CNAS a atribuit prin licitatie doua contracte de peste 5 milioane de euro catre Teamnet, firma fondata de Sebastian Ghita, pentru mentenanta sistemului IT al cardului de sanatate si a platformei IT a asigurarilor de sanatate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 1 iulie 2016, 11:47 Economie | Telecom


cardul de sanatate blocat din nou
Foto: Captura CNAS
Teamnet International, firma fondata de Sebastian Ghita, a castigat prin licitatie doua contracte in valoare de peste 5 milioane de euro cu CNAS pentru mentenanta sistemului IT al cardului de sanatate si a platformei IT a asigurarilor de sanatate. Cele doua contracte vor acoperi o perioada de trei ani si vor fi semnate dupa incheierea perioadei de contestare a procedurii - la 11.07.2016, a anuntat joi CNAS. In cazul in care nu vor exista contestatii la atribuirea acestor contracte, Casa nu va mai avea nicio scuza pentru functionarea defectuoasa a sistemului IT al cardului de sanatate.

CNAS a anuntat joi ca a finalizat analiza ofertelor de mentenanta si suport tehnic depuse pentru sistemul informatic al Cardului National de Asigurari de Sanatate (CEAS) si pentru Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) si a decis ca, pentru ambele contracte, castigatoare sunt ofertele depuse de SC Team Net International SA.

Desemnarea castigatorului s-a facut in urma aplicarii criteriului de atribuire 'pretul cel mai scazut', in conditiile in care toate ofertele depuse au fost considerate admisibile, conform cerintelor din caietul de sarcini respectiv.

Pentru mentenanta CEAS, oferta castigatoare este de 14,8 milioane lei fara TVA (fata de o valoare maxima estimata de 18,8 milioane lei fara TVA), iar pentru mentenanta PIAS, oferta castigatoare este de 7,5 milioane lei fara TVA (fata de o valoare maxima estimata de 8,4 milioane lei fara TVA).

Cele doua contracte vor acoperi o perioada de trei ani si vor fi semnate dupa incheierea perioadei de contestare a procedurii (la 11.07.2016), in cazul in care nu vor exista contestatii. Contractele vor avea ca obiect furnizarea serviciilor de help-desk, mentenanta si suport tehnic aferente componentei aplicative a sistemului informatic CEAS, respectiv furnizarea serviciilor de administrare, suport tehnic si mentenanta hardware pentru platforma PIAS.

Pentru mentenanta si suportul tehnic al sistemului CEAS (numar anunt SEAP: 166958/26.03.2016) s-au inscris in cursa ofertantii Hewlett-Packard SRL, IT Capital Management SRL si Team Net International SA, iar pentru mentenanta si suportul tehnic al PIAS (numar anunt SEAP: 166939/26.03.2016) s-au primit oferte din partea Hewlett-Packard SRL, Master Technology Systems SRL si Team Net International SA.

 • Cea mai recenta cadere de amploare a sistemului IT al cardului de sanatate, care a durat 5 ore, a avut loc luna trecuta

Una dintre explicatiile oferite de catre CNAS in privinta deselor probleme cu acest sistem IT era ca de la sfarsitul anului trecut nicio firma de IT nu mai asigura mententanta "sistemului cardului electronic de sanatate", in conditiile in care contractele expirasera, si CNAS nu a primit nicio oferta in cadrul unei licitatii demarate in vara anului trecut tocmai pentru reiinoirea acestor contracte. Pe scurt, Casa s-a descurcat pana acum cum a putut cu proprii angajati IT.


Teamnet a fost infiintata de deputatul si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft. Ghita a declarat vara anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe deputatul Sebastian Ghita, pentru dare de mita, cumparare de influenta spalare a banilor, santaj si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

De asemenea, Sebastian Ghita va fi judecat si pentru dou infractiuni de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5453 vizualizari

 • -2 (18 voturi)    
  Vai, cum, nu se poate ! (Vineri, 1 iulie 2016, 12:33)

  adi_69 [utilizator]

  In perioada guvernarii tehnocrate "penalul" Ghita face noi afaceri cu statul ! Sigur astia de la CNAS sunt prietenii lui Ponta...Ghinea extinde "black listing" si la astia de al CNAS !
  • +10 (12 voturi)    
   ghițică n-are nici o jenă (Vineri, 1 iulie 2016, 13:22)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Mentalitatea pesedeilor este cine nu fură sau n-a furat e prost. În ceea ce privește SIUI acesta este subdimensionat în sensul că serverele CNAS sunt subdimensionate. Indiferent de ce calculator ar avea doctorii și ce viteză a netului ar avea serverele nu fac față. În ce privește softul acesta e destul de simplu elaborat și evident supraevaluat ca preț. Cu 50 000 de euro câțiva studenți la cibernetică făceau tot ce-au realizat firmele lui ghițică în câțiva ani de zile în două luni....
 • -6 (12 voturi)    
  Cainii latra ... (Vineri, 1 iulie 2016, 12:37)

  Carcalete [utilizator]

  ... caravana trece !!!!
  • +6 (8 voturi)    
   Avem deja scuza CNAS (Vineri, 1 iulie 2016, 14:06)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   in cazul nefunctionarii sistemului. Specialistii IT vor invoca faptul ca Sebi Ghita este dincolo de firewall...la Rahova!
  • +1 (1 vot)    
   adica "infractorii raman noi ne ducem" (Vineri, 1 iulie 2016, 20:49)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   morbida concluzie
  • 0 (0 voturi)    
   mda, (Sâmbătă, 2 iulie 2016, 12:12)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Carcalete

   in drum spre puscarie.
 • +10 (12 voturi)    
  !!!! (Vineri, 1 iulie 2016, 12:48)

  nlln [utilizator]

  5 mil euro in trei ani inseamna mai mult de 100 000 de euro pe luna.
  Din banii asiguratilor.
  Aici sunt banii d-voastra!

  Nu cardul pacientului trebuie citit.
  Doctorul primeste un card de acces in sistem si in fiecare cabinet se citeste un card in fiecare zi( al doctorului).
  Casa de asigurari este responsabila de calitatea de asigurat a pacientului nu doctorul.
  Doctorul trebuie sa acorde asistenta medicala nu sa controleze daca pacientul a platit sau nu asigurari sau daca are sau nu cupon de pensie.
  Dar ar fi prea simplu .Si pe deasupra cum ar mai castiga alte firme 5 mil euro in 3 ani !
  • -1 (7 voturi)    
   Perpoectiva (Vineri, 1 iulie 2016, 13:04)

   mumuwashere [anonim] i-a raspuns lui nlln

   Cardul oferă acces la dosarul unic al pacientului. Teoretic, prin intermediul cardului, medicul primește acces la întreg istoricul pacientului și poate înscrie pe el rețetele ce urmează a fi valorificate. Scopul cardului nu este de a verifica dacă pacientul este asigurat sau nu. Cel puțin asa știu eu. Prin card este controlat accesul la informațiile personale despre pacient stocate în sistem. Pentru asta sa și introdus pinul unic și personal asociat fiecărui card. Asta pentru a preveni ca fosta soție, doctor, sa poată când vrea ea, sa verifice dacă fostul ei sot nu este înregistrat cu vreo boala venerica sau nu (e un exemplu).
   Ca idee este ceva foarte bun și constructiv. Doctorul poate vedea, după acces, rmn-ul pacientului de acum un an făcut la un alt spital. Sau ce medicamente a luat pacientul în ultimul an. Sau ce diagnostic a pus un alt medic etc... cum a fost implementat și optimizat e o alta poveste. În sts e un rand lung de rack-uri pline cu echipamente ce susțin sistemul. În mod normal trebuia sa szbarnaie la ce putere de procesare are instalata...
   • +3 (3 voturi)    
    De unde le scoateti, domnule? (Vineri, 1 iulie 2016, 13:52)

    European [utilizator] i-a raspuns lui mumuwashere

    Ati inventat o poveste asa lunga si detaliata, incat cineva neavizat ar fi in stare sa va creada,
    Pentru informarea corecta a oamenilor doritori de informatie si nu de imaginatie scriitoriceasca, e bine sa precizam ca dosarul unui pacient este un document CONFIDENTIAL. El poate fi accesat doar de catre autoritati in conditii speciale ( crima etc) sau la cererea/cu acordul pacientului. Nu, nu exista nici-o informatie despre starea de sanatate, tratament, analize si rezultatele lor, stocate intr-un server . Cardul de sanatate da informatii legate de calitatea de asigurat. Atat. Astfel incat, in momentul in care il trateaza, doctorul va stii daca factura va fi trimisa casei de asigurari, ori pacientului.
    Poate n-ar fi o idee rea sa incercati sa scrieti un roman, daca tot aveti atata imaginatie, macar sa o folositi intr-un domeniu potrivit...
    • +2 (2 voturi)    
     Ca sa completez, (Vineri, 1 iulie 2016, 14:21)

     European [utilizator] i-a raspuns lui European

     Cardul e detinut de pacient, dar dosarul medical e la medic, acesta fiind singurul care poate intra in istoric, exista reguli de confidentialitate stricte, dupa cum spuneam. Medicul care are acces la dosarul pacientului raspunde pentru confidentialitatea datelor.
     • 0 (0 voturi)    
      ;) (Vineri, 1 iulie 2016, 21:34)

      mumuwashere [anonim] i-a raspuns lui European

      Da, știu ce a ajuns. Planul inițial, înainte sa-l fi stricat Oracle singur iar apoi Oracle și HP, asta prevedea. Ce a ajuns după
      ...ca a fost fragmentat exact pentru a mulge cat mai multi bani din proiect...e o alta treaba. Dosarul electronic trebuia legat de card.
   • 0 (0 voturi)    
    partial (Vineri, 1 iulie 2016, 16:04)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui mumuwashere

    Corectez.Nu vorbesc direct de sistemul folosit acum in cabinete care este cea mai scumpa " excrocherie" cumparata de casa de sanatate sau platita prin abonament lunar de medici.
    Casa de sanatate este obligata sa isi faca o baza de date valabila( ca doar acolo ajung banii asiguratilor) .
    Fiecare pacient are un dosar electronic in acest sistem.Doctorul acceseaza acest sistem printr-un card electronic si doar scrie cnp-ul asiguratului cu care are contact.
    Toate contactele medicale ale pacientului sunt in acel dosar electronic( analize, medicamente, consultatii de specialitate,etc)
    Afirmatia cu sotia care controleaza este deplasata .Nu este o regula este o infractiune.Exista legi.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu e chiar atat de simplu (Vineri, 1 iulie 2016, 13:07)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Cardul de samatate a fost conceput si cu un rol anti-frauda, in sensul in care doctorau sa nu poate emite retete fictive pentru pacienti care n-au trecut pe acolo. Asta era metoda principal prin care se frauda. Acum e mai greu. Cardul ar trebui sa certifice ca pacientul chiar e la consultatie. Dar intr-adevar complica mult munca doctorilor. Mai ales prin viteza mica de accesare si defectarile destul de dese.
   • +1 (1 vot)    
    oarecum (Vineri, 1 iulie 2016, 15:48)

    nlln [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

    Da daca plecam de la ideea ca tot medici comit infractiuni se poate gandi si asa.
    Dar pentru 10 hoti nu "pedepsesti" pe toti ceilalti.
    A scris retete fictive ii retragi dreptul de practica, isi gaseste alta meserie.

    Oricum daca medicul este inloggat in sistem poti controla absolut tot cea a facut.Ce retete a scris, trimiteri, ce medicamente, ce dosare a deschis ( ale pacientilor).

    Poti afla si ce pagini de internet a accesat .

    Si sa stiti este foarte simplu.
  • 0 (0 voturi)    
   retoric (Vineri, 1 iulie 2016, 16:25)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   D-nul citat ca fondator al firmei este actualmente prin Senat sau Camera deputatilor?

   CNAS este o institutie publica?

   Cum se defineste conflictul de interes ?
 • +4 (4 voturi)    
  pretul cel mai mic ... (Vineri, 1 iulie 2016, 12:58)

  dagenia [utilizator]

  .... atata vreme cat acesta este singurul criteriu si porcusorul are acces la "inside information" ... de ce ne miram ca INCA mai castiga licitatii ?!?!
 • +2 (2 voturi)    
  ASMed (Vineri, 1 iulie 2016, 16:10)

  vlad.pe [utilizator]

  Asta nu impiedica clinicile private sa deconteze analize fictive, a se intelege de ce sunt asa multe Clinici Private in Bucuresti unde nu intra nici bunica ..
  Doctorii au norma de 20 de buletine de trimitere decontate pe zi, dacă nu au pacienti isi scriu singuri biletele cu date furate din sistem.

  Eu ca pacient de ce nu am acces la acest sistem ? De ce nu pot sa vad ce retete, analize s-au decontat in numele meu ?

  Se stie ca unele clinici private au sefi din Orientul Mijlociu, credeti ca au venit in Romania pentru a-i vindeca pe romani sau pentru a castiga bani, a fenta sistemul si a-si umple buzunarele ?
  • 0 (0 voturi)    
   Cum sa nu ai acces? (Sâmbătă, 2 iulie 2016, 1:34)

   George789 [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Bineinteles ca ai acces la datele tale, doar teoretic si pe bani multi bineinteles. Dosarul electronic al pacientului exista aici: https://ehr.des-cnas.ro/cnasportalext/index.html#/acces. teoretic cel putin, practic nu vei reusi in secolul acesta sa il accesezi si nici medicul nu va reusi dintr-un motiv simplu: nu functioneaza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by