Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat miercuri, 25 mai 2016, reesalonarea proiectului si rambursarea a 12,5 milioane euro din exercitiul bugetar 2007-2013 pentru cheltuielile de pana acum cu reteaua Ro-Net de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate din Romania. Reesalonarea vine ca urmare a faptului ca Telekom Romania, care a castigat acest proiect in valoare de peste 80 milioane de euro, nu a finalizat lucrarile lucrarile pana la sfarsitul anului trecut, motivul invocat fiind intarzierile legate de obtinerea autorizatiilor. Romania a pierdut practic 60 milioane de euro din fondurile UE aferente exercitiului financiar 2007-2013, proiectul fiind finantat acum din noul exercitiu financiar 2014-2020.

Harta Ro-NetFoto: Telekom Romania

Decizia de miercuri a Comisiei Europene vizeaza impartirea proiectului initial in doua faze, iar valoarea totala aprobata pentru prima etapa a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezinta co-finantarea prin Fondul european de dezvoltare regionala.

  • "Din totalul celor 2.268 de localitati din Romania care nu au acces la retele de comunicare electronica,  783 au fost incluse in proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reteaua de internet de mare viteza, in zonele dezavantajate din Romania, pentru a genera crestere economica si a crea noi locuri de munca. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent intre zonele rurale si cele urbane. 400.000 de romani, 8.500 de firme si 2.800 de institutii publice vor avea acces la internet de mare viteza", a declarat Comisarul european Corina Cretu la aprobarea deciziei de fazare.

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan: Vrem ca reteaua Ro-Net sa fie gata pana in noiembrie 2016

Contactat de HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a declarat ca vrea ca reteaua Ro-Net sa fie finalizata pana in noiembrie din acest an.

  • "Este un succes ca am reusit sa absorbim aceste 12,5 milioane de euro din exercitiul financiar precedent. Procesul continua si vrem ca pana in noiembrie sa fie finalizat si vom absorbi restul banilor ramasi. Acum s-au edificat in jur de 100 de localitati, din cele peste 700 de localitati", a declarat ministrul Marius Bostan.

Grupul de firme Telekom(fostele Romtelecom si Cosmote), avand ca tert sustinator furnizorul chinez de echipamente telecom Huawei, a castigat in vara anului 2014 concesionarea lucrarilor de construire si operare a unei retele nationale de internet broadband in zonele defavorizate din tara. Contractul are valoarea de 365,7 milioane lei (83,1 milioane de euro, inclusiv TVA), conform datelor publicate in 5 iulie 2014 in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Proiectul este finantat prin fonduri UE si bugetare. Reteaua urma sa fie amplasata in 783 de localitati din 40 de judete, in care traiesc aproape 400.000 de locuitori.

Proiectul era finantat pe exercitiul financiar 2007-2013 si ar fi trebuit finalizat pana la sfarsitul lui 2015. Lucrarile au fost insa intarziate foarte mult.

HotNews.ro a scris in exclusivitate in luna decembrie 2015 ca Romania va pierde 60 de milioane de euro de la UE pentru ca nu termina la timp proiectul castigat de Telekom pentru reteaua de internet broadband in peste 700 de localitati defavorizate.