La targul CES Las Vegas Lenovo a anuntat dezvoltarea primului dispozitiv mobil de larg consum integrat cu Project Tango in colaborare cu Google. Project Tango este o platforma tehnologica dezvoltata de Google care utilizeaza un sistem optic computerizat avansat, detectare in adancime si a miscarii pentru a crea experiente 3D pe ecran, permitand astfel utilizatorilor sa-si exploreze mediile ambiante fizice prin intermediul dispozitivului. Telefonul va fi lansat la vara si obiectivul este sa coste sub 500 de dolari.

Lenovo Google Project TangoFoto: Lenovo

Google a demarat testele Project Tango in 2014 cu un smartphone de 5 inch, dar a decis apoi sa le continuie o tableta echipata cu hardware si software care nu doar inregistreaza in 3D miscarea dispozitivului, ci poate sa si creeze o harta tridimensionala a locului. Senzorii fac 250.000 de masuratori 3D in fiecare secunda, comunicand in timp real pozitia si directia si combinand toate aceste date intr-o harta 3D a zonei.

Platforma Tango imbina componente software si hardware specializate care ii permit sa reactioneze la fiecare miscare a utilizatorului, spre exemplu cand acesta face un pas in fata, in spate sau se apleaca dintr-o parte in alta. Dezvoltatorii de aplicatii va pot transforma casa intr-un joc virtual sau pot crea o fereastra magica ce deschide medii virtuale si amplificate.

Dispozitivele integrate cu Project Tango pot recunoaste locuri in care au mai fost, precum sufrageria, biroul sau spatii publice. Spre deosebire de GPS, sistemul de detectare a miscarii Project Tango functioneaza si in spatiile interioare, permitandu-le utilizatorilor sa navigheze cu precizie intr-un mall sau chiar sa gaseasca un obiect anume in magazinele unde astfel de informatii sunt disponibile. Cu ajutorul senzorului prevazut, dispozitivele Project Tango pot capta dimensiunile 3D ale incaperii, oferind masuratori care pot fi utilizate atunci cand doriti sa cumparati mobila sau decoratiuni.

De asemenea, ca parte a acestui parteneriat, Lenovo invita dezvoltatorii de aplicatii sa contribuie la extinderea ecosistemului de aplicatii Project Tango, aflat intr-o faza incipienta. Capabilitatile tehnologice avansate oferite de Project Tango le permit dezvoltatorilor sa creeze aplicatii care nu au fost posibile pana acum.

Incepand de acum, dezvoltatorii isi pot inregistra propunerile lor de aplicatii Project Tango accesand acest link.

Perioada de inregistrare se incheie pe 15 februarie 2016.