​EXCLUSIV Platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de 1 an si jumatate pentru inrolarea ANAF, dar Ministerul Finantelor vrea sa faca un nou sistem IT de plata online a taxelor si impozitelor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2016, 17:19 Economie | Telecom


Ghiseul.ro
Foto: Hotnews
Dezvaluiri incredibile facute de Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman. Platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.
 • UPDATE Reactia Ministerului de Finante: "Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".

 • Inainte de declaratiile APERO, un scurt background

Ministerul de Finante a anuntat luna trecuta ca vrea sa implementeze un nou sistem IT care va permite cetatenilor sa plateasca online cu cardul orice impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice), preluand anumite functionalitati si servicii oferite de Ghiseul.ro, iar comisionul va fi de 0,3% din valoarea tranzactiilor si va fi suportat de la bugetul de stat, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ministerului. Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 192 de primarii inrolate in sistem. Delia Popescu, sefa Agentiei pentru Agenda Digitala (AADR) care gestioneaza Ghiseul.ro, spune ca statul ar trebui sa dovedeasca maturitate in cheltuirea banilor si sa nu duplice functionalitati deja existente.


In urma informatiilor prezentate de Ministerul de Finante, HotNews.ro a adresat mai multe intrebari catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman.

Raspunsurile Asociatiei primite din partea lui Razvan Faer, presedintele APERO, arata ca statul roman a refuzat sa imbunatateasca instrumentul de plati online Ghiseul.ro timp de un an si jumatate. Mai concret: de un an si jumatate, Ghiseul.ro putea fi utilizat pentru o plaja mult mai larga de operatiuni decat in prezent. Daca Ghiseul.ro ar fi fost interconectat cu ANAF, contribuabilii ar fi putut plati online taxele si impozitele pe care acum le platesc doar la ghiseele ANAF, de multe ori stand la cozi uriase.

Mai mult: din toamna anului 2014, APERO a propus Ministerului Comunicatiilor reducerea comisioanelor platite de cetateni la tranzactiile prin Ghiseul.ro, dar nici aceasta propunere nu s-a concretizat.

Prezentam in continuare raspunsurile furnizate de Consiliul Director al APERO la intrebarile HotNews.ro:


 • Intrebare HotNews.ro. Ce parere are APERO despre acest nou proiect al Ministerului de Finante?

APERO: APERO considera binevenit orice proiect care contribuie la multiplicarea volumului platilor fara numerar, procesate electronic. Evident, chiar daca, la acest stadiu al dezvoltarii platilor electronice in Romania ar fi mai util pentru piata sa aiba la dispozitie sisteme cu functiuni complementare, totusi pot coexista solutii de plata cu unele similaritati, iar acest lucru vine in sprijinul platitorilor, care isi pot exercita optiunile, dreptul de a alege solutia considerata potrivita.

 • Intrebare HotNews.ro: Din informatiile disponibile pana acum, dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP - Ghiseul.ro) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Aplicatia apartine insa firmei Indeco Soft din Baia Mare, care este membra a APERO si a implementat astfel de softuri in mai multe primarii din tara. Ce beneficii a avut si ce cheltuieli a avut pana acum APERO prin punerea la dispozitie a aplicatiei software de plati online pentru Ghiseul.ro?

APERO: Pentru Ghiseul.ro, APERO a suportat costurile de dezvoltare si de mentenanta, cu aprobarea tuturor membrilor asociatiei. Statul roman, prin MCSI/AADR, contribuie cu infrastructura hardware necesara functionarii sistemului.

Beneficiul fundamental pentru APERO a fost acela ca si-a atins, cu serioase eforturi, scopul de a pune la dispozitie un mijloc pentru modernizarea platilor de impozite si taxe in Romania. Promovarea platilor electronice constituie insusi scopul existentei asociatiei.

 • Intrebare HotNews.ro: Ce beneficii a avut si ce cheltuieli si servicii a trebuit sa asigure pana acum Indeco Soft din Baia Mare prin punerea la dispozitie a aplicatiei software de plati online pentru Ghiseul.ro?

APERO: INDECO Soft si-a adus contributia de membru al APERO, neincluzand calcule de profit in munca depusa pentru aplicatia Ghiseul.ro. Relatia cu INDECO este administrata exclusiv de catre APERO.

 • Intrebare HotNews.ro: Din informatiile HotNews.ro, pe circuitul de avizare interministerial exista de ceva timp un set de norme care intentiona sa aduca o serie de imbunatatiri sistemului de plati online prin Ghiseul.ro.
- Ce imbunatatiri intentioneaza sa aduca aceste norme la actualul sistem Ghiseul.ro?
- De cat timp se discuta implementarea acestor norme? Ar fi de ajutor sa ne furnizati macar principalele prevederi din ultima forma a setului de norme aflat pe circuitul de avizare


APERO: Intr-adevar, impreuna cu MCSI am avut consultari permanente legate de imbunatarile care pot fi aduse sistemului. Discutiile au fost fundamentate pe feedback-ul constant de la institutiile publice obtinut atat pe filiera AADR (reprezentantul MCSI) cat si prin contactul direct al bancilor participante la proiect. Subiectele care au facut obiectul consultarilor au vizat:
 • flexibilizarea procedurilor de eliberare a datelor de acces:
  - aceste discutii s-au concretizat deja, astfel ca in prezent datele de acces se elibereaza in format electronic nemaifiind obligatoriu sa va deplasati la sediul institutiei. In prezent se elibereaza date de acces prin platformele de internet banking ale catorva banci membre  APERO urmand ca in scurt timp si alte banci sa imbratiseze aceeasi procedura obstacolele intampinate pana acum fiind de natura tehnica.
  -Credentiale online: In foarte scurt timp (2 saptamani) datele de acces pentru Ghiseul.ro vor fi disponibile online direct din platforma Ghiseul.ro. APERO impreuna cu AADR, respectand cele mai inalte standarde de securitate, au dezvoltat un sistem prin care orice detinator de card bancar al carui CNP a fost inrolat in sistem de catre institutiile publice (mai mult de 5 milioane) isi va putea genera singur datele de acces. In prezent modulul Vreau Cont este pe mediul de test pentru ultimele configurari. Modulul va permite obtinerea datelor de acces atat pentru romanii din tara cat si pentru romanii din strainatate.
 • Scaderea comisioanelor: inca din toamna anului 2014 (cu aproape 1 an inainte de legea prin care a fost schimbat comisionul interbancar, respectiv decembrie 2015)  APERO a propus Ministerului de Comunicatii reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la max. 2% sau max. 30 lei, cat este mentionat in HG 1235 actul care guverneaza activitatea Ghiseul.ro, la max. 1% sau max. 20 lei. Trebuie mentionat insa ca aceste praguri au fost maxime existand in permanenta institutii publice care au beneficiat de comisioane chiar mai reduse.
 • Deschiderea platformei pentru persoanele juridice (in legatura cu obligatiile de plata pe care Persoanele juridice le au fata de Bugetele locale) - platforma este pregatita de mai bine de 1 an pentru aceasta integrare.
 • Inrolarea ANAF in sistem pentru a incepe colectarea obligatiilor de plata pe care persoanele fizice, PFA si persoanele juridice le au catre bugetul de stat - platforma este pregatita pentru aceasta inrolare de mai bine de 1 an si jumatate
 • Integrarea platformei cu  solutiile de mobile payments  - in curs de realizare
 • Optimizarea site-ului Ghiseul.ro pentru mobil - se va realiza odata cu versiunea 3.0 ocazie cu care platforma va trece pe o tehnologie noua
 • Cresterea gradului de transparenta privind informatiile statistice din Ghiseul.ro in scopul incurajarii si altor institutii publice sa se inroleze:
  - Informatii privind rata de adoptie a sistemului - a fost publicat contorul cu numarul de utilizatori ai sistemului
  - Informatii legate denumarul de tranzactii si volumele efectuate prin Ghiseul.ro ce vor fi destinate doar institutiilor publice
  - Informatii legate de numarul de persoane inrolate de fiecare institutie publica  in Ghiseul.ro
  - Detalii cu caracter informativ despre institutiile inrolate: denumire, adresa, program cu publicul, numere de telefon etc.
 • Imbunatatirea fluxului de plata a amenzilor prin acordarea posibilitatii utilizatorului de a incarca procesul verbal al contraventiei in sistem. Astfel actul constatator este transmis institutiei publice unde utiizatorul isi are domiciliul fiscal pentru a i se putea opera inchiderea debitului.

Discutiile au avut caracter permanent incepand cu vara anului 2014. Propunerile noastre au fost discutate cu reprezentantii MCSI insa atributul intocmirii normelor si trimiterii lor pe circuitul de avizare revine in mod exclusiv partenerilor nostrii. APERO nu a avut si nu a cerut acces la aceste norme.

 • Intrebare HotNews.ro: Nu considerati ca daca noul sistem IT al Ministerului de Finante va prelua functionalitati si servicii oferite de Ghiseul.ro, asa cum au comunicat oficialii Finantelor, platforma Ghiseul.ro va fi abandonata?

APERO: Desigur, pot sa apara suprapuneri intre functionalitatile celor doua sisteme, dar avem incredere ca, daca dezvoltarile pe care le luam in considerare pentru viitorul apropiat al Ghiseului se vor implementa, Ghiseul.ro va continua sa ramana o optiune atractiva pentru utilizatorii sai. Cum am precizat si anterior, publicul platitor va avea mai multe solutii la indemana si o va alegea pe cea pe care o considera potrivita.

 • Intrebare HotNews.ro: In ipoteza in care platforma Ghiseul.ro va muri, ce ati dori sa comentati?

APERO: Ce ar ramane sa fie comentat? Daca se va ajunge la acest stadiu, reprezentantii asociatiei de la acel moment vor analiza si vor opta sa comenteze sau nu.

 • Intrebare HotNews.ro: Cat credeti ca va costa noul sistem IT anuntat de Ministerul de Finante, luand in calcul costurile Ghiseul.ro?

APERO: Nu ne sunt cunoscute evaluarile Ministerului de Finante si nu ne putem pronunta pe aceasta tema.

 • Intrebare HotNews.ro: In cat timp credeti ca ar putea fi implementat noul sistem IT al Ministerului de Finante?

APERO: Din nou, nu avem informatii detaliate despre acest proiect si nu ne putem pronunta.

 • Intrebare HotNews.ro: Considerati ca toate serviciile catre populatie anuntate Ministerul de Finante pot fi implementate in Ghiseul.ro? In cat timp? Si la ce costuri estimative?

APERO: Daca ne referim la functionalitatile anuntate de MFP cu siguranta ca ele pot fi implementate in Ghiseul.ro. Perioada de implementare depinde insa de situatia sistemelor existente in MFP si de cerintele lor detaliate. Cu certitudine exista elemente de complementaritate intre caracteristicile Ghiseul.ro si cele ale sistemului anuntat de MFP. Din punct de vedere al platformei Ghiseul.ro inrolarea MFP se poate face ca orice alta institutie la costurile prevazute in HG 1235 / 2010 si Normele de aplicare, beneficiind din partea APERO de acelasi sprijin pe care Asociatia l-a acordat tuturor. Suntem deschisi la discutii cu MFP in sensul in care MFP ar putea fi un partener si un lider al acestui proiect, nu numai o institutie inrolata in Ghiseul.ro. Platforma Ghiseul.ro si-a dovedit fiabilitatea si credem ca MFP poate beneficia de acest fapt in timp ce isi atinge propriile obiective".

HotNews.ro a solicitat un punct de vedere cu privire la acest proiect si Ministerului Comunicatiilor. Intrebati daca nu duplica din nou statul investitiile IT, oficialii Ministerul Comunicatiilor au precizat ca efortul administratiei publice este orientat spre reutilizarea datelor si nu spre duplicare si ca este important sa se ofere cetatenilor instrumente diverse de plata taxe si impozite.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















9190 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  + monopol Mastercard (Joi, 24 martie 2016, 17:21)

  un domn [utilizator]

  oare consiliul concurentei are de spus ceva ?
 • +10 (10 voturi)    
  Normal ca vor sa faca. (Joi, 24 martie 2016, 17:29)

  ouyang [utilizator]

  Vor sa revitalizeze si gunoiul de 12 milioane de euro eromania. Dar de ce sa revitalizezi sau macar sa folosesti instrumentele ce le ai? Pai ies bani din asta? NU. Ies bani cand cumperi iar aceleasi si aceleasi servicii nefunctionale ba de la omnilogic, ba de la siveco, ba de la asesofti si teamnetzi etc. Furt pe banda rulanta. Nu e stres. Mai pusca niste zeci de milioane de euro pe un jeg de site facut intr-o luna de zile. Si daca ii prind peste zece ani oricum iau cu suspendare. Bravo romanie, tara de tampiti si hoti.
 • +5 (19 voturi)    
  Potoliti-va, ca nu e chiar asa (Joi, 24 martie 2016, 17:56)

  zugurudumba [utilizator]

  La ghiseul.ro sunt inrolate doar 192 de primarii din tara. Guvernul vrea sa putem plati prin noua solutie "orice impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice)".

  Vrei sa platesti un impozit la sectorul 2 prin ghiseul.ro? Auzi ce zice: "Institutia a blocat momentan platile fara autentificare. Va rugam reveniti. Va multumim pentru intelegere.". Vrei sa platesti cu autentificare? Trebuie sa te duci la primarie ca sa-ti dea parola. Hai sictir!

  La ghiseul.ro tu, ca platitor, platesti comision privatilor care participa la sistem. Pai asa e normal, oameni buni? Va aduceti aminte sa va fi oprit vreodata comerciantul comision cand ati platit cu cardul la magazin? Comerciantul sau beneficiarul platii plateste comisionul in locul platitorului, asa e peste tot.

  Numai la ghiseul.ro e invers si platesti comisioane de "pana la 30 de lei", in loc sa le plateasca beneficiarul platii, care e STATUL.

  Abia astept sa faca guvernul ceva nou, pentru va ghiseul.ro e o prostie in momentul de fata.
  • +1 (11 voturi)    
   Prostii (Joi, 24 martie 2016, 20:16)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui zugurudumba

   Vorbesti prostii, platesc de 3 ani impozitul pe proprietate prin ghiseul.ro si nu am platit comision, acesta este suportat de primarie.

   SI oricum asa ca idee... cand platesti la un comerciant cu cardul nu ti se opreste comision... in mod direct, dar fii sigur ca acel comision este inclus in pretul produsului cumarat, deci tot tu platesti acel comision ca nu o fi fraier comerciantul sa plateasca de la el.
   • +2 (4 voturi)    
    comisionul exista.. (Vineri, 25 martie 2016, 10:04)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui micul_licurici

    "este suportat de primarie" din taxele tale. deci vorbim de o analiza de costuri. 0.3% o fi mult/putin? sa nu uitam ca vorbim de un sistem prin care s-ar rula sute de de miliarde! sistemul este eficient?.. se poate conecta cu toate institutiile statului? momentan trebuie sa te duci la primarie sa-ti ridici pliculetul cu user si parola. o tampenie... multi platesc fara autentificare. dar daca legea obliga ANAF sa ia banii doar cu autentificare?..
   • +1 (1 vot)    
    si daca crapa? (Vineri, 25 martie 2016, 11:02)

    mumuwashere [anonim] i-a raspuns lui micul_licurici

    Sunt trei aspecte interesante aici
    1. este o mina de aur pentru implementator. Colectand un procent din sumele incasate, chiar si 0.01% respectiva firma nu va mai trebui sa mai ridice un deget de acum incolo asigurandu-si venituri stabile si consistente de acum incolo. Cum a ajuns sa incheie acorduri cu institutille statului ramane o enigma. Este la fel cum gigi_impex_prodcom_93_srl ar face un magazin online maine si ar avea pretentia ca toate platile CAS, spre exemplu, sa treaca prin el, platindu-se, desigur, o suma modica pentru asta. Sau taxele de drum, sau de vigneta... Nimic nu este "fara nici un cost" in lumea asta!
    2. Si daca ma supar maine si "crap" portalul? Cine va fi tras la raspundere? Cine va rambursa sumele pierdute? Indaco? Statul?
    3. Legat de crapatul de mai sus....portalul este o gluma dpvd al securitatii. Oricine cu cunostinte putin mai avansate de hacking il sparge in 30 de minute. Scripturile sunt rudimentare si arata a template-uri copiate din diverse surse de pe net. Cine a primit acceptanta sistemului? S-au facut teste de penetrare? S-a facut audit de securitate? Eu, din cate vad fara tool-uri specifice de "monitorizare" , web serverul nu este plasat intr-un DMZ fiind in aceiasi topologie cu serverul de aplicatii. Sper ca macar baza sa stea dincolo de un db firewall. Firewall-ul din front end pentru o astfel de configuratie nu este suficient.
    • 0 (0 voturi)    
     Adevarat (Vineri, 25 martie 2016, 18:20)

     Mircea, doar Mircea [utilizator] i-a raspuns lui mumuwashere

     1.Ca si contribuabil prefer sa merg la serviciu si intr-o pauza de 5 minute sa-mi platesc toate taxele nu sa-mi iau o zi de concediu sa ma duc la ghisee si dupa aia inca o zi (in cel mai fericit caz) ca sa duc actele lipsa (putin imi pasa cine ia comisioanele, nu-i treaba mea.)
     2.Tu.(citeste legea)
     3.Nu a fost facut nici un test, se asteapta comentarii ca sa se vada ce teste ar trebui facute.
     :-)
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 24 martie 2016, 21:54)

   [anonim] i-a raspuns lui zugurudumba

  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 martie 2016, 9:55)

   [anonim] i-a raspuns lui zugurudumba

 • +3 (3 voturi)    
  Bau !! (Joi, 24 martie 2016, 17:59)

  KabaL [utilizator]

  Purification, that's all this Planet needs asap.
 • +2 (4 voturi)    
  ghișeul.ro (Joi, 24 martie 2016, 18:55)

  Andy19 [utilizator]

  eu plătesc de 2 ani prin ghișeul.ro și sunt mulțumit. comisionul îl plătește primăria.
 • 0 (4 voturi)    
  hmm (Joi, 24 martie 2016, 20:16)

  cvi [utilizator]

  Personal am avut 2 experiente negative cu ghiseul.ro si de atunci m-am lecuit. E drept, se intampla acum cativa ani, insa mi-am promis ca e ultima oara cand intru pe respectivul site. Am platit amenda de circulatie pe ghiseul.ro iar dupa mai bine de un an am fost nevoit sa printez mailul de confirmare si sa ma deplasez personal cu el la primaria sectorului 3 pt. a-mi sterge datoria. In ciuda insistentelor mele, cei de la ghiseul.ro mi-au spus ca ei nu pot repara greseala, pt ca da, au recunoscut ca greseala e la ei. Nu, multumesc, mie nu mai imi trebuie.
  De atunci imi platesc taxele si amenzile direct pe site-ul primariei(nu mai locuiesc in sectorul 3). Sunt convins ca s-au mai schimbat lucrurile intre timp, doar ca e greu sa uit cum am fost pacalit.
  By the way, parca puneati un P in fata articolelor publicitare...
 • +1 (3 voturi)    
  ghiseul.ro (Vineri, 25 martie 2016, 9:11)

  Marius012 [utilizator]

  Fac plati prin ghiseul.ro de ani de zile. Platesc impozitele pentru mai multe primarii fara sa ma deplasez. User l-am primit online de la o primarie. Ce poate fi mai comod decat sa stai in fotoliu si sa platesti toate taxele de acasa. Nu am platit niciodata comision.

  user zugurudumba te rog sa te informezi, primaria plateste acele comisioane despre care spui tu.
 • +1 (1 vot)    
  spaga (Vineri, 25 martie 2016, 9:52)

  Lucian RomulusConstantin [anonim]

  vorbeste ! daca nu face un nou sistem, de unde sa-i iasa spaga? niste maimutoi ajunsi vremelnic la mamaliga publica
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 25 martie 2016, 9:55)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  ... (Vineri, 25 martie 2016, 11:58)

  1leu [utilizator]

  - ghiseul.ro a fost initiat si platit de catre o organizatie neguvenamentala (APERO.ro) a carui membri si-au asumat promvarea platilor electronice.
  - compania care a dezvoltat solutia a fost platita din fondurile APERO (contributia directa a membrilor acestora) fara nici un ajutor guvernamental
  - platfroma a fost data spre operare AADR cu titlu gratuit, costurile de intretinere fiind sustinute de APERO
  - comisioanle de tranzactionare sunt bugetate de catre fiecare primarie in parte si sunt la nivelul minim al pietei. nici APERO si nici firma operatoare nu castiga nimic din aceste tranzactii.
  - inrolarea primariilor se face voluntar .membrii APERO discutand cu fiecare in parte
  - procesul de inrolare a celor care doresc sa plateasca taxele si impozitele este inca dificil deoarece fiecare primarie a decis sa adopte o solutie proprie . Exista solutii care se implementeaza


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by