Telekom Romania (care cuprinde fostele Romtelecom si Cosmote) a anuntat marti ca a incheiat cu Orange, liderul pietei de telefonie mobila, un acord de roaming national, in baza caruia clientii Telekom Romania vor putea utiliza reteaua Orange 4G/4G+, care acopera 72% din populatie la nivel national si 96% din populatia urbana. Trecerea de la o retea la alta se va face fara intreruperi si nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori. Un acord similar este in prezent intre RCS&RDS si Vodafone. Independent de acordul de roaming national, Orange a incheiat un contract de acces la reteaua fixa urbana de fibra optica a Telekom, care va permite operatorului mobil sa ofere clientilor sai internet fix cu viteze de pana la 1Gbps si servicii TV imbunatatite.

  • Redam mai jos integral cele doua comunicate de presa transmise marti presei de Telekom si respectiv de Orange:

Comunicatul Telekom Romania:

"Telekom Romania anunta o etapa majora a strategiei sale de broadband mobil, ca urmare a unui acord de roaming national incheiat cu Orange Romania. In baza acestui acord clientii Telekom Romania vor putea utiliza reteaua Orange 4G/4G+, beneficiind de acoperire extinsa si calitate superioara pentru serviciile 4G si 4G+.

Acordul de roaming national dintre Telekom Romania Mobile Communications S.A. si Orange Romania S.A. acopera serviciile de date 4G si 4G+, precum si serviciile de voce prin intermediul retelei LTE, oferind clientilor Telekom o experienta superioara in utilizarea serviciilor de broadband mobil. Astfel, clientii Telekom Romania se vor putea bucura de tehnologiile de comunicatii 4G si 4G+ chiar si atunci cand nu se afla in aria de acoperire a retelei 4G a Telekom Romania Mobile. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea retelei Orange 4G/4G+, care acopera 72% din populatie la nivel national si 96% din populatia urbana. Trecerea de la o retea la alta se va face fara intreruperi si nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori.

Beneficiile acestui proiect vor permite Telekom Romania sa continue investitiile in regiunile neacoperite in prezent si sa promoveze oferte si servicii competitive, in avantajul clientilor.

Prin acest demers, Telekom Romania isi consolideaza oferta de servicii broadband printr-un avans semnificativ al serviciilor de comunicatii 4G, in plus fata de tehnologia de varf FTTx care ofera clientilor viteze de Internet de pana la 1 Gbps si cele mai bune servicii de televiziune.

Independent de acordul de roaming national, Telekom Romania si Orange Romania au semnat, de asemenea, un contract de acces la reteaua fixa urbana de fibra optica a Telekom. Acesta permite Orange sa intre pe piata serviciilor de comunicatii fixe si sa ofere clientilor sai Internet fix de mare viteza, precum si servicii TV imbunatatite.

Formatul acestor proiecte, care au la baza cele doua contracte, permite Telekom Romania si Orange Romania sa concureze in continuare independent pe piata, in conformitate cu propriile politici comerciale si strategii de business.

Mai multe detalii privind ofertele comerciale care au la baza acordul de roaming national vor fi comunicate in perioada urmatoare".

Comunicatul Orange Romania:

"Orange Romania anunta semnarea unui contract cu Telekom Romania pentru acces la reteaua sa fixa de banda larga. Pe baza acestuia, Orange va completa portofoliul existent de servicii de voce si internet mobil, televiziune prin satelit si internet cu servicii fixe de internet de mare viteza si televiziune, folosind reteaua urbana de fibra optica a Telekom Romania, si va lansa in curand solutii de comunicare convergente.

Astfel, Orange continua eforturile de a aduce clientilor oferte convergente, mentinand directia care a dus la crearea serviciului Orange TV prin satelit, utilizat de peste 275 000 de abonati la mai putin de 3 ani de la lansare. Utilizatorii din Romania vor putea beneficia in zonele urbane de servicii Orange de internet fix cu viteze de pana la 1Gbps si se vor putea bucura de o experienta imbogatita de televiziune, avand posibilitatea de a alege toate serviciile de comunicare de la Orange, cu o factura unica si un singur Serviciu Clienti.

Cunoscuta pentru premierele aduse pe piata din Romania si avand ca obiectiv sa devina un operator convergent la fel de inovator, Orange si-a indreptat atentia in ultima perioada asupra universului casei si al familiei, prin servicii precum Orange Smart Home si apelul Wi-Fi, dar si prin oferte dedicate.

Independent de acest contract de acces la reteaua fixa, Orange Romania si Telekom Romania Mobile au semnat un contract de roaming national. Acesta ii ofera Telekom Romania Mobile acces la reteaua 4G a Orange.

Cele doua companii vor continua sa concureze in mod independent pe piata, fiecare dintre ele urmandu-si propria strategie de dezvoltare in concordanta cu viziunea comerciala si de business.

In perioada urmatoare, Orange va reveni cu mai multe detalii despre serviciile pe care le va oferi".

  • Cati clienti au Orange si Telekom in Romania:

Orange este cel mai mare operator mobil de comunicatii din Romania. La sfarsitul anului trecut, avea 10.177.000 de clienti (n.a SIM-uri valabile), numarul abonatilor fiind in crestere cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Serviciul Orange TV a inregistrat peste 275.000 de abonati, cu o crestere de 75,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dar sub tinta de 300.000 de abonati asumata pentru sfarsitul lui 2015.

De cealalta parte, la 30 septembrie 2015, Telekom Romania (care reuneste fostele Romtelecom si Cosmote) avea peste 2,1 milioane linii de telefonie fixa, in scadere cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste 1,18 milioane de abonamente de internet broadband, in scadere cu 1,3%. Singura crestere in aceasta perioada a fost pe TV, respectiv peste 1,43 milioane de abonamente TV (IPTV, cablu si satelit), in crestere cu 2,5%. Pe mobil, numarul abonamentelor a scazut cu 0,7% pana la 5,9 milioane abonati.

  • Un acord similar de roaming national este si intre RCS&RDS si Vodafone

Astfel de acorduri sunt tot mai intalnite in piata telecom, in conditiile in care operatorii incearca sa-si reduca din cheltuielile de dezvoltare a retelelor. In Romania, un acord similar de roaming national este deja incheiat inca din aprilie 2014 intre liderul pietei de internet fix - RCS&RDS si al doilea mare operator de telefonie mobila, Vodafone, in luna aprilie 2014, prin care RCS&RDS si-a extins practic acoperirea serviciilor de telefonie mobila, permitand clientilor sai acces la reteua mobila a Vodafone.

Pentru detalii citeste si: Acordul de roaming national dintre RCS&RDS si Vodafone: Clientii Digi Mobil au acoperire la nivel national. Din luna iulie 2014, roamingul national va fi disponibil si pentru serviciul de date mobile