Microsoft se retrage si mai mult din business-ul cu telefoane mobile, compania anuntand ca va renunta la 1.850 de angajati, marea majoritate in Finlanda. Microsoft mai produce trei modele de telefoane sub marca Lumia, dar anuntul demonstreaza clar ca grupul american nu mai are ambitii in piata. Preluarea Nokia a fost extrem de neinspirata, compania avand sub 1% din piata mondiala.a smartphone-urilor. Microsoft a anuntat si ca restructurarea genereaza pierderi de 950 milioane dolari.

Logo MicrosoftFoto:

Microsoft renuntase la 7.800 de angajati de la Nokia si acum anunta noi reduceri: 1.850 de persoane, dintre care 1.350 la Microsoft Mobile Finland. Compania spune ca isi reduce semnificativ operatiunile in domeniu, insa nu va iesi total din piata.

Masurile duc la ajustarea valorii Nokia cu aproape un miliard de dolari, din care 200 milioane dolari vor fi plati compensatorii ce vor fi facute in ultimul trimestru.

Cele mai noi date Gartner arata ca telefoanele moble care ruleaza Windows au avut 0,7% din piata in primul trimestru, in timp ce in primele trei luni ale lui 2015 cota era de 2,5%.

Microsoft s-a zbatut de mai bine de un deceniu pe piata telefoanelor mobile, compania lansand prima oara in 2003 Windows Mobile. Atunci BlackBerry a surclasat-o, cativa ani mai tarziu a venit iPhone-ul, iar de cativa ani piata este dominata de telefoanele cu Android.

Microsoft a sperat ca va face o miscare reusita in 2013 cand a anuntat ca preia Nokia, insa miscarea a fost un esec ce a costat compania peste 8 miliarde dolari.

"Cand privesc inapoi spre calatoria noastra in domeniul mobilitatii imi dau seama ca am muncit mult si am avut idei grozave, insa nu intotdeauna a existat in companie consensul necesar pentru crearea unui impact", spune Terry Myerson, vicepresedinte executiv la divizia Windows and Devices Group.