Dragos Ioan Tudorache, seful Cancelariei primului-ministru si mina dreapta a premierului Ciolos, este propunerea premierului pentru functia de ministru interimar la Ministerul Comunicatiilor, in locul lui Marius Bostan. Judecator in Galati, in perioada 1997-2002, Dragos Tudorache a lucrat ulterior pentru Organizatia Natiunilor Unite in Kosovo, apoi la Comisia Europeana, in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Interne, in unitatea care se ocupa de Schengen. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Tudorache a explicat si motivele pentru care a venit de la un salariu lunar de 10.500 de euro la unul de 3.000 de euro in Cancelaria Guvernului Ciolos.

Dragos Ioan TudoracheFoto: Hotnews
  • "Pentru Ministerul Comunicatiilor decizia mea este sa propun pentru cateva saptamani un interimat. Il voi propune pe domnul ministru Dragos Tudorache, seful Cancelariei, cu atat mai mult cu cat dupa cum probabil stiti, Guvernul a luat decizia sa creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informatiei care sa pregateasca cateva masuri care sa asigure o mai buna coordonare a proiectelor de IT la nivelul Guvernului.
  • Avem multe situatii in multe institutii  in care avem platforme si sisteme IT care nu sunt compatibile intre ele. Avem nevoie de coerenta pentru viitor. In mod formal in structura Guvernului actual, Ministerul Comunicatiilor are aceasta responsabilitate pe care a acoperit-o, din punctul meu de vedere, mai mult sau mai putin bine, si aici avem nevoie de o evolutie si de aceasta am luat si aceasta decizie de creare a acestei pozitii in interiorul Guvernului.
  • Mi-as dori ca ministrul pe care o sa-l numesc pentru urmatoarele luni la Comunicatii sa poata sa faca aceasta tranzitie sa poata sa faca aceasta tranztitie pentru a consolida si intari acest post pe care-l avem in asa fel incat, sper eu, de la urmatorul Guvern sa avem din acest punct de vedere o claritate mai buna in ceea ce priveste modul in care la nivelul Guvernului se coordoneaza aceste platforme IT. Si de aceea pentru a pregati aceasta tranzitie si pentru a avea timp sa gasesc o persoana potrivita pentru postul de Ministru al Comunicatiilor in acest context am decis sa il propun ca ministru interimar la Comunicatii pe Dragos Tudorache", a declarat marti premierul Dacian Ciolos.
  • Cine este mai exact Dragos Tudorache?

Dragos Tudorache (40 de ani) a fost judecator in Galati, in perioada 1997-2002, dupa care a lucrat pentru Organizatia Natiunilor Unite in Kosovo, apoi la Comisia Europeana, in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Interne, in unitatea care se ocupa de Schengen.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Tudorache a explicat si motivele pentru care a venit de la un salariu lunar de 10.500 de euro la unul de 3.000 de euro in Cancelaria Guvernului Ciolos.

"Am venit de la 10.500 euro la 3.000 euro pentru ca am crezut in acest proiect. Pe parcursul carierei mele profesionale, indiferent unde a fost ea, din momentul in care am parasit tara, ma gandeam in permanenta daca se va oferi vreodata posibilitatea ca sa pot sa revin in tara, sa dau ceva inapoi tarii. Ma voi intoarce la Bruxelles la finalul mandatului.", a spus acesta in interviul pentru HOtNews.ro.

Pentru detalii citeste si: VIDEO: Marea reforma in administratie: primele detalii despre calendar si obiective. Interviu cu Dragos Tudorache, mina dreapta a premierului Ciolos in guvern. Plus: de ce a renuntat la un salariu de 10.500 de euro la Bruxelles

Potrivit declaratiei de avere, semnata in data de 14 iunie 2016, Dragos Tudorache a incasat, in 2015, din functia detinuta la Comisia Europeana suma de 114.000 euro.

Venit in Guvernul Romaniei, Tudorache a incasat 19.995 lei de la Guvern si 9.857 lei de la Eximbank, ca membru de drept in Comitetul Interministerial din aceasta banca.

CV Dragos Ioan Tudorache:

Martie 2015 – prezent: Sef de unitate, Coordonare si Strategie, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia

Noiembrie 2013 - martie 2015: Sef de unitate, Afaceri Internationale, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgiaâ

Martie 2009 – noiembrie 2013: Sef de unitate, Director Executiv Interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT: Sistemele de Informare Schengen si Vize, Directia Generala Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Belgia

Mai 2007 – martie 2009: Coordonator Facilitatea Schengen, DG Justitie, Libertati si Securitate, Comisia Europeana, Bruxelles, Begia

Martie 2005- mai 2007: Task Manager, Justitie si Anticoruptie, Delegatia Comisiei Europene, Bucuresti, Romania

2003-2005: Sef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU, Administratia Interimara ONU pt Kosovo, Pristina, Kosovo

2000 – 2003: Sef de unitate si coordonator al celulei de analiza, Departamentul pt Statul de Drept si Protectie a Drepturilor Omului, Organizatia pt Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Misiunea din Kosovo, Pristina, Kosovo

1997 -2002: Judecator, Judecatoria Galati

  • Premierul Dacian Ciolos i-a cerut luna trecuta ministrului Marius Bostan sa isi ceara scuze si sa vina cu clarificari dupa declaratii facute pe tema Educatiei

Ministrul Comunicatiilor Marius Bostan a afirmat marti, 28 iunie, intr-o conferinta, ca unii profesori isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici, aceasta justificare fiind o imbecilitate.

  • "Eu vad parintii la scoala. Eu sunt parinte. Jumatate dintre ei nu se intereseaza, nu cer calitate profesorului. Profesorii au salarii mici. Nici in partea cealalta nu se cere calitate. Unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici. Domnule, mergi acasa, da-ti demisia. Dar nu sa iti bati joc de viitorul copilului. Justificarea ca 'am salariu mic' e o imbecilitate. Am salariu mic, imi dau demisia, ma apuc de alta munca daca nu imi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Daca fiecare parinte ar plati 100 de lei pe luna, nu mult, ceva simbolic, dar sa simta ca nu e gratis...", a spus Bostan.

In opinia sa, gratuitatea este o reminiscenta a anilor de comunism.

  • "Mentalitatea comunista a fost asa: sa primesc gratis educatie. Atunci nu cer in partea cealalta la ghiseu calitate. Sa primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult ca s-ar opri curentul la ora 12,00. Dupa parerea mea, orice serviciu trebuie platit intr-o forma sau alta. Pentru foarte multi parinti daca ar simti ca in fiecare luna dau ceva, o suma, ar constientiza ca nimic nu e gratis. La noi, in mentalul colectiv, a intrat prea adanc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai intelege cum functioneaza statul de fapt. Ar trebui facute seminarii despre functionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neimplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul 'sa se dea'. Nu avem in partea cealalta 'de unde'. Parerea mea este ca e o reminiscenta a celor 50 de ani de comunism", a mai afirmat ministrul Comunicatiilor, citat de Agerpres.

Declaratiile au starnit controverse si premierul Dacian Ciolos i-a cerut marti ministrului Comunicatiilor Marius Bostan sa isi ceara scuze si sa vina cu clarificari dupa declaratiile pe care le-a facut pe tema Educatiei, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, potrivit Agerpres.

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a sustinut, marti seara, ca este "trist" ca afirmatiile sale privind profesorii si sistemul de educatie au fost folosite in scopuri politice si sunt interpretate intr-un mod la care nu s-a gandit.

"Am afirmat, raspunzand la o intrebare din sala, ca profesorii au salarii mici si ca raspunsul la aceasta problema este crearea unei piete competitive a invatamantului. Sunt criticat pentru ca am spus ca la buget nu sunt suficienti bani pentru a creste salariile tuturor profesorilor, desi cifrele arata ca ne apropiem de un deficit de 3% iar o depasire a acestuia nu este o solutie.

Acum merg si mai departe si va spun ca, in opinia mea, ca fost profesor de liceu si la universitate, ca parinte al unor elevi si student care a parcurs module de educatie la doua universitati din Europa, solutia este sa recunoastem situatia grea in care ne aflam. O solutie ar putea fi gasita pentru profesorii dedicati si care fac performanta. Consider ca profesorii ar trebui platiti mai bine si trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Insa aceste lucruri nu se obtin prin declaratii populiste. Cred ca problemele din Educatie pot fi rezolvate doar daca le vom discuta onest, departe de orice influenta politica sau ideologica.

Declaratiile de astazi au fost date intr-un context de dezbatere ca raspunsuri la intrebari. Nu am generalizat si departe de mine sa fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simti lezate de scoaterea din context. Evident, invatamantul de stat gratuit este garantat de Constitutie si declaratia mea a fost data in contextul discutarii mai multor solutii posibile pentru o plata mai buna pentru dascali. Respect pe toti profesorii care se sacrifica si muncesc onest pentru educatia copiilor.

Acesta a precizat ca munca ar trebui legata de performanta si a subliniat ca nu este de acord cu sistemul de salarizare existent in prezent in Educatie", a spus ministrul pe pagina sa de Facebook.