Tehnologia 5G este la cativa ani de lansare si mai multe companii fac teste si pregatesc terenul pentru a aduce in piata tehnologia care sa permita conectarea a 100 miliarde de dispozitive in mai putin de un deceniu. Insa exista o serie de incertitudini legate de platformele ce vor trebui utilizate, de costuri si de schimbarea modelului de business, spun reprezentantii Huawei, una dintre cele ma active companii in domeniu.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

Tehnologia 4G este prezenta de putin timp in vietile noastre, insa industria telecom vorbeste tot mai mult de 5G, chiar daca pana la lansarea comerciala mai sunt cel putin patru - cinci ani. Se estimeaza ca serviciile 5G pentru clienti vor fi lansate cel tarziu in 2022, insa producatorii de echipamente si autoritatile discuta despre aceasta tehnologie si pun la punct fazele de pre-lansare. Printre companiile active se numara Ericsson, Nokia, Huawei si Samsung.

5G nu se refera doar la o imbunatatire a tehnologiei telefoniei mobile, ci se refera la intreg internetul, fiindca se estimeaza ca numarul de device-uri conectate (internet of things) va ajunge la 50 de miliarde la final de deceniu. Retelele trebuie modificate astfel incat sa suporte fara probleme atat de multe device-uri.

Una dintre cele mai active companii din domeniu este Huawei, gigantul chinez cu 170.000 de angajati si 60 miliarde afaceri anuale. Cum vede compania "foaia de parcurs" pentru 5G?

Drumul catre lansarea comerciala are mai multe faze. Prima ar trebui sa fie finalizata la jumatatea lui 2018, a doua la final de 2019, in timp ce lansarea comerciala ar trebui sa se intample in 2020 in Japonia, Coreea de Sud si China, spune Peiying Zhu, director la Huawei Wireless Technology Lab. Huawei a anuntat in mai ca a facut in China primele teste de teren pentru 5G.

In urmatoarea faza de test compania se va concentra pe marirea acoperirii, cresterea capacitatii hot spot-urilor si pe stabilirea de conexiuni numeroasa cu stabilitate foarte mare, latenta redusa si consum minim de energie.

"O data la zece ani apare o noua generatie G si la prima vedere ar parea ca 5G este o extensie a generatiei precedente, insa in realitate este o uriasa schimbare de paradigma", spune reprezentanta Huawei, Peiying Zhu.

Realitatea a fost diferita la lansarea fiecarei generatii din telefonie si scopurile erau clare: la 1G scopul era permiterea simplelor convorbiri de voce, iar la 3G si 4G finalitatea era promovarea internetului broadband. La 3G nu a existat insa cerere pentru ce servicii puteau fi oferite, iar la 4G lucrurile s-au schimbat, tehnologia a existat si oamenii au fost mai usor convinsi sa o adopte, mai spune Zhu.

La 5G lucrurile stau cu totul altfel. Desi tehnologia nu a fost inca definitivata, foarte multi deja se arata interesati de ea.

5G va permite multe aplicatii noi, cum ar fi televiziunea pe mobil in super HD, insa diferenta mare este ca tehnologia va permite comunicarea intre miliarde de terminale din diverse domenii, inclusiv sisteme robotice sau masini autonome. Acum se cauta moduri de a conecta diversele lucruri intre ele, fiind vorba de mai multe tipuri de comunicare: om-masina, dar si masina-masina, spune reprezentanta Huawei.

"Ne asteptam sa se ajunga la 100 miliarde de lucruri conectate prin 5G", spune Zhu, precizand ca tehnologia pune o serie de intrebari si de incertitudini. Una ar fi daca poate exxista un singur sistem, o singura retea care sa serveasca toate aceste tipuri de comunicare?"

O alta problema tine de faptul ca operatorii retelelor vor trebui sa isi schimbe macar partial modelul de business fiindca este o piata uriasa cu nevoi diferite. O a treia dificultate tine de faptul ca in trecut, cand venea o generatie G, o inlocuia pe cea dinainte, insa acum, la 5G, lucrurile nu se vor petrece la fel. "ne asteptam ca aceste doua sisteme sa se dezvolte in paralel. 4G va evolua impreuna cu 5G".

Huawei a lucrat si la partea teoretica a tehnologiei, mai ales in 2013 si 2014, au urmat apoi teste de laborator pentru a fi verificate diverse tehnologii de acces si dupa ce intregul sistem a fost validat au inceput testele de teren. Urmatoarea faza va presupune teste comerciale gratuite cu partenerii, pentru a vedea ce trebuie imbunatatit si cum se comporta reteaua.

Peiying Zhu spune ca se doreste dezvoltarea unei platforme pe care sa poata fi adaptate sistemele in functie de serviciile pe care doresti sa le lansezi, acest lucru urmand sa fie in avantajul celor cu resurse financiare limitate.

Tehnologia 5G promite viteze foarte mari de transfer de date, acoperire mai buna si mai extinsa si capacitate de functionare simultana ireprosabila pentru un numar foarte mare de oameni.

Huawei Technologies Co are afaceri anuale de 60 miliarde dolari si un numar de 170.000 de angajati in lume. Compania are ca principala activitate vanzarea de echipamente telecom, insa este tot mai puternica pe vanzarea de smartphone-uri si vrea sa devina numarul unu mondial pana in 2020.

Veniturile companiei pe plan mondial au crescut puternic. In 2007 erau de 92 miliarde yuani, in 2011 au depasit 200 miliarde yuani, iar anul trecut au ajuns la 395 miliarde yuani (60 miliarde dolari).