Apple va cauta probabil sa invoce protectia libertatii de exprimare din Statele Unite ca argument cheie pentru a opri ordinul de a ajuta la deblocarea unui iPhone ce a apartinut unuia dintre atacatorii de la San Bernadino, au declarat Reuters avocati cu experienta in domeniu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apple are termen pana pe 26 februarie sa dea un raspuns, a dezvluit o persoana apropiata situatiei.

Gigantul din domeniul tehnologiei este pe care sa intre intr-un conflict major cu administratia Obama pe tema securitatii computerelor si criptarii dupa ce un judecator federal din Los Angeles a cerut marti Apple sa furnizeze software si asistenta tehnica investigatorilor.

Directorul executiv al Apple, Tim Cook a calificat cererea FBI ca fara precedent.

Ordinul impotriva Apple este o noutate pentru ca forteaza compania sa creeze o noua unealta de investigatie, nu doar sa furnizeze informatii aflate in posesia Apple, a declarat Riana Pfefferkorn, criptograf la centrul pentru internet si societate din Universitatea Stanford.

“Cred ca este o ingrijorare semnificativa privind Primul Amendament”, a adaugat ea, facand referire la paragraful din Constitutia americana ce se refera si la libertatea de exprimare.

Apple are sustinatori importanti in scandalul in care compania se opune cererii FBI care vrea ca iPhone-ul unui terorist sa fie deblocat, pentru ca datele de pe el sa fie recuperate.

Seful Google, Sundar Pichai, spune ca ar fi un precedent tulburator ca pe viitor companiile sa fie fortate sa permita hacking-ul propriilor terminale, iar datele user-ilor ar fi in mare pericol. Si fondatorul Whatsapp il sustine pe Tim Cook, invocand tot crearea unui precedent periculos, noteaza TechCrunch.

Atat Apple, cat si Google, spun ca este extrem de importanta criptarea datelor, fiindca doar asa s-a castigat increderea clientilor. Autoritatile au o opinie cu totul diferita si spun ca nivelul ultra-sofisticat de criptare permite teroristilor sa planuiasca atacuri fara a fi prinsi si anchetele sunt franate