Sistemul cardului national de sanatate a devenit din nou indisponibil marti, incepand cu ora 08:30, datorita unor probleme tehnice, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Amintim ca acest sistem a ramas fara suport tehnic de la sfarsitul anului trecut, in urma esecului unei licitatii demarate in vara anului trecut. Casa a demarat in luna martie din acest an o noua licitatie de peste 18,8 milioane lei pentru servicii de mentenanta la acest sistem si datele din SEAP arata ca au fost trei ofertanti printre care Teamnet International, fosta firma fondata de catre deputatul Sebastian Ghita, si HP in asociere cu Siveco si alte firme.

cardul de sanatate blocat din nouFoto: Captura CNAS

Anuntul facut marti, 24 mai, de CNAS:

  • "Astazi 24.05.2016 incepand cu ora 08:30 sistemul informatic al cardului national de asigurari de sanatate este indisponibil datorita unor probleme tehnice. Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.
  • Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora, conform prevederilor legale in vigoare".

UPDATECNAS a anuntat ca 'echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata azi 24.05.2016 ora 8:30 cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card. Incepand cu ora 13:30 platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati'.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a demarat in luna martie din acest an o licitatie pentru achizitia de servicii de Help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate, contract in valoare estimata fara TVA de peste 18,8 milioane de lei. Contractul va fi finantat din fonduri bugetare si va fi incheiat pe o perioada de 3 ani.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost 9 mai 2016. In aceeasi zi era planificata si sedinta de deschidere a ofertelor. In Sistemul Electronic de achizitii Publice (SEAP) nu a fost afisat inca un castigator pentru aceasta licitatie, insa datele arata ca spre deosebire de licitatia de anul trecut cand CNAS nu a primit nicio oferta, de aceasta data Casa a primit trei oferte, respectiv:

  • 1. Asocierea formata din firmele: SC IT Capital management (lider de asociere), impreuna cu SC Revitalco Management & Consulting, SC Essential Technologies, SC Convex Network si SC Infrasoft
  • 2. SC Teamnet International
  • 3. SC Hewlett-Packard (Romania) SRL, avand ca subcontractanti pe: SC Siveco Romania, SC Quantrio Consulting, SC Provus Service Provider, SC S&T Romania si SC Euroanswer

Sistemul de card - CEAS a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

Una dintre explicatiile deselor probleme cu acest sistem IT este si faptul CNAS a ramas de cateva luni fara servicii de mentenanta la acest sistem informatic.

In luna ianuarie din acest an, Vasile Ciurchea (care era la acel moment presedinte al CNAS si a demisionat saptamana trecuta, iar acum este urmarit penal de catre DNA) a declarat pentru Digi 24:

  • "Am declansat o procedura de achizitie, in vara anului trecut, nu s-a prezentat nimeni si probabil ca maine sau poimaine vom lansa din nou licitatia pentru sistemul de mentenanta".

CNAS cauta mentenanta si suport si pentru Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS): Teamnet si HP, printre ofertanti

Separat de licitatia pentru servicii de mentenanta si suport la sistemul cardului de sanatate, CNAS a mai lansat in luna martie o licitatie de peste 8,3 milioane lei fara TVA pentru contractarea pe 3 ani a serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), care permite printre altele verificarea calitatii de asigurat a unei persoane.

Nici pentru acest contract nu a fost publicat un castigator in SEAP, insa datele arata ca CNAS a primit tot trei oferte din partea urmatoarelor firme:

  • 1. Asocierea formata din SC Master Technology Systems (lider de asociere), SC European Funds Invest (asociat - avand ca subcontractant pe Insoft Development & Consulting) si SC Maguay Impex (asociat).
  • 2. SC Teamnet International
  • 3. SC Hewlett-Packard (Romania), avand ca subcontractant pe SC Quantrio Consulting

Pentru detalii despre cele doua licitatii citeste si: Licitatii de peste 6 milioane de euro pentru rezolvarea problemelor cu cardul de sanatate