- "In baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotarat respingerea solicitarii societatilor DELALINA SRL si FOTO DISTRIBUTIE SRL de acordare a licentei pentru prestarea serviciului de distributie a energiei electrice.
- Comitetul de reglementare a intemeiat aceasta decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, avand in vedere neindeplinirea de catre societatea DELALINA SRL a conditiilor prevazute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) si art. 29 alin. (1) lit. b) si c) din Regulament si, respectiv, de catre societatea FOTO DISTRIBUTIE SRL a conditiilor prevazute la art. 23 alin. (2) lit. i) si la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se precizeaza in comunicatul ANRE transmis luna trecuta.
In mod consecvent cu respectarea principiilor si dispozitiilor legislatiei primare si prevederilor contractelor de concesiune incheiate de statul roman, ANRE apreciaza ca a luat singura decizie permisa de cadrul legislativ in vigoare.
RCS&RDS a anuntat in toamna anului trecut ca vrea sa-si dezvolte propria retea de distributie de energie electrica in doua zone din tara, printre care Oradea, dar solicitarea de a obtine licenta de distributie de energie electrica a fost respinsa de ANRE. In acest moment, RCS-RDS se dezvolta puternic pe piata de furnizare a energiei electrice, castigand contracte pe banda rulanta, in special cu autoritatile locale.
Dar pe de alta parte, concurenta trebuie incurajata. Monopolul privat nu e cu nimic mai bun decit cel de stat. Dar bineinteles, pierderile ar fi enorme pentru firmele de distribuitie existente, care isi permit sa faca ce vor pentru ca alta varianta nu ai decit sa semnezi cu ele.
Daca nu va fi lasat vom depinde tot de tampitii cu 100 de mii de Euro prime anuale care nu fac nimic sa mearga bine in tara asta- o distrug sistematic!
Sigur ca nu vor plati cei din ANRE si nici cei care ii sustin acolo, ci tocmai cei pe care tu ii vrei aparati. Adica tot cei mai saraci care trebuie sa plateasca pentru toata coruptia din ANRE si din clasa politica ce sustine marsaviile de acolo.
Distributia trebuie sa fie serviciu public. Distributii separate nu isi au rostul. Managementul distributiilor, trebuie insa acordat prin licitatii. Proiectele de extindere sau modernizare, la fel. Astfel, cumperi energie de la cine vrei, distribuita printrun serviciu public, platit local, dupa cum hotareste fiecare Consiliu Local. Nu e greu, dar coruptia ....
Iar in ce priveste distributia, ceea ce descrii tu avem si acum, doar ca nu e per localitate ci per regiune. Dar tot monopol e, atit timp cit eu nu pot sa-mi schimb distribuitorul si trebuie sa inghit ce mi se ofera de catre singurul ofertant. De ce nu s-ar putea sa existe mai multi distribuitori pe aceeasi infrastructura iar extinderile sa se faca proportional cu numarul de clienti ai fiecaruia? Abia atunci consumatorul final va alea de unde sa aleaga...
La apă și canal este monopol natural. Așa ar trebui să fie și la energie electrică și la gaz și Internet. Aceste rețele însă ar trebui gestionate de localități, prin companiile lor și cu o construcție de prețuri transparentă.
Dar e foarte important sa ai de unde alege ca si clinet final. In felul asta va creste foarte mult calitatea serviciilor, si poate va scadea si pretul.
"i) acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specifice asociate licenţei acordate acestuia din urmă;
"
Practic RCS-RDS trebuie sa primeasca acceptul de la ENEL, viitor concurent direct, pentru ca aparent ENEL a cumparat monopol timp de 49 de ani pe reteaua de distributie. Piata libera.