Societatea Romana de Televiziune (SRTV) si-a desemnat prin licitatie deschisa, in data de 8 iulie, furnizorul de energie electrica in urmatoarele 12 luni: RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV si internet fix, care a devenit jucator pe piata energiei electrice in decembrie 2014. Criteriul de atribuire al contractului a fost 'pretul cel mai scazut'. Valoarea estimata initial de TVR pentru acest contract a fost de peste 2,7 milioane lei fara TVA, fiind atribuit in final catre RCS&RDS la pretul de peste 2,24 milioane lei fara TVA. La licitatie au fost depuse 5 oferte, potrivit datelor publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Sediul RCS&RDSFoto: RCS & RDS

In caietul de sarcini al licitatiei, se mentioneaza:

"SRTV ca autoritatea contractanta, intentioneaza incheierea unui contract pentru furnizarea de energie electrica la urmatoarele puncte de consum:

1. Sediul central din Bucuresti str. Calea Dorobantilor nr. 191

2. Sediul din Bucuresti str. Moliere

3. Sediul din Bucuresti str. Dr. Felix

4. Sediul din Comuna Jilava str. Sabarului

5. Studioul teritorial Cluj

6. Studioul teritorial Iasi

7. Studioul teritorial Targu Mures

8. Studioul teritorial Craiova

Durata contractului este de 12 luni.

Criteriul de atribuire a contractului il reprezinta cel mai scazut pentru energie activa cu toate cheltuielile incluse atat pentru medie tensiune cat si pentru joasa tensiune.

Pe durata desfasurarii contractului cantitatea de energie electrica consumata, pe fiecare locatie, poate sa varieze atat in sensul cresterii catssi in sensul scaderii catitatii de energie electrica consumata cu +/-50%. Valorile din urmatorul tabel reprezinta consumuri istorice/an".Detalii in documentul atasat.

In Sistemul Electronic de Achizitii Publice, nu sunt prezentate informatii legate de furnizorii care au depus cele 5 oferte, fiind publicat numai castigatorul - RCS&RDS.

RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu TV si internet fix, a devenit jucator pe piata energiei electrice in decembrie 2014 si in doar un an a castigat aproape 100 de contracte de furnizare de energie electrica pentru institutii publice. Banca Nationala a Romaniei (BNR), Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), Ministerul Apararii (MApN) si Ministerul de Interne (MAI) sunt cateva dintre zecile de institutii care, in urma unor licitatii la care au participat jucatori mari precum E.ON, CEZ, Electrica sau ENEL, au ales sa cumpere energie electrica de la RCS&RDS. O posibila explicatie? Operatorul detinut de oradeanul Zoltan Teszari vine, ca si in piata telecom, cu cele mai mici preturi, sub valorile minime estimate initial.