In Europa, volumul de trafic de date de pe smartphone-uri va creste de 10 ori in urmatorii sase ani, arata cea mai noua editie a studiului Ericsson ConsumerLab TV & Media. Studiul estimeaza ca pana in 2021 vor exista 150 de milioane de abonamente la serviciile de telefonie mobila 5G, Studiul Ericsson ConsumerLab TV & Media 2015 arata ca, din 2012 pana acum, s-a inregistrat o crestere de 71% in ceea ce priveste urmarirea continutului video pe smartphone.

Traficul mobil de date in functie de tipul de aplicatie si de dispozitivFoto: Ericsson

A crescut si timpul de vizionare alocat continutului generat de utilizatori, 1 din 10 persoane isi petrece peste 3 ore pe zi pe YouTube

Mai mult decat atat, traficul de date per smartphone in America de Nord va creste de la 3,8 pana la 22 GB pe luna pana in 2021, in timp ce in Europa de Vest cresterea va fi de la 2 la 18 GB pe luna, iar in Europa Centrala si de Est traficul de date va ajunge la 6,9 GB pe luna.

Tinand cont ca in fiecare secunda sunt inregistrate 20 de abonamente de broadband mobil noi, numarul din ce in ce mai mare al acestora la nivel global este un alt factor important care influenteaza cresterea traficului de date. In acest moment, numarul de abonamente la serviciile de telefonie mobila a egalat numarul de oameni de pe pamant. Mai mult decat atat, in 2016 vor exista 4 miliarde de abonamente doar pentru smartphone-uri.

"Extinderea retelelor LTE si LTE-Advance in Europa impreuna cu inovatiile tehnologice in materie de dispozitive mobile vor continua sa contribuie la cresterea gradului de utilizare a serviciilor de telefonie mobila si la imbunatatirea experientei utilizatorilor", a spus Milena Matic, Strategy & Marketing & Communications Manager Serbia, Montenegro, Macedonia, Albania, Romania and Moldova, Ericsson. "In acest context, estimam ca traficul lunar total de date mobile de pe smartphone-uri va creste de 10 ori intre 2015 si 2021, atingand o cifra de aproximativ 13 GB per abonament. Mai mult decat atat, estimam ca volumul de trafic de date video in retelele mobile va creste de 14 ori la nivel mondial pana in 2021"

  •  Continutul video acapareaza traficul de date: Traficul de date la nivel global va creste de 10 ori pana in 2021, iar continutul video va reprezenta 70%. In acest moment, YouTube genereaza 70% din traficul video, in timp ce Netflix poate ajunge la 20% in tarile in care serviciul este disponibil.
  •  Continutul generat de utilizatori devine din ce in ce mai important: Platformele dedicate continutului generat de utilizatori contribuie la cresterea numarului de consumatori care acceseaza continut TV si video online. 1 din 10 consumatori urmaresc YouTube mai mult de 3 ore pe zi, iar 1 din 3 consumatori considera ca este foarte important sa poata accesa altfel de continut si pe televizorul din casa.
  •  Generatia Y (millennials) prefera ecranele mobile:  Numarul de consumatori care urmaresc continut video pe dispozitive mobile a crescut semnificativ. Astfel, 61% dintre utilizatorii de smartphone isi folosesc telefoanele pentru a viziona continut video, o crestere de 71% din 2012 pana in prezent. Mai mult decat atat, doua treimi dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 34 de ani urmaresc continut video pe tablete, laptop-uri si smartphone-uri.
  •   IT&C contribuie la scaderea emisiilor de CO2: IT&C va permite reducerea consumului de energie si a efectului de sera in toate sectoarele industriale. Scaderea totala a emisiilor va putea ajunge pana la 10 gigatone de CO2e, reprezentand aproximativ 15% din procentul total de emisii la nivel global in 2030 si mai mult decat amprenta de carbon a SUA si Europa.