- Cum s-a ajuns la o intarziere de un an: Explicatiile Telekom si ale Ministerului Comunicatiilor
Grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, a castigat in vara anului trecut concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara. Contractul are valoarea de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE si bugetare. Reteaua urma sa fie amplasata in 783 de localitati din 40 de judete, in care traiesc aproape 400.000 de locuitori.
Proiectul este finantat pe exercitiul financiar 2007-2013 si ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Lucrarile au fost insa intarziate foarte mult.
Nikolai Beckers, seful grupului Telekom, a rabufnit primul in luna august din acest an intr-un interviu acordat ZF in care preciza ca "grupul a fost nevoit sa astepte luni de zile avize de la ministere, iar apoi a fost bombardat cu diferite 'nimicuri birocratice'.
- "Am fost nevoiti sa semnam si sa stampilam 20.000 de pagini de documente in era comunicatiilor electronice. Sunt peste 700 de localitati si pentru fiecare localitate este nevoie de cel putin 10 autorizatii. Faceti calculele. Proiectul Ro-Net, finantat cu peste 80 mil. euro de UE si care prevede constructia unei retele de net rapid in mediul rural, risca sa nu fie gata in termenul agreat cu Bruxelles-ul, iar in aceste conditii guvernul nu va primi banii inapoi", avertiza atunci Beckers.
La scurt timp, a venit si replica lui Sorin Grindeanu, la acea data ministru pentru Societatea Informationala:
- "Organele emitente pentru Autorizatiile de constructie sunt Administatiile Publice Locale (Primariile) sau Consiliile Judetene, autoritati care functioneaza dupa principiile autonomiei locale, MSI informand in repetate randuri (prin adrese oficiale din partea ministrului) aceste autoritati cu privire la importanta proiectului si solicitand, de asemenea, sprijin din partea acestora pentru eliberarea cu celeritate a avizelor/autorizatiilor necesare. Totodata, trebuie precizat faptul ca o serie de autoritati implicate in procesul de avizare/autorizare a lucrarilor din cadrul proiectului Ro-NET au semnalat faptul ca fie nu au primit din partea operatorilor Telekom documentatiile complete necesare avizarii, fie ca acestia nu au achitat sau au intarziat achitarea taxelor de avizare/autorizare, obligatie care din nou cade in sarcina operatorilor Telekom, cu mentiunea ca acest tip de cheltuiala este eligibila in cadrul proiectului, deci acestea se deconteaza de catre MSI".
In luna octombrie din acest an, inainte de a preda conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala catre Marius Raul Bostan, Sorin Grindeanu preciza ca are retineri ca proiectul Ro-Net pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE.
- "Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. (..) In prezent numai 150 de localitati din cele 783 au autorizatii de constructie. Intre timp, din cele 783 de zone albe au ramas 721 de localitati. Ministerul a cerut ANCOM-ului o reactualizare a acestei liste si 62 de localitati nu mai sunt in zona alba. Asta inseamna ca operatorii economici si-au dezvoltat retele si proiectul nu mai este fezabil in acea zona", declara atunci Grindeanu.
Ministrul Grindeanu spunea la acel moment si ca autoritatile discuta cu Comisia Europeana fazarea acestui proiect pe noul exercitiu financoar 2014-2020.
- "Suntem in perioada in care cautam si o solutie de back-up, care ar putea insemna o anumita fazare a acestui proiect. Poate ca nu in toate cele 721 de localitati vor fi receptionate si realizate lucrarile pana la finalul anului. Si atunci incercam sa facem cat de mult se poate anul acesta. Cei care implementeaza (n.a Telekom Romania) s-au angajat la un numar destul de mare, peste jumatate din numarul de localitati sa fie terminate pana la sfarsitul anului. Solutia de back-up este fazarea acestui proiect astfel incat tot ceea ce nu e finalizat in acest an sa fie finalizat in 2016, in noul exercitiul financiar. Nu este absolut nici un pericol sa se piarda bani", a declarat la acea vreme Sorin Grindeanu.
Situatia actuala: Romania va pierde fonduri UE de peste 60 milioane de euro din exercitiul financiar 2007-2013
Ce nu a spus atunci ministrul Sorin Grindeanu era ca daca proiectul se fazeaza pe exercitiul financiar 2014-2020, Romania va pierde fondurile UE neabsorbite din exercitiul 2007-2013.
- HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala condus acum de Marius Raul Bostan, si oficialilor grupului Telekom sa precizeze stadiul actual al implementarii proiectului Ro-Net.
In raspunsul furnizat HotNews.ro, oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor cheltui peste 88,6 milioane de lei, adica numai aproximativ 24% din valoarea totala a proiectului pe finantarea 2007-2013. Aceasta inseamna ca Romania va pierde restul de peste 60 milioane de euro din acest exercitiu financiar.
Daca oficialii Telekom sustin ca "proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020", oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala sunt optimisti ca fazarea va fi obtinuta, dar subliniaza ca in prezent sunt in derulare procedurile necesare obtinerii acestui acord din partea Comisiei Europene.
- Redam mai jos integral raspunsul primit de la Ministerul pentru Societatea Informationala:
"Proiectul Ro-Net va avea un impact important pentru intreaga administratie si va veni in ajutorul tuturor cetatenilor din zonele defavorizate. Proiectul se afla acum in faza de implementare, conform prevederilor contractuale asumate. In momentul de fata, sunt deschise santiere in peste 150 de localitati iar lucrarile in peste 100 de localitati se estimeaza a fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.
Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat pe 5 iunie 2014, iar clauza de intrare in vigoare a contractului a devenit activa pe 23 decembrie 2014, odata cu aprobarea finantarii europene. Cat priveste procedurile de obtinere a autorizatiilor de constructie, acestea sunt foarte complexe. In total, este vorba de mai mult de 8800 de avize diferite, ceea ce inseamna, in medie, mai mult de 11 avize pentru fiecare localitate.
In momentul de fata, se afla in derulare procedurile necesare fazarii proiectului, conform Ghidului de inchidere a proiectelor majore -emis de Comisia Europeana, C.E. 2771/2015-, care este aferent perioadei de programare 2007-2013. Astfel, Proiectul Ro-Net se incadreaza in conditiile de eligibilitate privind fazarea in exercitiul financiar 2014-2020, fiind in concordanta atat cu prevederile Strategiei Nationale 'Agenda Digitala pentru Romania', cat si cu Programul pentru aprobarea Planului National NGN.
Masura fazarii Programului Ro-Net reprezinta un mecanism eficient pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile, necesare indeplinirii obiectivelor Agendei Digitale Europa 2020, fara a genera cheltuieli de la bugetul de stat.
Din punct de vedere financiar, delimitarea bugetului proiectului pe cele doua exercitii bugetare 2007-2013, respectiv 2014-2020, conform celor stabilite cu reprezentantii Comisiei Europene, se va raporta in intervalul 15-17 Decembrie 2015, avand in vedere dinamica activitatilor ce se deruleaza la amplasamentelor in aceasta perioada.
Estimarea bugetara la acest moment este de 88.664 mii lei, aferenta exercitiului financiar 2007-2013, reprezentand aproximativ 24% din valoarea proiectului. Rata de finantare nerambursabila este de 82,7%, restul de 17,3 reprezentand rata de cofinantare a proiectului din fonduri nationale.
Prin realizarea acestui proiect se creeaza premisele asigurarii unor servicii electronice de calitate, la preturi convenabile, accesibile tuturor cetatenilor, firmelor si institutiilor publice aflate pe raza acestor localitati. Acest lucru va contribui in mod direct la reducerea decalajului digital, la cresterea nivelului de educatie, dar si a nivelului de acces la servicii de e-guvernare, e-sanatate, etc.
Finalizarea implementarii proiectului este estimata a se realiza in cursul anului 2016, avand in vedere ca este vorba despre un proiect cu acoperire nationala, de o importanta strategica pentru Romania.
Serviciile de comunicatii electronice vor fi disponibile operatorilor locali, pe masura ce vor fi finalizate lucrarile de implementare in localitatile respective, fiind in concordanta cu decizia de aprobare a ajutorului de stat a Comisiei Europene S.A. nr. 37558 din decembrie 2013/N privind Proiectul Ro-Net.
Precizam ca, pentru monitorizarea implementarii proiectului, la nivelul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, este constituita o unitate de implementare a proiectului Ro-Net, formata din specialisti din domeniul financiar, juridic, achizitii publice si tehnic.
De asemenea, pentru implementarea proiectului s-a constituit o grupa de diriginti de santier, care asigura respectarea prevederilor legale din punct de vedere al receptiei lucrarilor executate"
- Ce spun oficialii grupului Telekom despre stadiul Ro-Net:
"Proiectul este in faza de implementare. Echipele Telekom lucreaza in prezent in peste 150 de localitati si colaboram indeaproape cu MSI pentru a finaliza cu succes acest proiect important realizat pentru prima oara in Romania. Estimam ca, pana la finalul anului 2015, peste 100 de localitati vor fi receptionate.
Proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020. Lucrarile de constructie pentru restul de localitati se vor finaliza progresiv in prima jumatate a anului 2016. Receptia finala si punerea in functiune a intregului proiect este prevazuta pentru a doua jumatate a anului 2016", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii grupului de firme Telekom.
Cand vor fi disponibile servicii de internet pentru populatia din aceste localitati?
"RoNet presupune contruirea unei retele de tip backhaul, care practic face legatura intre reteaua principala (de tip backbone) si sub-retelele din fiecare localitate care ajung efectiv la consumatorii finali. Odata finalizata constructia retelei din proiectul RO-NET, operatorii de telecomunicatii vor putea incepe sa isi construiasca la randul lor aceste retele. In mod normal, acest lucru se va intampla in a doua jumatate a anului viitor, dar contractul prevede posibilitatea de a putea testa cu titlu promotional furnizarea acestor servicii si inainte", au mai precizat oficialii grupului Telekom.
Prelungirea contractului inca un an inseamna ca de fapt sunt distorsionate conditiile initiale de selectie- pt ca daca ar fi lasat in Caietul de Sarcini o perioada mai mare de implementare ar fi putut veni si alti competitori cu oferte mai avantajoase. Ori eu unul stiu din practica, ca OG 34/2006 -Legea achizitiilor publice, interzice asa ceva. Juristii ministerului au fost de acord cu astfel de act aditional? DNA ce zice?!
In mod normal, contractul trebuia sa aiba clauze clare, cu termene si sanctiuni pt depasirea lor, cu penalitati- as fi prevazut ca dupa 1 ian 2016 sa continue implementarea pe banii lor, sa vedeti ce s-ar fi responsabilizat, organizat si obtinut avizele in timp record.
Asa, pierdem cu totii 60 mil euro care puteau fi utilizati in exercitiul financiar 2014-2020 pt a introduce internet in alte sute de localitati.
E un prejudiciu foarte clar si responsabilii din minister si companiile ar trebui luati la rost de DNA/Parchet!
Mai multi oameni conectati la internet= mai multi scapati de brainwashing-ul antenelor si popimii= mai multi oameni informati (liber) si ceva mai educati si deschisi.
Asa ca da, se pierd f.f.f. multe pe viitor din asa ceva.
Si crezi ca cele 60 milioane necheltuite din 2007-2013 se intorc cumva in buzunarul cetateanului european? visezi. Se REALOCA. La altii care au rezerve de performanta si primesc 10 % in plus pt grad mare de absorbtie. Gen Polonia. Pe urma ai sa vrei sa pleci din Ro in Polonia, ca deh, acolo e mai bine...
Nu te amagi, e un furt calificat din banii publici, singura diferenta e ca nu pleaca nimeni cu ei acasa ci raman la UE sau se dau la altii.
Sunt o gramada de zone "albe", fara nicio posibilitate de acces la telefonie sau internet!
Si cum adica nu pierdem nimic? Pierdem o retea de 60 mil de euro de acces la internet in zonele izolate.
- 60 milioane pierde populatia Romaniei care mai devreme sau mai tarziu isi va pune internet
- o perioada nedeterminata acei oameni nu vor avea posibilitatea de informare din surse independente
( se vor informa doar din media oficiala)
- tara pierde de doua ori suma de 60 milioane, o data cu suma data la fondul UE de unde trebuia sa se intoarca si a doua oara cu suma platita de fiecare ca sa-si puna internet cand va avea bani si i se va permite...
OIPSI - care probabil a aprobat proiectul (in MSI, raportand catre MSI SI AM POS CCE) are personal putin si rata mare de rotatie; se schimba ofiterul de monitorizare proiect cam la 6 luni; probabil cele mai mici salarii dintre toate ministerele si fara fonduri pe AT ...
deci, mister teodorovici - EFICIENTA fondurilor absorbite in proportie de 60%, conform estimarilor tale - CARE ESTE ?!?!?!? mister !
MCSI a derulat licitatia in 2014 pentru atribuirea contractului de implementare, cu clauza suspensiva care prevedea aprobarea contractului de finantare (a proiectului) si de catre Comisia Europeana( fiind proiect "major"=peste 50 milioane euro). Aceasta aprobare a venit in dec 2014. Dar erau de la bun-inceput sanse mari de aprobare- nu incepi un proiect MAJOR care implica cheltuieli inca inainte de aprobarea finala daca nu ai o certitudine privind aprobarea de catre Comisie. Asa ca demersurile pt autorizatii/avize se puteau incepe din iulie 2014 de catre MCSI si contractanti. In afara de cazul exceptional cand sunt lucrari ce implica monumente istorice, cladiri de patrimoniu sau situri Natura 2000 nu aveau de ce sa o tina cu avizele mai mult de 2,3 luni/localitate- ca doar nu infiintau afaceri noi, ci instalau niste cabluri si stalpi in zona. Exceptiile acestea pot fi cel mult ceteva zeci- si chiar si asa, nu au de ce sa dureze mai mult de un an.
Asa ca, daca se coordona cum trebuie proiectul si de catre Beneficiar-MCSI-prin monitorizare reala si management adecvat si implementa la standarde nemtesti de Telekom, nu aveau de ce sa ajunga in situatia actuala. Cred ca un asemenea proiect trebuia/trebuie sa fi avut si o componenta de management externalizat/consultanta in management. Daca nu are- sunt idioti cei care au facut si aprobat proiectul-caci in autoritatile publice nu au cu cine si cu ce si oricum nu sunt motivati. Daca are , de vazut care e firma aia minunata si de ce nu si-a facut treaba macar pe partea de monitorizare si alerta in timp util.
Asa ca OIPSSI, AMPOSCCE, MFE, Todorovici are mai putina vina in asta. Pb e la MCSI si contractori!
Acest proiect era pregatit pentru prietenul Ghita.
Totul ar fi mers struna daca era el la butoane, MSI nu ar fi cerut azi una si maine alta, asa cum a cerut, si in 6 luni sa ceara de vreo 12 ori sa se modifice documentatia. Toate Autoritatile Locale ar fi dat avize si fara bani, nu cum au facut dupa ce s-a aflat ca Telekom construieste Ro-Net si nu una din srlurile lui Ghita...! Autoritatile Locale, numai ca sa puna bete-n roate de parca nu era in avantajul lor au ajuns sa ceara autorizatii pentru intravilan si extravilanul aceleiasi localitati!!! Avizele in acest caz sunt duble!!! Nu trebuie sa uitam ca un anumit pardit a pierdut acest proiect si tot un anumit partid a facut tot posibilul ca proiectul sa nu se faca doar pentru ca nu lua unul de-ai lor, banii!
Domnul fost ministru minte cu nerusinare sau nu stie ce indicatii a dat sau, si mai rau, nu stie ce indicatii si directive dau subalternii domniei sale in acest proiect. Persoane pur si simplu inapoiate moral erau puse numai pentru a sicana constructorul.... Beckers poate nu stie dar anumite documente s-au cerut astazi de catre MSI, maine s-a spuns ca nu trebuiau, iar peste o saptamana au cerut sa fie repuse... Toate acestea in era digitala in care documentele pot fi semnate digital iar daca sunt cumva gresite se pot face si reface imediat. Dar asta nu s-a dorit pentru ca cineva a castigat ceva ce era destinat altcuiva.... Povestea asta se intampla in Romania de 25 de ani incoace si tentaculele fostei Secu nu este straina...
Adica nu si-au autorizat lucrari pentru propriile localitati si au cerut si taxe ca sa se faca?
Daca autoritatile locale erau beneficiarii si tot ele dadeau avize, de ce s-a bagat ministerul, ca sa vina cu scuza "autoritati care functioneaza dupa principiile autonomiei locale"? Trebuie sa lasi autoritatile locale sa moara cu autonomia in mana ca sa inteleaga cum functioneaza sistemul si ce trebuie sa faca.
Azi gradul de absorbtie e sub 60%!!
Iar din noul exercitiu financiar al UE in functiune, perioada 2014-2020 Romania NU a absorbit nici un LEU, procedurile NU au fost finzalizate in nici un Program!
Mi-amintesc cum l-a atacat Ponta pe T Basescu ca in noul exercitiu financiar a obtinut la negocieri "numai" 40 miliarde Euro la fondurile de coeziune!
Ma indoiesc u ca vom lua jumate din banii astia!
„Anumite aspecte ce tin de fiscalitate sunt lucruri care tin de suveranitatea unui stat si se discuta la nivel intern, insa trebuie spus, totodata, ca noi privim cu scepticism situatia actuala in care se scad impozite si astfel de decizii sunt mereu bine-venite in randul populatiei, dar tara nu reuseste sa acceseze multumitor fondurile europene, deci nu reuseste sa obtina un grad satisfacator de cofinantare. In acest context, Romania risca sa piarda pana la sfarsitul anului 6,6 miliarde de euro„, a declarat Krichbaum, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti."
http://www.finantare.ro/gunther-krichbaum-romania-nu-reuseste-sa-obtina-un-grad-satisfacator-de-cofinantare.html
tara a ramas cu bosorogii,cu prostii cu babele !!! si bineinteles cu derbedeii care s-au apucat de politica si de furat.
Cu cine sa faci ceva in Romania ???,scolile profesionale le-au desfiintat ,scolile de maistri au disparut ,iar dobitoci cu diploma se gasesc dar aia taie frunza la caini.
Banii au ramas doar pe hirtii !!!.
Cand, in sfarsit, s-au inteles, era deja prea tarziu.
Se stia de licitatia asta de aproximativ5 5-6 ani.
Q.E.D.
Este necesar un effort administrativ urias pentru a scapa de sarcini administrative artificiale, prostesti de-a binelea.
Adevarul crunt este ca adminitratia romaneasca este 50% incompetent si 50% lenesa.
NU coruptia e cauza dezastrului! Cauza este acest binom lene + incompetenta.
Este absolut imposibil pentru oricine sa prevada cat dureaza o autorizatie, de orice fel. Nu e vorba aici de "managementul riscului" sau de "timp-tampon".
Nu poti gestiona decat ceea ce poti prevedea. Ori, nu poti prevedea cat timp dureaza o autorizatie. Pentru siguranta, ar trebui sa pui probabil un termen de cam doi ani pentru obtinere unei autorizatii. DOI ANI! Si nici asa nu poti fi 100% sigur...
Fericiti ca am rezolvat coruptia (in paranteza, asta era chiar supersimplu), uitam ca de fapt cauzele dezastrului stau in astfel de chestii simple: proceduri nu numai indelungate, ci si imposibil de prevazut.
va meritati soarta, ba inca mai mult de atat ca se pare ca nu v-ati invatat minte.
parca vad la anul la alegeri PSD iar in majoritate parlamentara ...
Doamna eu sunt avocat intelegeti ? dupa care s-a putut imediat....
Va asteptati la alte rezultate acolo?