Huawei spune ca anul trecut a investit peste 9 miliarde dolari in cercetare-dezvoltare pe plan mondial, ceea ce inseamna 15% din cifra de afaceri, compania propunandu-si sa ajunga in cativa ani la o pondere de 30% pe partea de R&D. Tot mai multe companii chineze investesc masiv in cercetare-dezvoltare, dupa ce multi ani companiile din cea mai mare tara din lume au stat foarte rau la partea de invovatie.

Un centru de cercetare al Huawei in EuropaFoto: Huawei

Marile companii raporteaza sume mari investite anual in cercetare-dezvoltare. De exemplu Samsung a investit peste 14 miliarde dolari in 2015, Intel si Microsoft peste 11 miliarde dolari, iar Google, aproape 10 miliarde dolari.

Una dintre companiile cu cea mai mare expansiune, gigantul chinez Huawei, a raportat investitii de 9,2 miliarde dolari anul trecut, compania spunand ca bugetul a fost mai mare decat cel dedicat de Apple pentru R&D (8,1 mld dolari) sau de Qualcomm (5,5 mld dolari).

William Xu, director executiv al board-ului companiei, a declarat la un eveniment la Paris ca obiectivul ar fi ca investitiile in cercetare sa ajunga in cativa ani la 20-30% din venituri, ceea ce ar insemna ca se va depasi foarte probabil pragul de 20 miliarde dolari/an. Huawei va investi mai ales in 5G si internet of things.

Dupa multi ani in care China a investit putin in R&D, lucurile au inceput sa se schimbe de doi-trei ani si China a ajuns tara cea mai propice investitiilor in R&D si datorita interesului tot mai crescut aratat de companiile americane.

Huawei Technologies Co are afaceri anuale de 60 miliarde dolari si un numar de 170.000 de angajati in lume, din care 10.000 in Europa. Compania are ca principala activitate vanzarea de echipamente telecom, insa este tot mai puternica pe vanzarea de smartphone-uri si vrea sa devina numarul unu mondial pana in 2020.

Veniturile companiei pe plan mondial au crescut puternic. In 2007 erau de 92 miliarde yuani, in 2011 au depasit 200 miliarde yuani, iar anul trecut au ajuns la 395 miliarde yuani (60 miliarde dolari). Compania si-a propus sa ajunga la 150 miliarde dolari in 2020.

Ca marile companii chineze investesc tot mai mult in R&D demonstreaza si anuntul facut de o mare companie chineza. In iunie, grupul chinez de tehnologie Tsinghua Holdings anunta ca vrea sa investeasca in urmatorii cinci ani 7,5 miliarde dolari in operatiuni de cercetare-dezvoltare, compania dorind sa ajunga numarul trei mondial in domeniul procesoarelor, dupa Intel si Samsung. Seful companiei a declaratc a economia chineza trebuie sa-si schimbe profilul si sa nu se mai axeze atat de mult pe fabricatie pe scara larga, ci pe operatiuni de inalta tehnologie cu marje foarte mari de profit.