Marius Bostan, ministrul avizat luni sa preia Ministerul pentru Societatea Informationala, a precizat pentru HotNews.ro ca valoarea participatiei statului la Telekom Romania ar putea ajunge la 600-700 milioane de euro, cu un management bun, dar ca listarea doar a Romtelecom nu ar fi o solutie in acest moment. "Nu stiu sa se fi listat un operator fix in perioada asta. O consolidare a intregului grup si apoi listarea cred ca e solutia optima. Deja consolidare operationala exista. Trebuie sa facem si partea legala", a spus Marius Bostan.

Marius BostanFoto: VMB Partners
  • "Eu cred ca in momentul de fata, chiar daca participatia noastra de 46% a fost evaluata de unele voci la 300-400 milioane de euro, eu cred ca o putem duce cu un management foarte bun, cu fructificarea oportunitatilor din piata si a inovatiei tehnologice, la 600-700 de milioane de euro. Trebuie sa o listam in momentul in care-i crestem valoarea, cand o consolidam si o notificam si cred ca ne vom intelege foarte bine cu actionarii pt ca pana la urma avem aceleasi interese. Important este sa intarim managementul cat mai repede. Ma refer la un comitet de audit in care sa fim reprezentati pt ca avem 46%, ma gandesc la un comitet de nominalizare si remunerare care sa intareasca si sa aiba grija ca acordul actionarilor si contractul de privatizare sa fie respectat.
  • Trebuie sa intarim guvernanta corporativa. Din pacate, in ultimul timp, activitatea Telekom nu a mers foarte bine. Sunt ingrijorat ca poate scadea valorea companiei. Ma refer la Telekom fix si apoi unificarea celor doua branse. Sa gasim solutia cea mai buna. Exista un consortiu care ne ofera consultanta si asteptam raportul acestui consortiu cu opinia pentru calea de urmat. Personal cred ca cea mai buna solutie este o listare la bursa dar dupa intarirea managamentului si crearea de plus valoare. Toata aceasta actiune trebuie facuta in colaborare cu actionarii, trebuie armonizate interesele, pentru ca avem interese comune", a declarat Marius Bostan pentru HotNews.ro.

Marius Raul Bostan a fost avizat favorabil luni de catre comisiile de specialitate din Parlament pentru functia de Ministru al Societatii Informationale cu 20 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.

  • Marius Bostan, ministrul propus la Comunicatii, la audierile din Parlament: Voi veni cu un plan de masuri in urmatoarea luna

Marius Bostan s-a scuzat luni la audierile din Parlament ca nu a venit cu o strategie clara pentru perioada urmatoare, in conditiile in care a aflat despre numirea sa in ultimele 48 de ore.

"Am terminat facultatea de Matematica, specialitatea Informatica. Am servit in guvernul Radu Vasile ca inalt functionar si in Guvernul Isarescu in functie de conducere. Am experienta in Telekom, am avut onoarea sa fiu reprezentantul statului in Consiliul de Administratie si consider ca mi-am facut bine meseria. Este o misiune complicata la Ministerul pentru Societatea Informationala. Este dificil ca in 48 de ore de la primirea vestii sa va prezint un plan de masuri, dar va promit ca intr-o luna de zile voi veni cu un plan de propuneri concrete de urmat pas cu pas. In principiu o sa continui proiectele bune, o sa incerc sa administrez cat mai bine participatiile statului in companii si sa continuam procesele de privatizare astfel incat sa atragem cat mai mare valoare", a spus Marius Bostan.

Varujan Pambuccian: Condamnati fara echivoc xenofobia, antisemitismul, ura? Marius Bostan: Da.

Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, a tinut sa lamureasca suspiciunile legate de problematica drepturilor omului si xenofobie, in contextul discutiilor despre platforma inliniedreapta.ro, domeniu de internet pe care Marius Bostan il detine.

"De data aceasta voi pune doua intrebari care nu sunt legate de minister sau chestiuni tehnice:

  • 1. Dumneavoastra veniti din pozitia de administrator la Telekom. Cum veti proceda? Va suspendati, demisionati? Pentru ca am primit multe intrebari ca daca va suspendati, va veti intoarce acolo la finalul mandatului de ministru, ceea ce nu ar fi foarte in ordine.
  • 2. A doua este legata de suspiciunile legate de problematica dreptului omului, de xenofobie, de atitudini anti-minoritare chiar. Am primit mesaje de la colegi de-ai mei, eu nu am urmarit, de aceea va cer sa va delimitati in mod categoric. Daca veti face aceste lucruri vom discuta chestii profesionale cat doriti. Aceste lucruri sunt decizive in felul in care voi vota si vom colabora", a declarat Varujan Pambuccian in cadrul audierilor.

Marius Bostan a promis ca va demisiona din Telekom Romania.

  • "Eu trebuie sa imi dau demisia din administratia Telekom. In acelasi timp va declar ca nu voi reveni niciodata in Telekom pentru a nu fi suspiciune de conflict. Nu am afaceri personale in Telekom pentru ca as fi fost incompatibil. Imi voi da demisia imediat din Telekom", a spus Marius Bostan.

Varujan Pambuccian a insistat: Condamnati fara echivoc xenofobia, antisemitismul, ura?

Da, a raspuns Marius Raul Bostan.

Dupa aceste raspunsuri, Varujan Pambuccian a votat in favoarea numirii acestuia la Ministerul pentru Societatea informationala.

Si senatoarea PC Cristiana Anghel a insistat pe subiectul site-ului inliniedreapta.ro.

  • "Aveti un site? Domnul meu sunt de acord cu libertatea de opinie si de exprimare, dar cred ca aceasta ar trebui sa se opreasca acolo unde incepe demnitatea celui de langa el. Ganditi-va cum se simt unii ca mine, care sunt calomniati pe acel site. Ma voi abtine sa va votez", a spus senatoarea, care s-a abtinut sa-l voteze.

In replica, Marius Bostan a precizat urmatoarele:

  • "In legatura cu credintele mele, sunt un om care a luptat in anii '90 pentru libertatea de expresie si democratie. Am avut onoarea sa-l slujesc pe Ion Ratiu, de la care am invatat totul despre democratie. L-am asistat pe Ioan Barbus, care a fost senator anticomunist inchis pentru credinta sa, democratie si liberate. Sunt niste oameni simbol.
  • Acel site a fost o contribuitie a mea adusa acestei Fundatii. Nu exista vreo declaratie de-a mea care sa poata fi interpretata ca xenofobie. A fost lansata de un cetatean nascut in spatiul estic. Eu nu am nici o contributie editoriala la acel site. Acolo sunt bloggeri si personalitati de prestigiu care publica. Printre campionii tolerantei. Asocierea a fost scornita. Eu am luptat tot timpul pentru democratie, pentru UE si NATO. Cat am servit in cele doua Guverne am lucrat cu experti straini, americani si europeni. Imi iubesc tara, sunt roman si este o onoare sa-mi servesc tara", a spus Marius Bostan.

Pentru detalii despre acest subiect citeste si: UPDATE3 Cine este Marius Raul Bostan, propus la Ministerul Comunicatiilor: Membru in Consiliul de Administratie al Telekom Romania timp de peste 5 ani