odata cu numirea mea ca ministru, asa cum este normal, ma voi retrage din toate functiile executive pe care le detin in Fundatia Ioan Barbus si in alte companii sau organizatii".

.

  • Alte date din CV-ul lui Marius Raul Bostan:

Conform datelor de pe VMB Partners, Marius Bostan are experienta extinsa in domeniul administratiei publice locale si centrale, managementului serviciilor publice si atragerii de finantari destinate investitiilor in infrastructura.

Este licentiat in matematica si absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene, pentru administratia publica locala. A fost organizator al primei Conferinte Internationale de Descentralizare Fiscala din Romania. A urmat cursuri de specializare in Anglia si Italia, si a studiat sistemele administrative din Germania si Olanda.

A lucrat cu expertii americani ai Research Triangle Institute in cadrul operatiunilor de emitere de obligatiuni municipale. A lucrat la majoritatea emisiunilor de obligatiuni din Romania.

Potrivit datelor de pe LinkedIn, Marius Raul Bostan a terminat Liceul Alexandru Ioan Cuza din Focsani (1984-1988), fiind ulterior licentiat in matematica la Universitatea Bucuresti (1989-1994).

Dupa un an ca profesor asistent, a intrat apoi in Guvernul Romaniei unde a fost director in perioada mai 1997-mai 2000. Incepand din luna septembrie 2009 si pana in august 2013 (4 ani), Marius Bostan a fost membru in Consiliul de Administratie al Romtelecom.

Si in prezent detine functia de membru in Consiliul de Administratie al Telekom Romania (fostul Romtelecom), fiind numit de Ministerul pentru Societatea Informationala in luna septembrie 2014.

Numirea lui Marius Bostan la conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala vine in plin proces de privatizare a Telekom Romania (Romtelecom).

Problema este ca desi a anuntat ca vrea sa-si vanda pachetul de 46% din actiuni detinute la Telekom, statul roman nu are nici acum o strategie privind privatizarea acestui operator, desi in in februarie 2014 a angajat in acest sens un consortiu format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities.

Din februarie 2014 si pana in prezent, la conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala s-au perindat 3 ministri - Dan Nica (cel in timpul caruia s-a reluat privatizarea Romtelecom si care a si semnat contractul cu acest consortiu), Razvan Cotovelea si Sorin Grindeanu. Ramane de vazut ce decizie va lua Marius Bostan daca va fi validat ca ministru al Comunicatiilor.