​EXCLUSIV Romania va pierde 60 de milioane de euro de la UE pentru ca nu termina la timp proiectul castigat de Telekom pentru reteaua de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 8 decembrie 2015, 14:11 Economie | Telecom


Harta Ro-Net
Foto: Telekom Romania
 documente
(13 Mar 2015) PDF, 292KB
Grupul Telekom va intarzia cu aproape un an finalizarea retelei de internet broadband Ro-Net in cele peste 720 de localitati defavorizate din Romania, un proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, care ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Acum sunt deschise santiere in peste 150 de localitati, iar lucrarile in 102 localitati vor fi terminate pana la sfarsitul acestui an, estimeaza ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan. Autoritatile discuta acum cu Bruxellesul si sunt optimiste ca vor obtine fazarea proiectului pe exercitiul financiar 2014-2020. Cati bani se pierd insa, prin lipsa absorbtiei fondurilor din exercitiul financiar 2007-2013? Peste 60 milioane de euro.

 • Cum s-a ajuns la o intarziere de un an: Explicatiile Telekom si ale Ministerului Comunicatiilor

Grupul de firme Telekom (fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, a castigat in vara anului trecut concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara. Contractul are valoarea de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE si bugetare. Reteaua urma sa fie amplasata in 783 de localitati din 40 de judete, in care traiesc aproape 400.000 de locuitori.

Proiectul este finantat pe exercitiul financiar 2007-2013 si ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul acestui an. Lucrarile au fost insa intarziate foarte mult.

Nikolai Beckers, seful grupului Telekom, a rabufnit primul in luna august din acest an intr-un interviu acordat ZF in care preciza ca "grupul a fost nevoit sa astepte luni de zile avize de la ministere, iar apoi a fost bombardat cu diferite 'nimicuri  birocratice'.

 • "Am fost nevoiti sa semnam si sa stampilam 20.000 de pagini de documente in era comunicatiilor electronice. Sunt peste 700 de localitati si pentru fiecare localitate este nevoie de cel putin 10 autorizatii. Faceti calculele. Proiectul Ro-Net, finantat cu peste 80 mil. euro de UE si care prevede constructia unei retele de net rapid in mediul rural, risca sa nu fie gata in termenul agreat cu Bruxelles-ul, iar in aceste conditii guvernul nu va primi banii inapoi", avertiza atunci Beckers.

La scurt timp, a venit si replica lui Sorin Grindeanu, la acea data ministru pentru Societatea Informationala:

 • "Organele emitente pentru Autorizatiile de constructie sunt Administatiile Publice Locale (Primariile) sau Consiliile Judetene, autoritati care functioneaza dupa principiile autonomiei locale, MSI informand in repetate randuri (prin adrese oficiale din partea ministrului) aceste autoritati cu privire la importanta proiectului si solicitand, de asemenea, sprijin din partea acestora pentru eliberarea cu celeritate a avizelor/autorizatiilor necesare. Totodata, trebuie precizat faptul ca o serie de autoritati implicate in procesul de avizare/autorizare a lucrarilor din cadrul proiectului Ro-NET au semnalat faptul ca fie nu au primit din partea operatorilor Telekom documentatiile complete necesare avizarii, fie ca acestia nu au achitat sau au intarziat achitarea taxelor de avizare/autorizare, obligatie care din nou cade in sarcina operatorilor Telekom, cu mentiunea ca acest tip de cheltuiala este eligibila in cadrul proiectului, deci acestea se deconteaza de catre MSI".

In luna octombrie din acest an, inainte de a preda conducerea Ministerului pentru Societatea Informationala catre Marius Raul Bostan, Sorin Grindeanu preciza ca are retineri ca proiectul Ro-Net pentru crearea unei retele de net de mare viteza in 783 de localitati va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, cand era data limita de accesare a fondurilor UE.

 • "Ezitarea mea vine din faptul ca cei care-l implementeaza (n.a Telekom Romania) nu si-au calibrat perioada de timp pentru obtinerea autorizatiilor de constructie. Sunt necesare peste 8000 de autorizatii pentru a incepe lucrul in aceste localitati. (..) In prezent numai 150 de localitati din cele 783 au autorizatii de constructie. Intre timp, din cele 783 de zone albe au ramas 721 de localitati. Ministerul a cerut ANCOM-ului o reactualizare a acestei liste si 62 de localitati nu mai sunt in zona alba. Asta inseamna ca operatorii economici si-au dezvoltat retele si proiectul nu mai este fezabil in acea zona", declara atunci Grindeanu.

Ministrul Grindeanu spunea la acel moment si ca autoritatile discuta cu Comisia Europeana fazarea acestui proiect pe noul exercitiu financoar 2014-2020.

 • "Suntem in perioada in care cautam si o solutie de back-up, care ar putea insemna o anumita fazare a acestui proiect. Poate ca nu in toate cele 721 de localitati vor fi receptionate si realizate lucrarile pana la finalul anului. Si atunci incercam sa facem cat de mult se poate anul acesta. Cei care implementeaza (n.a Telekom Romania) s-au angajat la un numar destul de mare, peste jumatate din numarul de localitati sa fie terminate pana la sfarsitul anului. Solutia de back-up este fazarea acestui proiect astfel incat tot ceea ce nu e finalizat in acest an sa fie finalizat in 2016, in noul exercitiul financiar. Nu este absolut nici un pericol sa se piarda bani", a declarat la acea vreme Sorin Grindeanu.

Situatia actuala: Romania va pierde fonduri UE de peste 60 milioane de euro din exercitiul financiar 2007-2013

Ce nu a spus atunci ministrul Sorin Grindeanu era ca daca proiectul se fazeaza pe exercitiul financiar 2014-2020, Romania va pierde fondurile UE neabsorbite din exercitiul 2007-2013.

 • HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala condus acum de Marius Raul Bostan, si oficialilor grupului Telekom sa precizeze stadiul actual al implementarii proiectului Ro-Net.

In raspunsul furnizat HotNews.ro, oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala estimeaza ca pana la sfarsitul anului se vor cheltui peste 88,6 milioane de lei, adica numai aproximativ 24% din valoarea totala a proiectului pe finantarea 2007-2013. Aceasta inseamna ca Romania va pierde restul de peste 60 milioane de euro din acest exercitiu financiar.

Daca oficialii Telekom sustin ca "proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020", oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala sunt optimisti ca fazarea va fi obtinuta, dar subliniaza ca in prezent sunt in derulare procedurile necesare obtinerii acestui acord din partea Comisiei Europene.

 • Redam mai jos integral raspunsul primit de la Ministerul pentru Societatea Informationala:

"Proiectul Ro-Net va avea un impact important pentru intreaga administratie si va veni in ajutorul tuturor cetatenilor din zonele defavorizate. Proiectul se afla acum in faza de implementare, conform prevederilor contractuale asumate. In momentul de fata, sunt deschise santiere in peste 150 de localitati iar lucrarile in peste 100 de localitati se estimeaza a fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.

Contractul pentru implementarea proiectului a fost semnat pe 5 iunie 2014, iar clauza de intrare in vigoare a contractului a devenit activa pe 23 decembrie 2014, odata cu aprobarea finantarii europene. Cat priveste procedurile de obtinere a autorizatiilor de constructie, acestea sunt foarte complexe. In total, este vorba de mai mult de 8800 de avize diferite, ceea ce inseamna, in medie, mai mult de 11 avize pentru fiecare localitate.

In momentul de fata, se afla in derulare procedurile necesare fazarii proiectului, conform Ghidului de inchidere a proiectelor majore -emis de Comisia Europeana, C.E. 2771/2015-, care este aferent perioadei de programare 2007-2013. Astfel, Proiectul Ro-Net se incadreaza in conditiile de eligibilitate privind fazarea in exercitiul financiar 2014-2020, fiind in concordanta atat cu prevederile Strategiei Nationale 'Agenda Digitala pentru Romania', cat si cu Programul pentru aprobarea Planului National NGN.

Masura fazarii Programului Ro-Net reprezinta un mecanism eficient pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile, necesare indeplinirii obiectivelor Agendei Digitale Europa 2020, fara a genera cheltuieli de la bugetul de stat.

Din punct de vedere financiar, delimitarea bugetului proiectului pe cele doua exercitii bugetare 2007-2013, respectiv 2014-2020, conform celor stabilite cu reprezentantii Comisiei Europene, se va raporta in intervalul 15-17 Decembrie 2015, avand in vedere dinamica activitatilor ce se deruleaza la amplasamentelor in aceasta perioada.

Estimarea bugetara la acest moment este de 88.664 mii lei, aferenta exercitiului financiar 2007-2013, reprezentand aproximativ 24% din valoarea proiectului. Rata de finantare nerambursabila este de 82,7%, restul de 17,3 reprezentand rata de cofinantare a proiectului din fonduri nationale.

Prin realizarea acestui proiect se creeaza premisele asigurarii unor servicii electronice de calitate, la preturi convenabile, accesibile tuturor cetatenilor, firmelor si institutiilor publice aflate pe raza acestor localitati. Acest lucru va contribui in mod direct la reducerea decalajului digital, la cresterea nivelului de educatie, dar si a nivelului de acces la servicii de e-guvernare, e-sanatate, etc.

Finalizarea implementarii proiectului este estimata a se realiza in cursul anului 2016, avand in vedere ca este vorba despre un proiect cu acoperire nationala, de o importanta strategica pentru Romania.

Serviciile de comunicatii electronice vor fi disponibile operatorilor locali, pe masura ce vor fi finalizate lucrarile de implementare in localitatile respective, fiind in concordanta cu decizia de aprobare a ajutorului de stat a Comisiei Europene S.A. nr. 37558 din decembrie 2013/N privind Proiectul Ro-Net.

Precizam ca, pentru monitorizarea implementarii proiectului, la nivelul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, este constituita o unitate de implementare a proiectului Ro-Net, formata din specialisti din domeniul financiar, juridic, achizitii publice si tehnic.

De asemenea, pentru implementarea proiectului s-a constituit o grupa de diriginti de santier, care asigura respectarea prevederilor legale din punct de vedere al receptiei lucrarilor executate"


 • Ce spun oficialii grupului Telekom despre stadiul Ro-Net:

"Proiectul este in faza de implementare. Echipele Telekom lucreaza in prezent in peste 150 de localitati si colaboram indeaproape cu MSI pentru a finaliza cu succes acest proiect important realizat pentru prima oara in Romania. Estimam ca, pana la finalul anului 2015,  peste 100 de localitati vor fi receptionate.

Proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa in anul viitor va avea finantare din exercitiul bugetar 2014-2020.  Lucrarile de constructie pentru restul de localitati se vor finaliza progresiv in prima jumatate a anului 2016.  Receptia finala si punerea in functiune a intregului proiect este prevazuta pentru a doua jumatate a anului 2016"
, au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii grupului de firme Telekom.

Cand vor fi disponibile servicii de internet pentru populatia din aceste localitati?

"RoNet presupune contruirea unei retele de tip backhaul, care practic face legatura intre reteaua principala (de tip backbone) si sub-retelele din fiecare localitate care ajung efectiv la consumatorii finali. Odata finalizata constructia retelei din proiectul RO-NET, operatorii de telecomunicatii vor putea incepe sa isi construiasca la randul lor aceste retele. In mod normal, acest lucru se va intampla in a doua jumatate a anului viitor, dar contractul prevede posibilitatea de a putea testa cu titlu promotional furnizarea acestor servicii si inainte", au mai precizat oficialii grupului Telekom.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13736 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Deja se leaga cu proiectul cu internet in biserici (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:22)

  dorel [anonim]

  De asta vroiau astia sa bage internet in biserici. Din 10.000 EUR pe biserica, 100 EUR se dadeau pe linia de internet si 9.900 pe lucrarile de reparatie facute de firmele clientelare, sa tina cladirea sa nu se darame peste router.
 • +9 (13 voturi)    
  Platit taxe (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  RomaniL platiti taxe sa aiba mafia partidelor de unde fura. INCOMPETENTA, IMPOSTURA, HOTIA - caracterstica politicianului roman. ADMINISTRATIE CORUPTA SI INCOMPETENTA.
 • +14 (20 voturi)    
  Jaf pe bani publici, simplu! (Marţi, 8 decembrie 2015, 14:27)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Adica s-au prezentat la licitatie, au ofertat si si-au asumat ca termina si predau totul la 31 dec 2015, au castigat in aceste conditii si pe urma ca vai, avizele/autorizatiile dureaza?! Vb de companii romanesti, nu straine, care sa nu fi stiut cat dureaza obtinerea de avize si autorizatii! Chiar nu puteau demara procedurile imediat ce au semnat contractul?
  Prelungirea contractului inca un an inseamna ca de fapt sunt distorsionate conditiile initiale de selectie- pt ca daca ar fi lasat in Caietul de Sarcini o perioada mai mare de implementare ar fi putut veni si alti competitori cu oferte mai avantajoase. Ori eu unul stiu din practica, ca OG 34/2006 -Legea achizitiilor publice, interzice asa ceva. Juristii ministerului au fost de acord cu astfel de act aditional? DNA ce zice?!
  In mod normal, contractul trebuia sa aiba clauze clare, cu termene si sanctiuni pt depasirea lor, cu penalitati- as fi prevazut ca dupa 1 ian 2016 sa continue implementarea pe banii lor, sa vedeti ce s-ar fi responsabilizat, organizat si obtinut avizele in timp record.
  Asa, pierdem cu totii 60 mil euro care puteau fi utilizati in exercitiul financiar 2014-2020 pt a introduce internet in alte sute de localitati.
  E un prejudiciu foarte clar si responsabilii din minister si companiile ar trebui luati la rost de DNA/Parchet!
  • -4 (14 voturi)    
   Nu pierzi nimic (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:09)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   "Asa, pierdem cu totii 60 mil euro" - nu, nimeni nu castiga si nimeni nu pierde nimic. Sunt bani din bugetul EU, stransi cu sile din taxele cetatenilor din EU si alocati pentru un proiect de internet in tara cu cel mai rapid internet din lume. Chiar crezi ca pierzi ceva?
   • +3 (9 voturi)    
    mai documenteaza-te! (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:34)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    O fi rapid acolo unde s-a instalat de la inceput prin retelele de cartier- adica marile orase. Sunt insa multe localitati rurale fara acces la internet. poate dai un ochi si pe statisticile Eurostat- arata ca avem cea mai mare viteza dar rata de penetrare f scazuta.
    Mai multi oameni conectati la internet= mai multi scapati de brainwashing-ul antenelor si popimii= mai multi oameni informati (liber) si ceva mai educati si deschisi.
    Asa ca da, se pierd f.f.f. multe pe viitor din asa ceva.
    Si crezi ca cele 60 milioane necheltuite din 2007-2013 se intorc cumva in buzunarul cetateanului european? visezi. Se REALOCA. La altii care au rezerve de performanta si primesc 10 % in plus pt grad mare de absorbtie. Gen Polonia. Pe urma ai sa vrei sa pleci din Ro in Polonia, ca deh, acolo e mai bine...
   • +9 (9 voturi)    
    banii astia ... (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:57)

    dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

    ... nu mai ajung in Ro ... se duc la altii ... plus ca in anii viitori vom fi "premiati" pentru performanta TOTALA pe fonduri europene ... bine ca l-am avut pe dandy-de-Romania care se pupa singur in oglinda pentru raportari false si supra-appreciate (folosea alta formula pentru gradul de absorbtie)
   • +3 (3 voturi)    
    Ba pierdem! (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:40)

    plictisitu [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Hai sa ne intelegem: Daca cineva iti ofera 1000 lei anul asta sa-ti zugravesti casa si tu nu-i folosesti, anul viitor cand va trebui sa zugravesti, ce vei face? Vei folosi din banii tai, sau te vei imprumuta, sau vei folosi 1000 de lei din banii pe care o sa-i primesti anul viitor de-a moaca, nu? Oricum ar fi, bugetul tau de anul viitor va fi afectat cu 1000 lei, numai din cauza ca ai fost putoare anul asta si nu i-ai folosit. Si atunci colocatarii (nevasta, copii, parinti) nu au dreptul sa-ti rupa picioarele?!
    Nu te amagi, e un furt calificat din banii publici, singura diferenta e ca nu pleaca nimeni cu ei acasa ci raman la UE sau se dau la altii.
   • 0 (4 voturi)    
    Omule (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:42)

    bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Mai iesi din cartierul tau. Romania nu inseamna doar Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, ...

    Sunt o gramada de zone "albe", fara nicio posibilitate de acces la telefonie sau internet!


    Si cum adica nu pierdem nimic? Pierdem o retea de 60 mil de euro de acces la internet in zonele izolate.
   • +1 (1 vot)    
    da pierd si eu (Miercuri, 9 decembrie 2015, 8:12)

    adi [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

    se pierde:
    - 60 milioane pierde populatia Romaniei care mai devreme sau mai tarziu isi va pune internet
    - o perioada nedeterminata acei oameni nu vor avea posibilitatea de informare din surse independente
    ( se vor informa doar din media oficiala)
    - tara pierde de doua ori suma de 60 milioane, o data cu suma data la fondul UE de unde trebuia sa se intoarca si a doua oara cu suma platita de fiecare ca sa-si puna internet cand va avea bani si i se va permite...
  • +5 (5 voturi)    
   Autorizatii. (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:13)

   ANdrei [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Corect, dar cu totii stim cum dau autoritatile locale autorizatii si cat de birocratica e toata treaba. Ce sa mai vorbesc de tarife. Asta arata si lipsa de coordonare dintre central si local.
  • +9 (9 voturi)    
   hahaha (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:17)

   Dorel [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   adica voiai sa fie competenti? in telekom? in minister? pe BUNE? sau faci mishto de noi; in tara asta cultura este urmatoarea: avem hartii birocratice ca sa ne acoperim fundul in caz de ceva, si sa putem bloca orice nu cotizeaza corespunzator... o simpla conectare a unei case la o conducta de gaz dureaza 6 luni! - in cel mai bun caz. Pentru 8000 de autorizatii de cati oameni ar fi nevoie sa le faca si sa le urmareasca? si de cat timp? si cine sa-i controleze ca-si fac treaba? :))) e un proiect mamut cu foarte slabe sanse sa se termine rapid pentru ca sunt INCOMPETENTI! - in frunte cu acel Nikolai Beckers care a tratat superficial atat PESTLE -ul cat si SWOT-ul; evident ca risk management a lipsit cu desavarsire si totul s-a bazat pe un optimisim si heirupism BALCANIC. Toata echipa privata de management si-a ratat obiectivele. Faptul ca ai de-a face cu o administratie ostila se analizeaza inainte de participarea la licitatie. Sunt curios ce are de spus program managerul :)
   • +1 (3 voturi)    
    Beckers e gone (Marţi, 8 decembrie 2015, 21:25)

    cKy [anonim] i-a raspuns lui Dorel

    Păi poate de aia a plecat, sa nu intre DNA pe fir?
  • +3 (3 voturi)    
   MSI sau MFE ? (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:08)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Io zic sa mearga DNA peste MFE si sa-l bage la brutarie pe dandy-ministrul ... a bagat toate AM-urile sub "marea palarie" MFE ... care a ffost prea mare pentru el si nu l-a interest nimic de OI-uri; SLA intre A.M. si O.I. - cu indicatori de performanta ? niet ! doar raportari umflate sa dea bine la fraierii din tara :)

   OIPSI - care probabil a aprobat proiectul (in MSI, raportand catre MSI SI AM POS CCE) are personal putin si rata mare de rotatie; se schimba ofiterul de monitorizare proiect cam la 6 luni; probabil cele mai mici salarii dintre toate ministerele si fara fonduri pe AT ...

   deci, mister teodorovici - EFICIENTA fondurilor absorbite in proportie de 60%, conform estimarilor tale - CARE ESTE ?!?!?!? mister !
   • +2 (2 voturi)    
    OI PSI l-o fi aprobat, dar nu e Beneficiarul (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:39)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui dana eugenia

    Beneficiarul- Contractului de finantare e MCSI, nu OIPSI!
    MCSI a derulat licitatia in 2014 pentru atribuirea contractului de implementare, cu clauza suspensiva care prevedea aprobarea contractului de finantare (a proiectului) si de catre Comisia Europeana( fiind proiect "major"=peste 50 milioane euro). Aceasta aprobare a venit in dec 2014. Dar erau de la bun-inceput sanse mari de aprobare- nu incepi un proiect MAJOR care implica cheltuieli inca inainte de aprobarea finala daca nu ai o certitudine privind aprobarea de catre Comisie. Asa ca demersurile pt autorizatii/avize se puteau incepe din iulie 2014 de catre MCSI si contractanti. In afara de cazul exceptional cand sunt lucrari ce implica monumente istorice, cladiri de patrimoniu sau situri Natura 2000 nu aveau de ce sa o tina cu avizele mai mult de 2,3 luni/localitate- ca doar nu infiintau afaceri noi, ci instalau niste cabluri si stalpi in zona. Exceptiile acestea pot fi cel mult ceteva zeci- si chiar si asa, nu au de ce sa dureze mai mult de un an.
    Asa ca, daca se coordona cum trebuie proiectul si de catre Beneficiar-MCSI-prin monitorizare reala si management adecvat si implementa la standarde nemtesti de Telekom, nu aveau de ce sa ajunga in situatia actuala. Cred ca un asemenea proiect trebuia/trebuie sa fi avut si o componenta de management externalizat/consultanta in management. Daca nu are- sunt idioti cei care au facut si aprobat proiectul-caci in autoritatile publice nu au cu cine si cu ce si oricum nu sunt motivati. Daca are , de vazut care e firma aia minunata si de ce nu si-a facut treaba macar pe partea de monitorizare si alerta in timp util.
    Asa ca OIPSSI, AMPOSCCE, MFE, Todorovici are mai putina vina in asta. Pb e la MCSI si contractori!
  • +7 (7 voturi)    
   Ca de obicei... (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:33)

   Zgabeartza Iftode [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ... niste cetateni romani ca cel de mai sus sunt atoate stiutori si se baga-n vorbe ca musca...

   Acest proiect era pregatit pentru prietenul Ghita.

   Totul ar fi mers struna daca era el la butoane, MSI nu ar fi cerut azi una si maine alta, asa cum a cerut, si in 6 luni sa ceara de vreo 12 ori sa se modifice documentatia. Toate Autoritatile Locale ar fi dat avize si fara bani, nu cum au facut dupa ce s-a aflat ca Telekom construieste Ro-Net si nu una din srlurile lui Ghita...! Autoritatile Locale, numai ca sa puna bete-n roate de parca nu era in avantajul lor au ajuns sa ceara autorizatii pentru intravilan si extravilanul aceleiasi localitati!!! Avizele in acest caz sunt duble!!! Nu trebuie sa uitam ca un anumit pardit a pierdut acest proiect si tot un anumit partid a facut tot posibilul ca proiectul sa nu se faca doar pentru ca nu lua unul de-ai lor, banii!

   Domnul fost ministru minte cu nerusinare sau nu stie ce indicatii a dat sau, si mai rau, nu stie ce indicatii si directive dau subalternii domniei sale in acest proiect. Persoane pur si simplu inapoiate moral erau puse numai pentru a sicana constructorul.... Beckers poate nu stie dar anumite documente s-au cerut astazi de catre MSI, maine s-a spuns ca nu trebuiau, iar peste o saptamana au cerut sa fie repuse... Toate acestea in era digitala in care documentele pot fi semnate digital iar daca sunt cumva gresite se pot face si reface imediat. Dar asta nu s-a dorit pentru ca cineva a castigat ceva ce era destinat altcuiva.... Povestea asta se intampla in Romania de 25 de ani incoace si tentaculele fostei Secu nu este straina...
 • +6 (6 voturi)    
  Tara de tampiti (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:00)

  AdrianBorza [utilizator]

  Autoritatile locale nu au eliberat avizele pentru ca nu erau platite taxele de aviz pentru care localitatile sa primeasca gratuit internet?

  Adica nu si-au autorizat lucrari pentru propriile localitati si au cerut si taxe ca sa se faca?

  Daca autoritatile locale erau beneficiarii si tot ele dadeau avize, de ce s-a bagat ministerul, ca sa vina cu scuza "autoritati care functioneaza dupa principiile autonomiei locale"? Trebuie sa lasi autoritatile locale sa moara cu autonomia in mana ca sa inteleaga cum functioneaza sistemul si ce trebuie sa faca.
 • +7 (7 voturi)    
  e doar inceputul! (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:10)

  lili [anonim]

  Pana la sfasritul acestui an, care este si sfarsitul exercitiului financiar 2007-2013(+2) vom pierde probabill vreo cateva Miliarde bune de Euro(undeva la vreo 30-40%!!) din cele 19,2 Miliarde Euro fonduri structurale si de coeziune alocate Romaniei!
  Azi gradul de absorbtie e sub 60%!!
  Iar din noul exercitiu financiar al UE in functiune, perioada 2014-2020 Romania NU a absorbit nici un LEU, procedurile NU au fost finzalizate in nici un Program!
  Mi-amintesc cum l-a atacat Ponta pe T Basescu ca in noul exercitiu financiar a obtinut la negocieri "numai" 40 miliarde Euro la fondurile de coeziune!
  Ma indoiesc u ca vom lua jumate din banii astia!
 • +2 (2 voturi)    
  dezastrul absorbtiei fondurilor de la UE .... (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:20)

  lili [anonim]

  "Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum, considera ca tara nu reuseste sa acceseze ‘multumitor’ fonduri europene, si din acest motiv, pana la finele anului, Romania ar putea pierde 6,6 miliarde de euro.

  „Anumite aspecte ce tin de fiscalitate sunt lucruri care tin de suveranitatea unui stat si se discuta la nivel intern, insa trebuie spus, totodata, ca noi privim cu scepticism situatia actuala in care se scad impozite si astfel de decizii sunt mereu bine-venite in randul populatiei, dar tara nu reuseste sa acceseze multumitor fondurile europene, deci nu reuseste sa obtina un grad satisfacator de cofinantare. In acest context, Romania risca sa piarda pana la sfarsitul anului 6,6 miliarde de euro„, a declarat Krichbaum, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti."

  http://www.finantare.ro/gunther-krichbaum-romania-nu-reuseste-sa-obtina-un-grad-satisfacator-de-cofinantare.html
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Miercuri, 9 decembrie 2015, 8:59)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui lili

   Nu e asa. Verifica cifrele.
 • +1 (3 voturi)    
  Numai PROSTII pierd banii nemunciti !!! (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:24)

  andreesanu [utilizator]

  Cand forta de munca calificata a fost aruncata in strada
  tara a ramas cu bosorogii,cu prostii cu babele !!! si bineinteles cu derbedeii care s-au apucat de politica si de furat.
  Cu cine sa faci ceva in Romania ???,scolile profesionale le-au desfiintat ,scolile de maistri au disparut ,iar dobitoci cu diploma se gasesc dar aia taie frunza la caini.
  Banii au ramas doar pe hirtii !!!.
 • +2 (4 voturi)    
  asta ar fi insemnat (Marţi, 8 decembrie 2015, 15:31)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Ca si Ghitza ciobanul sa afle de Facebook si informatiile ce segasesc acolo , iar acest lucru nu se poate, nu chiar acum
 • +3 (5 voturi)    
  Totul a durat ata ... (Marţi, 8 decembrie 2015, 16:05)

  Carcalete [utilizator]

  ... pentru ca nu s-au inteles la impartitul spagii si pentru ca s-au perindat guvernele ...

  Cand, in sfarsit, s-au inteles, era deja prea tarziu.
  Se stia de licitatia asta de aproximativ5 5-6 ani.

  Q.E.D.
 • +1 (1 vot)    
  . . . (Marţi, 8 decembrie 2015, 20:38)

  EU SUNT EU [anonim]

  Eu am Telekom in Jud dambovita, imi merge cu 600kb/s download, o scarba de viata.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce atata cacanareala? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 7:50)

  dan [anonim]

  Dar nu era mai simplu sa puna cate-un router wifi/3G/4G in fiecare sat, pe infrastructura operatorilor locazi/zonali (cam peste tot avem semnal la telefon...) zic si eu..
 • +2 (2 voturi)    
  Telekom (Miercuri, 9 decembrie 2015, 8:08)

  Horia [anonim]

  Telekom nu a fost in stare sa introduca fibra optica in Bucuresti decat partial, in conditiile in care concurenta iti aduce fibra optica in casa de mult. Cand eram abonat la ei si ii rugam sa am facilitatea de internet 1 Ghz mereu primeam acelasi raspuns ca in zona mea (Drumul Taberei) nu exista infrastructura. Nu stiu sa gestioneze si sa gandeasca investitii iar echipele lor tehnice sunt slab pregatite. Asa ca de ce sa ne miram la proecte mai mari?
 • +2 (2 voturi)    
  birocratia instrument (Miercuri, 9 decembrie 2015, 8:19)

  adi [anonim]

  este clar furt calificat ,agravat fiind de grup. Si-au dat unii altora peste mana instrumentul folosit fiind birocratia. Si ar trebui sa meditam cine sustine si impune birocratia si lipsa de transparenta...aia sunt mari ticalosi.
 • 0 (0 voturi)    
  vorbim discutii (Miercuri, 9 decembrie 2015, 8:58)

  Dedalus [anonim]

  In realitate, pentru autorizatii nu exista termene. Am mai spus asta: cea mai buna masura ce ar putea fi luata de un govern de tehnocrati este fix asta: scuturarea sertarelor funcionarilor de lucrari vechi si impunerea prin lege si prin practica raspunderii personale a unor termene fixe de rezolvare.

  Este necesar un effort administrativ urias pentru a scapa de sarcini administrative artificiale, prostesti de-a binelea.

  Adevarul crunt este ca adminitratia romaneasca este 50% incompetent si 50% lenesa.

  NU coruptia e cauza dezastrului! Cauza este acest binom lene + incompetenta.

  Este absolut imposibil pentru oricine sa prevada cat dureaza o autorizatie, de orice fel. Nu e vorba aici de "managementul riscului" sau de "timp-tampon".

  Nu poti gestiona decat ceea ce poti prevedea. Ori, nu poti prevedea cat timp dureaza o autorizatie. Pentru siguranta, ar trebui sa pui probabil un termen de cam doi ani pentru obtinere unei autorizatii. DOI ANI! Si nici asa nu poti fi 100% sigur...

  Fericiti ca am rezolvat coruptia (in paranteza, asta era chiar supersimplu), uitam ca de fapt cauzele dezastrului stau in astfel de chestii simple: proceduri nu numai indelungate, ci si imposibil de prevazut.
  • 0 (0 voturi)    
   bine zis (Miercuri, 9 decembrie 2015, 10:45)

   OctavianFlorin [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   la toate nivelele-am depus o cerere de emitere certificat urbanism in Iulie, termenul legal este 30 de zile nu am primit inca nimic..Deci in realitate dureaza cam 180 de zile...Este pentru o constructie de extensie cam de 30m2 deci ce naiba management de risc mai e aici?
 • 0 (0 voturi)    
  tara de tampiti (Miercuri, 9 decembrie 2015, 9:06)

  un oarecare [utilizator]

  majoritatea au votat pentru o promisiune electorala, o galeata si un litru de ulei.
  va meritati soarta, ba inca mai mult de atat ca se pare ca nu v-ati invatat minte.
  parca vad la anul la alegeri PSD iar in majoritate parlamentara ...
 • 0 (0 voturi)    
  Telekom si abonamentele lor de toata jena (Miercuri, 9 decembrie 2015, 10:37)

  OctavianFlorin [anonim]

  Eh uite de ce rezista Companiile capusa care nu fac nici un favor cetateanului- ca primesc bani de la stat deci de ce sa fie competitive? Ia vedeti BRD ce dobanzi are(da in acelasi timp imprumuta statul roman pe dobanzi imense sau pe Udrea sau alti neaveniti), ia vedeti telekom ce rahaturi de abonamente vinde unde esti jefuit din toate partile si dupa ce termini abonamentul mai trebuie sa dai si bani. E clar intelegere intre autoritatile jegoase ale statului si excrocii aia de la telekom-vede-l-as in faliment.Cat despre stat ar trebui sa facem sedii DNA pe fiecare strada majora si sa le punem si beculete ca sa arate ca un pom de Craciun ca aia sunt singurii care mai misca ceva pe aici.
 • +1 (1 vot)    
  reteta veche (Miercuri, 9 decembrie 2015, 11:20)

  gigi1 [utilizator]

  Se naţionalizează pierderile şi se privatizează profiturile.
 • +1 (1 vot)    
  stat huliganic ? (Miercuri, 9 decembrie 2015, 12:17)

  adi [anonim]

  daca un om onest ar citi postarile de mai sus ar ajunge usor la concluzia ca statul se comporta huliganic cu cetatenii lui.Acum o luna eram la primarie pentru un certificat de urbanism. M-au lasat cu ochii in soare, depusesem dosarul de 90 de zile.Langa mine era un om care i-a spus functionarei: "doamna, eu sunt avoct, intelegeti ?" doamna a inceput din nou sa-i spuna ca nu se poate "pentru ca". Atunci omul a repetat apasat:
  Doamna eu sunt avocat intelegeti ? dupa care s-a putut imediat....
 • 0 (0 voturi)    
  catalogare ca pierdere (Miercuri, 9 decembrie 2015, 22:37)

  eu [anonim]

  pierdem pomana de 60 de milioane pe care oricum nu ii aveam, nu ii scoatem din buzunar, pe care ii dadeau unii (UE), ca sa construim o infrastructura prin care firmele lor sa isi vanda serviciile ulterior. Banii erau de pomana si sa cataloghezi o pomana ca pierdere e incompetenta. Nu statul lua pomana ci tot firmele particulare capuse si tot strainii care dadeau banii beneficiau de asa zisa infrastructura pentru distributie de servicii. Pierderea romanului ? - accesul la o informatie platita oricum prea scump, ulterior., raportata la veniturile lui. Incompetenta lor de a se misca cu hartiile si pentru a primi pomana este oricum cunoscuta.
 • +1 (1 vot)    
  hotie clasica MCSI- MSI MSINF (Vineri, 11 decembrie 2015, 0:21)

  vali [anonim]

  Hotie patronata de Manescu, secretarii generali Kalapis, laura Ion si ministri Gabriel Sandu ce la adus pe Manescu, Dan Nica ce la intronat la hotie
  Va asteptati la alte rezultate acolo?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by