Slovacul Miroslav Majoros, noul director general al Telekom Romania, a declarat marti in prima sa conferinta de presa ca nu crede ca vor fi concedieri majore in acest an, dar se vor face unele ajustari in cadrul celor doua firme (n.a fostele Romtelecom si Cosmote), care au impreuna circa 7600 de angajati. 'Fara investitii nu poti sa te dezvolti in telecomunicatii', sustine Miroslav Majoros, astfel ca acesta a anuntat ca in acest an sunt planificate investitii de peste 180 milioane de euro. Acesta a mai precizat ca acordul recent semnat cu Orange este valabil pe o perioada de 5 ani, avand anumite optiuni si in circa 1-2 luni vor fi lansate servicii 4G catre abonati Telekom in baza acestui parteneriat.

Miroslav Majoros, CEO Telekom RomaniaFoto: Hotnews

Cea mai mare parte din suma de peste 180 milioane de euro alocata investitiilor pentru acest an va fi directionata spre dezvoltarea si extinderea retelelor, atat pentru tehnologiile fixe, cat si mobile. Compania va continua dezvoltarea retelelor FTTH (fiber-to-the-home) si 3G/4G, care stau la baza serviciilorconvergente, precum si a unui portofoliu extins de servicii IT&C pentru segmentul business.

  • "Sunt aici de doua luni si incerc si sa inteleg afacerea de aici. Trebuie sa stabilizam activitatea, sa marim profitabilitatea si sa motivam angajatii. Ce vom face pe aceasta piata foarte competitiva? Fara investitii nu poti sa te dezvolti in telecomunicatii. Vrem ca in acest an sa marim acoperirea retelei de fibra optica astfel incat sa ajungem la 2 milioane de gospodarii. Lansarea ofertei de servicii integrate a fost un pas important pe care-l vom continua. Am ajuns la 208.000 de clienti la pachetul de servicii integrate. Clientii asteapta servicii mai rapide si fiabile. Nu sunt adeptul celor mai mici preturi, ci al unora adaptate la nivelul de calitate si investitii alocate", a precizat marti slovacul Miroslav Majoros, cel care a preluat conducerea Telekom Romania de la 1 ianuarie 2016, pentru un mandat de 3 ani.

Acesta a mai precizat ca acordul recent semnat cu Orange este valabil pe o perioada de 5 ani, avand anumite optiuni si ca in circa 1-2 luni vor fi lansate servicii 4G catre abonati Telekom in baza acestui parteneriat.

Amintim ca luna trecuta, Telekom Romania a anuntat ca a incheiat cu Orange, liderul pietei de telefonie mobila, un acord de roaming national, in baza caruia clientii Telekom Romania vor putea utiliza reteaua Orange 4G/4G+, care acopera 72% din populatie la nivel national si 96% din populatia urbana. Trecerea de la o retea la alta se va face fara intreruperi si nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori. Un acord similar este in prezent intre RCS&RDS si Vodafone. Independent de acordul de roaming national, Orange a incheiat un contract de acces la reteaua fixa urbana de fibra optica a Telekom, care va permite operatorului mobil sa ofere clientilor sai internet fix cu viteze de pana la 1Gbps si servicii TV imbunatatite.

Intrebat fiind de HotNews.ro daca se asteapta la o concretizare a vanzarii participatiei sau a unei parti din participatia statului in Telekom Romania in acest an, Miroslav Majoros a declarat: "Actionarii trebuie sa decida asta. Eu sunt un manager angajat. Am un oarecare rol, dar nu pot eu sa comentez".

Veniturile grupului de firme Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) au scazut anul trecut cu 1,8% pana la 984 milioane de euro, in conditiile in care veniturile din operatiunile mobile au ramas stabile, dar veniturile din operatiunile fixe au inregistrat o scadere cu 3,1% comparativ cu anul 2014, arata datele publicate luna trecuta de grupul german Deutsche Telekom.

In perioada de referinta, Telekom Romania avea 2,09 milioane de linii de telefonie fixa (in scadere cu 6,6%), 1,18 milioane de abonati de internet fix (in scadere cu 1,1%) si peste 1,45 milioane de abonati TV (IPTV, Satelit si Cablu), in crestere cu 2,7%. In aceeasi perioada numarul abonatilor de telefonie si internet mobil a scazut cu 0,9% pana la 5,992 milioane de abonati (SIM-uri valabile).