Posta 'deruleaza un program de optimizare' a personalului administrativ/Surse: Circa 300 de  angajati care nu fac mai nimic ar putea fi concediati

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 13 mai 2016, 11:46 Economie | Telecom


Protest al angajatilor Postei Romane
Foto: Captura Digi 24
'Posta Romana deruleaza un program de optimizare a personalului administrativ din companie ce nu va afecta personalul operational'. Acesta este raspunsul conducerii Postei Romane la intrebarea HotNews.ro daca vor avea loc concedieri in acest an. Surse apropiate Postei Romane au precizat pentru HotNews.ro ca 'ar fi vizati circa 300 de angajati care nu fac mai nimic, oameni inutili, care nu aduc valoare adaugata'. Amintim ca sambata, 7 mai, peste 3000 de postasi au protestat in fata Guvernului, obtinand, in urma discutiilor cu autoritatile, promisiuni legate de cresteri salariale si concedii de odihna pentru acest an.

Potrivit Agerpres, in urma discutiilor purtate sambata, 7 mai, la sediul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI), de o delegatie a sindicalistilor din Posta Romana cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum si cu vice-premierul Costin Borc, pe marginea listei de revendicari a postasilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihna, ce va fi promovat in sedinta de Guvern in luna iulie.

Referitor la cresterea salariilor, actionarul majoritar (statul roman prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor cresteri salariale anul acesta, cu incadrarea in anvelopa salariala prevazuta in bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activitatii.

 • "Este atributia managementului sa stabileasca salarii in functie de munca prestata si sa creasca salariile in limita bugetului stabilit, conform legii. Suntem de acord ca o prioritatate o reprezinta cei cu salarii minime si un volum de munca foarte mare. Suntem de acord si sprijinim initiativa de optimizare si eliminare a celor care nu muncesc si nu aduc valoare Postei Romane", a declarat ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, intr-un anunt postat luni, 9 mai, pe site-ul ministerului.

In acelasi anunt al MCSI se precizau urmatoarele:

 • "Pentru atingerea obiectivului MCSI de intarire a guvernantei corporative a CNPR se urmareste Planul de Management al CNPR  care a fost aprobat in luna ianuarie, prin hotararea CA. Suplimentar, a fost a elaborata  o procedura la nivel de Minister prin care se descrie cum se indeplinesc atributiile in calitate de actionar, pentru a elimina incertitudinea si interventia discretionara. In luna Martie a acestui an, a fost prezentata o strategie POSTA ROMANA 2020, in care sunt cuprinse masurile importante. In urmatoarele doua saptamani, conducerea companiei va  prezenta o strategie pe termen lung, care va fi discutata la toate nivelele pentru o buna intelegere a situatiei si motivarea tuturor angajatilor la parcurgerea noului drum, care sa aduca Posta la valoarea de care Romania are nevoie".

HotNews.ro a adresat in aceasta saptamana o serie de intrebari Postei Romane legate atat de strategia pe care ar trebui sa o prezinte in urmatoarele doua saptamani, cat si despre planurile de eficientizare financiara in companie. Va prezentam in cele ce urmeaza atat intrebarile cat si raspunsurile primite:

 • Intrebari HotNews.ro: Strategia pe termen lung care va fi prezentata in urmatoarele 2 saptamani vizeaza o reducere a personalului? Ce segmente de angajati vor fi vizati de concedieri? Cati ar urma sa fie disponibilizati in acest an si pe termen lung?
 
Raspuns: Posta Romana deruleaza un program de optimizare a personalului administrativ din companie ce nu va afecta personalul operational.

 • Intrebare HotNews.ro: Strategia pe termen lung vizeaza cresterea salariilor? Cateva detalii, va rog
 
Raspuns: Strategia pe termen lung va viza cresteri salariale doar in limita bugetului stabilit conform legii sau in cazul cresterii veniturilor rezultate din implementarea strategiei pe termen mediu si lung pe care compania o are in vedere.
 
Intrebare HotNews.ro: Ce masuri mai sunt vizate pentru a indrepta situatia de la Posta?

Raspuns: Optiunile strategice pentru realizarea obiectivelor fundamentale in administrarea companiei vizeaza:
 • controlul strict al costurilor si realizarea veniturilor prognozate;
 • diversificarea gamei de servicii prin intrarea pe noi piete, prin intermediul parteneriatelor (servicii financiar-bancare);
 • extinderea gamei de servicii competitive in sectorul curieratului rapid si incheierea de parteneriate strategice cu marii e-retaileri din Romania;
 • atragerea surselor de finantare necesare pentru investitii;
 • crearea unei functiuni dedicate masurarii satisfactiei clientilor si initierii de masuri si actiuni proactive in acest domeniu;
 • automatizarea proceselor operationale;
 • dezvoltarea flotei auto;
 • noi aplicatii informatice pentru sectorul postal;
 • implementarea unei noi platforme IT&C;
 • optimizarea operationala (infrastructura, rute transport etc.);
 • instruirea si dezvoltarea personalului pentru performante superioare;
 • eficientizare operationala (front si back office);
 • implementarea unui mediu inovativ, orientat spre eficienta continua;
 • simplificarea procesului decizional;
 • dezvoltarea adaptabilitatii la schimbarile pietei si cerintele clientilor precum si la aparitia noilor tehnologii;
 • constituirea si mentinerea unei echipe eficace dedicate conducerii proceselor de transformare;
 • mentinerea unei colaborari si comunicari optime cu partenerii sociali pentru bunul mers al Postei Romane.

 • Intrebare HotNews.ro: Ce detalii puteti sa ne furnizati, legate de strategia Posta Romana 2020?

Raspuns: Planul de administrare pentru perioada 2015 - 2019 are in vedere viitorul companiei construit pe baza istoricului, mijloacelor si resurselor existente, factorilor interni si externi de influenta, precum si intereselor actionarilor si ale altor persoane interesate in functionarea Postei Romane. Elementele strategiei de administrare corespund cu principiile guvernantei corporative privind relatiile responsabile si etice de afaceri si raspund dezideratului de realizare a obiectivelor asumate.

Obiectivele fundamentale ale companiei pe perioada 2015 - 2019 sunt urmatoarele:
 • realizarea de profit anual, cel putin la nivelele prevazute in Bugetul de Venituri si Cheltuieli al companiei;
 • modernizarea informatica, informationala si organizatorica;
 • consolidarea functiunii comerciale si orientarea activitatii comerciale catre piata si clienti;
 • promovarea initiativelor de imbunatatire a cadrului legislativ aferent serviciilor postale;
 • cresterea satisfactiei clientilor;
 • modernizarea imaginii si a perceptiei asupra serviciilor noastre;
 • diversificarea gamei de servicii si intrarea pe noi piete (financiar-bancare, curierat rapid, etc.);
 • dezvoltarea resursei umane catre o productivitate superioara;
 • asigurarea dezvoltarii durabile a companiei, prin reducerea impactului activitatii logistice asupra mediului inconjurator.
Angajatii Postei Romane au protestat, sambata, in fata Guvernului, pentru salarii mai mari. Veniti din toata tara, angajatii Postei Romane s-au plans de faptul ca infrunta pericolele jafurilor si cara genti foarte grele, pentru salarii foarte mici, informeaza Digi 24.

La protestul care a inceput sambata, la ora 11:00, au participat circa 3.000 de angajati ai Postei Romane din mai multe orase. Oamenii vor salarii mai mari, 250 de euro anual pentru pensiile facultative si concedii de odihna. Protestatarii spun ca zi de zi infrunta pericole, cara genti grele si cer un spor de 30 % la salariu. De asemenea, postasii au spus ca daca isi iau concediu de odihna nu sunt supliniti si trebuie sa faca ore suplimentare, sau in alte cazuri isi iau concediu doar pe hartie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4832 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  Unde frate nu fac nimic? (Vineri, 13 mai 2016, 11:53)

  bancher [utilizator]

  Ori de cate ori ma duc la posta, stau la cozi infernale, pt ca nu sunt suficienti angajati: sunt 2 doamne care asuda la propriu la ghiseu preluand scrisori, pachete, colete, dand recipise, incasand bani pentru facturi sau rate la carduri de credit.... si ei spun ca sunt angajati care stau degeaba la propriu. Eu nu i-am vazut pe astia, si daca totusi exista, sigur au pile, asa ca nicio sansa sa ii dea afara. Tot pe cele 2 de la ghiseu le vor da afara, pe motiv de ineficienta.
  • +6 (8 voturi)    
   ar trebui demisi sefii multi si ineficienti. (Vineri, 13 mai 2016, 12:05)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Cred ca posta are cam multi sefi care sun la doi trei angajati ce sa faca. Ai dreptate, de cate ori ma duc acolo, abia fac fata angajatii.
   Aici se cam verifica poezia cu furnica care tinea in spate o armata de sefime bine si foarte bine platita.
   O stie toata lumea, este tragicomica:
   http://www.scorbaciufermecat.com/2009/10/furnicuta-cea-harnica.html
  • +11 (13 voturi)    
   Exact (Vineri, 13 mai 2016, 12:09)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Perfect de acord. Conditiile de lucru de la posta sint demne de evul mediu. In plus, e si prostia - la inceputului lunii vin tone de scrisori recomandate de la ANAF. Ei bine,
   a) niciodata postasul nu suna sa-ti aduca plicul, el doar iti lasa un aviz care pretinde ca pasamite nu te-a gasit la domiciiu (lucrez de acasa, sunt PFA, asa ca stiu cind suna si cind nu suna cineva la usa) - nu suna niciodata - de fiecare data ma duc eu la posta sa imi pierd vremea.
   b) Acolo plicurile NU sint ordonate alfabetic ci sint puse toate intr-o lada, la gramada. Sint sortare pe litere, da, dar in interiorul literei nu sint ordonate. De exemplu daca la litera P sint 200 de persoane, cautarea se face de fiecare data printre cele 200 de plicuri. Daca le-ar ordona, ar fi nevoie sa faca asta o singura data, si apoi ar merge repede. Dar nu se face asa... unde nu e minte, ce sa mai ceri ?
   c) totul se face manual - computerele sint acolo de forma. Se lucreaza in continuare cu niste catastife oribile demne de anul 1920.
   d) In fiecare luna stau in medie cam o ora la coada la fiecare recomandata de la ANAF.

   Posta Romana ar trebui sa dispara, in opinia mea. Merita.
 • -7 (13 voturi)    
  mda (Vineri, 13 mai 2016, 11:54)

  dum_i [utilizator]

  Doar in pielea unui "om inutil, care nu face mai nimic" sa nu fii.

  Totusi sunt concetateni de ai nostri, femei, batrani poate care pun o paine pe masa familiilor lor.

  Urat.
 • +6 (8 voturi)    
  Intrat rapid pe zona de curierat (Vineri, 13 mai 2016, 12:08)

  benicio [utilizator]

  In ultimii ani piata de curierat a duduit, marile companii anunta cresteri de la an la an, in baza cresterii comertului electronic. Oare o sa raspunda vreodata toti fostii manageri (privati sau nu) de faptul ca nu au luat masuri ca Posta Romana sa profite de reteaua nationala si sa intre masiv pe curierat?

  In Marea Britanie multe companii de curierat au intrat in colaps pentru ca nu au facut fata cresterii masive a comenzilor din online. Royal Mail, o companie veche de 600 de ani, e in top 10 curieri alaturi de giganti internationali. Compania e acum 100% privata, listata pe bursa londoneza si are o valoare de piata de 5 miliarde lire sterline si cifra de afaceri de peste 9 miliarde de lire.

  In Romania, Posta risca sa intre in colaps pentru ca nu a intrat pe o piata care e in continua crestere. Inca nu e tarziu sa faca investitii in software, in echipe de curieri, in masini de diverse dimensiuni, in depozite si logistica. Dar investitii pe bune, nu pe spaga. Totul e sa se vrea. Dar se vrea?
  • +6 (8 voturi)    
   Raspuns. (Vineri, 13 mai 2016, 12:16)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   Nu. Deocamdata inca e de muls si de furat. Dupa ce va ajunge in sapa de lemn..... nu va da faliment, ci va fi pusa pe perfuzii de la bugetul de stat. Si atunci se va fura in continuare.
  • +1 (1 vot)    
   are si Posta Romana servicii de curierat (Vineri, 13 mai 2016, 13:07)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   dar sunt slabe. Ieri am trimis un colet in tara, este vorba de un produs cumparat de pe internet si pe care l-am returnat. Produsul a venit cu FanCurier, si l-am trimis prin posta pt ca asa a cerut vanzatorul (vroia sa fie trimis la o casuta postala).
   Dupa coada de rigoare de la posta, doamnele de la ghiseu au masurat coletul si mi-au spus ca nu pot sa il trimita pt ca are 1m05cm, si posta trimite colete de maxim 1m lungime. Dupa suparari si rugaminti, au inchis ochii si l-au trimis asa, trecand pe pachet dimesniunea de 1m.
   Mi se pare aberant ca posta sa nu trimita colete mai mari de 1m lungime...
   • 0 (0 voturi)    
    De fapt, nu are (Vineri, 13 mai 2016, 14:50)

    benicio [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ce are acum Posta nu e curierat. Expeditorul nu trebuie sa mearga la ghiseu, ci sa vina curierul la el sa ridice coletul, iar destinatarul trebuie sa-l primeasca a doua sau a treia zi, acasa.

    Ca sa nu mai vorbim de transfer de bani, alta piata pe care Posta a intrat dard e fapt n-a intrat.
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 13 mai 2016, 12:18)

  andipetre [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   managementul resurselor (Marţi, 7 iunie 2016, 12:32)

   boycott [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Problema e că tocmai aceia nu pleacă, fiindcă sunt intangibili. Din cauza asta CNPR a ajuns pe pierderi: angajările s-au făcut numai pe ochi frumoși, posturile de conducere sunt ocupate de oamenii directorului (sau ai mai știu eu cui) aduși dinafară (cam cum sunt și tehnocrații ăștia din Guvern), în timp ce oamenii care au muncit în poștă sunt concediați. Incompetența directorului și a celor aduși de el în companie au condus la dezastrul pe care îl vedem. Mai bine s-r da pe el afară!
 • +4 (4 voturi)    
  Posta Romana in 2016 (Vineri, 13 mai 2016, 12:29)

  Coddy [utilizator]

  In Anul Domnului 2016 daca trebuie sa ridici un colet/plic (nu conteaza), tanti de la posta se uita intr-un registru (ochiometric), dand paginile frenetic. Ce sa mai zic daca trebuie sa caute in niste cutii sau sertare...

  Nu au un minim de sistem informatic capabil sa serveasca un serviciu postal. E groaznic! Nu cred ca cineva mai foloseste Posta Romana din propria vointa. Am pierdut gramada de avize si corespondenta, n-am idee de ce, dar in casuta postala nu a ajuns nimic.

  Chiar daca pe plic sau colet e trecut numarul de telefon, nimeni nu suna vreodata.
  • +4 (4 voturi)    
   Exact asa (Vineri, 13 mai 2016, 13:53)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Coddy

   In plus, am avut multe probleme cu cumparaturile de la Amazon daca nu am platit trimitere express (deci daca a venit cu posta, si nu cu curierul). Pur si simplu coletele NU AU AJUNS. Am avut tracking pana la granita, si dupa aia, pauza. Nu au ajuns, si gata. Apoi mie mi-e rusine sa ma cert cu Amazon-ul care imi arata, pe buna dreptate, ca ei au trimis coletul, si ca au acte de la posta americana sa o dovedeasca, dar ca dupa ce au dat coletul postei romane nu mai au cum sa verifice.
   • +3 (3 voturi)    
    Tracking number (Vineri, 13 mai 2016, 15:32)

    Coddy [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

    E adevarat. Daca nu ma insel, Posta Romana suporta tracking numbers doar intr-un singur format: cel de 13 caractere. Oricel altceva, odata ajuns in Romania se pierde, ca intr-o gaura neagra. Daca ai noroc, primesti aviz acasa si il ridici. Daca nu, poate are expeditorul noroc sa se trimita coletul sau scrisoarea inapoi. Al treilea caz e cand ceva angajat de la Posta Romana are noroc ca a mai primit un "cadou".
 • +6 (6 voturi)    
  dinozauri (Vineri, 13 mai 2016, 12:43)

  muciflenduri [utilizator]

  Posta trebuie inchisa, iar dinozaurii de acolo sa isi gaseasca loc de munca unde cunostintele lor sunt necesare.
  De cate ori ajung la posta am senzatia ca oamenii respectivi asteapta cu nerabdare pensia, indiferent de varsta pe care o au.
  Ca sa primesti pachete externe, posta vamala trimite o notificare (probabil o scrisoare) postei de cartier, care teoretic trimite un agarici sa ma anunte.
  Nu doar ca nu se deranjeaza vreodata sa urce, dar uneori se pare ca nu se deranjeaza nici sa puna acel aviz in cutia postala.
  Nu o data a trebuit sa platesc penalitati pentru ca am ridicat cu intarziere pachetul despre care nu stiam ca a ajuns. Mi s-a sugerat sa il trag de urechi pe postasul de cartier.
  Daca insa mergi la 'vama' sa intrebi daca ai un pachet, nu au nicio metoda pentru a verifica asta. Daca nu ai acel aviz 'nu existi'.
  In epoca internetului si a telefoniei mobile, posta romana lucreaza cu trepadusi ce se deplaseaza per pedes, pentru a lasa o hartie nenorocita (sau nu).
  Ce email, ce sms, ce cautare intr-o baza de date? Si vor si mariri de salarii, pentru ca duc mai departe traditia ineficientei comuniste.
 • -1 (5 voturi)    
  oameni inutili... (Vineri, 13 mai 2016, 12:49)

  demaGOGU [utilizator]

  ...discurs la limita fascismului si eugeniei, se sesizeaza cineva?
  • -2 (4 voturi)    
   aparent (Vineri, 13 mai 2016, 13:40)

   dum_i [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   aparent da, cititorii HN se grabesc sa dea minus unora ca mine sau ca tine. Ca deh, sunt de "dreapta". Aia extrema.
  • +2 (4 voturi)    
   Goguta ! (Vineri, 13 mai 2016, 13:55)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Inutili in contextul intreprinderii sus-mentionate.

   Amice Gogu, spune cinstit, nu-i asa ca ai picat toate examenele la limba romana, proba de intelegere a textului ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by