201 furnizori de comunicatii electronice au fost sanctionati si risca sa plateasca amenzi in valoare de 50 lei sau 300 de lei pe zi de intarziere pentru netransmiterea, transmiterea incompleta sau fara semnatura electronica a datelor statistice aferente anului 2015 catre Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), a anuntat miercuri arbitrul telecom.

  • "ANCOM a aplicat 201 sanctiuni furnizorilor de comunicatii electronice care nu si-au indeplinit complet obligatia de a transmite datele statistice aferente anului trecut. Acestia au la dispozitie 30 de zile de la comunicare pentru remediere, in caz contrar vom aplica efectiv amenzile comunicate, care au valori de 50 sau 300 de lei pe zi de intarziere. Obiectivul Autoritatii nu este acela de a aplica amenzi, ci de a sprijini furnizorii sa intre in legalitate, de aceea ii incurajam pe furnizori sa corecteze erorile de raportare cat mai repede. Raportarea corecta a datelor statistice este un instrument extrem de important, pe baza caruia ANCOM ia decizii de reglementare", a declarat Cristin POPA, directorul executiv al Autoritatii.

Din cei 1.089 de furnizori autorizati in prezent la ANCOM, 201 furnizori au fost sanctionati pentru netransmiterea, transmiterea incompleta sau fara semnatura electronica a datelor statistice aferente anului 2015.

135 de furnizori (vezi lista atasata) au fost sanctionati pentru neindeplinirea uneia dintre obligatiile de raportare aferente anului 2015 (nu au raportat deloc datele statistice corespunzatoare celor doua semestre ale anului si/sau a datelor privind veniturile si investitiile realizate in anul 2015). In cazul in care in termen de 30 de zile nu corecteaza abaterile, furnizorii vor primi amenda administrativa in valoare de 300 de lei pentru fiecare zi de intarziere de la expirarea termenului de gratie acordat de Autoritate. In cazul in care furnizorii nu reintra in legalitate in alte 30 de zile, le va fi suspendat dreptul de a furniza servicii de comunicatii electronice.

42 de furnizori au primit decizii de sanctionare cu amenda administrativa pentru transmiterea fara semnatura electronica atasata a datelor statistice aferente anului 2015, iar 24 de furnizori au fost sanctionati pentru transmiterea incompleta a acestora. Acestia au la dispozitie 30 de zile pentru a reintra in legalitate, in caz contrar fiind penalizati cu amenda administrativa in cuantum de 50 de lei pe fiecare zi de intarziere pana la corectarea raportarilor.

Furnizorii au obligatia de a raporta date statistice privind activitatea si veniturile obtinute din furnizarea serviciilor de comunicatii electronice. Astfel, pana la data de 10 august 2015, furnizorii au avut obligatia de a transmite ANCOM datele statistice aferente primului semestru al anului 2015, iar pana la data de 10 februarie 2016 datele corespunzatoare celui de-al doilea semestru. Datele statistice privind veniturile si investitiile din anul 2015 trebuiau transmise pana la data de 31 mai 2016. Pentru raportarea datelor statistice catre ANCOM furnizorii de comunicatii electronice au la dispozitie o aplicatie online, pe care o pot accesa cu nume de utilizator si parola proprie, iar dupa completarea raportarilor trebuie sa ataseze o semnatura electronica pentru ca autentificarea sa fie completa. Rapoartele de date statistice realizate de ANCOM sunt disponibile pe https://statistica.ancom.org.ro:8000/sscpds/public/categories/communications-ul Autoritatii.