Apple se opune unei cereri venite din partea FBI de deblocare a unui iPhone 5C recuperat de la Syed Rizwan Farook, cel care impreuna cu sotia sa au deschis focul, in data de 2 decembrie 2015, ucigand 14 oameni, in San Bernardino, California, potrivit Reuters. Dupa ce un judecator american a decis marti ca Apple sa asigure "asistenta tehnica rezonabila" pentru investigatorii FBI in decriptarea acestui iPhone, seful Apple, Tim Cook, a reactionat publicand pe pagina companiei o scrisoare catre clienti in care sustine ca solicitarea FBI ar insemna ca Apple sa creeze un backdoor in sistemul de operare al iPhone, care in mainile gresite ar putea pune in pericol toti utilizatorii de telefoane iPhone.

Tim CookFoto: Captura YouTube

Investigatorii FBI incearca sa sparga codul de deblocare al telefonului pentru a accesa datele si a decoperi alti suspecti cu care cei doi atacatori ar fi planuit atacul. Numarul de incercari de deblocare a telefonului este insa limitat si in cazul in care nu se descopera parola corecta, telefonul se reseteaza, stergand informatiile.

  • Reactia sefului Apple: FBI ne cere sa cream un backdoor la sistemul de operare al iPhone

Intr-o reactie rar intalnita, seful Apple, Tim Cook, a publicat pe site-ul companiei o scrisoare catre clienti in care prezinta pericolul noii solicitari venite de la FBI:

  • "Cand FBI ne-a solicitat date care sunt in posesia noastra, le-am furnizat. Apple respecta citatii si mandate valide, asa cum am respectat si in cazul San Bernardino. Inginerii nostri au fost la dispozitia investigatorilor FBI pentru consultari si am oferit cele mai bune idei ale noastre asupra unui numar de optiuni de investigatie.
  • Avem un mare respect pentru profesionistii FBI si credem ca intentiile lor sunt bune. Pana in acest punct, am facut tot ce a stat in puterile noastre si in limitele legii pentru a-i ajuta.
  • Dar acum autoritatile ne-au cerut ceva ce pur si simplu nu detinem si ceva ce noi consideram ca este prea periculos pentru a fi creat. Ei ne-au cerut sa construim un backdoor catre iPhone.
  • Mai exact, FBI vrea sa facem o noua versiune a sistemului de operare al iPhone (n.a sistemul de operare al iPhone se numeste iOS), eludand mai multe caracteristici importante de securitate, sistem care sa fie instalat pe iPhone-ul recuperat in cadrul investigatiei. In maini gresite, acest software - care nu exista in prezent - ar avea potentialul de a debloca orice iPhone (..)", declara Tim Cook, seful Apple.