SIUI: Cum este posibil sa se ajunga la un prejudiciu de 16,8 milioane euro intr-un sistem IT supravegheat cibernetic de SRI si interconectat de STS?

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 23 mai 2016, 19:17 Economie | Telecom


Cine a realizat SIUI
Foto: Captura CNAS
Filiala din Romania a gigantului american Hewlett-Packard (HP) este urmarita penal de catre DNA pentru complicitate la abuz in serviciu si un prejudiciu de peste 16,8 milioane euro pentru ca ar fi vandut catre CNAS, la preturi supraevaluate, servicii de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor (ERP). Ce nu spune comunicatul DNA este ca de realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consortiu si furnizorul hardware), impreuna cu Siveco (dezvoltatorul soft si al sistemului ERP), iar STS a asigurat comunicatiile speciale. Mai mult, SRI asigura securitatea cibernetica. In aceste conditii, apare firesc intrebarea - cum este posibil sa se ajunga la un asemenea prejudiciu?

Potrivit procurorilor DNA, "in perioada 2007-2009, intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si HP Romania S.R.L au fost incheiate mai multe acte aditionale la un contract de informatizare a institutiei, prin care au fost achizitionate servicii suplimentare de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor (ERP) la preturi supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om in cazul a doua dintre actele aditionale acte si de 760/zi-om, in cazul unui alt act aditional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar".

Procurorii mai sustin ca "aceste servicii au fost subcontractate ulterior de HP pana la prestatorii directi, la preturi din ce in ce mai mici, astfel incat pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au incasat cel mult 200 de euro/zi-om.  

Se estimeaza ca, prin contractarea, presupus nelegala, a serviciilor aditionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentand diferenta intre valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMANIA SRL si costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost platiti de CNAS in mod nelegal".

 • CNAS: La realizarea SIUI participa un consortiu format din: HP, Siveco si STS/SRI asigura securitatea cibernetica

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) asigura la nivel national decontarea serviciilor raportate de furnizorii de servicii medico-farmaceutice.

Pe site-ul CNAS gasim urmatoarea precizare legata de SIUI:

La realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat lucreaza un consortiu format din:
 • Hewlett-Packard (HP) in calitate de integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica
 • Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS) pentru servicii de telecomunicatii
 • SIVECO Romania care asigura proiectarea, dezvoltarea si instalarea aplicatiilor informatice

In plus, pe site-ul Siveco Romania se precizeaza urmatoarele despre SIUI:

La realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat lucreaza un consortiu format din:
 • Hewlett-Packard in calitate de integrator de sistem si furnizor de infrastructura informatica - asigura infrastructura hardware la nivel national si international, livrata si functionala pentru 42 de locatii
 • SIVECO Romania asigura proiectarea, dezvoltarea si implementarea celor 28 de aplicatii SIUI  - Sistemul ERP - SIVECO Applications se afla in productie in majoritatea locatiilor judetene si asigura suportul informatic pentru eficientizarea si controlul activitatilor
 • Serviciul de Transmisiuni Speciale, furnizor al serviciilor de telecomunicatii la nivel national - Asigura Infrastructura WAN operationala pentru 42 locatii.

Mai mult, intr-un interviu realizat de HotNews.ro in luna ianuarie 2015 cu Vasile Ciurchea, la acel moment presedinte CNAS, si respectiv cu Mihai Bejat, director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor,  si care acum sunt urmariti penal in acest dosar, se preciza si rolul STS si al SRI in buna functionare a acestui sistem.

Din pasajele din interviu pe care le redam mai jos, reiese ca toate datele care circula prin SIUI sunt stocate intr-un centru de date al STS si totul trece prin reteaua privata si securizata a STS. De asemenea, de securitatea cibernetica a SIUI se ocupa SRI.

In aceste conditii se naste firesc intrebarea: cum este posibil sa se ajunga la un asemenea prejudiciu?

 • Cine sunt directorii CNAS urmariti penal in dosarul DNA:
VASILE CIURCHEA, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009,  
VALERIU SIMION, vicepresedinte al CNAS la data faptelor ,  
LEANA STOEA, director general adjunct al CNAS la data faptelor,  
MIHAI BEJAT, director la Directia Tehnologia Informatiei din cadrul CNAS la data faptelor,  
OVIDIU MUNTEANU, director la Directia Juridic si Contencios din cadrul director la Directia Juridic si Contencios din cadrul CNAS la data faptelor,

toti cei anterior mentionati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata

IRINEL POPESCU, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009  
CONSTANTIN MARIA MIHAELA, director general adjunct  
MEDVES ISTVAN LUCIAN, director la Directia Tehnologia Informatiei  
MIHAI LILIANA MARIA, director la Directia Juridic, Contencios si Acorduri Internationale toti cei anterior mentionati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

 • Actionarii HP Romania SRL sunt:
HEWLETT - PACKARD CENTRAL EASTERN EUROPEAN HOLDING GMBH (sediu social in Austria, 1120 VIENA,  WIENERBERGSTRASSE, Nr. 41), cu 99.91% din actiuni, si
HEWLETT PACKARD GOUDA B.V. (sediu social in Olanda, 1187XR AMSTELVEEN,  STARTBAAN 16), cu 0.09% din actiuni.

Redam mai jos pasaje din acest interviul HotNews.ro din luna ianuarie 2015 pe tema SIUI:


 • V.M.: Dar cine anume concret are cel mai mare nivel de acces in SIUI?
Vasile Ciurchea: Exista un director al Directiei Sisteme Informatice din Casa Nationala de Sanatate care are acces si doar el da accesul celor de la control sau de la audit care au nevoie de date din SIUI.
 • V.M.: Cum il cheama?
Vasile Ciurchea: Mihai Bejat.

 • V.M.: El devine asadar unul din cei mai puternici oameni din sistemul medical romanesc.
Vasile Ciurchea: Este un om extrem de serios si dedicat meseriei. Viseaza doar IT, nu stie sa interpreteze informatie medicala.

 • V.M.: Toate aceste date existente in sistem vor fi transparente? Vor putea fi cerute pe baza legii 544? De pilda voi putea solicita numarul retetelor prescrise in judetul Dolj pentru cutare medicament compensat?
Vasile Ciurchea: ...... Cate retete s-au scris in judet se pot cere, dar nu stiu daca si pentru fiecare medicament in parte. Nu cred. Este o informatie pe care daca am da-o vom ajuta concurenta acelui medicament. S-au scris o mie de retete, dar ei stiu sigur ca au vandut 200, deci e clar ca 800 a vandut concurenta.

 • V.M.: Unde vor fi stocate datele din dosarele electronice de sanatate? Pe ce server?
Vasile Ciurchea: Pe serverul Casei.

 • V.M.: Securitatea acestui server e asigurata de cine?
Vasile Ciurchea: De organele abilitate.

 • V.M.: Mai concret?
Vasile Ciurchea: STS. SRI. Oricine incearca sa patrunda in sistem se vede si stim sigur cine este. Reteaua de transmitere a datelor e securizata. Ca sa te loghezi la dosarul unui pacient trebuie sa ai datele. Daca nu am datele dumneavoastra, nu ma pot loga la dosarul dumneavoastra.

 • V.M.: STS si SRI vor putea avea acces in sistem oricand fara nicio aprobare prealabila a Casei?
Vasile Ciurchea: SRI si STS nu cred ca au nevoie de o aprobare prealabila a Casei. Dar un angajat al SRI-ului sau al STS-ului nu poate intra in dosarul dumneavoastra. Ei au grija ca aceste date sa nu poata fi accesate de oricine, astfel ca un utilizator mai priceput de calculator sa nu poata ajunge in el. Ei sunt paznicii, pastratorii datelor din sistem.

 • V.M.: Iar domnul Mihai Bejat este cel care are acces la tot?
Vasile Ciurchea: Da, el are acces. Dar are nevoie de niste date ca sa se duca tintit in dosarul dumneavoastra. Mai mult, nu este medic. Pentru el datele scrise in dosar nu inseamna nimic.

 • V.M.: Nu vi se pare ciudat ca un sistem construit sa starpeasca frauda din sistemul medical a fost in buna parte dezvoltat de o companie al carei director este anchetat pentru frauda?
Vasile Ciurchea: Mi-e greu sa spun daca e ciudat sau nu. Ele sunt companiile care au castigat licitatiile si, odata castigata licitatia trebuia sa mergi mai departe. Nu as face un comentariu pentru ca nu ma pricep la acest aspect. Dar cand cineva castiga licitatia si nu semnezi contractul cu el, e deja o problema penala a ta.

Compania HP, cu subcontractant Siveco, s-a ocupat de SIUI si contractul este in derulare in faza de operare pana in 2021. Prescriptia electronica a fost integrata tot de HP, cu dezvoltator de soft tot Siveco. Pentru dosarul electronic de sanatate integratorul a fost UTI. Super-userul sistemului, Mihai Bejat, raspunde intrebarilor legate de securitatea SIUI.

 • V.M.: Unde sunt stocate fizic toate aceste date?
Mihai Bejat: Datele stau pe o ferma de servere, intr-o singura locatie STS. Exista un data-center nou construit de STS si pus la dispozitia mai multor institutii publice. Locul e in Bucuresti, la Ciurel, langa Semanatoarea. Singurul transportator de date pentru noi tot STS-ul este si totul merge pe reteaua privata a STS-ului. Dumneavoastra veniti via Internet si cand mergeti din http in https, asta inseamna secure, va routeaza catre reteaua STS. Acolo nivelul de securitate este asigurat de STS si e cam greu sa treaca cineva de el.

 • V.M.: Cine sunt oamenii care au cel mai mare nivel de acces in SIUI? Am inteles ca unul dintre ei sunteti dumneavoastra.
Mihai Bejat: Depinde de nivel. La nivel de end-user, SIUI, reteta electronica, dosar electronic si cardul de sanatate, sunt doua categorii de utilizatori finali. Categoria interna, adica functionarii anagajati ai sistemului in casele de sanatate. Si furnizorii de servicii medicale si farmaceutice care au contract cu acest sistem. Dar daca discutam de nivelul de acces direct asupra datelor, atunci da, singurul loc de unde se poate accesa este biroul unde imi desfasor eu activitatea. Acesta este declarat ca incapere de securitate cu nivelele de securitate impuse de structurile de securitate ale statului. Din biroul presedintelui CNAS nu poti avea acest acces direct.

 • V.M.: Dar din birourile STS-ului poate fi accesat?
Mihai Bejat: Nu, nu exista asa ceva. Prin contract si verificabil, STS-ul are dreptul de a asigura doar curentul, climatizarea si monitorizarea video de acces in centrul de date. In rest nu au acces la nimic.

 • V.M.: Si SRI-ul?
Mihai Bejat: SRI-ul, prin proiectul CyberInt, ne asigura componenta aceasta ca daca exista o vulnerabilitate din exterior pe alte mijloace decat platforma informatica, via internet, de exemplu pe pagina web a Casei, sau pe serverul de mail al Casei, atunci ne avertizeaza. Ei nu vad datele.

 • V.M.: Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, tocmai a spus ca SRI-ul si STS-ul sunt paznicii sistemului...
Mihai Bejat: Da, da. SRI-ul se uita via internet, iar STS-ul ne asigura transportul de date pe retele criptate. De la noi de aici, din sediul central al CNAS, pana la Ciurel exista o ¬sarma¬, o fibra optica pentru a asigura transportul de date pentru end-user intre CNAS si servere. Iar de la Ciurel catre casele judetene de sanatate informatiile ajung prin retelele private ale STS-ului pana la oficiile judetene ale STS-ului. De la acele oficii judetene STS pana la Casa Judeteana exista o legatura stransa, privata, pe care nu o poate vedea nimeni.

 • V.M.: Si pe dumneavoastra cine va verifica?
Mihai Bejat: Oricand suntem supusi controlului organelor statului, Curtea de Conturi, Autoritatea privind datele cu caracter personal, SRI.

Nota:
HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atat din partea HP cat si Siveco in legatura cu aceste acuzatii si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi. Oficialii STS contactati de HotNews.ro nu au dorit sa comenteze.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18031 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  :) (Luni, 23 mai 2016, 19:22)

  Xorciser [utilizator]

  Intrebarea este retorica, nu?
  • +3 (3 voturi)    
   Deocamdata... (Luni, 23 mai 2016, 22:42)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Da, fara indoiala... :)

   Nestiute sunt caile domnilor...
 • +5 (7 voturi)    
  Ghitza vegheaza la portitza SRIul (Luni, 23 mai 2016, 19:48)

  Plagarus [utilizator]

  Intrebati-l pe secretarul Comisiei de Control SRI,penalul "ales "
 • +1 (13 voturi)    
  Aberatii impotriva libertatii economice (Luni, 23 mai 2016, 20:05)

  MorticiaDi Medici [anonim]

  Pare o aberatie. Am mai vazut aberatii similare venite din partea unora care nu par sa stie ce este o economie libera. Nu exista conceptul de "suprapret" intr-o economie libera.

  In afara de cazul in care se specifica in mod clar ca nu se accepta subcontractanti, furnizorul este liber sa apeleze la subcontractare. Nu poate veni statul sa spuna la ce pret si ce adaos trebuie sa lucreze furnizorul.

  Licitatiile se castiga pe valoarea finala (se vor servicii la cheie in general) si asta se si specifica in CS. Pe logica acestor dubiosi sa inteleg ca daca furnizorul face o eroare si il costa mai mult subcontractantii decat a prevazut in oferta, beneficiarul este dispus sa dea bani in plus sau ce?!

  Listele detaliate de servicii/materiale si preturi aferente se specifica pentru:
  1. in cazul in care beneficiarul nu a cerut un serviciu/echipament semnificativ acestea sa nu-i fie imputabile furnizorului. Sau daca furnizorul nu preda ceea ce se specifica, sa-i fie imputabile.
  2. In cazul in care exista litigii legate de o parte din contract preturile respective sunt importante pentru raspunderea asumata in bani (liability). Adica nu a prestat furnizorul serviciile solicitate (din varii motive), beneficiarul poate solicita restituirea sumei si sa angajeze pe altcineva sa-i presteze serviciile.

  Nu este obligat furnizorul sa presteze si sa furnizeze nimic la pret de cost. Se presupune ca tu apelezi la know-how si garantia pe care respectivul furnizor le prezinta. Nu-ti convine pretul, nu ai decat sa te ocupi singur de asa ceva.

  In rest, furnizorul plateste impozite si taxe. Stabilirea pretului ii apartine in totalitate si foarte multi furnizori sofisticati au diverse pachete de pret: pot veni cu pret foarte mic pe o categorie de echipamente si sa compenseze cu preturi mai ridicate la altele sau la servicii: asta este jocul economic.
  • +5 (7 voturi)    
   Morticia dear... (Luni, 23 mai 2016, 23:16)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui MorticiaDi Medici

   Libertatea economica pe care o clamezi exista in cadrul unor legi. Fii sigura ca pe legi se bazeaza ancheta si nu pe ura impotriva libertatii economice.
  • +2 (2 voturi)    
   aparent corect (Marţi, 24 mai 2016, 9:47)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui MorticiaDi Medici

   Este corect pana la un punct ce spui doar ca.. se pare ca s-au achizitionat servicii suplimentare , altele decat cele din contractul castigat prin licitatie pentru pretul X.
   Aici este partea penala, practic HP si-a acordat singura(sau in intelegere cu beneficiarul) niste servicii pentru care au pus ce pret au dorit .
   Servicii care costau de 4 ori mai putin pe piata.
 • +6 (12 voturi)    
  Cum este posibil, LOL (Luni, 23 mai 2016, 20:17)

  Ricochet [utilizator]

  Cum este posibil ca oameni intregi la minte sa nu inteleaga ca 16 milioane de euro ar fi trebuit sa insemne plata pentru toate sistemele informatice ale statului din ultimii zece ani si urmatorii zece, si nu doar prapaditul ala handicapat de SIUI?
  • +7 (7 voturi)    
   Care 16 milioane (Luni, 23 mai 2016, 22:26)

   CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   Ca implementarea a fost aproape 200 mil euro.

   Costurile informatizării sistemului:
   SIUI aproape 124 de milioane de euro
   Sistemul rețetei electronice aproximativ 10,66 de milioane de euro
   Sistemul cardului electronic de sănătate a costat 19,47 de milioane de euro
   Sistemul dosarului electronic de sănătate 29,41 de milioane de euro.

   Si desi au dat atatia bani tot au fost o groaza de probleme. Cine lucreaza la privat si vede sumele astea se ingrozeste.
  • -1 (1 vot)    
   Este posibil (Marţi, 24 mai 2016, 9:54)

   IonFromRaion [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   Tu crezi ca infrastructura IT a unui stat se compara cu laboratorul tau de la scoala?

   Sau ca pretul reflecta doar calculatoare si imprimante?

   La un sistem IT de asemenea magnitudine, costul hardware + licente reprezinta maxim 40% din pretul final. Restul reprezinta implementare.
 • +4 (4 voturi)    
  simplu (Luni, 23 mai 2016, 20:24)

  IancuJianu [utilizator]

  prea multe "servicii", cu prea multi oameni ce trag prea multe sfori in interes personal.
 • +3 (3 voturi)    
  Simplu (Luni, 23 mai 2016, 20:41)

  Carcalete [utilizator]

  Follow the money .
  Reprezinta fix parandaratul impartit in diverse cote.
 • +2 (4 voturi)    
  16.8 milioane? La Pavaleanu a fost 35 de milioane, (Luni, 23 mai 2016, 20:46)

  emil bobu [utilizator]

  deci... slab HP, foarte slab! V-ati multumit cu putin!
 • +14 (14 voturi)    
  In statul mafiot roman e posibil. (Luni, 23 mai 2016, 20:48)

  yellowdog [utilizator]

  Intr-un stat cu un dispret profund fata de proprii cetateni intrebarea nu isi are rostul, sau vreti sa ne amagim ca traim intr-un stat de drept?
 • +5 (5 voturi)    
  simplu (Luni, 23 mai 2016, 20:50)

  manoman [utilizator]

  lupu' paznic la oi
  .
 • +8 (8 voturi)    
  Pe asta sau bazat și hoții ! (Luni, 23 mai 2016, 20:51)

  asavreau [utilizator]

  Au crezut că dacă sistemul este sub supraveghere SRI și STS nimeni nu va verifica.Ghinion.Sa verificat.Din câte hoții sunt în sănătate nu mai am încredere că va exista un medic cinstit și când văd medici candidând la primării,îl văd ca pe un viitor pușcăriaș.Sunt și medici cinstiți dar borfașii i-au dovedit ca opinie nefavorabilă.Trebuie ca medicii cinstiți să-și izoleze borfașii,să-i excludă din sistem,altfel acuzele se vor abate și asupra lor.Medicii sunt plătiți din banii noștri să ne asigure o viață sănătoasă.Mulți,puțini,sunt banii noștri și medicii au obligația asta.Fără să fure.
  • 0 (2 voturi)    
   si hotii care nu sunt doctori?! (Luni, 23 mai 2016, 22:16)

   Pepelea [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Sunt si medici corupti, sunt si medici cinstiti. Se vorbeste mult despre primii si putin despre ultimii. Mai ciudat e de ce nu vorbeste nimeni despre cei care trag de cele mai multe ori sforile si fac afacerile in sistem, cei care il conduc. De multe ori aceia nici macar nu sunt medici, sau sunt medici „nepracticanti”, care nu au consultat pacienti decat in facultate, nu si dupa. Dintre acesti „nepracticanti” se selecteaza, de asemenea, o parte care sunt corupti. Medicina e doar un pretext pentru ei. Coruptia lor e dusa la nivel de sistem, nu doar de individ, fiindca ei conduc sistemul. Si acea coruptie de sistem are consecintele de masa cu care ne confruntam.
 • 0 (4 voturi)    
  Adica?! (Luni, 23 mai 2016, 20:55)

  Stef_and [utilizator]

  S-a tampit DNA-ul!
  Ataca SRI-ul!
  Acum e acum?!
  HEXIPHARMA si Condrea vor deveni mici probleme?!������
 • +5 (5 voturi)    
  Pe bune?! (Luni, 23 mai 2016, 20:56)

  adriann_l [utilizator]

  Nici nu ne putem imagina cum... :)))
 • +9 (9 voturi)    
  Abrupt si primitiv (Luni, 23 mai 2016, 20:58)

  Andrei.Ohha [utilizator]

  Oamenii astia au o privire abrupta si primitiva despre securitatea sistemelor informatice. Mi-a placut partea cu sistemul foarte sigur, daca ai datele utilizatorului poti sa intri in sistem iar altfel nu poti. Vai mie, vai tie, vai noua!
  • 0 (0 voturi)    
   nu (Luni, 23 mai 2016, 22:01)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Andrei.Ohha

   Cu siguranță nu este primitiv.

   Medicii pot accesa sistemul doar cu certificatul înregistrat la CNAS. Cam același nivel mi-l închipui și pentru angajații de la Case.
   Faptul că un angajat are access mă îngrijorează doar prin faptul că mai pleacă omul în concediu. Ar trebui să fie 2 sau chiar 3 la acel nivel.
 • -3 (7 voturi)    
  STS si SRI (Luni, 23 mai 2016, 21:08)

  Rares101 [utilizator]

  Nu sunt pe post de Curtea de Conturi. Si care e de fapt acuzatia in cazul asta?
  Ca HP a subcontractat pentru un pret de 4 ori mai mic, si ca restul i-a bagat in buzunar? Pai asa face orice general contractor, difera doar coeficientul de multiplicare. Sunt curios cum se va dovedi ca e vorba de abuz in serviciu si fapte penale, pentru ca pentru asta procurorii trebuie sa demonstreze ca competitorii HP la licitatie s-au dat loviti, sau caietul de sarcini a avut conditii artificiale, deci intr-un cuvant s-a masluit licitatia. Iar asta e o alta discutie intru totul...
 • +3 (3 voturi)    
  foarte simplu (Luni, 23 mai 2016, 21:51)

  goto [utilizator]

  SRI si STS se ocupa din oficiu de asigurarea securitatii pentru ca asa sunt legile, indiferent de vine ar fi castigat acest contract sau alte contracte care presupun comunicatii si interconectari ale bazelor de date ale statului. aceste institutii nu au participat in alt fel la acest contract, la licitatie sau la alte intelegeri/negocieri financiare intre stat si hp.
  si dupa cum stie toata lumea, politicienii nostrii au facut legile in asa fel incat SRI si STS sa nu mai poata face mare lucru. nu mai pot face interceptari, investigatii sau anchete in aceste domenii.
 • -1 (7 voturi)    
  Asta-i culmea! (Luni, 23 mai 2016, 22:58)

  CezarN [utilizator]

  DNA se ocupa si cu stabilirea preturilor "corecte". Pai, asta ar insemna ca orice furnizor de consultanta sa intrebe DNA-ul inainte de a pune preturile in oferta. :))
  Aaa, daca HP a dat spaga, direct sau indirect, sa plateasca, mai bine-zis anumiti oameni din HP, insa sa acuzi o companie ca a cerut preturi mari, este absurd. Asta daca nu cumva vrei sa o speli, sa o acuzi de ceva despre care stii ca va fi respins de orice judecator ca nefondat.

  Asa se intampla cand se angajeaza tot felul de incompetenti la stat(manageri si executanti):statul este o victima sigura, iar in fata multinationalelor gen HP, Oracle, Microsoft chiar nu are nicio sansa. Chiar cinstit sa fie, cumm sa negocieze un absolvent de la Spiru cu unul de la London School of Economics cand acesta din urma mai are si un pseudomonopol de partea sa?

  Mult mai bine ar fi ca statul, stiind ca are manageri si negociatori prosti, sa dea o lege prin care sa interzica multinationalelor sa furnizeze statului un serviciu sau un produs la un pret mai mare decat cel mai MIC pret la care l-a furnizat, in tara, in mediul privat. Asa, statul ar putea profita de inteligenta si knowhow-ul chiar din marile corporatii prezente in Romania. De exemplu: vreau licente de Windows. Care este cel mai mic pret la care s-au vandut in mediul privat in Romania? Pai, ala sa fie pretul maxim la care se vinde la stat.
  Mai simplu de atat nu se poate!
  • +1 (1 vot)    
   corect (Marţi, 24 mai 2016, 23:14)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   inteleg ca e dubioasa partea in care s-a dat contractul fara licitatie, prin negociere directa, dar nu cred ca exista vreo firma dispusa sa incaseze 250-300 de euro/zi si sa plateasca angajatul cu 200/zi. in primul rand ca angajatul este platit si atunci cand nu apare pe factura clientului. trebuie sa fii extrem de optimist daca estimezi ca va lucra la client 60% din timp.
   apoi mai ai si niste costuri aditionale - birouri, laptopuri, masini etc. daca ii mai trimiti si la niste cursuri, deja esti falimentar. nici nu mai vorbim de salarii pentru personal auxiliar - management, vanzari etc.
   750 de euro/zi pare mult, dar toate companiile mari de consultanta au cam aceleasi tarife in Bucuresti.
 • -1 (3 voturi)    
  Simplu (Marţi, 24 mai 2016, 0:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ROMAINA= stat securisto mafiot jefuit, furat, corupt, cu o justitie care e diar la tv.Progeniturle si clietela fostei Scuritati cintunua sa fure cum vor muschii lor.
 • 0 (6 voturi)    
  200 euro pe ora pret real? Ceva nu e in regula. (Marţi, 24 mai 2016, 6:51)

  dinica [utilizator]

  Se pare ca toata lumea a umflat costurile.
  Cred ca nici cei de la Siveco sau HP n-au asemenea costuri.
  Pana la urma in lumina traditiei, vom afla ca "specialistii" erau simpli ingineri IT. Poate au fost platiti cu 10-15 euro pe ora. Nu au cum sa plateasca mai mult niste romani care fac niste servicii. Hai, niste servicii hoteliere de 30 de euro la 8 ore. Ajungem la 20-25 euro pe ora.
  Cred ca toate verigile lantului au umflat preturile.
  Unde s-a rupt iubirea, vom vedea la ancheta.
  Sigur ca si cei care au primit 200 de euro la costuri romanesti de 20 de euro stiau ca ceva nu e in regula. Cum s-ar zice de la vladica la opinca la borcanul cu miere.
  Lacomia, bat-o vina!
  Eu zic ca toata increngatura de firme e vinovata.
  • +2 (2 voturi)    
   pe zi (Marţi, 24 mai 2016, 8:57)

   alex123 [utilizator] i-a raspuns lui dinica

   200 de euro pe zi, nu pe ora.
  • +3 (3 voturi)    
   tot calculut tau cade (Marţi, 24 mai 2016, 9:55)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui dinica

   din simplul motiv ca e vorba de 200 euro/ZI/om si nu pe ORA :)
   iar 200 euro/zi/om este cam ceea ce se cheama pretul corect in IT, in fond.
   ca de aici s-a ajuns la 800 euro/zi/om este o alta discutie, dar si aici ar trebui specificat clar daca este vorba de pretul pentru specialistii proprii ai HP implicati sau este generalizat pentru toti subcontractorii.
  • +3 (3 voturi)    
   800 EUR/zi (Marţi, 24 mai 2016, 9:59)

   IonFromRaion [utilizator] i-a raspuns lui dinica

   800 EUR/zi/om este un pret normal in lumea civilizata pentru un specialist.. Din astia, el primeste cam 400, dupa taxe, ramane cu 300.

   Deinmultit cu 20 zile pe luna, iese undeva la 6000 EUR pe luna castiga un specialist.

   Ti se pare mult?

   Mie nu.
   • -3 (3 voturi)    
    Calcul gresit (Marţi, 24 mai 2016, 11:05)

    Celbland [utilizator] i-a raspuns lui IonFromRaion

    Nu au lucrat specialistii HP si nici ai Siveco, ci a altor firme IT subcontractate, iar persoanele respective primeau 300-400 euro/luna.
    • +2 (2 voturi)    
     nope (Marţi, 24 mai 2016, 11:37)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

     De 3-400 de euro pe lună poți să pretinzi eventual să știe să dea cu mătura sau să întindă (prost) un cablu.
 • 0 (2 voturi)    
  Jaful (Marţi, 24 mai 2016, 11:03)

  Celbland [utilizator]

  DNA a fost sesizata din 2012, insa abia acum s-a trezit (sa fie coincidenta cu Hexi Pharma?), iar cercetarea penala va dura vreo 4-5 ani, plus vreo 2-3 ani de proces.

  In comunicat apare se spune ca prestatorii primesu pana in 200 euro/zi. Realitatea este ca CNAS platea 804 sau 760 euro/zi catre HP care platea 500 euro/zi catre Siveco, iar aceasta platea prestatorii reali (31 firme de IT romanesti) cu 70-100 euro/zi, adica cei care prestau in realitate serviciile, primeau 9% din bani, restul era profit HP (nu facea nimic, decat sa transfere banii) sau Siveco, transformat partial in spagi grase.

  Se pare ca doar Asesoft a lui Sebastian Ghita primea 200 euro/zi, ceilalti doar 70 euro/zi.

  Prejudiciul total este insa mult mai mare, peste 100 milioane euro, deoarece au fost cumparate echipamente, care n-au fost folosite, iar totalul serviciilor a fost de peste 84.000 zile-om. DNA a luat in calcul doar jaful din 2007-2009.

  Au mai furat in 2020 cca 38 milioane euro, cu Lucian Duță la CNAS (omul lui Băsescu), pasamite pentru o noua versiune SIUI (prima, din 2008, nu functionase nicio ora), din care 16 milioane euro au fost "servicii" facute de Siveco intr-o luna si jumatate, adica ar fi lucrat vreo 3.000 de IT-isti. Minciuni si furt pe fata.

  Despre asta DNA nu pomeneste, deocamdata, fiind afacerea lui Băsescu prin Lucian Duță.

  Problema cea mai mare este ca Siveco si HP au livrat niste gunoaie catre CNAS, la pret de diamante.
 • 0 (0 voturi)    
  stire de rahat (Marţi, 24 mai 2016, 16:21)

  Antonio Banderas [anonim]

  "Filiala din Romania a gigantului american Hewlett-Packard (HP) este urmarita penal de catre DNA pentru complicitate la abuz in serviciu si un prejudiciu de peste 16,8 milioane euro pentru ca ar fi vandut catre CNAS, la preturi supraevaluate, servicii de asistenta tehnica si instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si pentru softul care asigura planificarea resurselor (ERP)" Ce treaba are aici SRI care asigura securitatea cibernetica iar STS este furnizor al serviciilor de telecomunicatii la nivel national - Asigura Infrastructura WAN operationala pentru 42 locatii. ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by