Controversatul portal web eRomania, pe care statul a platit 12 milioane de euro, si care a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL) genereaza in continuare costuri pentru stat. In prezent, singurele cheltuieli pe care ministerul Comunicatiilor, condus acum de Marius Bostan, le are sunt cele aferente consumului de energie electrica cu echipamentele tehnice ce sunt gazduite in centrul de date al Societatii Nationale de Radiocomunicatii. Pentru ca portalul nu este folosit si informatiile sunt neactualizate de ani de zile, ministrul Bostan a demarat mai multe masuri pentru rezolvarea acestor probleme.

Lansarea eRomaniaFoto: AGERPRES

Controversatul portal eRomania a revenit miercuri in atentia publica dupa ce Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a afisat dintr-o eroare ca ar fi platit in luna februarie din acest an catre firma Omnilogic suma de 256.000 lei pentru eRomania. Oficialii Omnilogic au precizat pentru HotNews.ro ca nu au mai facturat si nici incasat vreo suma de la Ministerul Comunicatiilor din octombrie 2014, de la predarea proiectului si ca obligatia contractuala de actualizare a informatiilor din cadrul acestui portal apartine integral Ministerului Comunicatiilor.

In plus, Ministerul Comunicatiilor a transmis catre HotNews.ro si raspunsuri legate de situatia actuala a portalului eRomania, pe care le prezentam in cele ce urmeaza:

  • Intrebare HotNews.ro: Ce obligatii de plata aferente portalului e-Romania mai are MCSI catre Omnilogic? Ce sume trebuie platite si la ce perioade de timp?

Raspunsul MCSI: Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala nu mai are nicio obligatie de plata catre S.C. Omnilogic S.R.L. aferenta portalului e-Romania 2, ultima plata fiind facuta in decembrie 2014.

  • Intrebare HotNews.ro: Cine asigura in prezent mentenanta si suportul acestui portal? Pana cand va mai asigura aceste servicii? Exista vreo obligatie contractuala in acest sens?

Raspunsul MCSI: La data de 10.01.2014, in urma acceptantei finale, portalul e-Romania 2 a intrat in perioada de exploatare.In baza actelor aditionale ulterioare acceptantei, MCSI a beneficiat, cu titlu gratuit, din partea integratorului S.C. Omnilogic S.R.L., de asistenta, mentenanta si garantie extinsa asupra softului si echipamentelor din cadrul platformei e-Romania, conform clauzelor contractuale, pe o perioada de 36 luni de la data acceptantei, respectiv incepand cu data de 10.01.2014 si pana la data de 24.12.2016, data la care expira garantia de buna executie depusa de S.C. Omnilogic S.RL.

  • Intrebare HotNews.ro: Unde este gazduit in prezent portalul eRomania? Pe ce infrastructura?

Raspunsul MCSI: Pentru a nu genera costuri suplimentare sau intreruperi in functionarea portalului, echipamentele tehnice ce constituie portalul e-Romania, sunt gazduite in continuare in Data-center-ul S.N. Radiocomunicatii S.A.

  • Intrebare HotNews.ro: Ce costuri are in prezent MCSI cu portalul eRomania?

Raspunsul MCSI: In prezent, singurele costuri pe care Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala le are cu portalul e-Romania, sunt cele aferente consumului de energie electrica cu echipamentele tehnice ce sunt gazduite in Data-center-ul S.N. Radiocomunicatii S.A., costuri care se ridica la suma de 161.200,00 lei/anul 2015.

  • Intrebare HotNews.ro: Informatiile de pe acest portal sunt neactualizate de ani de zile. Cine are obligatia contractuala de a actualiza informatiile de pe acest portal?

Raspunsul MCSI: Avand in vedere ca portalul are o adresabilitate catre toate institutiile publice centrale si locale, operatiunea de actualizare a informatiilor din portal este un proces deschis si dinamic la indemana utilizatorilor acestui instrument.

In acest sens, pentru a veni in sprijinul autoritatilor publice, MCSI a demarat in luna Februarie 2014 un amplu proces de promovare a functionalitatilor portalului.

Intr-o prima etapa, programul de promovare s-a adresat Consiliilor Judetene,Institutiei Prefectului, Primaria Capitalei si Primariile de sector, Ministere si alte institutii publice, carora le-a fost transmisa o nota prin care au fost informati cu privire la functionalitatile portalului e-Romania, totodata fiindu-le transmise o brosura si un CD cu tutorial video. In urma acestui demers institutiile publice si-au manifestat interesul pentru utilizarea functionalitatilor portalului, nominalizand persoane pentru asigurarea legaturii directe cu echipa de administrare e-Romania.

Actualizarea informatiilor de pe portal trebuie facuta de catre autoritatile publice locale si centrale, prin persoanele desemnate si inrolate in sistem cu acest scop.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala s-a preocupat si se preocupa permanent de promovarea, revitalizarea/dezvoltarea portalului astfel :

  • A fost constituit  la nivelul ministerului, Comitetul Director care va coordona modul de operationalizare al portalului pe baza propunerilor venite de la coordonatorul proiectului;
  • Se va relua procesul de promovare in randul autoritatilor publice centrale si locale;
  • Desemnarea unei echipe din cadrul MCSI care sa urmareasca reactualizarea tuturor informatiilor  existente la ora actuala in portal;
  • Finalizarea procesului de transfer catre Agentia pentru Agenda  Digitala a Romaniei in baza Hotararii de Guvern nr.1132/2013, unde se vor asigura conditiile necesare  din punct de vedere tehnic si procedural pentru functionarea portalului e-Romania.  

Intrebare HotNews.ro: Ce informatii actualizate si servicii functionale ofera in prezent acest portal?

Raspunsul MCSI: Platforma ofera 39 functionalitati principale si 101 functionalitati derivate, activarea acestora urmand a fi activata/utilizata, la aprecierea fiecarei autoritati in parte, in functie de prioritizarea realizata la nivelul fiecareia.

Portalul e-Romania pune la dispozitie :

  • interfete de conectare la bazele de date aprtinand diverselor institutii publice, care pot fi integrate si dezvoltate  in viitor in servicii electronice online destinate cetatenilor;
  • Stadiu implementare proiecte- functionalitate menita sa ofere o viziune de ansamblu asupra proiectelor desfasurate de autoritatile publice locale si centrale, precum si stadiul acestora si managerii de proiect responsabili;
  • Info onlaine portal- functionalitate ce permite abonarea la notificari privind ultimele articole publicate in portal;
  • Forumul Democratiei perticipative- functionalitate ce permite interactiunea bidirectionala dintre administratie si cetatean;
  • Forumul specialistilor din administratie - functionalitate destinata specialistilor din administratia publica, menita sa faciliteze schimbul de idei si experienta;
  • Introducere de continut-functionalitate destinata institutiilor publice ce permite introducerea datelor(text,imagini,documente,etc.) ce alcatuiesc continutul afisat in paginile portalului;
  • Management proiecte-functionalitate destinata institutiilor publice ce permite introducerea, gestionarea si urmarirea planurilor de proiect si a resurselor utilizate; 
  • Constructie pagina de prezentare-functionallitate destinata institutiilor publice ce permite crearea de pagini de prezentare asociate portalului e-Romania;
  • Constructie portal - functionallitate destinata institutiilor publice ce permite crearea de portaluri asociate portalului e-Romania intr-un mod direct si facil;
  • Platforma Business Intelligence- functionallitate destinata institutiilor publice ce pune la dispozitie un instrument de raportare cu capabilitati de modelare( Infosphere Data Architect), de extragere, transformare si incarcare a datelor;
  • Platforma Business Process Management- functionallitate destinata institutiilor publice, ce permite lucrul colaborativ al userilor creati in portal cu functii si roluri stabilite de managerul de proiectului.

La nivelul MCSI, a fost utilizata pana in prezent functionalitatea portalului e-Romania 2 (constructie pagina portal), functionalitate care a contribuit la realizarea fara costuri a pagini de Web - Solutii pentru mediul de business - in sectiunea Administratie - Portaluri asociate. Prin intermediul acestei pagini web se doreste promovarea solutiilor disponibile sau a celor care vor deveni disponibile pentru sustinerea mediului de afaceri din Romania. In prezent sunt prezentate functionalitatile urmatoarelor proiecte: One Stop Shop, Punctul unic de contact, Dezvoltarea interoperabilitatii bazelor de date destinate IMM-urilor, Bridge PKI.

  • Proiectul eRomania este mentionat in dosarul de coruptie al Elenei Udrea

Procurorii DNA au adus in luna februarie 2015 noi capete de acuzare la adresa lui Dorin Cocos si a Elenei Udrea sustinand ca acestia au facut presiuni pentru a cere 3 milioane de euro ca sa deblocheze platile in contractul e-Romania. Dar ce reprezinta mai exact acest contract? Este vorba despre controversatul portal web eRomania, pe care statul a platit 12 milioane de euro, si care a fost dezvoltat de firma Omnilogic, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL). Dupa ani de intarzieri, portalul, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.

Pentru detalii privind acuzatiile aduse de procurori Elenei Udrea si lui Dorin Cocos dar si pentru istoricul proiectului eRomania in mandatele a 5 ministri ai comunicatiilor: Gabriel Sandu, Valerian Vreme, Razvan Mustatea, Dan Nica si Razvan Cotovelea, citeste si: