La sfarsitul anului trecut, in Romania existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de banda larga si 4,3 milioane de conexiuni de banda larga la puncte fixe, arata datele publicate marti arbitrul telecom (ANCOM). "Indeplinirea uneia dintre cele mai importante tinte ale Agendei Digitale pentru Romania, acoperirea cu servicii de banda larga la puncte fixe a 100% din populatie pana in 2020, necesita in mod clar interventie publica. ANCOM analizeaza cum poate contribui la atingerea acestei tinte, inclusiv prin posibilitatea introducerii serviciilor de banda larga in sfera serviciului universal", a declarat marti Catalin Marinescu, seful autoritatii.

19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil in RomaniaFoto: ANCOM
  • "Democratizarea accesului la internet este o realitate in Romania. Avantul 4G si acoperirea omniprezenta cu retele mobile 3G, hiper-vitezele in retelele fixe, precum si ofertele tot mai competitive, au atras 19 milioane de conexiuni prin care se poate accesa internetul in banda larga, la puncte fixe si mobile. Totodata, utilizarea internetului este tot mai intensa: pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depasit 91 GB, iar in cazul mobilului ne asteptam la cresteri din ce in ce mai mari o buna perioada de timp de acum incolo", a afirmat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, in cadrul evenimentului cu tema 'Agenda pentru Romania digitala' organizat de Finmedia. 

La sfarsitul anului trecut, in Romania existau 14,7 milioane de conexiuni mobile de banda larga si 4,3 milioane de conexiuni de banda larga la puncte fixe.

  • Internet fix de banda larga cu o calitate exceptionala, dar gradul de penetrare este mic

Catalin Marinescu, seful ANCOM

Catalin Marinescu, seful ANCOM

Foto: AGERPRES

La finalul anului 2015, peste jumatate din liniile fixe de internet din Romania permiteau viteze de descarcare (download) de peste 100 Mbps. Situatia este unica in Uniunea Europeana, unde abia 11% din linii permiteau astfel de performante la jumatatea anului 2015.

In timp ce numarul de linii de internet fix de mare viteza continua cresterea liniara cu care ne-am obisnuit pe parcursul ultimilor ani, utilizarea internetului fix creste in ritmuri sustinute: la 91 GB, traficul mediu lunar pe linie de internet fix din Romania inregistreaza niveluri exceptionale in Europa.

Sub aspect geografic, penetrarea liniilor de internet fix de banda larga in zonele dens populate din Romania (cu peste 500 de locuitori/kmp), este apropiata de media UE de 75%. In schimb, in zonele slab populate (cu mai putin de 100 locuitori/kmp), decalajul de penetrare intre Romania si media UE se accentueaza - 45% in Romania fata de 62% media in Uniunea Europeana.

"Indeplinirea uneia dintre cele mai importante tinte ale Agendei Digitale pentru Romania, acoperirea cu servicii de banda larga la puncte fixe a 100% din populatie pana in 2020, necesita in mod clar interventie publica. ANCOM analizeaza cum poate contribui la atingerea acestei tinte, inclusiv prin posibilitatea introducerii serviciilor de banda larga in sfera serviciului universal", a mai aratat Catalin Marinescu.

  • Dezvoltarea internetului mobil

Avantul internetului mobil este pus in evidenta de ritmurile accelerate de crestere si dezvoltare pe toate planurile, atat extensiv, cat si intensiv: de numarul de conexiuni (27% CAGR[2] in perioada 2013-2015), de tehnologiile utilizate (94% din cele 14,7 milioane conexiuni mobile active la finalul anului 2015 erau 3G sau 4G), dar si de nivelurile traficului de internet mobil si de extinderea acoperirii LTE.

Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobila practic s-a dublat in 2015 fata de 2014: de la 0,26 GB in 2014 la 0,48 in 2015.

"Avand in vedere ca reprezinta abia 2% din traficul de internet din Romania, ne asteptam ca traficul de internet mobil sa continue ritmuri spectaculoase de crestere o buna perioada de timp de acum incolo", a apreciat presedintele ANCOM.

De asemenea, la finalul anului 2015, numarul de sectoare de statii de baza ('celule') 3G si 4G instalate in Romania de cei 4 furnizori de retele era de aproximativ 100.000 de celule, aproape dublu fata de GSM, al caror nivel depasise 53.000 de 'celule' la aceeasi data.