Decizie a actionarilor Postei Romane: Directorul general, Alexandru Petrescu, poate primi un bonus anual in valoare de 154.296 de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 8 ianuarie 2016, 11:58 Economie | Telecom


Alexandru Petrescu, directorul Postei Romane
Foto: Posta Romana
Directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu, poate primi un bonus anual in valoare de 154.296 de lei, conform unei decizii luate in data de 10 noiembrie 2015 de actionarii operatorului postal, document publicat vineri in Monitorul Oficial. Decizia, care vizeaza limitele minime si maxime ale remuneratiei variabile a directorului general al Postei, stabileste si cuantumul bonusului trimestrial la 38.574 lei. Petrescu a preluat functia de director general al Postei Romane in luna iunie a anului 2014 si a incheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), dupa cinci ani de pierderi. In anul 2013, Posta a trecut printr-un amplu proces de concedieri, care nu s-au mai repetat in 2014 si 2015, conform informatiilor companiei.

O decizie luata in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Postei Romane din data de 10.11.2015 stabileste limitele minime si maxime ale remuneratiei variabile a Directorului General al Postei, astfel:
- bonus trimestrial (12.858 lei x 3 indemnizatii x 4 trimestre), reprezentand suma de 154.296 lei
- bonus anual (12.858 lei x 12 indemnizatii), reprezentand suma de 154.296 lei.

Documentul nu prevede conditiile in care se pot acorda aceste bonusuri si nici daca ele au fost sau vor fi incasate de catre Alexandru Petrescu.

 • HotNews.ro a solicitat Postei Romane detalii privind veniturile salariale fixe si variabile ale lui Alexandru Petrescu si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%.

Conform datelor publicate in Monitorul Oficial, in cadrul deciziei AGA din 10 noiembrie 2015, statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala a fost reprezentat de Adrian Frantz Kalapis, iar Fondul Proprietatea a fost reprezentat de Adrian Cighi.

 • Ce precizari facea Posta Romana in primavara lui 2015 referitor la veniturile lui Alexandru Petrescu

In luna aprilie a anului trecut, Posta Romana a transmis presei urmatoarele precizari legate de veniturile directorului general al companiei:

 • "Alexandru Petrescu a preluat functia de director general al Postei Romane in luna iunie a anului trecut (n.a 2014), iar remuneratia acestuia este formata dintr-o parte fixa si una variabila. Partea fixa a fost stabilita prin Hotararea AGA nr. 28/01.07.2014 (de 6 ori media pe ultimele 12 luni a castigului salarial mediu brut lunar din ramura in care societatea isi desfasoara activitatea, indicator comunicat de Institutul National de Statistica anterior numirii), adica suma de 11.730 de lei, BRUT, LUNAR. Partea variabila a fost aprobata prin Hotararea AGA nr. 32/04.09.2014, conform prevederilor art.38 din OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Astfel, venitul lunar net al Directorului General al Postei Romane, Alexandru Petrescu, este de 9.990 de lei (2.270 de euro)".

Tot atunci, Posta Romana preciza ca "ultimele concedieri colective au avut loc in 2013. Din 2014 pana acum, in Posta Romana nu au mai fost astfel de concedieri.

Posta Romana este o companie nationala infiintata conform Legii 31/1990, si nu o institutie publica. Ea functioneaza pe gestiune economica, ceea ce inseamna ca isi formeaza singura veniturile din contracte comerciale si, prin urmare, se autofinanteaza. Posta Romana a inregistrat, in 2014, un profit operational de 16,7 milioane de euro, fiind primul an cu rezultat financiar pozitiv dupa cinci ani de pierderi. Consideram ca un salariu lunar de 2.270 de euro pentru un manager care gestioneaza o companie cu peste 27.000 de angajati nu sfideaza nicio categorie profesionala cu responsabilitati si calificare similare din Romania".

 • Alexandru Petrescu a fost autorul unei gafe memorabile in 2015: Si-a inaintat demisia de la sefia Postei inainte de a fi confirmat ca presedinte la ANCOM

Amintim ca Alexandru Petrescu a facut anul trecut o gafa memorabila ca sef al Postei Romane. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua sefia Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), acesta a demisionat inainte ca presedintele Iohannis sa accepte numirea sa si la scurt timp a cazut si Guvernul Ponta, conducerea ANCOM ramanmand neschimbata, dupa cum HotNews.ro a relatat in exclusivitate:


Posta Romana a confirmat ulterior informatiile HotNews.ro, precizand urmatoarele:

 • "La 30.10.2015, dl Alexandru Petrescu si-a inaintat demisia din functia de director general si membru in consiliul de administratie al CNPR, catre organele de conducere ale CNPR si MSI. Conform prevederilor legale in vigoare, numirea, revocarea directorului general isi produce efectele de la data hotararii CA si, respectiv, a hotararii AGA - pentru calitatea de membru CA.
 • La data de 10.11.2015, prin hotararea AGA nr. 81/2015, numarul membrilor CA a fost completat, astfel incat prima sedinta a consiliului de administratie, statutar si legal intrunita, a avut loc in data de 13.11.2015.
 • La sedinta din data de 13.11.2015, avand in vedere necesitatea asigurarii unei continuitati la conducerea operatorului national de servicii postale si tinand seama de importanta obiectului de activitate al companiei nationale, membrii CA, de comun acord cu dl Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia in functia de director general".

Pentru detalii citeste si: Posta Romana confirma informatiile HotNews.ro: Alexandru Petrescu si-a inaintat demisia si apoi a fost reconfirmat in functia de director general al companieiSe actualizeaza


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6469 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Si cine-s administratorii aia? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:03)

  bogdan1477 [utilizator]

  Daca tot aui fost de acord cu bonusul ala la o firma pe pierdere, ar trebui dati in judecata si pusi sa plateasca bonusul din buzunar.
  • +2 (2 voturi)    
   Radio Erevan (Vineri, 8 ianuarie 2016, 15:09)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Intrebare: In ce conditii poate primi Alexandru Petrescu bonusul de un miliard jumate?
   Raspuns: In orice conditii...
  • 0 (0 voturi)    
   administratorii (Sâmbătă, 9 ianuarie 2016, 19:45)

   rares [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

   dante stein, benoit pleska, bogdan patriniche,alexandru petrescu si adrian cighi, astia sunt administratorii
  • 0 (0 voturi)    
   Pai (Duminică, 10 ianuarie 2016, 4:28)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   buna intrebare
   si eu care ma gandeam ca daca e firma de stat si eu sint actionar
   de cind iau aia decizii pentru / in numele meu?
   si mai ales pe banii mei / sau mai bine zis ai nostri
   Ce merite deosebite are super capabilu ala de primeste atatia bani cit nu o sa apuce sa NUMERE in un an de zile
   HALAL
   in lumea civilizata asta se numeste FURT CALIFICAT din banii contribuabililor
 • +2 (8 voturi)    
  De acord (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:18)

  Ovidiu M [utilizator]

  Cel puțin la o primă vedere mi se pare absolut normal. Performanța trebuie recompensată. Dacă a reușit în mai puțin de un an să aducă profit după 5 ani de pierderi, atunci merita și mai mult.

  Este drept, întotdeauna în situații de genul acesta diavolul se ascunde în detalii. Poți face profit pe hârtie, dar să ascunzi pierderile sub preș, sau poți face pierderi, dar să fie rezultatul unei reorganizări. Sunt multe de luat in calcul.

  Însă la cum au fost prezentate lucrurile în acest articol, acest domn merita un bonus mai mare.
  • +8 (8 voturi)    
   nu e performanta lui (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:47)

   io [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu M

   Posta a revenit pe plus dupa concedieri masive din 2013.
   Petrescu a fost inscaunat de Ponta in iunie 2014.
   marea performanta a lui Petrescu a fost ca Posta a pierdut contracte frumoase pe care le detinuse anterior.
   printre care si cel privitor la corespondenta de valoare redusa.
   va fi interesant de vazut rezultatele in 2015.
  • 0 (8 voturi)    
   HN (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:50)

   zzz [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu M

   o da recent in materiale cu tenta de stanga.
   pe de o parte urla ca nu exista etica, profesionalism si rezultate in firmele de stat iar pe de alta parte gasesc un bonus de 2700 EUR/luna ca iesit din comun si sugereaza (ne)subtil ca nu e meritat.
   make up your mind asi lasati ipocrizia deoparte!
  • -1 (5 voturi)    
   profitul si performanta.. (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu M

   Sunt complet de acord cu principiul, dar e diferenta mare intre a face profit si a face performanta. Posta Romana nu are ca obiectiv profitul, desi e clar ca nu ne dorim nici sa fie tot timpul in pierdere. Daca a reusit sa aduca o modificare net pozitiva de milioane, un bonus de 1% nu e o problema..
   Ar fi de preferat insa o transparenta mai mare la capitolul performanta - ce volum de activitate a avut Posta in ultimii ani? daca volumul a scazut cu 50%, situatia nu mai e chiar atat de roza.
   Oricum o dam, salariul ala, cu tot cu bonusuri (care se impoziteaza), nu este deloc mare pentru o functie atat de importanta.
   • +1 (1 vot)    
    la o firma privata poate (Duminică, 10 ianuarie 2016, 4:32)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    dar la o firma de stat ma indoiesc ca esti cel putin onest/cu picioarele pe pamant
    ce a facut nenea ala de banii aia?
    a livrat el singur toate coletele/plicurile?
    i-a imoiedicat pe altii sa fure?
    se misca mai bine tantile alea la ghiseu la posta?
    din punctul meu de vedee Posta Romana e tot la nivelul anilor 1960
  • 0 (0 voturi)    
   . (Duminică, 10 ianuarie 2016, 16:51)

   Calin [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu M

   Serios? Absolut normal? esti in domeniu sau din afara postei ?
 • +8 (8 voturi)    
  Continua jaful la Posta Romana (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:41)

  MInjcu Constantin [anonim]

  Nu stiu de ce pretinde individul pe langa salariul
  nesimtit si numeroase sporuri si un bonus anual
  de 154.296 lei(puteau macar sa-i rotunjeasca suma la 156.000 lei).Posta Romana este una din cele mai primitive institutii din Romania,cu cei mai gretosi
  angajati si cu cele mai proaste servicii.Un mic exemplu,repetabil de milioane de ori: Inainte de Craciun Am fost la Oficiul Nr.4 de pe Bd.Unirii sa
  primesc celebrul talon de pensie(banii vin pe card)
  si am stat la o coada de 13 personae patru ore.
  Cautarea unui talon dirt-un talmes-balbes de hartii
  dura pentru o singura persoana 15-20 de minute.

  Asadar dati banii baiatului destept ca sa poata da si el mai departe celui care l-a numit si,desigur,
  partidului.
 • +4 (4 voturi)    
  performanta (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:54)

  radu [anonim]

  De aceea a ridicat posta tarifele cu 01.01.2016, sa poata plati superperformanta managerului?
 • 0 (2 voturi)    
  Merită doar 10% din sumă. (Vineri, 8 ianuarie 2016, 13:12)

  mircea [anonim]

  Restul trebuie dați șefilor de servicii și direcții,dacă vor ca rezultatele bune să fie în continuare.
  • +4 (4 voturi)    
   ? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 13:31)

   all [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Stie cineva daca se găsesc plicuri la posta?
   • -1 (3 voturi)    
    Nu (Vineri, 8 ianuarie 2016, 16:44)

    CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui all

    Pai ce treaba au plicurile cu posta? :)))
   • 0 (0 voturi)    
    nu au plicuri, dar au in schimb la vanzare (Duminică, 10 ianuarie 2016, 12:48)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui all

    practic in bucatarie.
    m-au trimis dupa plic la librarie( nici macar vederi nu au), lucru anormal, consecinta a fost ca plicul l-am expediat printr-o alta firma de curierat, posta romana din cauza serviciilor proaste, nu are decat sa dispara.
    bonusul e enorm si e nemeritat la o societatede stat falimentara.
 • +3 (3 voturi)    
  Performanta (Vineri, 8 ianuarie 2016, 13:21)

  Cisis [anonim]

  1. Care sunt criteriile de acordare a bonusurilor? Acest punct are trebui sa fie primul in hotararea acestor capete patrate cu aere de specialist
  2. Oarecum subiectiv - dar nu cred ca poti repune pe profit un mamut cum e Posta Romana in 6 luni de la numire. Iti trebuie vreo 2 luni doar sa pricepi despre ce e vorba - si geniu sa fii. Apoi , fiind o companie de stat uimplementarea anumitor decizii, dureaza, dureaza. Dar hai sa zicem ca deh - a fost la conducere, merit , ne-merit procedural e justificat.
  3. Ceea ce nu inteleg eu e cum, de domnul primeste bonus (care inteleg ca se refera la 2014) pentru 1 an, cand dumnealui a fost acolo 6 luni (din Iunie 2014)
  • +2 (2 voturi)    
   astia-s politrucii (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:11)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui Cisis

   in lumea normala, geniul-din-posta ar trebui sa aiba un contract de management cu indicatori de realizat - cantitativi si calitativi

   DACA (si numai daca) genialitatea sa si-ar indeplini indeicatorii ar trebui sa primeasca salariul iar DACA (si numai DACA) II DEPASESTE sa primeasca bonusuri

   dar vin alegerile si sponsorizarea e pe trepte de "inaltime" - inaltimea scaunului in care te-a pus partidul :)))))
 • +1 (1 vot)    
  pe bune ? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:08)

  dana eugenia [anonim]

  iar apare politrucul?

  prima asta e din comisioane, daca nu v-ati prins
  - comisioanele din vanzarea revistelr glossy si a sampoanelor
  - comisioane din vanzarile obtinute de librariile de langa sediile CNPR - pentru plicurile si cutiile care nu se gasesc la posta
  - comisioane de la vanzatorii de imprimante matriciale si accesorii pentru acestea

  yupee - traiasca partidul-comunist-roman-aripa-de-tineret si geniile acestuia !
 • +2 (2 voturi)    
  Aveti un pix? (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:11)

  CititorulComentator [utilizator]

  Ar trebui sa fie motto-ul la Posta Romana :) Nu gasesti niciodata pixuri, ineficienta maxima din cauza careia se fac cozi.

  Sa-i dati si un pix pe langa bonus.
 • +3 (3 voturi)    
  posta (Vineri, 8 ianuarie 2016, 14:19)

  muciflenduri [utilizator]

  Ma intreb daca managerul respectiv a intrat vreodata intr-o posta.
  E una din putinele institutii care a ramas blocata in 1989.
  Sedii ca vai de ele, oameni prafuiti si blazati. Au niste proceduri ilogice, pe care le urmeaza pentru ca asa fac de zeci de ani.
 • +3 (3 voturi)    
  regulamente noi abuzive la Posta Romana (Vineri, 8 ianuarie 2016, 15:01)

  ABC [anonim]

  Nu am mai avut de a face cu Poșta Română de mai bine de juma de an. Acuma observ că s-au schimbat total regulamentele.
  Tocmai am dat de niște tarife noi, abuzive, la https://www.posta-romana.ro/a327/tarife/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html
  si anume:
  Colete sosite: la eliberarea unui colet (din strainatate) se încasează
  a) tarif de magazinaj 0,7 lei
  b) tarif de post restant 1,50 lei

  În plus nu scrie nicăieri cât timp se păstrează coletul, înainte de a fi returnat dacă nu vine nimeni după el, probabil cineva zăpăcit nu s-a gândit la detaliul acesta. Înainte era specificat că, coletele se păstrează 15 zile.

  Eu am avut reclamații la Poșta Română legat de taxele de magazinaj… dacă poștașul îmi punea azi avizul în cutia poștală, cum că am colet, trebuia ca maxim a 2-a zi să ridic coletul de la oficiul poștal, altfel îmi punea taxe de magazinaj 1 leu pe zi. Poștașul obișnuia să îmi pună cu câteva întârziere zile avizul în cutia poștală, iar eu plăteam taxe de magazinaj tot înainte.

  La serviciile poștale din Vestul Europei nu există invenția asta de taxa de magazinaj… magazinajul face parte din natura sistemului poștal.

  Taxa e post restant mă bucură… dacă am de primit 10 colete și nu vreau să fac decât un singur drum la poștă, aștept să sosească toate la poștă, după care mă duc după ele, ca să economisesc 9 drumuri. Întrebarea e cât timp este păstrat coletul la poștă?!

  Însă pentru taxa de magazinaj... dumneata Poșta Română, ce folos îmi aduci?
 • +2 (2 voturi)    
  Bonus (Vineri, 8 ianuarie 2016, 18:25)

  matei [anonim]

  Directorul general primeste bonusuri in bani iar salariatii in zile libere neplatite pentru a creea fondurile necesare platii bonusurilor.Ce profit a realizat acest DG ? Nici macar nu a pastrat suma economisita la salarii prin concedierea a 5000 de salariati.Piata serviciilor postale este in crestere din 2010, iar Posta Romana pierde cota de piata !!?? Asa primesti bonusuri ?
 • +1 (1 vot)    
  nesimțire (Vineri, 8 ianuarie 2016, 23:06)

  tudor [anonim]

  directorul general primește bonusuri, în condițiile în care ziua de 31 decembrie 2015 a fost zi liberă neplătită în Poșta Română, pentru a se face economii la fondul de salarii? Scârbă și lehamite...
  • +1 (1 vot)    
   Pai poate (Duminică, 10 ianuarie 2016, 4:36)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui tudor

   a fost neplatita pentru amaratii aia care alearga toata ziua
   si banii respectivi au ajuns TOTI la shefu al mare
   Bataie de joc
   BAAAAAAAAAAAA unde aveti de gand sa aduceti tarisoara asta in 1901?
 • 0 (0 voturi)    
  manageri privati la stat (Duminică, 10 ianuarie 2016, 19:12)

  cetateanul [anonim]

  Chiar nu ancheteaza nimeni cum au inteles Posta si alte companii de stat sa-si puna manageri "privati"? Exemplul acesta este o rusine pentru sistemul din Romania. Domnule prim ministru Ciolos, rezolvati problemele, eliminati politicienii din institutiile de stat. Pentru asta au iesit oamenii in strada. Actionati.
  • 0 (0 voturi)    
   bonus PSD (Marţi, 12 ianuarie 2016, 11:32)

   ciprian [anonim] i-a raspuns lui cetateanul

   inca din 2012 la posta romana s-a angajat manager "privat" cu firma exeterna platita pt recrutare! si tot de atunci acesti manageri "privati" incaseaza salarii si bonusuri ! ultimul, acest foarte "competent" am citit ca este presedinte diaspora PSD. Deci e clar....ca sa nu mai spunem de proiectele "de success" la posta. merita bonusul...
 • 0 (0 voturi)    
  bonus luat de la amaratii care umbla prin ploaie (Miercuri, 13 ianuarie 2016, 19:49)

  Atitudine [anonim]

  ziua de 31.12.2015 a fost zi libera fortata neplatita la posta romana ,banii economisiti de la amarati vor fi dati la ciocoiul cel mare
 • 0 (0 voturi)    
  fraierii (Joi, 14 ianuarie 2016, 8:32)

  Fraierii [anonim]

  Trebuie cunoscut faptul va managerul este ajutat de catre liderul de sindicat Matei Radu Bratianu, fostul deputat, care la 70 ani a fost reangajat la CNPR pentru a putea sa ramana la conducerea sindicatului(asa prevede Legea Dialogului Social, cum ca trebuie sa fii salariat). Colegii nostrii au fost disponibilizati in 2013 iar dl Bratianu angajat! Ce parere aveti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by