​Tim Cook, CEO al Apple, a explicat intr-un interviu pentru ABC ca cererea FBI, care vrea ca iPhone-ul unui terorist sa fie deblocat, ar reprezenta un echivalent software al cancerului. "Ar fi rau pentru America si ar stabili un precedent care cred ca i-ar face pe multi americani sa se simta jigniti", mai spune Cook. Apple este presata si FBI a criticat compania, spunand ca incetineste mersul anchetei. Insa multe voci din industrie spun ca Apple face ce trebuie.

Tim CookFoto: Captura YouTube

Cook a acuzat guvernul SUA ca ar obliga Apple sa creeze echivalentul software al cancerului, obligand compania sa deblocheze telefonului teroristului de la San Bernardino. "Aici nu este vorba despre un singur telefon. Cazul are legatura cu viitorul. Poate guvernul sa oblige Apple sa scrie un software despre care compania noastra crede ca va face ca sute de milioane de clienti din lume sa fie vulnerabili?", se intreaba Tim Cook.

El a mai spus ca siguranta datelor este extrem de importanta si ca, daca s-ar crea un backdoor in sistem, clientii ar putea fi expusi unor vulnerabilitati incredibil de periculoase.

FBI a spus ca atitudinea Apple pune uriase pierdici anchetei in acest caz grav de terorism. Tim Cook a fost intrebat daca crede ca Apple impiedica o ancheta care ar putea face ca astfel de atacuri sa fie mai rare in viitor. "Unele lucruri sunt dificile, altele sunt corecte, iar altele sunt si complicate si corecte. Aici suntem in fata acestei ultime situatii"., spune Cook.

Apple se opune unei cereri venite din partea FBI de deblocare a unui iPhone 5C recuperat de la Syed Rizwan Farook, cel care impreuna cu sotia sa au deschis focul, in data de 2 decembrie 2015, ucigand 14 oameni, in San Bernardino, California.

Surse: Guardian, Wall Street Journal