Ministerul Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea, cere procurorilor sa verifice modul in care a fost achizitionat sistemul informatic de la Autoritatea de Management care gestioneaza fondurile europene de mediu, contract in valoare de 38 milioane de euro, informeaza Digi 24. Softul extrem de scump a fost receptionat si fara a fi testat, spune ministrul.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor EuropeneFoto: Hotnews

"Suspiciunea noastra legitima este ca s-a creat un contract doar pentru ca o firma sa ia acest proiect, ceea ce nu este deloc in regula. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe daca a fost cu intentie sau nu... e treaba organelor de drept penal", a declarat pentru Digi24 Cristian Ghinea.

Intrebat 'Cine era ministru, cine a semnat si despre ce firma a vorba?', Ghinea a declarat ca: 'Este o asociere de firme, printre care si firma One Expert a domnului Sebastian Ghita. Nu ministrii semneaza direct, sunt presiuni care se fac direct la autoritatile de management, iar partea contractanta este autoritatea de management'.

Contactat de Digi24, deputatul Sebastian Ghita a spus ca nu are nici o legatura cu firma Expert One Research si ca il va da in judecata pe ministrul Ghinea.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a lansat miercuri un atac de o duritate fara precedent la adresa fostului premier Victor Ponta. Ghinea il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu rata de absorbtie a fondurilor UE, ca a intarziat nepermis autostrada Pitesti - Sibiu, ca a favorizat marii baroni din agricultura in detrimentul micilor fermieri.

Una dintre cele mai dure acuzatii ale lui Ghinea se refera la sistemul IT care sa rezolve transparenta banilor europeni. "Ati avut doi ani la dispozitie sa rezolvati aceasta necesitate. Nu ati facut-o. Nu ati stiut sau nu ati vrut? Stiti ce soptesc angajatii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastra? Ati ghicit: <>", a scris Ghinea.

In replica, scrie EVZ, contactat de Stiripe surse.ro, deputatul Sebastian Ghita a declarat:

"Sunt de acord ca Romania are nevoie de un Sistem Informatic Integrat pentru a facilita si controla lansarea apelurilor de proiecte, depunerea proiectelor, analiza acestora precum si contractarea si controlarea acestora. MFE nu are astazi un astfel de sistem informatic. Deci nu prea vad ce sistem a facut Ghitta la MFE. Cu toate acestea am declarat inca de acum 3 ani, in fiecare an, ca Romania nu va mai putea gestiona miliardele de la UE cu pixul si cu foaia.

Oricand doreste domnul Ghinea ii pot explica ce inseamna un sistem informatic ce poate ajuta absorbtia, unde s-au construit in Romania astfel de sisteme in ultimii 10 ani si cum pot fi integrate acele componente. Pana atunci insa doresc sa-i spun ca multi dintre noi ne-am saturat sa vedem cum foloseste rautatea si minciunile pentru a-si ascunde incompetenta.'