Ministrul Marius Bostan a prezentat in sedinta de guvern de miercuri o informare referitoare la semnarea unui memorandum de intelegere intre Guvernul Romaniei si IBM, privind infiintarea centrului de inovare pentru tehnologiile cognitive, se arata intr-un comunicat al ministerului. Guvernul si IBM sunt in procesul de finalizare al unui Memorandum de Intelegere prin care se va facilita infiintarea unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive: European and National Romanian Innovation Cognitive Hub (ENRICH).

  • "Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice au identificat 'cognitive computing' ca fiind una din specializarile inteligente ale Romaniei prin care aceasta poate deveni un lider in inovatia tehnologica si pentru a accelera dezvoltarea nationala. Cognitive Computing sau tehnica de calcul cognitiva reprezinta platformele de tehnologie care sunt bazate pe disciplinele stiintifice ale Inteligentei Artificiale si Procesarea de Semnale. Aceste platforme cuprind elemente precum machine learning, rationament, procesarea limbajului natural, vorbire si vedere, interactiunea om-masina, dialog si generare narativa.
  • Guvernul Romaniei si International Business Machines Corporations - IBM, sunt in procesul de finalizare al unui Memorandum de Intelegere prin care se va facilita infiintarea unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive:European and National Romanian Innovation Cognitive Hub (ENRICH). IBM este prima compania care se alatura efortului dezvoltarii cognitive computing in Romania, fiind lider mondial in cognitive computing, avand in spate investitii de peste 1 miliard USD in platforma Watson.
  • Printre obiectivele centrului ENRICH enumeram: cresterea capabilitatilor nationale in cognitive computing, machine learning si data science; construirea si cresterea unui ecosistem tehnologic cognitiv; sprijinirea programelor de transfer de cunostiinte inclusiv cercetarii colaborative, cercetatorilor tineri si expertilor cognitivi; promovarea antreprenoriatului competitiv in tehnologiile cognitive", se arata in comunicatul transmis miercuri de Minister.

Amintim ca Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti plecarea din guvern a ministrilor Adrian Curaj (Educatie), Marius Bostan (Comunicatii), Dan Costescu (Transporturi) si Dan Stoenescu (Romanii de pretutindeni). In locul acestora vor fi propusi presedintelui Klaus Iohannis pentru nominalizare Mircea Dumitru (Educatie), Sorin Buse (Transporturi), Maria Ligor (romanii de pretutindeni) si Dragos Tudorache, interimar la Comunicatii.